עודף ויטמינים (?)

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

15/10/2001 | 16:03 | מאת: נורית

אני צמחונית (אוכלת דגים וביצים) והבנתי שיכול להיות חוסר בויטמין B12 או בברזל. שאלתי היא: האם לקיחת תוספות של B12 וברזל גם אם אין בהם חוסר יכולה להזיק? (אינני יודעת אם יש לי מחסור ב- B12 ובבדיקות מלפני חודשיים נמצא כי אין בעיה עם הברזל...). בכלל, האם מזיק לקחת ויטמינים (למשל: מולטיויטמין) מבלי שהוגדר חוסר מפורש?

לקריאה נוספת והעמקה
20/10/2001 | 13:13 | מאת: נירה אולנד

שלום נורית שאלת שאלה חשובה. צמחונים רבים אכן פגיעים למחסור בברזל ובויטמין B12 יותר מאוכלי בשר. טוב עשית שבדקת, כי המצאותך בקבוצת סיכון זו לא אומר בהכרח שאכן את סובלת ממחסורים. וכפי שהראו הבדיקות שלך אינך סובלת מחוסר. ויטמין B12 דרוש לגוף בכמויות מזעריות ביותר, הנמדדות במיקרוגרמים. הוא נאגר בכבד, ואצל רוב האנשים גם הפסקה מוחלטת בספיגת הויטמין מכל סיבה שהיא תתבטא בחוסר רק כעבור מספר שנים, כי המאגר בכבד מספיק לשנים. יחד עם זאת, גם לא צריך לזלזל בחוסר כזה, שיכול לגרום לנזקים נוירולוגים, כמו בעיות ראיה, נזקים לתהליכי חשיבה עד כדי התקפים פסיכוטיים ודמנטיה, ניוון של רירית הקיבה, ועוד נזקים רבים. ויטמין B12 נמצא בבשר, אך גם בדגים, ביצים ומוצרי חלב. מאחר ואת אוכלת ביצים ודגים סביר להניח שאת מקבלת את הויטמין ואין לך מה לדאוג . לעתים גם אנשים שאוכלים בשר יכולים לפתח מחסור בויטמין B12, כי ספיגתו בגוף קשה ונפגעת בקלות, ואז יש צורך לקבל אותו בזריקות, או בכדורים מיוחדים שמוצצים מתחת ללשון, ואז הספיגה היא ישירות לזרם הדם. אך את עלולה לפתח מחסור מסיבות של בעיות ספיגה באותה רמת סיכון כמו כל אחד אחר, וזו רמת סיכון לא גבוהה. בתחום הברזל הבעיה היא סבוכה קצת יותר. מצד אחד, מחסור בברזל הוא שכיח יחסית, במיוחד אצל נשים שמאבדות דם במחזור החודשי ובלידות, וכן אצל ילדים ואצל אנשים שלא אוכלים בשר. דגים, ביצים ומוצרי חלב אינם מקורות מספקים לברזל. מזונות מן הצומח שמכילים ברזל הם: טחינה (עדיף משומשום לא מקולף), קטניות (גרגרי חומוס, שעועית לבנה, עדשים, פול, אפונה), פירות יבשים, אגוזים ופיצוחים מסוגים שונים, וירקות ירוקים (תרד, חסה ערבית, מנגולד, עשבי תיבול). הברזל במזונות הצמחיים נספג לאט יותר, ועל מנת להקל על ספיגתו יש להוסיף לארוחה המכילה מזונות עשירים בברזל גם מזונות העשירים בויטמין C: עגבניה, פלפל, כרוב חי, בצל ירוק, פרי הדר, גויאבה, מלון, תות שדה, קולרבי. מחסור בברזל בעייתי מאד, כי פחות חמצן מגיע אל תאי הגוף (הברזל קושר חמצן במולקולת ההמוגלובין בתאי הדם האדומים). בילדים מחסור כזה פוגע בזכרון, ביכולת הלמידה ובהתפתחות באופן כללי. באנשים בוגרים האנמיה הנגרמת תביא לעייפות, חולשה, סחרחורות, התעלפויות וכד'. מצד שני, גם עודף ברזל מזיק בהחלט: הברזל הוא מחמצן חזק מאד, כלומר, אם הוא נמצא בעודף ו"מובטל מעבודה", הוא בהחלט יכול לגרום לשרשראות חמצון בגוף, כלומר לנזק לרקמות שונות, נזק שבקטן לא מורגש, אך לאורך זמן גורם להזדקנות מואצת, הגברת טרשת עורקים, סיכון מוגבר להתקפי לב, ואפילו לסוגי סרטן מסויימים. לכן, לדעתי, חשוב שמי שרוצה לקחת תוסף ברזל (או מולטיויטמין המכיל ברזל), כדאי שיבדוק קודם אם אכן יש לו מחסור בברזל. אם אין מחסור, אולי עדיף לחפש מולטיויטמין שאינו מכיל ברזל, או שמכיל כמות קטנה ביותר שאפשר למצוא. לגבי לקיחת מולטיויטמין: למעט הברזל שהוזכר למעלה, במולטיויטמין של חברות אמינות וגדולות יש כמויות סבירות של רוב הויטמינים והמינרלים, כך שלא ייווצר עודף משמעותי שלהם. אם אין מחסור מוכח, והאכילה היא מאוזנת יחסית, מכילה פירות וירקות, דגנים וקטניות, עם מעט סוכר , קמח לבן ושומן רווי, אז אולי צריך לשקול את הנחיצות של תוסף כזה, או לקחת אותו פעם ביומיים שלושה במקום פעם ביום. בהצלחה.

מנהל פורום תזונה טבעית