משמעות PSA 4.79 ללא ממצא נוסף

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

16/08/2019 | 16:50 | מאת: נתן אדיר

אני בן 59. בריא למעט טריטייס 1.25מ"ג. לאחר תוצאת PSA 5.6 בבדיקה שגרתית ללא הכנה, ביצעתי בדיקה נוספת הפעם כולל הימנעות ממין 5 ימים ואי רכיבה על אופניים והתקבל 4.79. באולטרה סאונד נמצא ערמונית 5.6X5X5.7=85סמ"ק מתבלטת לקרקעית השלפוחית. בבדיקה רקטלית האורולוג לא מצא ממצא בעייתי כל שהוא. כללית, אני מרגיש מצוין. מה הפעילות המומלצת, הנדרשת להמשך?

שלום נתן. אנחנו משתמשים ב-PSA כמדד להעריך את רמת הסיכון שיש סרטן ערמונית. בנתונים הללו, הסיכוי שיש לך סרטן ערמונית הוא כ-20-25%, אבל הסיכוי שמדובר בסרטן ערמונית אגרסיבי, משמעותי קלינית, כזה שצריך לטפל בו וחשוב לאבחן אותו בזמן הוא כ-5%. בשלב הזה ההתלבטות צריכה להיות בין האפשרויות הבאות: 1. לא לעשות שום דבר ולהמשיך לעקוב. זה בהנחה שסיכון של 5% לפספס סרטן שניתן היה לטפל בו הוא סיכון נמוך בעיניך. 2. לנסות להעריך את הסיכון באופן יותר מדוייק. אפשר לעשות בדיקת PSA חופשי. אפשר לעשות בדיקת 4K score. אפשר לעשות MRI ערמונית ולראות אם יש נגע חשוד לסרטן (למרות שהיעדר נגע כזה ב-MRI לא שולל בוודאות סרטן ערמונית משמעותי קלינית). 3. אפשר לעשות ביופסיית ערמונית (וגם כאן כדאי לשקול אם לעשות קודם MRI ערמונית).

18/08/2019 | 11:38 | מאת: נתן אדיר

PSA, FREE ng/ml 0.761 PSA, ratio 15.9

הסיכון לסרטן ערמונית הוא 25-30%, והסיכון לסרטן משמעותי קלינית הוא כ-6%. שאר הדברים שכתבתי בתשובה עדיין בתוקף.

26/01/2020 | 21:20 | מאת: נתן אדיר

הסיכום במסמך המצורף הוא ערמונית מוגדלת עם BPH יתכן פרוסטיטיס. קשרית לא ספציפית קוטר 5 מ"מ. האם על סמך מידע זה, כדאי לעשות 4KSCORE. האם תוצאות הבדיקה לא יעוותו מהפרוסטיטיס?

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית