קרינה מקומית לאחר ניתוח רדיקלי

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

29/12/2016 | 11:16 | מאת: איתן

שלום, בן 59 לאחר ניתוח רדיקלי 6/2014, PSA לפני הניתוח 5.9, גליסון 3+4, EPE שלילי, שוליים חיוביים T2C. עם PSA שירד אחרי הניתוח למינימום של 0.04 למשך 9 חודשים ולאחריהם התחיל לעלות בקצב הבא: 3/2015 0.06, 6/2015 0.07, 9/2015 0.09, 12/2015 0.1, 3/2016 0.13, 6/2016 0.12, 9/2016 0.17, 12/2016 0.16 שאלות: 1. האם נתוני ה PSA עם מגמת עליה אך עם תנודות, מראים שיש לי עדין תאי סרטן? 2. האם הסיבה לירידה יכולה להיות ירידה בטסטוסטרון מ 9.9 לפני 1/2 שנה ל 7.4 היום? 3. האם יכול להיות שתאי הערמונית הם לא סרטניים או שהגוף שלי נלחם בסרטן דרך תאי T וכדאי לחכות עם ההקרנות? 4. האם יכול להיות שאני מאבד את חלון הזמן להקרנות ולמיגור מלא של המחלה, כלומר מתפתחים לי גרורות למרות שאין עדין כישלון ביוכימי? 5. מה המחקרים מראים כאשר מקרין במצב הנ"ל, האם יש תועלת סטטיסטית? 5. האם היית ממליץ לי במצבי על הקרנות למרות שאין עדין כישלון ביוכימי? תודה

שלום איתן. אני לא יכול לתת לך המלצה אישית, מפני שאין לי את כל הנתונים. אני כן יכול לספק קצת ידע כללי. היום בדיקות ה-PSA הן מאוד רגישות והן מזהות PSA כבר בערכים נמוכים. כשה-PSA אחרי הניתוח הוא לא 0, זה יכול להיות משתי סיבות: נשארו תאי ערמונית שמפרישים PSA ו/או נשארו תאי סרטן ערמונית. אז איך יודעים? מסתכלים על הערכים החוזרים של PSA. אם הוא נמצא במגמה מתמדת של עליה, אנחנו מניחים שלא מדובר בתאי ערמונית רגילים שגדלים, אלא כנראה בתאי סרטן. אנחנו משתמשים בדרך כלל ברף של 0.2, אבל יש שיטות אחרות עם רף יותר נמוך. אני חושב שלאור העליה, העובדה שהגליסון הראשוני בפתולוגיה היה 4 ושהשוליים היו נגועים, יש סיכוי סביר שהגורם לעליית ה-PSA הוא תאי סרטן. לגבי הקרנות, אנחנו יודעים שאם נותנים אותן בשלב מוקדם יחסית של העליה, יש יתרון בתוצאות לעומת בשלב מאוחר יחסית. הרף הוא PSA של 0.4, ויש מחקרים שמדברים גם על PSA 0.2.

05/01/2017 | 19:42 | מאת: איתן

תודה על התשובה. אם לא היו נזקי קרינה ברור לי שהייתי הולך להקרנות. האם יכול להיות שאני מאבד את חלון הזמן להקרנות (אני נמצא שנתיים וחצי מהניתוח) ולמיגור מלא של המחלה, כלומר מתפתחים לי גרורות למרות שאין עדין כישלון ביוכימי?

אנחנו יוצאים מתוך ההנחה שעליית ה-PSA קשורה להתרבות של תאי הסרטן. אנחנו לא יכולים לדעת ברמה כזאת של PSA אם הם נמצאים רק באזור שבו היתה הערמונית או שהם כבר יצאו ממנו. אנחנו יכולים להבין מהמחקרים שהראו שיש יתרון להקרנות כשה-PSA מתחת לרף מסויים, שככל שה-PSA גבוה יותר כך יש סיכוי שהסרטן נמצא מעבר לאזור שבו היתה הערמונית. כשה-PSA הוא 0.16, רוב הסיכויים שתאי הסרטן ממוקמים באזור האגן, ואנחנו יודעים שהקרנות יכולות להצליח במקרה הזה.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית