הפרעה התנהגותית קשה מאד

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

08/05/2016 | 11:25 | מאת: ט

טוב, אז לי יש בעיה של טורדנות שכל כמה שנים משנה תסמינים. פעם זה היה ניקיון מוגזם, זה עבר. היה לי גם סידור מוגזם של דברים וגם עבר. כיום, המצב הנוכחי שלי הוא שנורא קשה לי לאבד דברים גם דברים פשוטים ומטופשים להפליא. אם נאבד לי משו מסוים אפילו חתיכת דף לפעמים אני נכנסת להתקף חרדה ולאמוק רק למצוא אותם, ברמה שאני הופכת את העולם ומשגעת את כל הסביבה שלי. ואם אני מוצאת אז זו הרגשה טובה לכמה זמן עד לשטות הבאה שאני חושבת עליה ותוהה לאן נעלמה ואיפה היא נמצאת ואז שוב מתחילה לחפש אותו באמוק וכן הלאה. זה קורה גם לדברים שהם בוודאות מוחלטת בבית אבל אני פשוט רוצה למצוא אותם ולראות שהם נמצאים ולא נזרקו לפח. המצב הזה פוגם משמעותית במצב הרוח שלי ובחיים בכלל. שאלתי היא, האם שייך טיפול CBT במצב כזה? ומהי הבעיה הזו בכלל ממה היא נובעת?

שלום לך, ככל הנראה, הבעיה נובעת מאותה סיבה שממנה נובעות שאר הבעיות שציינת: פחד מאבדן שליטה. כאשר החפצים נמצאים בהישג ידך, את יכולה להיות רגועה, מפני שאת יודעת היכן הם נמצאים, והידע הזה פירושו סדר בעולמך= שליטה. כאשר אינך יודעת היכן החפצים, את חווה חוסר ודאות, שמכניס אותך למצב של חוסר אונים וחרדה. בוודאי שטיפול CBT רלוונטי כאן, מאחר שיש צורך להיחשף באופן הדרגתי למצב שבו אינך יודעת הכין החפצים שלך (בתחילה מצבים קלים, אולי של חפצים פחות חשובים או להתחיל מכך שמישהו "יעלים" חפץ בכוונה). במקביל, יש צורך לעבוד על ההתמודדות עם החרדה וקבלת מצבים של אי ודאות, במישור הקוגניטיבי (כלומר, שינוי החשיבה השלילית, שככל הנראה עומדת בבסיסה האמירה שאת "חייבת" להיות בשליטה). בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיסטית קוגניטיבית- התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים אביגיל 8, חיפה www.cbthaifa.com

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית