ציסטוסקופיה של השופכה ושלפוחית השתן

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

19/03/2019 | 21:07 | מאת: ליסה

אמי בת 80 , בשנים האחרונות הסתירה את זה שיש לה דחיפות ותכיפות בהטלת שתן .התייעצתי בפורום ולאחר א.ס שלא נמצא ממצא נעשתה בדיקות דם שתן שהראו תאים אדומים בשתן בכמות ל 30 (הרבה מעבר לנורמה) . לאחר בדיקה אצל רופא גניקולוג שלא התייחס משום מה לנוכחות דם בבדיקת שתן ורק בדק פיזית ונתן טוביאז 4מג והמליץ שאמא תראה גם אורולוג . היום הגענו לאורולוג במרפאה המקומית ,הראיתי לו את סכום הביקור אצל הגניקולוג וידעתי אותו על כך שבדיקת שתן מראה דם בשתן כדוריות דם אדומות 3o (דברי אימי ,בשתן לא נראה דם גלוי). תרבית שלילית . הוא אמר שצריך לבצע בדיקת ציסטוסקופיה של שלפוחית השתן והשופכה . מכיוון שהוסבר לנו שזו בדיקה פולשנית ולא נעימה (אמא שלי חרדתית מאוד) וחייבים לחתום על הסכמה מדעת , אמא שלי ביקשה לחשוב על זה בבית ולא לעשות זאת באותו מעמד . האם מומלץ יותר לעבור אותה אצל אורולוג וותיק ובעל שם עם חוות דעת מצויינת דרך הביטוח משלים או אפשר להסתפק באותו רופא אורולוג של הקופה שאליו הגעתי במקרה (היה זמין) ? אני אמנם חושש מהממצאים אך גם מסיבוך שייווצר כתוצאה מהבדיקה. האם יש מצב של זריקה טשטוש דרך הווריד בנוסף לג'ל שמוחדר לשופכה (הרדמה ספינלית לא בעדיפות עקב סיכונים). האם אין בדיקות / הדמיות אחרות (כמו mri או סיטי )לשופכה ולשלפוחית ? מה היית את עושה במקומי והאם זה טיפשי וחוסר אחריות להמנע מהבדיקה הנ"ל? ד.א יש לה צרבת מאז החלה לקחת את הטוביאז 4 מ"ג , מה הסיבה ? תודה מראש

21/03/2019 | 21:10 | מאת: ליסה

היום אמא שלי עברה את בדיקת הציסטולוגיה במרפאה הקהילתית . הרופא לא מצא שום דבר שיסביר את נוכחות כדוריות האדומות בבדיקת שתן (30) שנעשתה לפני חודש בערך וטען שהוא לא ראה משהוא חריג או מחשיד ונתן הפנייה לבדיקת שתן לעוד חודש . האם לדעתך צריך לעשות בירור נוסף כמו נפרולוג למשל ? ד.א הטוביאס שקיבלה לפני שבועיים מתחיל להשפיע ועכשיו היא קמה לשירותים בלילה רק פעם אחת וביום פחות מבעבר ......אך יש לה צרבת מאז שהחלה את הטיפול . מה דעתך ? תודה מראש

שלום ליסה. כשיש עדות לדימום בשתן, יש התוויה ברורה לבצע ציסטוסקופיה כדי לשלול או לאבחן גידול סרטני של השלפוחית או השופכה. אם מדובר בגידול קטן, בדיקות כמו אולטרסאונד, CT או MRI יכולים לפספס אותו. הבדיקה לא נעימה, אבל לא מאוד כואבת, ולכן מקובל לעשות אותה ללא הרדמה למעט אילחוש מקומי.

יש לבצע הדמיה של הכליות והשופכנים ע"י סיטי בפרוטוקול אורוגרפיה, אם אין התוויית נגד.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית