hba1c בדיקת דם: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

"אין לנו למה להתבכיין על העבר, כי אין לנו שליטה עליו"

צביקה זליג, בן 81, חולה בסוכרת כבר 35 שנה. בטור אישי הוא משתף על ההתמודדות עם המחלה, על קטיעת הרגל שעבר ועל המערכת לניטור סוכר שיכולה לשנות את חייו צביקה זליג, ניצול שואה, בן 81, חולה סוכרת מגיל 46, מספר על ההתמודדות שלו עם המחלה. "לפני 35 שנה, לאחר שביצעתי את בדיקת סקר שגרתית, התקשר אלי הרופא ואמר: ברוך הבא למועדון הסוכרת!" "הייתי די בהלם", הוא מספר, "אני אדם שעסק בספורט - שחיתי, עשיתי הליכות והקפדתי להתעמל על בסיס שבועי. לא הייתי 'שמן' כך שלא הרגשתי שאני נתון לסיכון. לא הרגשתי תסמינים מיוחדים. יחד עם זאת, ברגע שקיבלתי את הבשורה התחלתי להיזהר, הלכתי לדיאטנית שנתנה לי תפריט מיוחד ונמנעתי מסוכרים עד כמה שיכולתי. אבל עמוק בלב, לא הבנתי איך זה קרה לי כי לא הרגשתי שום דבר לפני כן."   צביקה זליג. צילום: באדיבות המשפחה   כיצד התמודדת עם הסוכרת? "בהתחלה, התמודדתי עם הסוכרת בצורה טובה. הלכתי לרופא לביקורות ואף קיבלתי כדורים לאיזון...
ללמוד עוד על hba1c בדיקת דם
חולי סוכרת: להגביל אכילת פירות?-תמונה

בניגוד לדעה הרווחת, המלצה להגבלת צריכת הפירות בקרב מאובחני...

מאת: ד"ר עמית...
16/03/2013
היפרגליקמיה: סכנה!-תמונה

סובלים מסוכרת או מטרום סוכרת - ורמות הסוכר ממשיכות לטפס? אל...

מאת: ד"ר נירית...
30/05/2018
הקשר בין עודף משקל לתחלואה-תמונה

התפקיד של הרופאים הוא למנוע השמנה אצל המטופלים, באמצעות...

מאת: מערכת zap...
22/12/2009
תסמונת מטבולית וסוכרת מסוג 2-תמונה

תסמונת מטבולית מתייחסת לרמות סוכר גבוהות, השמנה, יתר לחץ...

מאת: ד"ר הרשקוביץ...
17/07/2016
אולי יענין אותך לדעת...
בדיקת HbA1c - תמונה
בדיקת HbA1c
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת HbA1c היא בדיקה...
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לhba1c בדיקת דם?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

hba1c בדיקת דם: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב, בת 42 תת פעילות בלוטת התריס, מאוזנת. שחלות פוליציסטיות. קיים עודף משקל. לוקחת חומצה פולית 5 מג , ולאחרונה הוספו לי ברזל וויטמין d. מאז ומתמיד בדיקות סוכר בצום היו תקינות לגמרי. אתמול עשיתי בדיקת hba1c והתוצאה היתה 6. בנוסף העמסת 75 גרם סוכר, לאחר שעתיים הסוכר היה 63 ( נמוך מהסוגריים). האם יכול להיות שאני טרום סכרתית למרות שבדיקות הסוכר בצום בכל השנים היו תקינות? תודה מראש

אודליה שלום נשמע שיש לך עמידות מסויימת לאינסולין, כפי שרואים לעיתים בנשים עם שחלות פוליציסטיות יש לשקול טיפול בגלוקופז

18/01/2009 | 20:25 | מאת: אבי
מתוך פורום סוכרת

שלום דר התחלתי לקחת מטפורמין ורציתי להתייעץ. מתי הזמן הכי טוב לקחת אותו ? האם הוא יכול לגרום להיפו ? מהי היעילות שלו בהשוואה לג'נוביה ? האם שילוב של ג'נוביה ומטפורמין הוא יעיל יותר מג'נוביה בלבד ? מהן תופעות הלוואי שהמטפורמין יכול לעשות ?

שלום לך אבי, פתחתי בשבילך את הפרק על מטפורמין מהספר החשוב: "סוכרת- לחיות עם להרגיש בלי" בתקווה שעכשיו תבין את הכל ..." א.מטפורמין (גלוקופג', גלוקומין, אפופאג') : Metformin ( Gluco-phage, Glucomin, Apophage) תכשיר זה נכנס לשימוש באירופה הדוברת צרפתית ב 1957. מאז, נעשה בו שימוש נרחב, של למעלה מ 40 שנה, שאפשר רכישת ניסיון קליני עשיר בטיפול בתכשיר ובפעילותו באירופה ובישראל (מטופלים שמנים ו/או סוכרתים טופלו על ידי במתן גלוקופאג', במרפאות ההשמנה והסוכרת כבר בסוף שנות הששים). בשל הטראומה שהותירה תקופת השימוש בפנפורמין, והאיסור הגורף בשימוש בו, אישרו האמריקאים את המטפורמין לשימוש רק באמצע שנות התשעים (!). עד לאישורו על ידי ה- FDA, לא היה למעשה בארה"ב תכשיר תרופתי זמין "עוקף לבלב" לטיפול בסוכרת מסוג 2. עתה, מוצג המטפורמין בפרסומים בעיתונות הרפואית כתרופה ה"חדשה" לטיפול בסוכרת מסוג 2, ובמיוחד בסוכרתים שמנים עם תנגודת לאינסולין, ותסמונת X. מטפורמין גורם למכלול של שינויים מטבוליים, כולל שנויים במטבוליזם הפחמימות והשומנים. את השפעתו על הגלוקוז, הוא מפעיל על ידי הפחתת התנגודת לאינסולין בשני מישורים: בכבד, ובשרירים. ההשפעה הכבדית: כמה מחקרים הדגימו, שמטפורמין מפחית ב 9-30% את ייצור הגלוקוז הכבדי ושחרורו לדם, בסוכרתים עם סוכרת מסוג 2. רוב המחקרים טוענים שהמטפורמין מפחית את פירוק הגליקוגן בכבד (גליקוגנוליזיס), בעודו מגביר את כניסת הגלוקוז לכבד ויצירת הגליקוגן ,וחלק טוענים שהמטפורמין גם מפחית בכבד את ייצור הגלוקוז מחלבונים (גלוקוניאוגנזיס). ההשפעה הפריפרית: המטפורמין מוריד את רמת הגלוקוז בדם על ידי הגברת הטרנספורט של גלוקוז לתוך תאי השרירים, תאי השומן, תאי המעי, ואולי אף בכדוריות האדומות. שיעור קליטת הגלוקוז Glucose Uptake)) ברקמות התלויות באינסולין, עולה ב - 20-40% בהתאם לאוכלוסייה הנבדקת. המטפורמין גם מעלה את מספרם של הרצפטורים לאינסולין ואת האפיניות שלהם, בתאי השומן והשריר, ומגביר את פעילות התירוזין קינז ברצפטורים. מחקרים בבעלי חיים ובתרביות תאי שריר שנלקחו מסוכרתים עם תנגודת לאינסולין, הדגימו שמטפורמין פועל ברמה התאית, להחשת תהליכי הגלוקוז טרנספורט. המשמעות הקלינית של תצפית זו אינה ברורה עדיין. חלק מפעולתו יכול להיות קשור בהשפעתו על ספיגת הגלוקוז, ובמיוחד השפעתו על ההפחתה בספיגת החלבונים מהמעי, (כולל החומצות האמיניות הגלוקוגניות שיכולות להפוך לגלוקוז בכבד). בכך יש פחות חומר גלם לגוף לייצר גלוקוז כבדי. מבחינה משמעותית, השפעה זו כנראה זניחה. בסוכרתים עם סוכרת מסוג 2 והשמנת יתר, מפחית הטיפול במטפורמין את רמות הגלוקוז בצום ב 60-70 מג%, ואת רמות ה HbA1c ב 1.5-2.0% בהשוואה לאוכלוסייה המטופלת בדיאטה ובאין בו (פלצבו). מחקר אחר שבדק את הקשר בין המינון לתגובה, במינונים של מטפורמין שבין 500-200- מ"ג, הדגים את היתרון שבטיפול במינון אפקטיבי גבוה. המינון הגבוה הביא להפחתה של 86 מג% ברמת הגלוקוז בצום.הטיפול במטפורמין הביא גם להפחתה של 16% ברמות הטריגליצרידים, הפחתה ברמות הכולסטרול "הרע" (LDL), ולעליה ברמות הכולסטרול ה"טוב" (HDL). הסוכרתים שקבלו מטפורמין, אף ירדו מעט במשקל. פה מעניין להזכיר עובדה היסטורית: כריסטיאן ברנרד, משתיל הלב הראשון בעולם, טיפל בחולי הלב שלו שהיו עם יתר משקל והפרעות שומני הדם במטפורמין. (באותה תקופה לא היו בנמצא הסטטינים של היום).נמצא שמטפורמין מפחית את שיעור החמצון של חומצות השומן החופשית והליפידים בפלזמה. השפעה חיובית נצפתה גם על גורמי סיכון לטרשת אחרים, דוגמת השפעתו להורדת הרמות הגבוהות של מעכב הפלסמינוגן אקטיבטור – 1, ועל גורמים פיברינוליטים בפלזמה. המטפורמין מופיע במינון של 850 מ”ג ליממה , אך יש בארה"ב ובאירופה גם בארץ כדורים של של 250 ו- 500 מ"ג . מומלץ לא לעבור 2000 מ"ג ליממה, אך רופאים רבים המטפלים בשלושה כדורים ליום, ומגיעים בכך למינון יומי מקסימלי של 2550 מ"ג ליממה. להפחתת התגובות הגסטרואינטסטינליות, מומלץ לקחת את המטפורמין אחר הארוחה. מומלץ להתחיל בכדור אחד ליום בערב או לפני השינה, ועם הזמן ניתן להוסיף טבליות בצהרים ובבוקר לאחר הארוחות. כשליש מהסוכרתים המתחילים לקחת מטפורמין, מוסרים על נפיחות הבטן, בחילה, כאבי בטן, תחושת מלאות, נטייה ליציאות רכות ושלשולים. תופעות לוואי אלו חולפות ברובן עם הזמן, וניתן למנען על ידי התחלה במינון נמוך, ועליה איטית במינון בהמשך. בחלק מהמטופלים ( כ 5%), התרופה אינה נסבלת ויש לשקול תכשיר עוקף לבלב אחר. תלונה אחרת, שכיחה פחות, היא של טעם מתכתי, תלונה המופיעה לעתים גם במתן כלורפרופאמיד (דיאבינז). בכ 7% מהמטופלים במטפורמין, נצפו רמות נמוכות של ויטמין B12, הדורשות השלמת חסר הויטמין על ידי תוסף חיצוני. חמצת לקטית, נדירה ביותר בשימוש במטפורמין ( כ 3 מקרים ל 100,000 שנות טיפול). על פי רוב היא מתפתחת במטופל שאסור היה לו מלכתחילה לקבל מטפורמין, בשל הפרעה כליתית קשה. היות והפרשת המטפורמין היא בשלמותה דרך הכליות, אין לתת מטפורמין למטופלים עם הפרעה בתפקודי הכליות. רמות של קראטינין מעל ל – 1.5 מג% בגברים, ומעל ל- 1.4 מג% בנשים, מהוות הוראה לצמצום או הפסקת המינון לחלוטין. גם בסוכרתים עם הפרעה בתפקודי הכבד, אין לתת מטפורמין, היות והופעת המצת קשורה לעתים בהפרעה כבדית. מטפורמין אינו מומלץ גם לשתיינים כרונים או לאלכוהוליסטים .יש להפסיק את התרופה במקרי אי ספיקה נשימתית,. כמו כן יש להפסיק את הטיפול במטפורמין במטופל שפיתח אי ספיקת לב או אוטם שריר הלב, בשל סכנת התפתחות חמצת לקטית. בחולים העוברים בדיקות רנטגן, הכוללות שימוש בתכשירי יוד כחומרי ניגוד, ובמיוחד בדיקת רנטגן של הכליות (IVP),, יש להפסיק את מתן המטפורמין עד 48 שעות לאחר הבדיקה . לא פעם גורם חומר הניגוד לירידה זמנית חריפה בתפקודי הכליות, והשילוב של מתן מטפורמין יכול להביא להתפתחות חמצת לקטית. אחד היתרונות הגדולים של מתן מטפורמין לסוכרתי הוא בהעדר סכנת ההיפוגליקמיה, אשר כה שכיחה במטופלים בתכשירי סולפוניל אוראה. במתן מטפורמין כתרופה יחידה לסוכרתי ללא שילוב עם תרופות היפוגליקמיות אחרות, אין חשש מאירוע היפוגליקמי. קיים תיאור מקרה של ניסיון איבוד לדעת, בו נלקחו 54 כדורי מטפורמין. האישה האומללה נפטרה מההרעלה, אך רמות הגלוקוז נשארו בתחום הנורמה…" תצפיות אחרונות הדגימו שכאשר לר די במתן מטפורמין לסוכרתי, ניתן לשלב תרופות נוספות בינהן גם ג'נוביה. בארה"ב מיוצר עתה כדור "משותף" שלמכיל שילוב של מטפורמין וג'מוביה, ומושק גם בארץ. מכל מקום המלצה היא להתחיל במטפורמין ורק אח"כ אם צריך והרופא מסכים לשלב ג'נביה (או משהו אחלר).

21/12/2012 | 12:44 | מאת: מאיר
מתוך פורום סוכרת

בבדיקות דם מצאו אצלי HbA1C 6.3, 6.2, 6.4. חתני שהוא אנדוקרינולוג ב ארהב המליץ לי להתחיל לקחת מטפורמין פעמיים ביום 500 מג אבל בארץ יש רק מינון של 850 מג. קיבלתי מרופאה אנדוקרינולוגית בקפח לקחת פעם ביום כדור של 850 מג. חתני אומר שזה יעזור רק 12 שעות ועלי לקחת שני כדורים ליום. אני בדילמה. מה דעתכם? ואם כדור אחד מתי בבוקר או בערב? תודה

שלום; הופנתי לערוך בדיקת העמסת סוכר (75 גרם גלוקוז). איזה תוצאות נחשבות בנורמה ואיזה תוצאות מעידות על סכרת? תודה

ישי שלום תוצאה של עד 140 מג גלוקוז היא תקינה. מעל 200 זו אבחנה של סוכרת. האם בוצע HBA1C?

בן 58,רקע רפואי: pvd מ-2001 עם סתימה עורקית של רגל שמאל . Cabg 3 , מ-08/2006 , סובל מסכרת ( hba1c ממוצע 6.5-6.9 )טרשת עורקים , בכטרב , פיברומיאלגיה , היפרליפדמיה ,ל"ד, atrial flutter ablation פעמיים (12/15 +08/16 ) . ממרץ 2018 לצערי סובל מפירפור פרוזדורים . כדור סוטלול לצערי לא משפיע . מועמד לאבלציה בקרוב .תרופות: קסרלטו 20 מ"ג, טריטייס קומפ 2.50 מ"ג , טריטייס רגיל 2.5 מ"ג ,גלוקומין(3 כדורים ביום) ,וולטרן 100 מ"ג . spect שביצעתי ב-12/17 הדגים איסכמיה קלה בטריטוריה של lcx , לאחר אקו לב שביצעתי מוקדם יותר ושהדגים היפוקינזיה תחתונה בזלית . סה"כ למרות כל הרשום לעיל אני די מאוזן מבחינת בדיקות הדם שלי . לאחר כל ההקדמה אני צריך את חוות דעתך בנושא לקיחת ראפטה 140 מ"ג כל שבועיים בזריקת עט . ערכי הל.ד.ל שלי נעים בן 27-35 שהקרדיולוג שלי מאוד מרוצה . אני גם ככה סובל מכאבים בכל הגוף עקב הפיברומיאלגיה והבכטרב (רמה בינונית) גם השרירים מאוד כואבים לי בעיקר באיזור הרגליים מתחת לאגן ועד הקרסול . האם יכול להיות שהראפטה מגביר את סף הכאב ? האם כדי לקחת את הראפטה פעם בחודש למשל ? אודה לתשובתך . תודה .

שלום, לפי הבנתי, אתה נוטל רפאטה בלבד ללא סטטינים או תרופות נוספות. האם הבנתי נכון? בעיקרון, אנחנו לא רואים אנשים עם כאבי שרירים כאשר הם לוקחים רפאטה. במקרה ויש ספק, אנחנו מפסיקים את הטיפול לחודש ורואים מה קורה. אם יש קשר לתרופה, אז רואים שיפור בכאבים. בעיקרון, אין קשר בין תדירות הרפאטה (פעם בשבועיים לעומת פעם בחודש) ושכיחות תופעות בכל מקרה, ממליץ לא לעשות כל שינוי ללא אישור הקרדיולוג שלך בהצלחה

פורומים בנושא hba1c בדיקת דם
פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים
פרופ' צבי צדיק ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לאנדוקרינולוגיה והפ...
פורום גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי
ד"ר משה זלוצובר ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הקשורים לבעיות גיל מעבר, א...
פורום סוכרת נעורים (סוג 1) טיפול והתמודדות
ד"ר אסף אורן ישיב לשאלות בנושא סוכרת נעורים (סוכרת סוג 1).