אלמונית

דיון מתוך פורום  גינקולוגיה ופריון ברפואה סינית

24/12/2008 | 18:04 | מאת: עזרה

אני בת 25. בגיל 17 חליתי באנורקסיה ומאז ועד היום הווסת שלי לא סדירה. כיום אני שוקלת 53 גובה168, אני מבצעת פעילות ספורטיבית כ- 4 פעמים בשבוע. אני אוכלת בעיקר ירקות,, גבינות, בשר, ביצים, אך ממעיטה רק בפחמימות. יש לי פחד נורא מפחמימות כי אני מפחדת להשמין מהם וזה לאחר נסיון קודם שלי בעבר להרשות לעצמי לאכול כמו פעם מה שאני רוצה בלי לחשוב שאני אשמין וזה הסתיים בכך שעליתי למשקל של 57 הרגשתי איום עם עצמי ולכן ירדתי בחזרה ל53. האם כיום אני נחשבת לרזה? כי אני לא מרגישה רזה. זה לא שאני מרגישה שמנה אך אני מרגישה שיש מה להוריד טיפה באזור הירכיים. בכל אופן, הבעיה היקרית זה שב3 שנים האחרונות אני מקבלת ווסת רק פעם בשנה. שאלותי הם: 1- האם יכול להיות שאני מבייצת רק פעם בשנה? 2- מה הנזקים הבריאותיים שאני יכולה לפתח בעקבות זה שאין לי ווסת? 3- והכי ישוב- האם אפשר לומר כמעט בטוח שיהיה לי קשה להכנס להריון גם אם אייצב את הווסת עם גללולות? 4- אני לא רוצה לקחת שום תרופה שהיא, מה יכולה להציע לי הרפואה הסינית? תודה

