שיקום הלב וכימותרפיה

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

03/01/2011 | 14:08 | מאת: liat

אימי-בת 60 חולה בסרטן שד גרורתי מזה שנה ומקבלת טיפולים כימותרפים שבועיים מזה 10 חודשים . תפקוד הלב שהיה תקין בהתחלה הולך ומתדרדר וכיום הוא בגבול התחתון של נורמה 54%. בסה"כ התפקוד היום יומי שלה תקין. איזה פעילות גופנית מומלץ לעשות על מנת לנסות ולשפר את תפקוד הלב?

ליאת שלום, מתנצלת על העיכוב בתשובה. ראשית, אם בכוונתך "תפקוד לב" למה שנקרא EF (תפקוד חדר שמאל), 54% זה עדיין תפקוד תקין גם אם יש ירידה מבעבר. לחולי סרטן מומלץ לבצע פעילות גופנית גם בזמן הטיפולים. הפעילות המומלצת כוללת את ההמלצות הרגילות, כלומר: פעילות אירובית מתונה, למשך 30 דק' ביום לפחות 5 פעמים בשבוע. כמובן שאם אמך חלשה, מומלץ שהיא תבצע מה שהיא יכולה, גם אם זה פחות זמן וגם אם בקצב איטי. פעילות נוספת מומלצת היא תרגילים לחיזוק השרירים ומתיחות. פעילות לחיזוק שרירים צריכה להתבצע כ- 2 פעמים בשבוע, 4-6 תרגילים כגון: חיזוק הזרוע הקדמית, חיזוק הרגליים וכד'. כל תרגיל צריך להיות מבוצע כ- 12-15 חזרות בהתנגדות נמוכה (כלומר עם משקולת קטנה של 0.5 ק"ג או גומיה) ולבצע כ- 2 סטים כל תרגיל. מתיחות אפשר לבצע יום יום על מנת לשמור על התפקוד של טווח התנועה במפרקים ושיפור איכות התפקוד היומי. להלן מספר הערות חשובות: 1. במידה ואמך עלתה במשקל או שהיא נמצאת בעודף משקל, חשוב לבצע פעילות אירובית ולנסות לשמור על משקל תקין. 2. במידה ואובחן אצל אמך אוסטאופורזיס, או מטסטזיס (נדידה של תאים סרטניים לעצם - המחלישה את העצמות) חשוב להימנע מלבצע פעילות העלולה לגרום לנפילה ו/או שברים כגון: עליית מדרגות מרובה, הליכה על מדרכות או משטחים אינם יציבים. כמו כן מומלץ לבצע תרגילים לחיזוק כפי שהזכרתי קודם, העשויים לעזור לחיזוק העצם תוך הימענות מהפעלת עומס מוגזם (שוב שמירה מפני שברים). 3. גם במידה של טיפול הורמונלי יש עלייה בסיכון לשברים ולכן ההנחיות הקודמות חשובות. 4. מאחר ומאוד חשוב להימנע מזיהומים בזמן הטיפולים לסרטן, יש להימנע מפעילות גופנית במקומות ציבוריים (כגון חדרי כושר, גנים ציבוריים) מחשש לחשיפה לזיהומים. במידה ויש לך שאלות נוספות או תרצי תרגילים ספציפיים, אוכל לשלוח לך (תצרפי מייל). אשמח לסייע בכל שאלה! בברכת בריאות והחלמה מהירה! יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני