מתח שרירים שאלה.....

דיון מתוך פורום  נוירולוגיית ילדים

25/05/2020 | 15:46 | מאת: הודיה

שלום דר יש לי תיניק בן 3 חודשים רופא ילדים אמר שיש טונוס חלש בחגורת כתפיים לאחר שבוע הייתי בטיפת חלב במעקב וקופא התפתחות והרופאה לא זיהתה טונוס נמוך. איך יכול להיות? טונוס נמוך בחגורת כתפיים בודקיים עם הידיים? או רואים שהגוף נשמט ואז מחליטים לפי זה כי כאילו בידיים הוא לא חלש אז איך מזהים בחגורת כתפיים חולשה בבדיקה גופנית?

הודיה שלום, "טונוס" הוא המתח הפסיבי של השרירים, כלומר, ההתנגדות שהבודק מרגיש בזמן שהנבדק פסיבי ולא מפעיל כוח. "כוח" הוא ההתנגדות האקטיבית שמפעיל הנבדק כנגד הבודק. "חולשה" היא כוח מופחת. טונוס ירוד בחגורת הכתפיים של תינוק אפשר לבדוק בבדיקה גופנית במספר אופנים: ע"י אחיזת התינוק מתחת לבתי השחי שלו הורמה כשגופו ניצב לרצפה (כאילו בעמידה באוויר), או ע"י הרמת התינוק באזור הבטן והחזה כשגופו אופקי ומקביל לרצפה, או כשהתינוק שוכב על הבטן ורואים איך הוא מרים את הראש והחזה ומחזיק אותם באוויר. יתכן שרופא אחד מתרשם מטונוס נמוך ורופא אחר לא, כתלות במצב של התינוק באותו רגע ובניסיון של הרופא. בברכה

מנהל פורום נוירולוגיית ילדים