המוכרומטוזיס: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

זה אצלנו בדם: הכל על בדיקות דם

בדיקות דם הם האמצעי היעיל ביותר למדידת מרכיבי הדם השונים ולאיתור מחלות בגוף האדם. קיבלתם תוצאה של בדיקת דם ואתם רוצים להבין את המשמעות? בואו לקרוא את המדריך המלא לכל בדיקות הדם כולנו התנסינו, לא פעם, בהליך השגרתי כל כך של לקיחת דגימת דם מהאצבע או מן הווריד. בדיקת דם, אחת מבדיקות המעבדה השגרתיות ביותר, היא למעשה גם הדרך הנפוצה, היעילה והחשובה ביותר לאיתור מחלות בגוף האדם. אמנם חלק מאיתנו מתייחסים לבדיקת דם כאל חוויה לא נעימה ואף טראומטית, אך לעיתים אין מנוס ממנה. בדיקות דם נחשבות לבדיקות הרפואיות הנפוצות ביותר לאחר בדיקת רופא ומשמשות לאיתור מחלות רבות. באמצעות הבדיקות ניתן למדוד את מרכיבי הדם השונים (בדיקות המטולוגיות כמו ספירת דם) וכן רמות מלחים, גורמי קרישה, אנזימים, הורמונים, שומנים, חלבונים, סוכרים, ויטמינים, גורמים הקשורים למערכת החיסון, תרופות ורעלים. כמו כן ניתן להצמיח מהדם מגוון תרביות חיידקים, פיטריות ואפילו נגיפים (וירוסים) וטפילים הגורמים...
ללמוד עוד על המוכרומטוזיס
משק הברזל ואנמיה של חסר ברזל-תמונה
מאת: מערכת zap...
24/06/2004
אורטוקין: טיפול חדש על הפרק-תמונה

שיטת אורטוקין היא טיפול ביולוגי המסייע לגוף להילחם בדלקות...

מאת: מערכת zap...
09/10/2012
תלסמיה-תמונה

על חשיבות האבחון הגנטי המוקדם לפני חתונה והולדת ילדים, על...

מאת: אנמיה...
09/05/2000
סוכרת ומחלות כבד: קשר כבד-תמונה

לפי מחקר חדש הסוכרת מעלה באופן משמעותי את הסיכון לאשפוזים...

מאת: ד"ר עמית...
05/05/2016
אולי יענין אותך לדעת...
זה אצלנו בדם: הכל על בדיקות דם - תמונה
זה אצלנו בדם: הכל על בדיקות דם
בדיקות דם הם האמצעי היעיל ביותר למדידת...

המוכרומטוזיס: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב אני צמחוני כבר כ-3 שנים. לאחרונה עשיתי בדיקת דם והתברר שיש לי עודף ברזל בדם. 229 mcg/DL. בעקבות זאת עשיתי בדיקה מפורטת שבודקת כל מיני דברים שקשורים לברזל, ובה התברר שכל הדברים תקינים חוץ מהברזל עצמו, שיש לי בעודף. יש לי שלוש שאלות בעניין: 1. מה יכול לגרום לזה 2. למה עלול לגרום עודף ברזל 3. מאיזה מאכלים עלי להימנע או להמעיט באכילתם על מנת להוריד את רמת הברזל? ידוע לי שבקטניות ובפיצוחים ובחלמוני ביצים ובירקות ירוקים ובדגני בוקר יש הרבה ברזל. עוד משהו? תודה רבה מראש!

ערן שלום, לא כתבת בן כמה אתה. לגבי הסיבות כדאי שתתייעץ עם רופא כללי או המטולוג. זה יכול להיות על רקע תורשתי, או בעיה בחילוף חומרים של הברזל בגוף, תפקוד כבד, עישון ועוד. לגבי המזונות הצמחיים העשירים בברזל, ציינת את רובם. אפשר להוסיף לרשימה: שמרי בירה, פירות יבשים, אצות ים, סויה, מולסה. עודף ברזל נמצא כמגביר סיכון לחימצון יתר (oxidation ) ולמחלות הנובעות מכך. התרמת דם 2-3 פעמים בשנה עשויה להוריד את רמת הברזל. בהצלחה צביקה

בתגובה להודעתך - אני בן 24. לא מעשן. לא ידוע לי רקע תורשתי הקשור לעודף ברזל. אילו מחלות נובעות מחמצון יתר? לא ידעתי על הקטע של תרומת דם. אעשה זאת בהזדמנות הקרובה.

שלום, אני בת 34 בריאה בד"כ ועד לפני כחצי שנה ביצעתי פעילות ספורטיבית כ3-4 פעמים בשבוע (ריצות של 10-5 ק"מ) במהלך חיי היו לי מספר פעמים - תקופות שדופק הלב היה מואץ במנוחה. במהלך שלושת החודשים האחרונים תדירות המקרים עלתה וכשהצלחתי למדוד את הדופק - הוא עמד על 160 פעימות בדקה במנוחה. כאשר לחץ הדם היה 90/60. (הדופק במנוחה בתקופה האחרונה נע בין 80-100 פעימות בדקה במנוחה).נשלחתי ע"י רופאת המשפחה לבדיקות הולטר ואקו לב, אותן טרם ביצעתי. בבדיקות הדם שעשיתי כל הערכים יצאו תקינים למעט הברזל - ug/dl 201 כאשר זאת לא הפעם הראשונה שהברזל בחריגה. הפריטין - 9.10ng/ml ההמוגלובין 13.8 g/dl שאלתי היא האם יש קשר בין רמת הברזל הגבוהה - (האם מוגדרת כך ברמה זו) להפרעת הקצב? והאם מותר לי לחזור ולבצע פעילות ספורטיבית. תודה.

השאלה הראשונה שנשאלת אם מה שאת חשה זה הפרעת קצב או קצב תקין מואץ מסיבה כלשהי. לשאלתיך אין קשר ישיר בין רמות ברזל מוגברת והפרעןת קצב מסויימות. לפעמים כאשר ישנה מחלה כמו המוכרומטוזיס שבה ישנה רמה טוקסית של ברזל ששוקע ברקמות כולל לב אז ישנם שינויים ברקמת הלב דבר שבסופו של דבר יכול ולו תיאוריטית יכול להביא להפרעות קצב כלשהן.

אני בת 35.יצא לי בבדיקת דם iron 158 כשהרף עד 140 בערך .כל שאר הערכים בכימיה ובספירת דם תקינים.לפני כשנה יצא iron 66. האם נראה לך שיש חשש לבעיה? לאור הערך הגבוה והתנודה החדה משנה שעברה.

ברזל בפני עצמו אינו משקף את מחסני הברזל בגוף אם כי הפריטין והיחס בין ברזל וטרנספרין ולכן יש להסתכל על ערכים אילו ולא על הברזל בפני עצמו.

אני מקבלת פרלציט ברזל בעירוי בגלל המוגלובין 9.4 פרטין 6.7 ארונד 28 טרספרין 380. ובנוסף יש שקיעת דם מוחשת חצי שנה 90. ולאחרונה 115. נאמר לי שגם אנמיה גורמת לשקיעת דם מוחשת. שאלתי כל כמה זמן יש צורך לעשות בדיקות דם כדי לבדוק שלא יהיה מצב של עודף ברזל כי גם זה מסוכן. זה עירוי שלישי כל פעם שני אמפולות.המטולוג אמר לי כי עלי לקבל שמונה פעמים כל שבועים 2 אמפולות. ומה בקשר לבדיקות? מי ערב לכך שלא יהיה מצב של עודף ברזל האם יש תסמינים או שרק בדיקות דם מראות זאת.

הפרוטוקול שציינת מקובל בספרות לטיפול במצבי מחלה מסוימים. תסמיני עודף ברזל יכולים להיות כאבי בטן, הקאות, טשטוש, קוצר נשימה ובלבול. אם יש הרעה בהרגשתך, יש לפנות לרופא המטפל ובכל מקרה מוטב שתעלי חששותייך בפניו.

פורומים בנושא המוכרומטוזיס
פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות
ד"ר אלון רפאל יענה על שאלות בכל תת התחומים של כירורגיה קולורקטלית ופרוקט...
פורום מחלות דרכי העיכול - רפואה משולבת
ד"ר יוסף דיין ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לשילוב בין רפואה קונ...
פורום טחורים
ד"ר אלון רפאל, ישיב לשאלות הגולשים בנוגע לדרכי טיפול בטחורים