גידול בלבלב

דיון מתוך פורום  גידולים נוירואנדוקריניים

06/06/2013 | 18:17 | מאת: רועי

שלום ד"ר גרוזינסקי, סבי כבן 81, ברקע ידוע על COPD קשה, על רקע עישון כבד, וכן פנקראיטיס כרונית (אסימפטומטית) על רקע צריכת אלכוהול בעברו. מזה כ-7 שנים ידוע על סכרת- טופל במטפורמין והיה מאוזן עם HBA1c של 6.5 לאורך השנים. לפני כחודש החל לסבול מעייפות, מלווה בשינוי בהרגלי יציאות, בתחילה עצירות לאחר מכן היה שלשול. בנוסף ירד במשקלו (לפני שנה וחצי שקל 60 וכעת 45 ק"ג. בנוסף התלונן על השתנה מוגברת.. בבדיקות דם נימצאה יציאה דרסטית מאיזון הסכרת - HBA1C של 13.5, ועל כן הוחל טיפול בלנטוס. בינתיים נלקחו מרקרים שיצאו גבוהים: CEA - 128, CA19-9 - 4478. עבר בשבוע שעבר CT בפרוטוקול לבלב- בראש הלבלב הודגם תהליך מעט היפרוסקולרי בקוטר 2.6 ס"מ, עם מרכז היפודנסי, פרניכמת הלבלב אטרופית, עם הרחבה של צינור הלבלב עד 11 ממ מקסימלית. התהליך גורם לחסימה עם מרכיב הרחבה קלה בלבד של דרכי מרה תוך כבדיות, לא הוגדמה הסננה של שומן פרי-פנקראטי וללא בלוטות פרי-פנקראיות, ללא עדות לפיזור משני מרוחק. הרדיולוג ציין כי לאור העובדה שהנגע מעט היפר-וסקולרי יתכן כי מדובר בגידול נוירואנדוקריני, אך אין לשלול כי מדובר באדנוקרצינומה. 1. האם עליית מרקרים אלו אפשרית בגידולים נוירואנדוקרינים או שזה קורה רק בגידולים של אדנוקרצינומה? 2. האם סכרת קשה שיצאה מאיזון דרסטי יכולה להתאים לגלוקגנומה או שזה לא נראה לך מתאים עפי כל הסיפור... היית לוקחת בדיקת גלוקגון או שאין צורך? 3. האם תיתכן עליית מרקרים בפנקראטיטיס אוטואומונית - האם נראה לך שכדאי לבדוק IGG4 ? תודה רבה

ערב טוב, המרקרים הנ"ל לא אופיינים לגידול נוירואנדוקריני ובד"כ עולים באדנוקרצינומה. גם בפנקריאטיטיס הם יכולים לעלות. חשוב להשלים ביופסיה מהגוש ולפי זה להחליט על המשך טיפול. בברכה, ד"ר גלסברג

12/06/2013 | 13:05 | מאת: רועי

תודה רבה על התשובה. מבקש חידוד לתשובות: 1. כתבת שההמרקרים יכולים לעלות בפנקראטיטיס. אבל - האם ערכים של - 4478 CEA - 128, CA19-9 יכולים להיות בפנקראטיטיס אוטואימונית מסוג (IGG4)? 2. כתבת שחשוב להשלים ביופסיה מהגוש. במידה והחולה לא מעוניין בכימותרפיה (שממילא לפי מה שנמסר לנו באדנוקרצינומה היא לא משנה באופן ניכר את הפרוגנוזה, ומותחלת לרוב בהופעת כאבים ) או אינו מעוניין בניתוח האם עדיין יש טעם בביצוע הביופסיה? האם יש טיפולים אחרים שלצרכם כן צריך ביופסיה? 3. כתבת שהמרקרים לא אופיינים לגידול נוירואנדוקריני. האם יש מקרים נדירים שזה כן עולה לערכים כאלו? 4. כמו כן לא ענית לי לגבי הצורך במדידת גלוקגון - בשל יציאה מאיזון הסכרת? תודה רבה

מנהל פורום גידולים נוירואנדוקריניים