טיקים.....................

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

08/07/2019 | 00:06 | מאת: דני

שלום שרון, יש לי לעתים בעיקר בתקופות לחץ טיקים מאוד מציקים באזור השכמות והצוואר, הבנתי שניתן להעביר אותם באמצעות היפוך הרגל למקום אחר, אני משער שאני יודע איך עושים זאת אך לא סגור על כך.האם בכל פעם שאני מרגיש הרגשה של טיק באזור הצוואר אזי אני ילחץ על שריר בגוף במקום אחר שאני רוצה ,וכך הוא יעבור לשם? 2) הבנתי שחוץ מהיפוך הרגל יש גם טכניקה של מניעת תגובה, זאת אומרת כאשר הטיק מגיע אז לא לעשות אותו,מה קורה כאשר אני עושה אותו בלי לשים לב ,זאת אומרת אני עושה אותו אבל בצורה מהירה בלי לשים לב כי לדוגמא אני בדיוק התחלתי לעשות פעולה מסוימת והוא פתאום קפץ, לכן האם מניעת תגובה יעילה בצורה כזו?

היי דני, מטרת הטכניקה של היפוך הרגל היא לאמץ תנועה אחרת במקום לעשות את הטיק, למשל ללטף את היד. אם "מעבירים" את הטיק לאיבר אחר בגוף, זה לא פותר את הבעיה אלא רק יוצר טיק אחר. כיום הטכניקה הזו נחשבת ליעילה פחות. עצירת הטיקים היא לא פשוטה, בייחוד אם מדובר בטיקים נוירולוגיים ולא רצוניים, שאותם קשה עד בלתי אפשרי לעצור. בדרך כלל בדיקה נוירולוגית יכולה לקבוע אם הטיקים הם רצוניים או לא, שכן אנשים רבים אינם מודעים לכך שהטיקים שלהם רצוניים. אם אתה עושה את הטיק בלי לשים לב, פירוש הדבר שעדיין עשית אותו, ולכן לא מנעת את התגובה. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

10/07/2019 | 02:31 | מאת: דני

הטיקים שלי ברור לי שהם רצוניים אני יכול לשלוט עליהם כאשר אני בריכוז ניטרלי, פשוט כאשר אני מרוכז במשהו אחר מלחיץ למשל אז קשה לי לא לעשות אותם ,בכל אופן לא כזה הבנתי האם היפוך תגובה זה לעשות פעולה אחרת נעימה במקום הטיק או להעביר את הטיק למקום אחר?? כי הטיק כרגע נמצא באזור השכמות, ויהיה לי הרבה יותר נח עם הטיק למשל יהיה ביד, כי בשכמות זה גורם ללחץ באזור הראש ואז בתורו גם לכאבי ראש??? ולגבי שיטת מניעת תגובה של הטיק ,האם היא יעילה האם הטיק לא מופיע במקום אחר במקום?? והאם הרעיון הוא להימנע לחלוטין מעשיית טיקים (למרות שהם רצוניים) זה כמעט בלתי אפשרי, שאלה אחרונה במידה וארצה לעשות זריקת בוטוקוס לאזור הטיקים הבנתי שזה משתיק אותם לתקופה של בערך חצי שנה, למי אמורים לפנות ?לנירולוג ??פסיכיאטר??

היי דני, הרעיון בהיפוך תגובה הוא אכן לעשות פעולה אחרת שאינה טיק, ובכך למנוע הפיכת הטיק לטיק אחר (שהוא דבר לא רצוי עבור רוב האנשים, שכן זה לא פותר את הבעיה אם עדיין יש טיקים). אם אתה בוחר לעשות טיק אחר על דעת עצמך זו בחירה שלך, אבל זו לא השיטה. גם כשמדובר במניעת תגובה, אמורים למנוע כל טיק שהוא, כלומר לא להחליף את הטיק בטיק אחר. זה אכן מאתגר ולא פשוט, אבל אם הטיקים רצוניים, זה אפשרי. ייתכן שתצטרך עזרה בנושא, שכן מאוד קשה להפסיק לבד - זה כמו לנסות להיגמל לבד מהתמכרות. לשם כך, מומלץ לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT) שמכוון להתנהגויות כאלה. אם הטיקים אינם נוירולוגיים, זריקות בוטוקס אינן מומלצות ולדעתי גם לא יאושרו. בדרך כלל פונים לנוירולוג. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית