מס שאלות ביחס לאבא (וסליחה על האורך)...

דיון מתוך פורום  ניתוחי לב

25/09/2010 | 10:55 | מאת: אירית

אבי בן 74 עבר מעקפים (1998), הותקן אצלו קוצב (מ 2002, הוחלף 2009) ועבר צנטור (2006) . ברקע: כללי: פרקינסון קל(התחלה), בעיות זכרון/דמנציה (התחלה). פרמטרים הקשורים ללב: עודף משקל, סכרת קלה, היפרליפידמיה, TSH טיפה נמוך. ל.ד. גבוה, משתמש ב-CPAP. סובל מהיצרות קרוטיס (50%), בצקות ברגליים. מאוזן תרופותית. בעבר היה ספורטאי אך ב 2007 הפסיק פעילות לגמרי. כיום לא מוכן לזוז. אומר שקשה לו ללכת כי הגפיים/ירכיים כבדות, שאין לו כוח, כל היום נח ורוצה לישון ומרגיש שמשהו לא בסדר בלב ושהוא "סתום" כהגדרתו. לציין: באופן קבוע ומתמשך לאורך 15 שנה לפחות שהקריאטנין גבוה מעל לנורמה בין 1.3-1.5 (השנה נע בין 1.6-1.7 ופעם אחת קפץ ל-2.2 אך חזר ל-1.6) . במבדק ספקט האחרון (בדיפירי') לא היה חד משמעי ולא אובחנה איסכמיה . לעומת זאת באקו דופלר הודגם (ציטוט מהבדיקה): " התכווצות בלתי סנכרונית של המחיצה הבינחדרית כביטוי להפרעת הולכה תוך חדרית. החדר מדגים היפרטרופיה קונצנטרית. 2 העליות מוגדלות. הסתיידות טבעת מסתם מיטראלי, עקומומת מילוי חדר שמאל כבפרפור פרוזודורים. הודגמה אי ספיקה מיטר' קלה-בינונית וטריקטספ' קשה עם מפל לחצים בן 36 ממ"כ על פני המסתם. ממצא המתאים ללחץ ריאתי מוערך של כ-45 ממ"כ.הפריקארד לא מעובה. ללא תפליט פריקרדיאלי. שורש הוותין והוותין ברוחב תקין." הערכת הקרדיולוג הקבוע : אמר שהמסתם לא בסדר שהוא מסויד ולכן לא פועל טוב והסביר על פרפור פרוזדורים. הוא המליץ על קומדין. הבעיה היא שאבא סובל אפילו מהתרופות הרגילות שמקבל (אספירין) הוא מדולל מאוד גם כך הודות לתרופות ללחץ דם, סטטינים וכו'. ברגיל הוא סובל מדימומים ספונטניים בגוף, בעור, ברגליים, מהאף, אוזן וכו' ובעת שצונתר ב-2006 הרופא הורה להפסיק את הפלוויקס אחרי חודשיים (היה אמור לקחת חצי שנה) בשל הדימומים. יש חשש שלא יוכל לשאת את הקומדין. שאלנו את הקרדיולוג האם סומך על תוצאת הספקט והוא ציין שגם כשתוצאת הספקט טובה, יש עדיין פספוסים והוא מכיר מקרים באנשים שתוצאת הספקט היתה מצוינת ובפועל היו סתימות ורק צנתור אבחנתי יכול לתת תשובה אמיתית (מה דעתך על הנאמר?). פגישה עם כירורג חזה=לב מאיכילוב: אמר שאבא סובל מרפרוף (ולא פרפור) פרוזדורים (אומר שצרה פחות גרועה מפרפור). הציע צריבה (להכנס מלמעלה, מהצד הימני). אמר שברגיל היה ממליץ על צנתור אבחנתי אלא שבשל רמת הקריאטנין חושש לבצע בשל חשש לפגיעה בכליות (שכחנו לציין שמאז ומתמיד הקריאטנין היה גבוה ובכ"ז עבר ניתוחים שונים בהצלחה, לרבות צנתור, מעקפים והתקנת קוצב). שאלות: 1.האם קיימות אופציות אחרות שלא ציינו בפנינו ? 2.במה יכולה הצריבה לסייע לאיכות החיים שלו? מה הסיכונים? 3. מה קורה אם לא מצליח? האם בשלב הבה מתקנים/מחליפים מסתם ? 4. ידוע לי שכיום מצנתרים מבוגרים עם בעיות כרוניות וסיבוכים. האם מצנתרים ברמה כזו של קריאטנין ומה אכן הסיכונים? (בהתחשב שמדובר בקריאטנין שמתמיד הינו גבוה, והמטופל עבר ניתוחים בהצלחה) ? 5. ידוע לי שכיום מתקיימים ניתוחים אנדוסקופיים (בביצוע של חתך קטן ) לתיקון ואף להחלפת מסתמים. האם אנשים בגילו ובמצבו יכולים לעבור ניתוח כזה בהצלחה? בתודה מראש

אירית שלום למרות הנתונים הרבים, לא פשוט לענות על השאלות הללו מבלי לקבל את התמונה הכוללת ולראות את אביך. ההמלצה העיקרית שלי, למצוא קרדילוג, שיכיר את אביך טוב ויפגש איתו ויטפל בו לאורך זמן. התייעצויות חד פעמיות במקרה של אביך יכולות רק לבלבל אתכם. בכל זאת כמה תשובות: 1. הצריבה מטפלת בהפרעת הקצב ולא במסתם. בעיניין זה הייתי ממליץ להתייעץ עם קרדיולוג שמתמחה באלקטרופיזיולוגיה. הוא גם יכול לייעץ בנוגע לאפשרות להתקנת CRT עקב הפגיעה בסינכרון. (שוב, ממליץ שהכל ינוהל על ידי קרדיולוג אחד שיפנה אותכם לייעוץ אלקטרופיזיולוג) 2. בשלב זה אני לא רואה צורך בהתערבות ניתוחית במסתמים. המסתם המיטרלי אינו מאוד חולה. לעיתים רחוקות מנתחים רק את המסתם הטריקוספידלי. 3. צינטור באמת מסכן את הכליות והמיפוי לא הראה איסכמיה ולכן לא נראה שיש אינדיקציה לצינטור. אם יש ספק ניתן לעשות אקו לב במאמץ, לקבל עוד אינפורמציה. 4. ניתן להחליף או לתקן את המסתם המיטרלי בחתך קטן. לסיכום, למצוא קרדיולוג שעליו סומכים ולתת לו לנהל את הבירור. בברכה דר' גיל בולוטין

מנהלי פורום ניתוחי לב