אפשרויות טיפול בסרטן ערמונית

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

17/08/2019 | 11:18 | מאת: שלמה

שלום. בן 68. ביופסיית פיוז'ן שעברתי לפני חודשיים קבעה גליסון 6 (3+3). PSA מלפני יומיים- 7.8 אחרי שתקופה ארוכה הסתובב סביב 5, 5 ורבע. העלייה היא כנראה בגלל שאריות השפעה של הביופסיה ושל דלקת בדרכי השתן בה לקיתי כשבועיים אחרי הביופסיה. נאמר לי שמכיוון שהגידול הוא גדול, לא כדאי לי להמשיך במעקב פעיל אלא לעבור או ניתוח, או הקרנות או קריותרפיה עם המלצה על האחרונה. האם במצבי אני יכול להמשיך במעקב פעיל? תודה.

18/08/2019 | 08:42 | מאת: אבי

לך לחוות דעת שנייה אצל אורו אונקולוג מומחה בכדי שתהיה רגוע ושקט לגבי דרכי הפעולה. ממליץ על פרופסור דני ליבוביץ

שלום שלמה. התשובה היא לא פשוטה. אנחנו יודעים שגליסון 3+3 היא מחלה לא אגרסיבית, כלומר הסיכוי שהיא תגרום לתמותה הוא נמוך (גם ללא טיפול). מה שמטריד אותנו הוא הסיכון לפספס מחלה יותר אגרסיבית (גליסון 7 ומעלה) כאשר הביופסיה מדגימה רק גליסון 6. חלק מהפרוטוקולים של מעקב פעיל אומרים שאם למישהו יש יותר מ-3 גלילים מהביופסיה מעורבים בסרטן (או מעל אחוז מסויים מכלל הגלילים), אזי הוא לא מועמד מתאים למעקב פעיל. יש פרוטוקולים אחרים שלא מתחשבים במספר הגלילים או האחוז שלהם, וכל גליסון 6 (בהנחה שה-PSA נמוך מ-10 והבדיקה הרקטלית לא מחשידה לסרטן מתקדם) מתאים למעקב פעיל. הרציונל שעומד מאחורי הקריטריונים היותר מחמירים הוא שכשיש חשד לסרטן ערמונית בנפח גבוה, גם אם מדובר בגליסון 6 בביופסיה, יש סיכוי שמסתתר בערמונית גליסון יותר אגרסיבי. העיניין הוא שהקריטריונים האלה והמחקרים שעליהם הם מבוססים נעשו לפני עידן ה-MRI של הערמונית וביופסיות הפיוז'ן ומבוססים על ביופסיות אקראיות בלבד. שורה תחתונה: אני לא יכול לתת לך המלצה אישית ע"ב הנתונים שסיפקת. יש צורך להסתכל על ה-MRI ולראות את דו"ח הביופסיה שעברת כדי להבין כמה דגימות נלקחו ומאיפה, ומה באמת אומרת התשובה הפתולוגית.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית