השתלת כבד בחולים עם גרורות בכבד

דיון מתוך פורום  סרטן המעי הגס - מניעה, אבחון וטיפול

07/03/2017 | 20:02 | מאת: ישעיהו

בשנים האחרונות מתפרסמים בספרות עוד ועוד מחקרים שמעידים על תוצאות שנדמה לי שקשה להגדיר אותן כפחות מ-"פנטסטיות" (למשל, OS של 56% מול 9% אחרי 5 שנים) של השתלות כבד בקרב חולים עם גרורות בכבד. מצד שני, התוצאות עדיין פחות טובות בהשוואה למושתלים בעלי גידול ראשוני בכבד, מה שמביא אותנו למציאות האכזרית: בעצם אין כיום לחולים כאלה סיכוי לקבל כבד מרשימת ההמתנה הישראלית. האם בנסיבות כאלה אתה חושב שמוטלת חובה מקצועית ואתית על הרופא המטפל בכל זאת להציג בפני החולה הגרורתי הישראלי שלו את האופציה להשתלת כבד, בידיעה שלמעשה מבחינה לוגיסטית (לא רפואית!) יהיה קשה מאוד לממש את האופציה הזאת בישראל ורק חולים בעלי אמצעים או קשרים יצליחו לממש אותה בחו"ל? כמו כן, עד כמה בנסיבות כאלה ראוי לקדם בצורה אגרסיבית את הסוגיה של השתלות אונת כבד מבני משפחה, בשים לב לתופעות הלוואי הלא פשוטות של תרומה כזאת ולמיעוט המחקרים בנושא?

ישעיהו, תודה רבה על שאלה יפה. מדי פעם יש שאלה שאני צריך לעצור ולחזור למאמרים. קודם כול אני רוצה להגיד שאין תשובה ברורה בשבילך כמו שאתה יודע. אבל אני רוצה לחזור או לתת כמה נקודות חשובות ואז אסכם בסוף. סה"כ אני עברתי על המון חומר עכשיו בעיקבות שאלה שלך ובהחלט יש לך המון בסיס לשאלה שלך. האמת הנוסע עלתה סביב "סטייב גובס" - המנהל של apple ז"ל - שקבל השתלת כבד על רקע גרורות לכבד מגידול בסוג neuroendocrine מלבלב. הוא חיי שנתיים אחרי ההשתלה ויש אינדיקציה בגידולים האלו. אבל גרורות מגידולים ממקור קולון ורקטום, אין המלצה להשתלה. בעבר נסו ונסו השתלת כבד לגרורות בכבד ללא הצלחה. בשנים אחרונות יש כמה מאמרים שמתחילים לעלות שוב את הרעיון ולוחצים שאולי זה טיפול שצריך לקחת בחשבון אצל מטופלים מיוחדים. החוק בעולם לגבי השתלה תמיד עומד על הנקודה הבה. רק אפשר להמליץ אם ההשתלה יגרום תוצאות דומות לטיפולים שיש כרגע מאונקולוגיה או ניתוחים לכריתה וכו. הדיון חזר בגלל 2 מאמרים בלבד - אחד מנורבגיה ואחד מאירופה שפרסמו תוצאות טובות. אבל צריך לקחת את הבה בחשבון. יש מעט מטופלים סה"כ. זה סה"כ רק מעקב שך מטופלים ולא randomised controlled trials - זאת אומרת שלא עשו קבוצות ועשו השווה ביניהם. המעקב לא כל כך מספיק ארוך. כמה נקודות מתוך שאלה שלך - התלונה שאין מספיק איברים הוא לגיטימי. אבל היום שיש אפשרות לתת מחי לחי זה כבר פחות בעיה. הOS הרבה יותר גבוה מ9%. היום אם טיפולים וניתוחים אנחנו רואים תוצאות בין 40-60% אם מטפלים. אי אפשר להשוות לגידולים מקורי של הכבד כי לא מדברים על גרורות אז אין מחלה בלימפה או כלי דם, אז ברור שיהיה תוצאות יותר טובות. סופי, חייבים לקחת בחשבון הסיכונים של השתלה שהם לא קטנים ולא פשוטים, במיוחד אצל אנשים חלשים אם גרורות ותוך כדי או אחרי טיפולי אונקולוגי. ----------------- בסיכום אני חושב שיש מקום להשתלת כבד אבל בינתיים זה מקרים מאוד בודדים ורק מחי לחי (משהו ממשפחה אולי). התוצאות הם לא מספיקים טובות וריסוס טיפול קונבנציונלית וגם כן הסיבוכים גדולים וחשובים. האם הרופאים / כירורגים / אונקולוגים צריכים לתת את זה בתור אופציה, אני לא ידוע. ועדות עולמיות של המומחים הכי גדולים עוד לא ממליצים את זה אז אין חייבות. בנוסף אני חושב שייתן תקווה לא נכונה היא גם לא בסדר. אני חושב שכדי לדבר עם הרופאים המטפלים שלך כי הוא כן "אופציה", והם מכירים הכי טובים המקרה שלכם, אבל קרוב לוודי הטיפולים הקונבנציונליים עדיין הכי טובים. אין ספק שזמן הגיע למחקרים חדשים, טובים, גדולים והשותים על הנוסע.

מנהל פורום סרטן המעי הגס - מניעה, אבחון וטיפול