סכיזופרניה שהחלה בגיל 8

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

05/09/2010 | 10:55 | מאת: אורן

אחיין שלי הוא ילד בן 10. בקצרה: מאז ומתמיד היה ילד מופנם ושקט, העדיף בבית (טלויזיה, מחשב) במקום לשחק עם חברים ומרוב שכך אף חשבנו אותו בתחילה כ"גאון". לפני שנתיים, בגיל 8, החלו להופיע תסמינים ראשונים המעידים על בעיות. הילד התחיל "לדבר עם עצמו", בעיקר בלילות. כמעט כל לילה הוא "שומע קולות" ומדבר עם יצורים דמיוניים. בנוסף, עבר 3 התקפות קשות בהם בשעת לילה מוקדמת(איזור 9-11) הילד התחיל לפתע לצרוח בבעתה עד כדי עיוות הפנים כשהוא נשבע לאבא שלו שיש 2 יצורים שחור ולבן שעומדים לידו ורוצים לפגוע בו. אבא שלו(אחי) לקח אותו לסלון וניסה להרגיעו, שום דבר לא עזר. הילד היה מבועת וצרח מאימים, והתעקש ש2 אנשים בחדר שרוצים לפגוע בו וכעת גם באבא. היו עוד 2 התקפות דומות בהם הוא התעקש שהוא רואה יצורים ובוכה וצורח מרוב פחד. כאמורף גם שומע קולות מהאמבטיה ומכל מיני חדרים בבית ו"מדבר" איתם. הילד מתעקש לישון רק במקומות חשוכים לחלוטין, ומפריע לו כל קרן אור שנכנס לחדר. ההתקפות בהם הוא ראה יצורים דמיוניים החלו בחצי שנה האחרונה, וכשהאחרון והחמור בינהם היה לפני כשבועיים. משפחתי שבורה מהעניין. אם בתחילה חשבו שהילד סתם מדמיין וניסו לטפל בו עם פסיכולוג, כעת עם התקפות הדמויות וחיבור כל הפאזל נראה שיש חשש כבד לסכיזופרניה. אין לתאר את הסבל והחוויה הקשה שעוברת המשפחה כשהילד בהתקפות שכאלה. אני מרחם על אחי שצריך להתמודד עם ילד צורח בלילות שמתעקש על דמויות שהולכות להרוג אותו עד כדי כמעט התעלפות מרוב פחד. הוא פשוט "חי" את הדמיון הזה בצורה מחרידה. כעת הילד באבחון ראשוני אצל פסיאכטרית ידועה. מנסים לשלול כל מיני תופעות ניורולוגיות כאלו ואחרות. על הדרך הילד גם אובחן עם "ניסטגמוס"(תנועות לא רציניות ורעידות בעיניים בזויות מבט מסוימות). אשמח לכל מידע בנושא. - האם יש סיכוי שתסמינים כגון אלו מקורם בדבר אחר ולא בסכיזופרניה. - האם יש סיכוי לטיפול בסכיזורפניה ללא תרופות. - מה עושים בזמן התקפה שכזו? -ומה הסיכויים שילד בן 10 כבר יפתח סכיזופרניה? עד כמה שידוע לי זה בא בעיקר בגיל ההתבגרות ומעלה. לא זוכר ששמעתי על ילדים קטנים. - מה ההסבר שההתקפות, הדיבורים והדמיונות של הדמויות, הם רק בשעות הערב והלילה ולא בשעות היום? בשעות היום הילד מתנהג רגיל.

05/09/2010 | 16:43 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום אורן. אתה מתאר מצב לא פשוט בו ילד מדווח על שמיעת קולות וסובל מחרדות קשות, ביעותי לילה, הפרעות התנהגות ועוד. אתה שואל אם זה סכיזופרניה. אין אפשרות לאבחן הפרעה מורכבת שכזו דרך פורום אינטרנט, אך הנה מספר הבהרות: 1) סכיזופרניה בגיל 10 זה מאד מאד נדיר (פחות מ-1 ל-10000, לעומת סכיזופרניה במבוגרים שזה 1 ל-100). 2) צריך לשלול מגוון הפרעות אחרות (שנפוצות יותר בגיל הילדות) כגון הפרעה ביפולרית ("מאניה דיפרסיה"), דכאון, הפרעות בספקטרום ההתפחותי (כגון אספרגר או סוגים אחרים של אוטיזם) ועוד. כמו כן צריך לשלול מחלות נוירולוגיות שונות (כגון סוגים של אפילפסיה). 3) לעיתים תסמינים של שמיעת קולות וחרדות אצל ילדים יכולים להיות קשורים לסטרס קיצוני (בבית או בבית ספר). 4) צריך לשלול גם שימוש בסמים. 5) אתה שואל אם אפשר לטפל בסכיזופרניה ללא תרופות. אז אם זה כן סכיזופרניה (וכאמור זה לא בטוח) אז הטיפול בד"כ כן כולל תרופות כמו גם מרכיבים פסיכולוגיים ושיקומיים. 6) מה עושים בזמן התקפה? זה תלוי באבחנה, בעצמה, בדרגת המסוכנות וכד'. במקרים של ביעותי לילה (sleep terrors) או סיוטים (nightmares) ניתן בד"כ להסתפק בהרגעה בלבד. במקרים אחרים יש לשקול טיפולים תרופתיים שונים. במקרים קיצוניים ניתן לשקול פינוי לחדר מיון פסיכיאטרי. כאמור יש להתייעץ עם פסיכיאטר. 7) זה שההתקפים הם רק בלילה זה סימן מעודד יחסית - זה מצביע יותר על הפרעות במחזור השינה (כנכתב בסעיף הקודם) ופחות על הפרעה פסיכוטית. בכל מקרה - יש להמשך מעקב פסיכיאטרי לצורך אבחון וטיפול. בברכה, ד"ר אהוד ססר

07/09/2010 | 10:28 | מאת: אורן

בצורה קיצונית, ושללה כמעט לחלוטין את האופציה של סכיזופרניה. בין היתר בגלל מה שכתבת על כך שזה לא קורה ביום(אני מדגיש: לפחות לא בשלב זה) במהלך הטיפול אצל הפסיכאטרית, הוא שמע כלב נובח מחוץ לדירה והחל לצרוח מפחד. איננו יודעים מה גורם לחרדה הקיצונית הזו. וזה כ"כ מטריד שהילד חרדתי עד לרמה כזו של חוויות ריאליותב מיוחד של דמויות שהולכות להרוג אותו. נמשיך טיפול אצל פסיכאטרית זו ונקווה לטוב. תודה על המידע והתובנות.

מנהל פורום סכיזופרניה