טרשת עורקים, פלאק וכולסטרול

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

30/11/2010 | 00:34 | מאת: משה

שלום רב, רציתי בבקשה לדעת האם ישנה איזושהי בדיקה לא פולשנית לגילוי טרשת עורקים. אני בן 41 עם LDL נמוך (80) HDL נמוך יחסית (46) ומעט טריגליצרידים (50). תמיד מדברים רק על הכולסטרול כאשר למעשה הצטברות הפלאק היא היא הגורם היותר סוכן מסתם כולסטרול גבוה אשר ניתן לטיפול תרופתי. מה צריך\אפשר לבדוק כדי לדעת האם אני סובל מהצטברות פלאק (שזה, להבנתי, הסימפטום של טרשת עורקים)? האם ישנן בדיקות שלא ממומנות ע"י קופת החולים המסוגלות לבדוק זאת (מלבד צינטור)? האם הטיפול כנגד טרשת עורקים הוא רק להורדת כולסטרול ושומנים או שישנו טיפול נוסף? תודה רבה !!! משה

משה שלום, אינני רופאה אך אנסה לענות לך כמיטב יכולתי. האם ישנה סיבה לדאגה שלך? אני מבינה שאין לך כולסטרול. האם יש לך גורמי סיכון אחרים כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב במשפחה או מעשן? אם התשובה היא "לא" לכל אחד מאלה, אזי שאין סיבה אמיתית לדאגה. בנוסף, אם עשית בדיקת מאמץ (ארגומטריה) והיא תקינה, אתה יכול להיות יותר רגוע. בכל אופן לשאלתך: מלבד צנתור ישנן עוד שתי בדיקות. אחת היא מיפוי לב במאמץ. במהלך הבדיקה מזריקים לך חומר רדיואקטיבי ואתה מבצע בדיקת מאמץ. מבצעים את הבדיקה על ידי מצלמה המצלמת את הלב בזוויות שונות. בודקים את קליטת החומר על ידי שריר הלב. במידה ויש טרשת, החומר לא ייקלט היטב באזור החסום או המוצר חלקית. זוהי בדיקה מצוינת ודי אבחנתית. הבדיקה השניה היא צנתור וירטואלי. זוהי בעצם בדיקת CT משוכללת הנותנת תמונה טובה מאוד לגבי מחלה טרשתית. כדאי כמובן להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הבדיקות הנ"ל ועל המלצותיו. אינני יודעת לגבי מימון מקופת חולים, עליך לברר בקופת החולים שלך. הטיפול "כנגד" טרשת עורקים צריך להיות במרשם רופא כמובן. ישנם מקרים בהם נותנים אספירין כמניעה, תרופה להורדת לחץ דם ותרופה לטיפול בשומנים בדם (הידועה ביורת היא ממשפחת הססטינים). אך התרופה המומלצת ביותר עליה אין צורך במרשם רופא היא הפעילות הגופנית. פעילות אירובית כ-5 פעמים בשבוע ל- 30 דקות לפחות הוכחה ללא עוררין כמונעת מחלת לב על ידי סיוע במניעת טרשת עורקים. בניגוד לתרופות, אין לה תופעות לוואי והיא מסייעת באיזון כל גורמי הסיכון (סוכרת, לחץ דם, כולסטרול ומשקל). בברכת כושר ובריאות, יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני