היכרות עם בדיקה לא פולשנית לצורך אבחון מחלת לב: למי היא...
כיצד מתבצעת בדיקת מאמץ - ומתי מומלץ להיבדק? שימו לב: לא...
תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס) נובעת מטרשת עורקים - ועלולה...
לראשונה בישראל: איגודי הרופאים יוצאים במסמך הנחיות משותף...
שלום רב, הנני בן 45 . קיבלתי היום תוצאות של בדיקת סי טי קרדיו (צנתור וירטואלי) שאבחן בין היתר ציסטה בקוטר 11 מ"מ בסגמנט 8 של הכבד. רציתי לשאול מה עושים עם ממצא שכזה? האם מסוכן ? האם ניתן לטפל? מה משמעות הגודל? יש לציין כי ערכתי בדיקת קולונסקופיה לפני כ 5 שנים שיצאה תקינה לחלוטין...
ממצא שכיח באוכלוסיה, חסר חשיבות ולא דורש מעקב.
שלום רב, אני רק שאלה... התוכל לציין בבקשה מה ההבדל בין מיפוי לב לבין צינטור וירטואלי ומתי יש להעדיף האחד על חשבון רעהו? בתודה וברכה בתיה
אני רק תשובה... שתי בדיקות שונות. למטרות דומות במיפוי מזריקים חומר רדיואקטיבי ועוקבים אחרי הזרימה שלו בדם והצביעה שלו את שריר הלב. באזורים עם הפרעה בזרימה יהיו פגמי מילוי שמלמדים באופן עקיף על מצב העורק שמספק דם לאותו איזור בצינתור וירטואלי מזריקים חומר ניגוד ומצלמים בשיטת CT.מקבלים את מבנה הלב,העורקים כולל מידע על חלל ודופן העורק. הצינתור הוירטואלי נחשב בדיקה יותר רגישה מהמיפוי אבל יש בה מחיר של חומר ניגוד וקרינה הצינתור הוירטואלי בדיקה מעולה לשלול מחלה בעורקים הכליליים. בדיקה תקינה מצביעה בשיעור של 99% שאין בעיה. רגישות המיפוי סביב 80-85% אם לפני נבדק שמראש הסיכוי שהבדיקה שלו תהיה תקינה (גילו,העדר גורמי סכון וכו..) אעדיף צינתור וירטואלי. הבעיה.. הוא לא בסל וצריך להפרד מכמה אלפי שקלים.
שלום ד"ר אליאן בן 37, לא מעשן כשלוש שנים, משקל 90 קילו , גובה 181 ס"מ , עוסק באיגרוף קלאסי ובעבר כדורגל, כדורסל לפני כשלוש שנים עשיתי מבחן מאמץ בגלל היותי עוסק בפעילות גופנית , מבצע מבחן מאמץ אחת לשנה, באותו מבחן היה ממצא של צניחות אופקיות משמעותיות 1.9, נשלחתי לאקו במאמץ ויצא תקין, נאמר לי ממצא חיובי שגוי, מאז שתי בדיקות מאמץ תקינות, והיום שוב מבחן מאמץ ושוב חיובי , ושוב צניחות , לא מובן איזה בגלל הכתב הלא מובן של הקרדיולוג,,, רשום "בדיקה גבולית לאסכמיה" והסיכום של הקרדיולוג שביצע גם אקו רגיל הוא כזה : אקו תקין , ככל הנראה הארגומטריה false positive , אם יהביה תסמיני נא להפנות להערכה קרדיאלית חוזרת, כעת ללא הגבלה גופנית" בחיי עשיתי לפחות 20 בדיקות כאלה, כיון שמילדות שיחקתי בקבוצות כדורגל ששם כל שנה עשינו בדיקות ,,, ורק לפני שלוש שנים התחילו הממצאים השגויים, , השאלה האם יכול להיות שהממצאים האלה פתאום התחילו לטעות? או שאולי באמת יש לי בעיה אסכמית שלא זיהו באקו מאמץ קודם. מדאיג אותי שהקרדיולוג לא התייחס לזה ברצינות ואמר " אם תרגיש כאבים בחזה בזמן פעילות גופנית תחזור אליי" , העניין שאם יש בעיה לבבית לא תמיד חוזרים חיים אפילו לבית. יש לך הסבר ממה נובעות הטעויות האלה ? הרי המכשיר לא יכול סתם להראות שיש בעיה באספקת הדם ללב, קשה לי להשלים עם זה שהוא לא שלח אותי שוב פעם לבדיקה מקיפה יותר , אולי מיפוי לב , עדיף מאקו מאמץ,,, מה דעתך על כל זה דוקטור?
בנוסף מצאתי סיכום של אקו לב במאמץ לפני שלוש שנים : תגובה אלקטרוקרדיוגרפית צניחות ST עולות בעומק0.5-1 מ"מ בחיבורי V4-6, AVF, III, II, שחלפו בהתאוששות כעבור שתי דקות, לא נצפו הפרעות קצב. שאלה: אז גם באקו מאמץ הייתה בעיה? מה זה תגובה אלקטרוקרדיוגרפית? וגם היה רשום לסיכום: הודגם שיפור גלובלי ואזורי בתפקוד החדר השמאלי במאמץ טוב ובדופק המטרה, ללא עדות לאיסכמיה. תגובה קלינית תקינה. תגובה אלקטרוקרדיוגרפית לא החלטית. כושר גופני טוב. מה זאת אומרת לא החלטית? כאילו אולי יש בעיה?
למרות השאלות המאד ארוכות אנסה להשיב לך בקצרה. שינויי ST בבדיקות מאמץ בעיקר אצל אנשים צעירין יכולות להיות ממצא שברפואה נקרא "שגוי חיובי". זה לא שהמכשיר שוגה זו פשוט תופעה חשמלית במאמץ שלא עומדת מאחוריה בעיה. אם תמשיך כל שנה לעשות רק ארגומטריה שזו בדיקה שמסתמכת רק על רישום אק"ג - תמשיך לראות תשובה ש צניחות ST. לכן ההמלצה לבצע הערכה שונה במאמץ - מיפוי או אקו במאמץ ובמיקרים אחרים צינתור וירטואלי.
מיפוי לפני שלוש שנים הקופה לא אישרה לי, אקו מאמץ אז כן עשיתי, שלחתי לך בתגובות את התוצאה. והשנה שוב פעם מאמץ רגיל חיובי. מה עדיף אקו מאמץ או צינתור וירטואלי ?
צינתור וירטואלי
שלום דוקטור אני סובל מפלפיטציות לעיתים חזקות נורא ככה התחושה לפחות כאשר הבטן מלאה לאחר אוכל ורצון לשירותים+ גזים. סליחה על הפירוט הלא יפה אבל זה פשוט מפריע לי האם יכול להיות קשר כלשהו למערכת עיכול/קיבה והלב? עוד משו קטן לפעמים לאחר הפלפיטציה שהיא חזקה יש לי כאב ביד שמאל ומין סחרחורות חוסר שיווי משקל. אקו לב+מאמץ תקין הולטר תקין יש מידי פעם פלפיטציות, ct לב תקין אך יש דופק נמוך המנוחה באיזור 40-55 ולפעמים יורד מ40 בן 31 בריא בדכ.
בטן מלאה בהחלט יכולה לגרום לפלפיטציות, ריבה מלאה לוחצת על הסרעפת והסרעפת יכולה לגרות את הלב וליצור פעימות מוקדמות. צריך פשוט לדאג שהקיבה לא תהיה מלאה מדי.