כיוון התנועות בטאי צ'י צ'ואן

דיון מתוך פורום  צ'י קונג - טיפול בתנועה

20/11/2008 | 09:56 | מאת: אברבנל גיא

שלום לכולם גרשון זרק לי כפפה ואני מרים אותה. אני פותח כאן דיון ישן שכבר נדון במקומות אחרים אבל ההיתי רוצה לשמוע את דעתכם אנשי הפורום. כל מתרגלי הטאי צ'י צ'ואן לסוגיו מכירים את סדרות התנועות שלהם אבל מישהו פעם חשב מדוע סדרת התנועות מתבצעות לכיוון מסוים ,ולא לצד השני אין סימטריה לדוגמא בסגנון יאנג 24 התנועות הסדרה נפתחת מצד ימין לצד שמאל וישנן תנועות כמו תנועת "עגור לבן פורש כנפיו" אשר מתבצעת תמיד כאשר המשקל הוא אחורה על רגל ימין ויד ימין למעלה. אני מעלה סוגיה זו משני סיבות : 1. הטאי צ'י צ'ואן הינו אומנות לחימה אז אני אמור לתרגל בעזרת ה"Form" את שני הצדדים לא ? 2. הטאי צ'י צ'ואן הוא גם בריאותי ז"א שצריכה להיות סימטריה בין צד ימין וצד שמאל כמו שיש סימטריה במסלולי המרידיאנים לא ? מחכה לתגובתכם אברבנל גיא http://taiji.250free.com

שלום גיא - על סמך תובונות מתחומים אחרים ודומים, אז לדעתי יש חמש סיבות לכך שחלק מהקאטת הטאי צ'י היא לא סימטרית : 1. אם נתייחס לקאטה כאל חבילה של תרגילי טאי צ'י בעלי יישום לחימתי , ונבצע את הקאטה בצורה סימטרית לכל אורכה ובהתמדה; הרי שאיש הטאי צ'י יהיה צפוי וידוע מראש כל העת על ידי היריב העומד מולו. לכן , חכם יותר לבצע את הקאטה בצורה לא סימטרית ובכך לשמור על מוטיב הפתעת היריב שלא יהיה מסוגל לצפות את הצעד הבא של איש הטאי צ'י . 2. קאטת טאי צ'י מאופיינת בזרימה אנרגטית עם היצע רב של תרגילים. אם תהיה הקפדה על סימטריות לכל אורכה של הקאטה , הרי שזה יעצור את הזרימה ויהפוך את תירגול הקאטה לענין מגושם ואולי טיפה משעמם . 3.תרגילי הטאי צ'י ארוזים באריזה המכונה קאטה , בה יש מעין חלון ראווה של הטאי צ'י המציג מגוון תרגילים הקשורים זה לזה בסדר מסוים. תפקידו של המתרגל לדעת ולשכלל כל העת את ביצוע הקאטה; אך יחד עם זאת אחד מאתגרי תירגול הטאי צ'י הוא גם לפרק את הקאטה לתרגילים בודדים ולבצע אותם בתנאים שונים כולל בסימטריה תנועתית באותם מקומות בקאטה שהיא לא מצוייה. 4. לגבי ענין המרידיאנים : התפישה צריכה להיות הפוכה ממה שאתה מציג . דווקא בגלל שמערכת המרידיאנים פרושה בצורה סימטרית בגוף האדם - לא חייבים שהגירוי המרידיאני יהיה סימטרי . יש לזכור שמטרת גירוי המרידיאן היא לבצע פעולה אנרגטית על האיבר הקשור למרידיאן מסויים ; כך , שגם אם מגרים מרידיאן בצד אחד , יש בזה בכדי להשפיע אנרגטית על האיבר . אין כלל שאומר שבכדי לבצע איזון אנרגטי לאיבר מסויים יש לטפל במרידיאנים משני הצדדים בצורה סימטרית . דוגמא פרקטית לענן זה: כשמטופל פצוע או מגובס באחת מגפיו מגיע לטיפול שיאצו (ללא קשר לפציעה) , הוא יטופל על המרידיאנים בצד הלא פגוע וזה בהחלט בסדר. 5. בנוסף - אין מה לדאוג לחוסר סימטריה. אם אתה יוצא מנקודת הנחה שקאטת טאי צ'י מגרה את המרידיאנים . פעם צד ימין זוכה להתייחסות ובבאחת הפעמים הרבות שכובד משקל הקאטה מתבצע בצד הנגדי – אז תהה התייחסות לאותו מרידיאן שקופח לכאורה קודם לכן בצד שמאל. לדעתי יש עוד סיבה אבל אסתפק בזה. אשמח אם מישהו יוסיף ,יתקן,יאיר ויעיר הערות והסברים מנומקים . (גיא, על פי האתר שלך שפירסמת בהודעתך, אני מבין שאתה גר באזור חדרה. אז לידיעתך שבימים אלה נפתחה קבוצת צ'י קונג איכותית בפרדס חנה -כרכור . אתה מוזמן להצטרף . תהנה מהנחת סלב :)) ). להתראות - גרשון קום

23/11/2008 | 15:23 | מאת: אברבנל גיא

גרשון שלום תודה על התשובה המלומדת אבל אני חולק עליך לגביי סעיפים 1 2 של תשובתך אבל זו דעתי. שנית אני שולל את המושג "קאטה" שכן היא מילה ביפנית והטאי צ'י מגיע מסין ניתן להשתמש במושג Form. דבר שלישי ואחרון בהקשר להצעתך בסוגריים בו נשאיר כל אחד להתמחות בתחומו את הצ'י קונג של וינגייט אני מכיר מקרוב ולא עוסק בו ואת דעתי עליו נשאיר למקומות אחרים אני עושה צ'י קונג אחר וטוב לי בדרכי פרטים אתה יכול למצוא באתר שלי. אברבנל גיא http://taiji.250free.com

מנהל פורום צ'י קונג - טיפול בתנועה