כולסטרול גבוה- בת 25

דיון מתוך פורום  כולסטרול ותוספי תזונה

11/11/2010 | 15:47 | מאת: חני

שלום רב, אני בחורה צעירה בת 25 ללא היסטוריה רפואית חריגה. לפני כשנה וחצי לקחתי במרשם רופא כדורים דיאטה בשם רדוקטיל נטלתי חבילה וחצי וירדתי חמש קילו ומיד הפסקתי עם הכדורים כי הבנתי שזה לא תקין ונרשמתי למסגרת של שומרי משקל סה"כ ירדתי כ-18 קילו. לאחרונה אני סובלת רוב הזמן מכאבי ראש חזקים מאוד כמו דפיקות לב רק בראש ממש הרגשה כמו לאחר ריצה מאומצת ובנוסף לראש יש כאבי שרירים עייפות וחוסר יכולת לתפקד נורמלי...חולשה תמידית אפילו תוך כדי שינה.. הייתי השבוע אצל רופא עמ"נ ךמצוא פתרון ונשלחתי לבדיקות דם התוצאות היו תקינות מלבד כולסטרול\שומנים בדם שנרשם ערך של 300 כשלדברי הרופא 200 זה הגבוה ביותר. קיבלתי מרשם לכדורים בשם פרבסטאטין שאותם אתחיל היום לשתות. בכל מקרה השאלה שלי היא מורכבת.... למה אני מרגישה תחושות כאלו? האם יש קשר בין הדברים? כאבי ראש הם תסמין לכולסטרול? ובנוסף בקשר לכולסטרול הגבוה- כמו שהקדמתי ורשמתי אני עושה שומרי משקל- תזונה שברובה מחושבת ע"פ ערכי השומן באוכל ועקב כך לא אוכלת דברים עם אחוזי שומן גבוהים כל תזונתי מבוססתי על ירקות וגבינות רזות, אינני אוכלת אף לא טיפת שמן, לא מטוגן, לא בצקים, ללא בשר ללא ביצים משתדלת לאכול מאוד מאוזן ובריא... הכיצד? האם זה ייתכן אלו הםתופעות מתזונה לקויה בעבר (לפני הדיאטה?) הרי אז קיבלתי במרשם רדוקטיל לאחר בדיקות מקיפות שלא הראו שום ערך חריג... הייתכן שהגוף גילה את השומנים תזונת העבר רק עכשיו? אני דיי מבולבלת ומאף מבוהלת ואשמח לשמוע כמה מילים טובות... סתם לצורך העניין בת 25 שוקלת 63 ק"ג גובה 164

14/11/2010 | 14:17 | מאת:

חני שלום ראשית אני שמחה לשמוע שהצלחת להוריד 18 קילו ממשקלך ושאת מקפידה על תזונה בריאה ומאוזנת, כל הכבוד! חשוב לי לציין בפנייך מספר עובדות על כולסטרול ותזונה נכונה. הכולסטרול הינו מרכיב חיוני ברקמות הגוף השונות. לכולסטרול תפקיד בבניית קרומי התאים, הורמונים, כגון הורמוני המין, סטרואידים ויטמינים –ויטמין D, ומיצי המרה. המקור לכולסטרול נובע הן מייצור עצמי של תאי הכבד המהווה 70% מכמות הכולסטרול בגוף והן כולסטרול שמקורו בתזונה המהווה 30% מכמות הכולסטרול. אינני רופאה ואין אני יכולה דעת את הסיבה המדוייקת לכולסטרול הגבוה. יחד עם זאת שימוש ממושך בתרופות מסוימות עלול לגרום לעליה ברמת הכולסטרול ולעומס יתר על הכבד. עומס זה עלול לגרום במהלך השנים להיווצרות כבד שומני ולייצור מוגבר של כולסטרול. כמו כן, קיימות תרופות שבאופן ישיר עלולות להשפיע על ייצור הכולסטרול כגון תרופות פסיכיאטריות, סטרואידים וגלולות למניעת הריון. במידה ואת נוטלת גלולות למניעת היריון, אולי שווה לבדוק עם הרופא נשים שלך את סוג הגלולה ! אני מבינה שאת מקפידה על דיאטה מחושבת שמתבססת על אחוזי שומן נמוכים אך יחד עם זאת יש הבדל בין דיאטה שמטרתה הפחתת משקל לבין דיאטה להורדת רמות כולסטרול. דיאטה להפחתת כולסטרול מתמקדת בעיקר בהגבלת צריכה של מוצרי מזון עתירי כלוסטרול כגון מוצרי מזון מעובדים מן החי ובהם בשר אדום, נקניקים, מוצרי חלב עתירי שומן, הגבלת צריכת ביצים (בעיקר החלמונים) והגבלת מוצרי מזון המכילים שומני טראנס שצריכתם מעלה את רמות הכולסטרול הרע. כמו כן, דיאטה להורדת כולסטרול מתמקדת גם בהכנסת מזונות הכוללים "שומנים טובים" ובעלי יתרונות בהפחתת כולסטרול כמו שמן זית (מכבישה קרה) ושמנים מן הצומח שאינם מכילים שומנים רווים כגון אבוקדו, שמן קנולה, טחינה וזיתים. בנוסף מומלץ לשלב מזונות המכילים אומגה 3 (אגוזי מלך, זרעי פשתן טחונים, ודגי ים צפוניים מסוג: סלמון, טונה, מקרל, סול, בקלה, הליבוט, טונה וסרדינים במים או בשמן זית. לקריאה על אומגה 3: http://www.solgar.co.il/?CategoryID=253&ArticleID=423 בנוסף, ייתכן והתחושות שאת חשה כמו דפיקות הלב, העייפות והחולשה התמידית נובעות מדיאטה שאינה כוללת באופן מאוזן את כל אבות המזון הנדרשים לגוף וכן בגלל ירידת המשקל המשמעותית. הייתי ממליצה לך לבדוק את הערך של ויטמין B12 בבדיקות הדם שלך. ערך שקטן מ-400 נחשב חוסר בוויטמין B12 ועלול לגרום לתופעות של עייפות, חוסר ריכוז, נימול בגפיים, ירידה במצב הרוח ועוד. אשמח לענות לכל שאלה נוספת, בריאות שלמה, איילת בש