פורום הסרת משקפיים בלייזר ושיפור הראייה

5012 הודעות
4334 תשובות מומחה

מנהלי פורום הסרת משקפיים בלייזר ושיפור הראייה

05/12/2018 | 17:25 | מאת: ליאור

שלום רב הייתי במרכז הרפואי שלכם בירושלים לצורך בדיקת התאמה לניתוח לייזר. לצערי נמצאתי לא מתאים עקב עין ימין עצלה. שאלתי את הרופא במרכז(ד"ר יוסף דוייב) האם שיטת הנוירוויזן תוכל לעזור לי ומשום מה הוא טען שכבר לא מבצעים את השיטה הזאת עקב אחוזי הצלחה נמוכים. בהמשך התקשרתי למוקד שלכם והסתבר לי שכן מבוצעת השיטה אך בת"א והפנו אותי לד"ר הניה ליכטר. השאלה שלי היא אם אני נמצא מתאים לשיטת הנוירוויזן. האם זה אפשרי לסיים אותה בהצלחה ולאחר מכן לבצע את הניתוח לייזר כמתוכנן? תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, הדבר יתכן אך תלוי גם בשיפור שניתן להשיג בטיפול. אני חושב שד״ר ליכטר תוכל לספק תשובות לאחר הבדיקה. בברכה, ד"ר אליה לוינגר

04/12/2018 | 16:48 | מאת: משה

שבועיים אחרי ניתוח תיקון prk יש לי עדיין טשטוש לקרוב . מה הסבירות שזה ישתפר ובתוך כמה זמן ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, ברור שללא בדיקה לא ניתן לומר הרבה אבל באופן כללי שבועיים לאחר PRK זה לא מספיק זמן לקבלת תוצאות סופיות ויש להעזר בסבלנות

01/12/2018 | 15:49 | מאת: שיר

היי! אני בת 22 מתלבטת מאוד איזה סוג ניתוח לעשות. האם אינטרלאסיק אצל ד"ר לוינגר או סמייל צייס בקר? האם האינטרא מסוכן יותר ? האם ניתן לסמוך על קר?

שלום רב, הפורום לא נועד להמליץ על פרוצדורה אחת לעומת השניה ללא נתונים. הפורום גם לא נועד להמליץ על מכון זה או אחר. למען ההגינות וגילוי נאות, אומר שאני מנתח במכון עיניים. אנחנו מבצעים אינטרלאסיק ולא את הסמייל בהצלחה! ד"ר אורי מלר.

עברתי ניתוח אינטרלאסיק לפני יומיים והיום קיבלתי מכה בראש מהוו במקלחת. הראש קצת כואב לי אבל העיניים לא אדומות יותר ממה שהיו קודם (עדיין יש שטפי דם מהניתוח) ואני לא מרגישה שינוי בראיה. האם ישנה סכנה לעיניים ולתוצאות הניתוח בעקבות כך?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אם העין לא נחבלה, לא צפויה להיות בעיה. לגבי הראש, אני מקווה שבסדר. רפואה שלמה, ד"ר אורי מלר.

29/11/2018 | 17:33 | מאת: אבי בן 25

שלום, אני לא רואה לרחוק ומרכיב בגלל זה משקפיים. האם אוכל לעשות ניתוח להורדת משקפיים?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. כעיקרון כן אך יש צורך בבדיקת התאמה. בהצלחה, ד"ר אליה לוינגר.

29/11/2018 | 07:00 | מאת: ישראל

יש לי טיפות עיניים ליובש (בפנטן) שפתוחות מעל שנה האם מותר להשמש בהם ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב לא. לחלק מהסוגים יש תאריך תפוגה של חודש מהפתיחה, לחלק 3 חודשים ולחלק 6 חודשים. יש לעיין בעלון הבקבוק. למיטב ידיעתי לא קיים סוג עם תאריך תפוגה של שנה מהפתיחה. בהצלחה, ד"ר אורי מלר.

28/11/2018 | 13:18 | מאת: מ..

שלום רב! אחר כשבוע מהניתוח הלכתי לבדיקה ובעין ימין הוציאו לי את העדשה אך בעין שמאל הוציאו והחזירו חדש בטענה שעדיין העין לא החלימה ..המדוהאם זה מקרה חריג ? מדוע זה קרה לי ככה? ומה הצפי להוצאת העדשה ?

שלום רב הדבר שכיח. ככל הנראה מדובר בהשארת העדשה לעוד מספר ימים וזהו.

27/11/2018 | 21:39 | מאת: משה

שלום רב! לפני שנה + ביצעתי ניתוח prk לאחר כמה ימים של נטילת טיפות סטרואידם נהיה לי סינוורים קשים ובבדיקה גילו שיש לי לחץ עיני גבוה ועל כן הפסקתי לקחת תסטרואידם לפני כמה ימים ביצעתי שוב ניתוח תיקון ואני מרגיש שוב סינוורים אחר נטילת הסטרואידם השאלה שלי האם כיון שפעם הקודמת היה לי לחץ עיני מחגבר עליי להפסיק גם כעת תטיפול מידי או שאין בכך סיכון לקחתם בשבוע הראשון או השני ????

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב אני ממליץ על בדיקת לחץ תוך עיני על ידי רופא עיניים למעקב. על פי התוצאה יוחלט על המשך הטיפול.

27/11/2018 | 10:54 | מאת: ליאת

היי, עברתי ניתוח prk לפני קרוב לחודש, כשהנס׳ בעיניים היו באזור בסביבות מינוס 7 וצילינדר. לאחר הניתוח באופן מיידי ראיתי טוב (לא 6/6 אבל די טוב) ולאחר כשבוע פתאום התחלתי לראות מטושטש ובבדיקות נאמר לי שיש לי פלוס 1.5 ולאחר שבוע נוסף פלוס 2 (וצילינדר). כמה רופאים אמרו לי שזה נראה נורמלי נכון לעכשיו אבל אני לא רגועה בכלל וגם כמעט עבר חודש שזה בערך הזמן שהמס׳ אמור להתייצב. בינתיים ממש קשה לי לראות ולקרוא מקרוב. מה גורם לכך והאם אפשר לתקן זאת בלי ניתוח נוסף. ליאת

לקריאה נוספת והעמקה

שלום ליאת פלוס של 1.5 זה לא חריג בתקופה לאחר הניתוח. במרבית המקרים הפלוס הזה יורד תוך מספר שבועות. די נדיר שזה מצריך התערבות. אני לא חושב שיש לך ממה לדאוג בהצלחה

13/04/2019 | 12:50 | מאת: שי

שלום ליאת אני תוכל לשתף האם המצב השתפר?

26/11/2018 | 22:38 | מאת: פלג

שלום רב, ביצעתי ניתוח PRK לפני כשבוע ועברתי אותו ללא כאבים ולא שום בעיות או תופעות לוואי. אמנם יש תהייה אחת שיש לי בנוגע לאופן נטילת סוגי הטיפות שעלי לקחת. הרופא ביקש שאנטול 4 סוגי טיפות: 1) סטרודקס - Sterodex 2) נבאנק - Nevanac 3) ויגמוקס - Vigamox 4) הילו קומוד - Hylo Comod האסיסטנט של הרופא שהסביר לי על נטילת הטיפות הסביר שיש לקחת את כולם ביחד בהפרש של דקה או פחות אחת מן השני. בדף המצורף מהרופא עם הסבר הטיפות מצויין שיש לחכות בין 3-5 דקות בין טיפה לטיפה. אך מקריאה שלי עם העלונים המצורפים בכל טיפה התמונה שונה לגמרי, את הסוג הראשון יש לנטול באופן שבו לאחר הטפטוף על העין להישאר סגורה בין דקה לשתיים. את הסוג השני והשלישי מצויין בפירוש שאם לוקחים אותן עם טיפות עיניים אחרות יש לחכות בין 5 דקות לעשר דקות. ואילו בסוג הרביעי מצויין שיש לחכות חצי שעה ! אשמח לתגובה רצינית מרופא עיניים שיבהיר לי איך עלי לנטול את הטיפות כראוי על מנת שאוכל להגיע לתוצאות הטובות ביותר גם אם זה דורש לקיחת טיפול במשך שעה , ארבע פעמים ביום (אין לי בעיה עם זה כלל)

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, לכל רופא העדשות שונות ואין זה אומר שהעדפה אישית בהכרח טובה מהשניה. אני ממליץ להיצמד להמלצות הרופא המנתח שלך ולא לחפש אחר המלצות ממקומות אחרים. בהצלחה, ד"ר אורי מלר.

26/11/2018 | 11:05 | מאת: משה

בהמשך לתשובתך שאסור לקחת את הטיפות שאלה 1. מדוע מספקים את זה במכון קר ו2. מה אתם מצפים ממנותחים שסובלים כאבי תופת ולא יכולים לפתוח תעיניים לעשות במשך שבוע????????

שלום שוב, אני עדיין בדעה ברורה שזילוף לוקלין זמן רב מאריך את משך ההחלמה ועלול לגרום לנזקים חמורים לעין. 1. לגבי מה עושים במכון אחר, אין לי מושג ולא זה המקום להתייחס לכך. 2. אני לא מצפה דבר. אכן עשויים להיות כאבים לאחר הניתוח ומי שסבור שהוא לא מסוגל לכך, אני ממליץ לו להימנע מניתוח. זו עדיין לא סיבה לזלף טיפות שעלולות לסכן את העין בהצלחה, ד"ר אורי מלר.

26/11/2018 | 08:44 | מאת: אוחנה

במקום אחד אמרו לי לא לעשות ובמקום שני כן לעשות..מה כדי?אחד בהדסה ואחד בעיניים

שלום רב, שני המכונים טובים אבל איך אוכל להשיב? האם אתה רוצה שאני אנסה להטיל מטבע? יש להתרשם היכן קיבלת תחושה טובה יותר ולפי זה לבחור. בהצלחה.

25/11/2018 | 21:38 | מאת: משה

ביום השלישי לניתוח התרבו הכאבים והצריבה רק שאני לוקח את טיפול 'לוקלין' זה מרגיע אותי או שאני לוקח כל 5 דקות דמעות מלאכותיות השאלה שלי האם זה בסדר שאני יקח בשבוע הראשון את הלוקלין או שזה יכול להשפיע לרעה על העיניים מכיון שהדמעות עולות יקר א"א להשתמש בתדיריות גבוהות כאלו כתחליך ללוקלין ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. אסור להשתמש בטיפות לוקלין. טיפות אלה מעכבות את תהליך הריפוי. ממליץ על תחליפי דמעות בתדירות גבוה.

22/11/2018 | 19:02 | מאת: ערן

היום אישתי עברה ניתוח lasek עם מונווויז׳ן ווויבפרונט. כרגע האישונים שלה מורחבים, האם זה מצב תקין?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, בניתוח עצמו לא מרחיבים אישונים לכן זה קצת מוזר שהם מורחבים. הייתי ממתין עוד יום ואם זה לא חולף, יש להיבדק בברכה, ד"ר אורי מלר

19/11/2018 | 12:17 | מאת: ערן

שלום רב. עברתי ניתוח זילאסיק מונוויז'ן לפני 4 חודשים. הראיה שלי לקרוב ובעיקר בתאורה חלשה פשוט גרועה (הניתוח היה רק בעין שמאל -ימין 6/6 ולפני הניתוח לא היתה בעיה. האם ניתן לתקן ניתוחית (תיקון היתר היה במקום 3 ורבע תוקן לארבע.

שלום רב, "כישלון של ניתוח" אינו הגדרה נכונה ואבקש לא להשתמש במשג זה. כישלון הוא סיבוך שאירע וכאן אין מדובר בכך כלל. תוצאה סופית של המספר תלויה במיגוון סיבות כולל אופן ההחלמה בעיניים של אותו מטופל ויכולה להשתנות במטופל למטופל. ולכן כמו שלא ניתן לומר ש"העיניים שלך נכשלו בתהליך ההחלמה", לא ניתן להשתמש במושג זה לגבי הצלחת הניתוח. בכל ניתוח, גם כשמכוונים למונויזיין ישנו סיכוי מסויים של מספר אחוזים שהתוצאה הסופית תהיה שונה מהצפוי. לעיתים ניתן לבצע טיפול לייזר משלים ולעיתים לא ואז עול הצורך בהרכבת משקפיים. אני מציע לחזור לרופא המנתח ולדון עימו או ימה באפשרויות שניתן לעשות, או לא לעשות בהצלחה, ד"ר אורי מלר.

20/11/2018 | 11:32 | מאת: משה

אם יש צורך בהרכבת משקפיים זה כישלון נקודה!!! תפסיקו לרמות כבר

19/11/2018 | 11:18 | מאת: כרמית

שלום רב, אני בת 43 ובבדיקת התאמה נמצאתי מתאימה לניתוח אינטרלאסיק. בבדיקה נאמר לי שבעין אחת ישאירו מס' 0.5 בגלל הגיל וזה אמור לעזור קצת בראייה מקרוב (מקווה שהבנתי נכון) בכל אופן הדגש היה שמגיל 40 ומעלה לרוב לא ניתן להימנע ממשקפיים לקרוב כי השרירים נחלשים. שאלתי היא: מה קורה במצב שעושים תיקון של 6/6 בשתי העיניים ולא משאירים בעין אחת מס' 0.5? מה החשיבות של להשאיר מס' נמוך בעין אחת מלבד ליצור איזון? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אם התיקון יהיה מלא למרחק ללא השארת מספר קטן לקרוב, אז בשנים הקרובות יעלה צורך בהרכבת משקפי קריאה. אם ישאר מספר זה עשוי לדחות את הרכבת משקפי הקריאה במספר שנים. בהצלחה, ד"ר אורי מלר.

20/11/2018 | 13:39 | מאת: כרמית

תודה רבה על המענה המהיר. ברשותך יש לי שאלה נוספת לגבי זה. האם כשמשאירים בעין אחת 0.5 והשניה 6/6 זה יכול להגדיל את המס' בראייה לרחוק בעין שבה השאירו 0.5? תודה רבה על העזרה

24/11/2018 | 23:25 | מאת: טל

בבקשה תתקשרי אלי. 0542405609 מקווה שעדיין לא עשית ניתוח.

23/01/2019 | 20:06 | מאת: עדי

הי אני מתכננת לעשות ניתוח ואני מעל גיל 40 . אשמח לשמוע על ניסיונך

18/11/2018 | 07:33 | מאת: משה

יום אחר הניתוח חודש אחר הניתוח שנה אחר הניתוח ועדיין נשאר מספר כלומר שלא הורידו לגמרי את המספר זה נקרא כישלון ובגלל זה אני אמור לעבור שוב את כל הסבל של הניתוח עוד פעם בעל כרחי

שלום רב, במידה ויש שארית קטנה של מספר ונדבר מפריע לראיה אני ממליץ לשקול אופציה של תיקון. מצד שני ברור לי הקושי הרב בכך.

15/11/2018 | 11:46 | מאת: משה

בהמשך לתשובתך. האם לאחר ניתוח לייזר כשנשאר עדיין מספר וצילינדר האם אין זה נקרא ניתוח כושל ?? וכן האם יש סיכוי שגם התיקון לא יצא טוב ועדיין ישאר מספר או צילינדר ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, ברור שאין מדובר בניתוח שכשל. אין מדובר בכישלון אלא בנסיגה של המספר שהיתה יכולה להיות גם ללא הניתוח. ב- 5% יש נסיגה כזאת. ישנו סיכוי של אחוזים בודדים שתהיה נסיגה גם אחרי ניתוח נוסף. לרוב לא מנתחים פעם שלישית והסיכוי בסופו של דבר להזדקק למשקפי מרחק עומד על 1% בברכה, ד"ר אורי מלר

אני מבוטח בכללית פלטינום ובהראל האם יש כיסוי/ החזר למשקפיים טלסקופים

שלום רב. יתכן. יש רשתות אופטיקה המוכרות על ידי הקופה. עליך לפנות לקופה.

13/11/2018 | 13:16 | מאת: משה

אני אמור לעבור תיקון לשיפור הראיה ואני חרד מהכאבים והסיוט שיש בימים שלאחרי .. הייתי רוצה כמה טיפים איך אני יכול להקל על התסמינים הקשים (בפעם הקודמת סבלתי נורא קשות בלי שינה וכו'... ) השאלה אם יש איזה כדור מסוים שאני יכול לקחת לפני או טיפות חזקות .? בתודה מראש .

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב ראשית, נסיגה של מספר וצורך בטיפול משלים לא מגדירה את הניתוח ככושל. נסיגה במספר עשויה להתרחש בכ 5% מהמקרים. זה טבעי. לגבי טיפים למניעת כאבים- אין לי טיפ מיוחד חוץ מסבלנות. ברוב המקרים כעבור יום יומיים הכאבים יפחתו. אפשר להשתמש במשככי כאבים מסוגים שונים אבל בסופו של דבר הזמן הוא המרפא הטוב ביותר בהצלחה

15/11/2018 | 11:41 | מאת: משה

העניין הוא שלא הייתה נסיגה בראיה אלא מתחילה נשאר מספר וצילינדר האם זה לא נקרא כושל ????

09/11/2018 | 10:50 | מאת: ראית מטושטשת

היי עשיתי לפני 3 שבועות ליזר. הכל עבר בסדר גמור יום למחרת קמתי ללא כאבים וראיתי. אבל עד עכשיו יש לי טיפה טשטוש שאני מעביר את העין ממקום למקום . אזורי טשטוש בעין (לא חמורים). ועוד דבר זה גם בלילה אני נכנס למכונית וכמה פריטים שאני זוכר שהייתי רואה כמו קודן מטושטשים לי מאוד. האם הדבר הגיוני? האם יש פתרון? תודה רבה על כל תשובה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, החלמה סופית עשויה להערך מספר שבועות ולכן הייתי ממתין. מירב הסיכויים שהכל יסתדר

08/11/2018 | 19:21 | מאת: נירית

האם לאחר ניתוח pkr מותר לעשן קנאביס ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, שימוש בקנביס אינו חוקי ולכן לא אוכל להמליץ על כך. אבל אין מניעה מיוחדת מבחינת העיניים

הסתגלות למשקפיים חדשות - מספר שאלות שלום! 1. קיבלתי אתמול משקפיים חדשות, והראייה שלי לא חדה כפי שהייתה במשקפיים הקודמות. יש לי גם צילינדר, ונאמר לי שיש תקופת הסתגלות של המוח וזה אמור להסתדר. האם כך הדבר - וכמה זמן לוקחת תקופת ההסתגלות הזאת בממוצע? 2. מדוע בעצם הראייה פחות חדה? כאשר הייתי אצל האופטומטריסט והוא שם עליי משקפיים לבדיקה עם "טסטים" הגענו למצב שהראייה בקליניקה טובה וחדה. אינני מבין - מה השתנה כעת כאשר קיבלתי את המשקפיים עם אותם המספרים? 3. לאחר תקופת הסתגלות של לדוגמה - חודש-חודשיים, אם אחזור למשקפיים הישנות שלי האם אחווה שוב תקופת הסתגלות מחדש או שיש למוח שלנו "זיכרון" למשקפיים שונות ולא תהיה בעיה להחליף ביניהן? תודה רבה מראש. דן

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב לא ניתן להשיב על שאלות אלה. באופן מאוד כללי ניתן לומר שלעיתים יש תקופת הסתגלות של מספר שבועות אבל מעבר לכך לא ניתן לומר דבר ויש להיוועץ עם האופטומטריסט שהתאים את המשקפיים. בברכה, ד"ר מלר

שלום רב, לא ניתן להשיב על השאלה. אני מציע לחזור לאופטומטריסט שיוכל להשיב על סמך הבדיקה.

עובי הקרנית שלי בבדיקת התאמה יצאה 450 מיקרון. מספר המשקפיים שלי מינוס 5 עם צילינדר. האם לאחר ניתוח לייזר יישאר לי עובי קרנית? האם יהיה לי עובי קרנית פחות מ-100? עם עכשיו הקרנית עובי 450 מיקרון אז כמה עובי קרנית מיקרון יהיה לאחר הניתוח?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, בעובי כה דק אני לא בטוח שהייתי ממליץ על טיפול לייזר כלשהו.

האם ניתוח אינטרלאסיק חותך 100 מיקרון מהקרנית?

האם ניתוח אינטרלאסיק חותך 100 מיקרון מהקרנית?

05/11/2018 | 10:30 | מאת: משה

לאחר שנה נשאר לי מספר 1 לאחר ניתוח prk ועליי לבצע תיקון השאלה שלי אם בתיקון יכול להפטר גם ההילות והסינוורים שחש לי בעיקר בבוקר או בלילה ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב טיפול לייזר נועד לתקן מספר אופטי. לא קיים טיפול נגד הילות וסינוור אך יתכן והדבר יחלוף לאחר הטיפול המשלים. בהצלחה

04/11/2018 | 13:57 | מאת: דנה

1) האם בניתוח לייזר בשיטת האינטרלאסיק יכול המתלה הקרנית להיתלש ממיקומו ולצאת מהעין בשלמותו? אם המתלה קרנית יוצאת מהעין בחיתוך של הלייזר אז מאבדים את הראייה? 2) כתוב שהניתוח גורם לזיהום ודלקות שונות: לאחר הניתוח, העין חשופה לזיהומים רבים, והמטופל ממשיך טיפול אנטיביוטי או בסטרואידים. וכתוב שלעיתים הטיפול האנטיביוטי מתגלה כלא יעיל ומתפתח זיהום שעלול להוביל לאבדן ראייה. אחד הסוגים של דלקת נפוצה הנגרמת מזיהום מכונה “חולות סהרה” והיא עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרקמות העין. האם זיהום בעיניים לאחר ניתוח לייזר יכול לגרום לאובדן הראייה? 3) האם אסור לצאת בחוץ לאחר ניתוח לייזר? 4) האם לפני הניתוח צריך להשים טיפות אנטיביוטיות? 5) הבעיה העיקרית היא שאני לא רואה ברור כל כך במשקפיים. כשאני רואה בלילה שלטים וכתוביות של טלוויזיה בחושך אני רואה את המסך מטושטש עם המשקפיים. ובבדיקת ההתאמה האופטימטריסטית אמרה שהמספר של המשקפיים הוא המספר שלי ושלפיו יתבצע הניתוח. אז זאת בעיה! מה אחרי הניתוח אני אראה בחושך מטושטש ולא ברור? 6) האם לא תהיה לי ראיית 6\6 לאחר הניתוח? 7) אם גודל המספר לאחר הניתוח לייזר אז אפשר להרכיב בעיניים עדשות מגע עם מספר? 8) האם אפשר לאחר הניתוח להרכיב עדשות מגע צבעוניות ללא מספר? 9) אם יוצאים מהבית לאחר ניתוח לייזר וחודר חיידק לעין אז יכול להיות זיהום חמור שמוביל לפגיעה קשה בראייה ולעיוורון?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב השאלות חשובות ורציניות. אני היתי שב לשיחה חוזרת עם הרופא המנתח ללבן את הנקודות שעלו לאחר הבדיקה.

האם בשיטת אינטרלאסיק בזמן ההחלמה מונחות עדשות מגע טיפוליות לשבוע?

האם בשיטת אינטרלאסיק בזמן ההחלמה מונחות עדשות מגע טיפוליות לשבוע?

עובי הקרנית שלי בבדיקת התאמה יצאה 450 מיקרון. מספר המשקפיים שלי מינוס 5 עם צילינדר. האם לאחר ניתוח לייזר יישאר לי עובי קרנית? האם יהיה לי עובי קרנית פחות מ-100? עם עכשיו הקרנית עובי 450 מיקרון אז כמה עובי קרנית מיקרון יהיה לאחר הניתוח?

שלום רב לא מונחת עדשת מגע טיפולית בשיטת ניתוח זו.

עובי הקרנית שלי בבדיקת התאמה יצאה 450 מיקרון. מספר המשקפיים שלי מינוס 5 עם צילינדר. האם לאחר ניתוח לייזר יישאר לי עובי קרנית? האם יהיה לי עובי קרנית פחות מ-100? עם עכשיו הקרנית עובי 450 מיקרון אז כמה עובי קרנית מיקרון יהיה לאחר הניתוח?

עובי הקרנית שלי בבדיקת התאמה יצאה 450 מיקרון. מספר המשקפיים שלי מינוס 5 עם צילינדר. האם לאחר ניתוח לייזר יישאר לי עובי קרנית? האם יהיה לי עובי קרנית פחות מ-100? עם עכשיו הקרנית עובי 450 מיקרון אז כמה עובי קרנית מיקרון יהיה לאחר הניתוח?

03/11/2018 | 19:41 | מאת: אדם

תודה רבה על ההקדשה .....של הזמן אני לאחר ניתוח prk ואני סובל מקצת יובש רציתי לדעת אם זה אפשרי להשתמש בטיפות עיינים אם חומר משמר פשוטות או שחייבים דווקא את היקרות שאומרים לאחר הניתוח. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, כן. אפשר להשתמש בכל סוג של תחליפי דמעות

שלום רב, אני 4 ימים אחרי ניתוח אינטראלסיק בעיניים. ישנן תוצאות נהדרות ואני משתדלת לשמיר על סטריליות העיניים ולמלא את ההנחיות של אחרי הניתוח כפי שהתבקשתי מהפרופסור המנתח. אחת מההנחיות המחמירות הייתה בשום פנים ואופן לא לגעת בעיניים ובאיזורן. מטבע הדברים נוצרו לי הפרשות סביב העיניים מהטיפות וגם משנת הלילה. אני לא נוגעת כי חוששת אחרי שהמנתח הזהיר לא לגעת עד לביקורת שבוע הבא, מצד שני זה נראה מגעיל, התחושה לא נעימה ולא אסתטית.. יש לציין שבביקורת אצל המנתח יום אחרי הניתוח הוא כן ניקה לי את ההפרשות עם מקל צמר גפן. האם יש אפשרות סטרילית ככל שתהיה בכל זאת להסיר את ההפרשות? יש לציין שהן ליד העין ועל הריסים שהפכו כבר ללבנות.. אשמח לתשובה כמובן לא על חשבון הסטריליות והבריאות שהם מעל להכל. תודה.

שלום רב יש לנהוג על פי המלצת המנתח

01/11/2018 | 11:08 | מאת: נועה

בוקר טוב, ב-4.10.18, עברתי ניתוח PRK להסרת משקפיים, היו לי מספרים גבוהים -7.50 בכל עיין ועוד 2.25 צילינדר בכל עיין. אני עדיין לא רואה טוב, חסרה לי החדות ועדיין יש טשטוש, קשה לנהוג או לצפות בטלוויזיה, מחשב.. גם מקרוב וגם מרחוק. האם זה בסדר? ומתי זה יסתדר.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב מאחר ומדובר במספרים גבוהים עם צילנדר משמעותי זמן ההחלמה צפוי להיות ארוך. קשה להעריך בכמה יש צורך להתאזר עווד קצת בסבלנות.

29/10/2018 | 06:24 | מאת: אסתר

יש לי פזילה סמויה ופריזמה במשקפיים.אני לא רואה כפול ללא משקפיים. נמצאתי מתאימה לאינטראלאסיק. האם אזדקק למשקפיים רק עם פריזמה לאחר הניתוח? האם אפשר להסתדר בלי רוב הזמן?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, ניתוח לייזר לא אמור לטפל בפזילה ולכן אם קיימת פזילה היא תישאר גם אחר ניתוח הלייזר בברכה, ד"ר אורי מלר

שלום הנני מרכיבה משקפים לקריאה .ומשקפיים לצפייה בטלויזיה .האם אני מתאימה להסרת משקפיים בלייזר (בת 56 בלי מחלות כרוניות ) .?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, יעוץ יכול להינתן לאחר בדיקה מלאה. הכל תלוי במספר ובתוצאות הבדיקה. לעיתים מבצעים ניתוח עם תיקון למרחק בלבד, ואז ישנו צורך במשקפי קריאה ולעיתים ישנה אפשרות לבצע תיקון מלא לעין אחר למרחק ואת השניה עם תיקון חלקי כך שתתאפשר ראיה מסויימת לקרוב - הכל תלוי במצב ולכן לא אוכל להשיב מעבר לכך. בברכה, ד"ר אורי מלר

21/10/2018 | 08:23 | מאת: אורי ראובני

שלום, שנתיים אחרי ניתוח בשתי העיניים. רואה 6/6 ואפילו יותר טוב מזה. הבעיה שאני סובל מהילות וגם מסינורים במשך כל היום בלילה ההילות מאוד קשות עד כי כך לאני מפחד מאוד לנהוג בלילה. הרופא שניתוח המליץ על טיפות עיניים "שמקטינות אישונים" מרות שלפי טענות הכל טוב אצלי בעיניים וזה לא צריך היה להיות... יש לי סוג של פחד מהטיפות שהוא רשם לי... לכן ברצוני לשאול האם יש סיכון בשימוש בטיפות Iopidine 0.5%. ברור לי ששימוש לטווח קצר הוא בטוח... אבל הרופא אמר לי שתוצאה לא תופיע לפני חצי שנה של שימוש... ובמקרים מסוימים שנה. אם יכול להיות סיכון בטווח הארוך??? האם האישון יקטן לעתיד וזה יהיה בלתי הפיך???? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, שימוש בטיפות מסוג זה הוא די בטוח, אין סכנה שההשפעה שלהן קבוע. בהצלחה, ד"ר אליה לוינגר.

19/10/2018 | 19:52 | מאת: עומרי

שלום רב עברתי ניתוח לייזר pork ראשון לפני 12.5 שנה לאחר אחרי הניתוח התפתחו הילות חזקות ו -0.5 בעין שמאל. לאחר שנה וחצי עברתי ניתוח תיקון בעין שמאל כדי לנסות לתקן את ההילות.

לקריאה נוספת והעמקה

בהמשך לשאלה הקודמת : לאחר הניתוח השני התפתחה עכירות קלה בעין שמאל וההילות והסינוורים נשארו. העכירות קיימת כבר 11 שנה והיא מאוד מפריעה לי. כל הרופאים שהלכתי אליהם אמרו שלא מומלץ לגעת שוב. שאלתי היא אם אין שיטה אחרת היום שאפשר לטפל בקרנית עכורה ללא ניתוח? ואם לא זה האם אי אפשר להתאים משקפיים מיוחדות שיטפלו בבעיית הסינוורים הקשה שאני חווה. אציין שכבר ניסיתי טיפול בעדשות מגע קשות וזה לא עזר. תודה

שלום רב, אפשר לשקול טיפול אם הסינוורים וההילות מאוד משמעותיים, בכל מקרה יש צורך בבדיקה. בהצלחה, ד"ר אליה לוינגר.

19/10/2018 | 15:16 | מאת: אדם

אני שבוע לאחר ניתוח ואני עדיין לא רואה ברור חלק מהדברים וכשאני שם טיפות עיניים אני ראוה מטורף האם זה ישתפר ?? תודה רבה על הטירחה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, סבלנות שבוע אחרי PRK זה זמן קצר מידי על מנת לקבוע משהו. ממליץ על המשך טיפול בטיפות ולהתאזר בסבלנות. בהצלחה, ד"ר אליה לוינגר.

לפני כשנה וחצי ביצעתי ניתוח PRK להסרת משקפיים המספרים שלי היו -1.75 - אבל צלינדר 3.5 לאחר מספר חודשים התחלתי להרגיש ממש כמו סכין שחותכת לי את עין ימין כל בוקר , לאחר הגעה נוספת למנתחת אמרה שיש לי יובש בעין ובקישה שאמשיך להשתמש בסיסטיין ביום וסיסטיין ג'ל בלילה , זה לא ממש עוזר , בשבועות האחרונים התחלתי להרגיש ירידה חדה באיכות הראייה ב2 העיניים , לא רואה חד בכלל וגם כאבי ראש שמתלווים לזה האם הגיוני שלאחר שנה וחצי זאת התוצאה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, ללא בדיקה לא ניתן לקבוע אבל אם אובחן יובש אז כנראה מדובר ביובש אני מציע לחזור להמשך בדיקה למנתחת שלך

שלום ד'ר, לפני 10 חודשים עשיתי אצליכם לייזר prk. יש לי דלקת בעיניים ( עין אדומה והמון הפרשות) האם אפשר לשים תטיפות עיניים אנטיביוטיקות הרגילות מה שנותן רופא משפחה ? או שצריך טיפות עיניים מיוחדות לאלה שעשו לייזר? אשמח מאוד לתשובה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב ממליץ על בדיקת רופא עיניים ולא להסתפק רק בבדיקת רופא המשפחה. ככל הנראה מדובר בדלקת ויראלית

13/10/2018 | 06:58 | מאת: נופר

היי, נמצאתי מתאימה ללייזר בשני סוגי הניתוחים. בנוסף גיליתי כי המס׳ שלי במשקפיים 1 ו4 (המשקפיים הקודמות שלי היו בהפרשים קטנים יותר) ולאחרונה שמתי לב לכפל ראייה- הן במשקפיים החדשות שעשיתי עד שאקבע ניתוח, והן ללא משקפיים (בזוויות מסוימות). האם הבעיה ככל הנראה תיפתר כשאעשה לייזר או שיש כאן משהו מעבר? אולי הפרעה במיקוד הראיה? תודה מראש!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב אם יש כפל ראיה אני ממליץ לעדכן את הרופא המנתח ולשוב לבדיקה.

11/10/2018 | 17:55 | מאת: נועה

לאחר הניתוח העיניים דומעות ללא הפסקה. זה מסוכן? זה נורמלי? מה עושים?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום דמעת אחרי ניתוחי לייזר מאוד שכיחה ולרוב חולפת הטיפול כולל דמעות מלאכותיות

שלום רב, הייתי בבדיקת התאמה באחד המכונים (לא מכון ״עיניים״), והתרשמתי לטובה מהמקום, רק שנתקלתי בבעיה אחת שנראית לי בעייתית: כשהרופא בדק לי את העיניים, הידיים שלו ממש רעדו לכל אורך הבדיקה. ממש כפי שלסבא שלי ז״ל רעדו הידיים באופן בלתי נשלט כשהוא החזיק כוס תה למשל, כך גם לרופא הזה. עד כמה שידוע לי זה רופא בעל נסיון של כ-20 שנה בתחום, אבל אני ממש מפחדת שזה שיש לו רעד בידיים ישפיע על הניתוח (ניתוח לאסיק). חיתוך הקרנית אצל אותו רופא אמור להתבצע על ידי מכשיר אלקטרוני (לא לייזר) ואז השיוף אמור להתבצע באמצעות לייזר. עד כמה רעד בידיים יכול להשפיע על תוצאות הניתוח? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אני מסכים. רעד בידיים אצל מנתח – כל מנתח, ולא רק מנתח עיניים – עלול להוות בעיה. אחת הדרישות החשובות אצל מנתח הן ידיים טובות ויציבות בהצלחה

אם בוכים ומזילים הרבה דמעות לאחר ניתוח לייזר האם יכול לגרום נזק בלתי הפיך לעין? אם אני אבכה הרבה לאחר הניתוח ויירדו לי דמעות רבות אז זה יהרוס את העיניים?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, לא, בכי לא גורם נזק לעיניים. בהצלחה,ד"ר אורי מלר.

הבעיה העיקרית היא שאני לא רואה ברור כל כך במשקפיים. כשאני רואה בלילה שלטים וכתוביות של טלוויזיה בחושך אני רואה את המסך מטושטש עם המשקפיים. ובבדיקת ההתאמה האופטימטריסטית אמרה שהמספר של המשקפיים הוא המספר שלי ושלפיו יתבצע הניתוח. אז זאת בעיה! מה אחרי הניתוח אני אראה בחושך מטושטש ולא ברור? האם לא תהיה לי ראיית 6\6 לאחר הניתוח?

הבעיה העיקרית היא שאני לא רואה ברור כל כך במשקפיים. כשאני רואה בלילה שלטים וכתוביות של טלוויזיה בחושך אני רואה את המסך מטושטש עם המשקפיים. ובבדיקת ההתאמה האופטימטריסטית אמרה שהמספר של המשקפיים הוא המספר שלי ושלפיו יתבצע הניתוח. אז זאת בעיה! מה אחרי הניתוח אני אראה בחושך מטושטש ולא ברור? האם לא תהיה לי ראיית 6\6 לאחר הניתוח?

לכי לאוניברסיטת בר אילן כדי לבצע בדיקת ראייה חינם. הם עושים בדיקות ראייה מקיפות חינם וגם מוסרים את התוצאות חינם לנבדק. אם המספר שהם מוצאים שונה ממה שאמרו לך במכון הלייזר, תעשי משקפיים חדשים לפי המספר שמצאו לך בבר אילן, ואם את באמת רואה איתם יותר טוב, תתקשרי למכון הלייזר ותציגי את הסיטואציה. בכל מקרה לא הייתי עושה ניתוח במכון שמבצע ניתוח רק על סמך המספרים שנקבעו לך בבדיקת ההתאמה (חשוב שיבצעו בדיקת אופטומטריסט גם ביום הניתוח עצמו, לפני הניתוח). בכל מקרה אני יכולה להגיד לך שהייתי בבדיקות התאמה בשלושה מכונים, וכל אחד אמר לי מספר אחר... (והמספר במשקפיים שלי לא השתנה שנים רבות...), כך שבהחלט חשוב שתבדקי טוב מה המספר שלך ואל תסמכי רק על האופטומטריסטים של מכוני הלייזר.

כיצד זה חוזר החלק שנחתך בלייזר מהקרנית? האם החלק הזה מתאחה עם העין בלי תפרים?

07/10/2018 | 14:31 | מאת: דנה

שלום רב, האם הניתוח לייזר בשיטת אינטרלאסיק מתבצע לפי מספר המשקפיים? כיצד ניתן לדעת את מספר המשקפיים המדוייק? אני מתאימה לניתוח אינטרלאסיק. והייתי בבדיקות ראייה וכל אופטימטריסט אומר לי מספר שונה ואני פוחדת שיגיע הניתוח אז זה לא יהיה המספר שלי ויקרה אסון. חשוב לי לציין כי האופטימטריס אמר שהמספר המשקפיים שלי לא השתנה, אך אני רואה בטלוויזיה את הכתוביות מטושטש ובלילה אני לא רואה ברור עם המשקפיים. אני ממש פוחדת מזה שביום הניתוח המנתח יעשה לי לפי המספר שכתוב בתיק הרפואי כשעשיתי את בדיקות ההתאמה. כי אז החיים שלי ייהרסו ויקרה אסון בלתי הפיך. מה עלי לעשות כדי שהניתוח יהיה מדוייק ושאני אראה ראייה הכי טובה שיש , (ולא כמו המספר של המשקפיים שיש לי ) . האם אתה מציע לי לפני הניתוח לעשות אצלכם שוב בדיקת ראייה מדוייקת? זה הפחד הכי גדול שלי שהניתוח ייתבצע במספרים שלא מתאימים לי ואז אני לא אראה טוב. כי אני מרגישה במשקפיים שזה לא המספר שלי כי אני לא רואה ברור. ובכל בדיקת ראייה אומרים לי שהתשנה המספר במשקפיים. ודווקא בבדיקת ההתאמה האופטימטריסט אמר שלא השתנה לי המספר ויעשו לי את הניתוח לפי המספר של המשקפיים. מה עלי לעשות כעת?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, קצת יצאתי מבולבל מבליל השאלות. אנא נסי להתרכז מה בדיוק את מעוניינת לברר. הניתוח מתבצע לפי מספרים שהאופטומטריסט מוצא בבדיקה וגם נעזרים להשוואה במספר המשקפיים. אם עברת בדיקה מסודרת אין לך ממה לחשוש. מה שהיה צריך להתבצע, ככל הנראה התבצע ועל זה יתבסס הטיפול שלך. בהצלחה!!

08/10/2018 | 21:44 | מאת: דנה

האם ניתוח לייזר בשיטת האינטרלאסיק יכול המתלה הקרנית להיתלש ממיקומו ולצאת מהעין בשלמותו? אם המתלה קרנית יוצאת מהעין בחיתוך של הלייזר אז מאבדים את הראייה? כתוב שהניתוח גורם לזיהום ודלקות שונות: לאחר הניתוח, העין חשופה לזיהומים רבים, והמטופל ממשיך טיפול אנטיביוטי או בסטרואידים. וכתוב שלעיתים הטיפול האנטיביוטי מתגלה כלא יעיל ומתפתח זיהום שעלול להוביל לאבדן ראייה. אחד הסוגים של דלקת נפוצה הנגרמת מזיהום מכונה “חולות סהרה” והיא עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרקמות העין. האם זיהום בעיניים לאחר ניתוח לייזר יכול לגרום לאובדן הראייה?

10/10/2018 | 14:42 | מאת: דנה

שלום רב, האם הניתוח לייזר בשיטת אינטרלאסיק מתבצע לפי מספר המשקפיים? כיצד ניתן לדעת את מספר המשקפיים המדוייק? אני מתאימה לניתוח אינטרלאסיק. והייתי בבדיקות ראייה וכל אופטימטריסט אומר לי מספר שונה ואני פוחדת שיגיע הניתוח אז זה לא יהיה המספר שלי ויקרה אסון. חשוב לי לציין כי האופטימטריס אמר שהמספר המשקפיים שלי לא השתנה, אך אני רואה בטלוויזיה את הכתוביות מטושטש ובלילה אני לא רואה ברור עם המשקפיים. אני ממש פוחדת מזה שביום הניתוח המנתח יעשה לי לפי המספר שכתוב בתיק הרפואי כשעשיתי את בדיקות ההתאמה. כי אז החיים שלי ייהרסו ויקרה אסון בלתי הפיך. מה עלי לעשות כדי שהניתוח יהיה מדוייק ושאני אראה ראייה הכי טובה שיש , (ולא כמו המספר של המשקפיים שיש לי ) . האם אתה מציע לי לפני הניתוח לעשות אצלכם שוב בדיקת ראייה מדוייקת? זה הפחד הכי גדול שלי שהניתוח ייתבצע במספרים שלא מתאימים לי ואז אני לא אראה טוב. כי אני מרגישה במשקפיים שזה לא המספר שלי כי אני לא רואה ברור. ובכל בדיקת ראייה אומרים לי שהתשנה המספר במשקפיים. ודווקא בבדיקת ההתאמה האופטימטריסט אמר שלא השתנה לי המספר ויעשו לי את הניתוח לפי המספר של המשקפיים. מה עלי לעשות כעת?

היי, האם זה נכון שהבדל כזה משנה את הגדרת הניתוח לרפואי בשל אנאיזומטרופיה? (עין אחת -1 ועין שניה -4) ואז ההשתתפות של קופת החולים היא מלאה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב לא בהכרח. אני לא מכיר הגדרות ברורות לכך וסביר להניח שאין הגדרה כזאת כרפואי בברכה

03/10/2018 | 22:19 | מאת: איילת

האם לאחר שלושה שבועות מהניתוח מותר להשתמש באיפור עיניים כמו עיפרון שחור, צללית ואייליינר? בנוסף, מתי מותר לשפשף עיניים בלי שום חשש?

שלום רב, כן בהחלט הדבר אפשרי. בברכה, ד"ר אליה לוינגר

30/09/2018 | 19:41 | מאת: שמיל

אני חודש אחרי ניתוח prk ועדיין קשה לי לקרוא תמרורים , שלטי חוצות, שלטי ערים, תרגום בטלויזיה... מדוע זה כך? די מלחיץ מקווה שישתפר

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, קשה לקבוע, לעיתים להחלמה סופית דרו זמן נוסף. אם הראיה לא איכותית אני ממליץ מאוד להבדק ע"י הרופא המנתח. רק באמצעות בדיקה ניתן לומר במה מדובר.ש בהצלחהי

14/04/2019 | 18:17 | מאת: שי

היי שמיל רציתי לדעת האם הראייה השתפרה?

בבוקר קם מהמיטה מרגישכאבים בעיניים

שלום רב, תיארת מצב אבל לא בדיוק ברורה לי השאלה והאם ייתן לסייע דרת הפורום. ממה שנשנע, עדיף להיבדק. בהצלחה

שלום, אני כשנתיים וחצי לאחר prk. בשבוע האחרון אני מרגישה שהעיניים מאוד מציקות ומגרדות מאוד ואני נאלצת לשפשף המון. יש לי גם הפרשות מהעיניים. מה זה יכול להיות ואיזה טיפול יכול לעזור? יש לי תור לרופא אבל התור עוד הרבה זמן וזה מאוד מציק לי. תודה מראש א

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, מדובר בזמן רב אחרי הניתוח. לא סביר קשר לניתוח עצמו. יתכן שמדובר ביובש או דלקת אלרגית. בכל אופן אני ממליץ להיבדק ע"י רופא עיניים באזור המגורים לקבלת אבחנה וטיפול מתאימים

היי, אמרו לי שאני מתאימה לשתי השיטות אך בגלל שאני אף פעם לא שמתי עדשות מגע וקצת נרתעת עדיף לי לאסק כי בניתוח עצמו אין לי איך להזיק. עכשיו אני קצת נרתעת מההחלמה הארוכה ומזה שאחרי הניתוח אני עם עדשות טיפוליות... האם באמת אני עלולה להזיק בניתוח לאסיק אם אהיה בלחץ? (הכוונה אם אפשר להסתכל בטעות לכיוון הלא נכון, למצמץ וכו׳)

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, במידה ויש התאמה ללאסיק אין צורך לחשוש מנזק שמא תזוזה במהלך הניתוח בברכה, ד"ר אליה לוינגר

היי, אתמול ביקרתי במרפאה בירושלים ונמצאתי כמתאימה לניתוח אינטראלאסיק. הבעיה היא שכשלושה ימים לאחר מועד הניתוח אני אמורה לנסוע לבית מלון ולשהות כמובן בשמש ובבריכה. באופן עקרוני נאמר לי שאין בעיה להיות בבריכה רק לוודא שלא נכנסים מים לעיניים (נאמר לי שניתן להיכנס עד הצוואר). רציתי לשאול האם באמת אין סכנה בשהות שכזאת בבריכה ובשמש כשלושה ימים לאחר הניתוח או שעדיף לדחות את המועד? תודה רבה! הדר

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אפשר כ 3 ימים לצאת לנופש אני לא ממליץ להיכנס למים בשום צורה אפילו לא עד צוואר. אפשר להיות חשוף לשמש עם כמובן הגנה של משקפי שמש ולהיות רק על שפת הבריכה ולא להיכנס אליה. בברכה, ד"ר אליה לוינגר

עברתי לפני כ- 3 שבועות ניתוח לייזר בעיניים בשיטת לאסק ועדיין אני לוקחת לוטמקס 4 פעמים ביום ודמעות , רציתי לדעת אם אני יכולה לקחת כדור בשם "רוטס" נגד נשירת שיער, כתוב עליו שאם לוקחים תרופות מרשם אז צריך להיוועץ עם רופא. הרכיבים בכדור הם ויטמינים לחיזוק השיער . תודה וחג שמח

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אין מניעה לקחת את הכדור. בברכה, ד"ר אליה לוינגר

20/09/2018 | 21:29 | מאת: עידית

שלום, עשיתי ניתוח לייזר לפני 3 שנים אצל ד"ר לווינגר בירושלים (את הניתוח הקל ביותר), כאשר המספרים בעין היו 1 ורבע ו1 ושלושתרבע. בשבועות האחרונים מרגישה טשטוש בעין שמאל. האם יכול להיות שהראייה כבר לא מאה אחוז? האם זה ייתכן לאחר זמן כל כך קצר? מה הסיכויים שאכן הראייה שוב נפגמה? כמובן שאלך לבדיקת עיניים אצל רופא, אך עד אז אשמח לשמוע את דעתך. תודה רבה עידית

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, קשה לי להעריך בדיוק מה קרה. יתכן יובש יתכן שינוי במספר. רק לאחר בדיקה ניתן יהיה לקבוע. בברכה, ד"ר אליה לוינגר