אימון גופני לאחר מעקפים

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

03/08/2014 | 22:11 | מאת: משה

שלום. אני בן 68. לפני כ-5 שנים עברתי אוטם שריר הלב ובעקבותיו ניתוח מעקפים (5 מעקפים). אני מקבל טיפול תרופתי לאיזון לחץ דם, כולסטרול, טריגליצרידים. בעקבות האירוע התחלתי להתאמן בחדרי כושר, בשנתיים הראשונות במכונים לשיקום לב (קרדיואוסטייל – עד שנסגר – ובהמשך במכון הלב בתל השומר) ואחר כך בחדר כושר ללא פיקוח רפואי בו המשכתי את הפעילות הגופנית ע"פ התכנית שנקבעה ע"י פיזיולוגים בשנתיים הראשונות. התכנית כללה בין היתר פעילות אירובית (סבולת לב-ריאה) ואימוני התנגדות תוך הקפדה על תמיכה לאיזור הגב התחתון מאחר והיתה לי פריצת דיסק בעבר. דופק האימון שהומלץ לי היה 100 -110 מאחר ואני לוקח נורמיטן 25 (חצי כדור מדי יום) לא יכולתי להגיע לדופק המומלץ אלא רק ל-90-95. לאחרונה החלפתי חדר כושר, והוצמד לי מאמן כושר שקיבל ממני את התאור הנ"ל. המאמן החדש קבע לי דופק מטרה של 130 תוך ציון שלא לקחת נורמיטן לפני האימון, ואכן אני מצליח להגיע לדופק זה. בביקורת החצי שנתית אצל הקרדיולוג שלי התייעצתי איתו לגבי התכנית החדשה ולהפתעתי הוא שלל אותה מכל וכל. לדעתו אין צורך לשנות את מועדי לקיחת הנורמיטן, אין חשיבות לעקוב אחרי הדופק ומבחינתו אני יכול להסתפק בהליכה של כ-40 דקות במהירות של כ-5-6 קמ"ש במשך 3 עד 6 פעמים בשבוע וקצת אימוני כוח. (בלשונו הציורית הוא העיר שאני לא צריך להתאמן לקראת האולימפיאדה...). כיום אני מתאמן כמעט מדי יום. כעת אני מבולבל, כי נוצר מצב שלא רק התכנית החדשה לא נראית לו, אלא יוצא שגם זו שאני עוסק בה כבר כ-5 שנים. אינני בטוח איך להמשיך. אודה להמלצות.

שלום משה אני מסכימה לחלוטין עם הקרדיולוג שלך. ראשית, למאמן כושר, ותיק ומנוסה ככל שיהיה, אין את הזכות להגיד לך מתי לקחת את התרופות שלך ועליך לעקוב אחר הנחיות הקרדיולוג בלבד (או הרופא המטפל) בנושא התרופתי. אכן לדופק במאמץ אין חשיבות עליונה מאותה הסיבה שהקרדיולוג ציין והיא שאינך מתאמן לאולימפיאדה. הגעה לדופק מסוים באימון היא חשובה במידה והינך עוסק בספורט מקצועי או תחרותי. ספורט למען הבריאות והשמירה על הכושר הגופני עוסק בשמירה גם על הלב... בגלל זה במכוני שיקום הלב (ביניהם גם קרדיוסטייל וגם בתל השומר) וודאי לימדו אותך על ה- RPE, אותה סקאלה של מספרים בין 1-10 או בין 6-20 העוסקת בתחושה הסוביקטיבית שלך בזמן המאמץ. גם אם אינך מגיע לדופק 100, אין עם כך שום בעיה, כל עוד אתה מרגיש שאתה מתאמץ בצורה סבירה, כזו שגורמת למאמץ נשימתי ושרירי (RPE 11-13) אך לא מוגזמת מידי (RPE 15-16). אם אתה מתאמן כמעט מידי יום, למשך 40 דקות אירובי ועוד קצת אימוני כוח (לא צריך יותר מפעמיים שלוש בשבוע), הינך עושה עבודתך נאמנה. הקרדילוק נועד לשמור על הלב שלא יתאמץ יותר מידי הן במנוחה והן במאמץ. אתה תוכל להתאמן ולהתקדם היטב גם תחת השפעתו. בברכה, יעל

17/08/2014 | 13:17 | מאת: משה

שלום יעל, אני מאד מודה לך על תשובתך המפורטת. היא עשתה לי סדר בראש. מאד התרשמתי מתשובותיך ומאמריך בפורום וחשבתי שאוכל להפיק תועלת מרבית מפגישה אישית איתך לצורך התייעצות כללית, אם אכן את מקיימת פגישות פרטיות. לפני כשבוע שלחתי לך פניה ברוח זאת באמצעות האופציה הניתנת דרך מערכת דוקטורס לבקש פגישת התייעצות\קביעת תור (משמאל לקו"ח שלך). מאחר ובקשתי הנ"ל טרם נענתה, אינני בטוח אם בקשה זאת בכלל הגיע אליך, לכן אני פונה שוב בבקשה זאת, הפעם באופן ישיר, ואם את אכן מקבלת באופן פרטי, אשמח מאד אם נוכל לתאם פגישה. בתודה ובברכה, משה

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני