אבחון BRC או MOXO לבתי בת ה15

דיון מתוך פורום  נוירולוגיית ילדים

19/03/2017 | 13:02 | מאת: אדי

הילדה שלי בת 15 מאובחנת מגיל צעיר כלקוית למידה, לפני כמה שנים קבלנו הפנייה מנירולוגית להמשיך לאבחון גם של BRC, אני יודעת שיש לה הפרעות קשב, היא בעיקר סובלת מרעש ולא מצליחה להתרכז בכלל בבית הספר הקצב שלה אטי ומתקשה בארגון(אך איננה היפראקטיבית). האם כדאי לעשות את מבחן Moxo במקום BRC בגלל שהוא נערך בסביבה רועשת, או עדיף את שניהם כי היא לא היפראקטיבית?

אדי שלום, סביר מאד שלא כדאי לעשות אף מבחן ממוחשב, לא MOXO ולא BRC ולא TOVA: אבחון של הפרעת קשב וריכוז נעשה ע"י תשאול מקיף על כל תחומי החיים (לימודי, התנהגותי, רגשי, חברתי, משפחתי וכו'), בבית, בבית הספר ובשעות הפנאי. בנוסף, ההורים והמורה ממלאים שאלון ספציפי להפרעות קשב וריכוז. על סמך כל המידע הזה, הרופא מרכיב תמונה שלמה, ומחליט אם יש הפרעת קשב או לא, ואם כן- מאיזה סוג ומה חומרתה. בנוסף, לעיתים יש צורך באבחון דידקטי או פסיכודידקטי, כדי לקבוע מנת משכל ולאפיין לקויות למידה. לכן, ברוב מכריע של המקרים אין בכלל צורך במבחן קשב ממוחשב, אלא במקרים מיוחדים. לצערי, חלק גדול של המורים, הגננות ואף הרופאים לא יודעים זאת, ומפנים למבחנים ממוחשבים ללא צורך. טעות זו גורמת לבזבוז זמן וכסף, דחיית האבחנה, ולעיתים אף להסקת מסקנות מוטעית ואבחנה שגויה. חשוב לי להדגיש, שיש מקרים שבהם אכן יש צורך במבחן ממוחשב, ושיתכן שלנוירולוגית שהפנתה את בתך למבחן ממוחשב הייתה סיבה רפואית מוצדקת. אך רוב כמעט מוחלט של הילדים שמופנים לאבחון הפרעת קשב לא זקוקים למבחן ממוחשב. אני חוזרת, ומקווה שקוראים נוספים רואים זאת: בדרך כלל אין צורך במבחן ממוחשב! זוהי הנחיה לפי חוזר מנכ"ל משרד הבריאות, לפי נייר עמדה של רופאי ילדים ומומחים בנוירולוגיה ופסיכיאטריה של הילד, ולפי מחקרים בארץ ובעולם. אז בהצלחה באבחון הנוירולוגי, ושיהיה טיפול מוצלח בהתאם. בברכה

מנהל פורום נוירולוגיית ילדים