שלום לך אלמונית אכן , יכול להיות שאת מבייצת רק פעם בשנה. טיפול בגלולות אינו מייצר מחזור אמיתי. המחזור בזמן נטילת גלולות הינו נטול ביוץ. אמנם קיימת מחזוריות דימומים , אבל לא ניתן לדבר על שיפור פוטנציאל הפריון. כמובן שאת גורמת לעצמך נזקים הן בטווח הארוך והן בטווח הקצר. אין מערכת בגוף שלא יוצאת ניזוקה מכך שאינך מספקת את צרכי האנרגיה של גופך. אין ספק שעלייך להסדיר את מחזור הוסת. ניתן לעשות זאת באמצעות טיפול של צמחים + דיקור. אמנם לא מדובר פה בתהליך קצר, יש לחזק את המחמם האמצעי - חיזוק הטחול כדי לייצר צ'י זמין ברגע שיהיה צ'י זמין יהיה לגוף ממה לייצר דם. כמובן שמדובר גם בתזונה מתאימה. לא ניתן יהיה להסדיר את המחזור מבלי להסדיר גם את הרגלי התזונה שלך. כפי שמכונית לא תוכל לנסוע בלי דלק, כך גם גופך אינו יכול לתפקד מבלי לקבל את מקורות האנרגיה להם הוא זקוק. בנוסף, כדאי מאוד לפנות גם לליווי מקצועי של מטפל בתחום הנפש ( אלא אם כן את כבר נמצאת בטיפול), זאת כדי לתמוך במצב של הפרעת האכילה. אני מצרפת מאמר שכתבתי שמסביר כיצד מתייחסת ומטפלת הרפואה הסינית לבעיות של אל וסת (אמינוריאה). אמינוריאה – אל ווסת – טיפול בכלים של הרפואה הסינית אמינוריאה / אל וסת / מחזור תקוע /blocked menstruation Bi Jing = מחזור סגור (כמובן, בסינית...). אישה ללא ירח:  הקיסר הצהוב קושר בין המחזור הירחי לבין מחזור האישה. יש להבחין בין 2 סוגים עיקריים של תופעת האמינוריאה:  אמנוריאה ראשונית- קונסטיטוציה - מעולם לא היה מחזור. Pre Heaven.- קשה יותר לטיפול, נטוע ב- Jing.  אמנוריאה משנית – פתולוגית, Post Heaven  אי הופעת הווסת נחשבת ללא פתולוגית בשלושה מקרים: 1. מתחת לגיל 18 2. אחור של לפחות משלושה חודשים 3. אישה מניקה או בהריון. אמינוריאה – אל וסת מבחינת הרפואה המערבית מנקודת מבטה של הרפואה המערבית, מחזורים וסתיים תקינים מתבססים על מערכת היזון חוזר בין ההיפותלמוס, ההיפופיזה, השחלות והתגובתיות של רירית הרחם להורמונים.  אמנוריאה ראשונית: חוסר איזון הורמונאלי או קונסטיטוציה. למשל: אי הבשלה של מערכת הרבייה (נערה שנראית ילדותית, לא מפותחת), שחלות לא מפותחות, רחם לא מפותחת, דפורמציות בואגינה, או כתוצאה מגורמים חיצוניים.  איבוד משקל קיצוני, הפרעות אכילה, נפוץ אצל ספורטאיות.  מחלה (סכרת, סרטן, אוטואימוני, מחלת קרוהן), גידולים, טראומה (בעיקר ניתוחים).  עודף פרולקטין- הפרשת חלב (לא תמיד גורם לאמנוריאה).  חוסר איזון של בלוטת התריס.  אחרי לקיחת גלולות  אחרי גרידה. טיפול מערבי מכיוון שחוסר סדירות מחזורית קשורה לבעיית איזון הורמונאלי, המטופלת מקבלת טיפול הורמונאלי כדי להסדיר את מחזורי הוסת – גלולות. גורמים ותהליכים בראי הרפואה הסינית – אמינוריאה – אל וסת משנית ברפואה הסינית המסורתית האיברים המסדירים את מחזור הוסת הינם הכבד, הטחול והכליות. החומרים הבסיסיים הקשורים למחזור הם צ'י ודם. כבד LIVER הכבד נחשב למאחסן הדם והינו אחראי לזרימה החלקה של הצ'י (אנרגית החיים) בגוף. מבחינה רגשית זהו האיבר הקשור לרגש הכעס, המתח וההדחקות. כאשר אדם חווה רגש שלילי מסוג זה, הכבד אינו מצליח להזרים את הצ'י בגוף בצורה חופשית, כתוצאה מכך גם הדם אינו זורם היטב . למעשה נוצרת סטגנציה ( תקיעות) של צ'י ודם. טחול SPLEEN תפקידו העיקרי של הטחול הינו ליצר צ'י ודם. אם הטחול חלש, יופיע חסר של חומרי הצ'י והדם. כך שלא יהיה מספיק דם לוסת תקין., או מספיק צ'י כדי לוסת מחזורי וסת תקינים וסדירים. במקרה שהטחול חלש יתכן גם מצב של צבירת לחות – ליחה בגוף. לחות וליחה חוסמים את הרחם. כליות האיבר האחראי על הפריון מחד ועל ההזדקנות, מאידך. תמצית הכליות היא המקור הראשוני לדם הוסת. מכיון שאמינוריאה מתבטאת בכך שאישה אינה מדממת בצורה מחזורית כפי שאמור להיות, קיימות שתי סיבות עיקריות לתופעה: - אין כמות מספקת של דם כדי למלא את חלל הרחם על בסיס קבוע. - קיימת חסימה של צ'י ו/ או דם המונעים את הזרימה החופשית של דם אל מחוץ לגוף האשה. הצטברות לחות – ליחה גם היא גורמת לחסימה. קיימים גם גורמי אורח חיים שעלולים להוביל לאמינוריאה. שימוש ממושך בגלולות למניעת הריון עלול לגרום לחסר דם או לחולשת צ'י הכליות. אימון גופני אינטנסיבי מידי ושימוש יתר בשרירים ובגידים מוביל למצב חסר של הטחול והכבד. הטחול אינו מצליח ליצר כמויות מספיקות דל דם והכבד נכשל באחסון הדם בצורה תקינה. הדבר מוביל לאמינוריאה. הסינדרומים העיקריים ברפואה הסינית הקשורים למצב של אמינוריאה קיימים ארבעה סינדרומים עיקריים ברפואה הסינית הקשורים למצב של אמינוריאה. שני הסינדרומים הראשונים: חולשה של הכליות – כבד וחסר צ'י ודם מבטאים מצבי חסר, השניים האחרים מבטאים מצבי עודף ותקיעות: סטגנציית צ'י וסטאזיס דם ותקיעות של לחות – ליחה. חולשת כבד + כליות: חולשה כללית, חוסר הזנה מספקת של הכליות והכבד, אורח חיים מיני פרוע הינם בין הגורמים העיקריים לסינדרום זה. סימפטומים אופייניים: מחזור הוסת אינו מופיע תקופה ממושכת, גוף רזה, סחרחורות, פלפיטציות, כאבי גב וברכיים, הפרעות שינה, גלי חום, הזעה מוגברת. לשון: גוף אדום, ללא חיפוי, לעיתים חריצים על הלשון. דופק: תילי, מהיר ודק. חולשת צ'י ודם: מחלה כרונית, דימומים מרובים, הפלה או ניתוח, הנקה ממושכת הינם גורמים אפשריים לסינדרום זה. עם חלוף הזמן הדימום הוסתי הופך לדליל , עד שהוא נעלם כליל. סימפטומים אופייניים נוספים: חיוורון, סחרחורות, פלפיטציות, חולשת גפיים, תשישות, צואה רכה ומתפזרת. לשון: חיוורת, דקה. דופק: תילי ודק או תילי וחלש. סטגנציה של צ'י ו/ או סטאזיס דם מתח רגשי או טראומה הינם הגורמים העיקריים לסינדרום זה. המחזור הוסתי נפסק לאחר תקופה של מתח רגשי רב או טראומה. סימפטומים אופייניים: אל וסת, דיכאון, חרדה, תחושת מלאות בחזה ותחת כלוב הצלעות, נפיחות או מלאות בטנית וחוסר נוחות ממגע באיזור, חוסר תיאבון, צמא, רצון לשתות מים קרים, עצירות. לשון: שוליים סגולים, חיפוי דביק לבן - צהבהב. דופק: דופק תילי ודק או דופק עמוק ומחוספס. הצטברות של לחות – ליחה: עודף משקל כרוני או חולשת טחול הינם גורמי רקע עיקריים לדפוס זה, צריכה קבועה של מזונות קרים, לא מבושלים ו/או שומניים (במיוחד מוצרי חלב). עודף משקל וחולשת טחול מובילים לבעיות מטבוליזם (חילוף חומרים) ולהצטברות לחות – ליחה שגורמת להפסקת המחזור הוסתי. סימפטומים נוספים: תחושת מלאות ונפיחות בחזה ותחת כלוב הצלעות, בחילות, הקאות, תחושת דביקות בפה, תשישות, הפרשות וגינליות מרובות וסמיכות. לשון: חיפוי לבן – צהבהב ודביק. דופק: דק וחלקלק. הטיפול ברפואה סינית במצב של אמינוריאה מתבסס על אבחון מדויק של מצבה הגופני – נפשי של האשה בכלים של הרפואה הסינית: דופק, לשון, אבחנת גוף ותשאול. על פי האבחנה יוכל המטפל להתאים לאשה תכנית דיקור, פורמולת צמחים סיניים והנחיות תזונה. השוני בין הטיפולים הסיניים והמערביים במצב של אמינוריאה, אל וסת הינו כמובן באופן הטיפול, אבל גם בתוצאות הטיפוליות לאורך זמן. אמנם בשתי שיטות הטיפול, הסינית והמערבית המטרה היא להסדיר את מחזוריות הוסת של האשה. ברפואה המערבית הטיפול נעשה באמצעות גלולות הורמונאליות שמטרתן להסדיר את הציר ההורמונלי. אבל, אין מדובר כאן בטיפול שורש אמיתי. זאת אומרת אין התייחסות לסיבות שהובילו לתופעת האל וסת ולכן ברגע שהאשה תפסיק ליטול את הגלולות הבעיה תשוב מיידית. מעבר לכך, אין כאן כל התייחסות לבריאותה הכללית של האישה. מצב האל וסת מצביע על חוסר איזון בריאותי בגופה של האשה ויש להתייחס אליו. לעומת זאת, בכלים של הרפואה הסינית קיימת התייחסות לבעיית השורש שבעטיה פסק מחזור הוסת. טיפול בבעיה יצליח להשיב את המערכת לאיזון והמחזור הוסתי של האשה ימשיך להופיע באופן סדיר גם לאחר הפסקת הטיפול בצמחים. מעבר לכך, בזכות היותה של הרפואה הסינית רפואה הוליסטית שאינה מתייחסת רק לסימפטומים נקודתיים אלא למצב בריאותי גופני – נפשי כללי של המטופלת, המטופלת תחווה שיפור כללי במצבה הבריאותי. כך שלמשל אם היא סובלת ממיגרנות, בעיות עיכול, נדודי שינה כל אלו צפויים להשתפר ואף להעלם. בריאות שלמה מיכל שלזינגר מטפלת מוסמכת ברפואה סינית התמחות בגניקולוגיה ופריון WWW.HEALTHYLIVING.CO.IL מילות מפתח: מחזור תקוע, גניקולוגיה, רפואה משלימה ,דיקור, רפואה סינית, צמחי מרפא, פורמולות סיניות, הרבולוגיה,פריון, אי פריון,פוריות,אי פוריות,אמינוריאה, אל וסת, וסת, הורמונים, מחזור וסת לא סדיר,מיכל שלזינגר, healthyliving,תזונה,גלולות

מנהל פורום גינקולוגיה ופריון ברפואה סינית