אי ספיקת כליות חריפה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

התרופות שעלולות לפגוע לכם בכליות

סובלים מכאב שיניים ובולעים משככי כאבים? מתעקשים על בדיקת CT או אנטיביוטיקה למרות שזה לא הכרחי? אלו הטיפולים העלולים לגרום לכם נזק קשה בכליות אי ספיקת כליות חריפה, או בשמה החדש יותר פגיעה כלייתית חריפה (Acute Kidney Injury) הינה מצב של אובדן מהיר של תפקוד הכליות. מצב זה מאובחן ב-1 מכל 100 פניות לחדר המיון, בכ-5% מהאנשים המאושפזים בבתי החולים ובמעל 20% מהמאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ. האבחנה נעשית על בסיס התמונה הקלינית של החולה, פעמים רבות עם ירידה חדה בכמות השתן היומית ועלייה בערכי האוריאה (שתנן) והקריאטינין (מטבוליט המשמש לבדיקת כליות) בדם. פגיעה כלייתית חריפה עלולה להיות מסוכנת בשל סיבוכים מיידיים, אבל לא רק. הפגיעה הכלייתית מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחות של מחלת כליות כרונית עתידית, ולכן מניעתה חשובה במיוחד. הסיבות לפגיעה כלייתית חריפה מגוונות, ורבות מהן ניתנות למניעה, במיוחד כאשר הגורם הוא חשיפה לתרופות וחומרים...
ללמוד עוד על אי ספיקת כליות חריפה
התרופות שעלולות לפגוע לכם בכליות-תמונה

סובלים מכאב שיניים ובולעים משככי כאבים? מתעקשים על בדיקת CT...

מאת: ד"ר נעמי...
19/03/2013
אריאל שרון בסכנת חיים-תמונה

כך עולה מהודעתו של פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל המרכז הרפואי...

מאת: מערכת zap...
02/01/2014
דיאליזה - dialysis-תמונה
מאת:
14/06/2011
פגים: כשהכליות לא בשלות-תמונה

פגים נולדים עם חוסר בשלות של מע' רבות בגוף כגון הכליות....

מאת: ד"ר רוקסנה...
30/11/2015
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לאי ספיקת כליות חריפה?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

אי ספיקת כליות חריפה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום, מה עושים כשיש ערך גבוה של פוטסיום בדם (5.4) ? התבקשתי לחזור שלוש פעמים על הבדיקה וכל התוצאות מראות על ערך גבוה. תודה מראש

בדיקה בודדת בה רמת האשלגן גבוהה אינה מעידה על בעיה אם בבדיקה חוזרת רמת האשלגן היא בטווח התקין. זאת אומרת ראשית כל לחזור על הבדיקה לפני שמתחילים לחשוב מדיי עקרונית להסתכל על תפקוד כילייתי ושאר המחלחים בבדיקה לראות אם יש כיוון לאבחנה אם זה מתמיד - לבצע אקג לשלול הפרעת קצב בלב ישנם מצבים שבהם ההיפרקלמיה אינה אמיתית, כלומר שרמת האשלגן הנמדדת במעבדה אינה באמת רמת האשלגן בדם של הנבדק. זה נובע מהרס של תאי דם אדומים בזמן לקיחת הדם, או כתוצאה מחוסם ורידים שנקשר חזק מדי, שייתכן וזו הסיבה של ההיפרקלמיה אצלך. היפרקלמיה אמיתית מתרחשת כתוצאה מהרבה יותר סיבות, כגון: אי ספיקת כליות אקוטית או כרונית, הפרעה בתפקוד בלוטת יותרת הכליה, מחלות זיהומיות, סוכרת, הרס תאים מוגבר ועוד רבות אחרות. אחת הסיבות השכיחות והחשובות לעלייה ברמת האשלגן הן תרופות. קיימות תרופות רבות שגורמות לתופעת לוואי זו, החל מתרופות ליתר לחץ דם, משתנים מסוג מסויים, תרופות נוגדות כאבים ועוד. אז דבר ראשון יש לחזור על הבדיקה מצב בו רמת האשלגן גבוהה מהנורמה נקרא היפרקלמיה. ראשית כל, בדיקה בודדת בה רמת האשלגן גבוהה אינה מעידה על בעיה כלל וכלל, בעיקר אם בבדיקה חוזרת רמת האשלגן היא בטווח התקין. רופא המשפחה שלך צודק. אם רמת האשלגן גבוהה ללא כל הפרעה אחרת בבדיקות הדם, כולל תפקודי הכליות והמלחים האחרים, ואין כל סימפטומים אחרים, אין מקום לדאגה. הסיבות להיפרקלמיה רבות ביותר. ראשית ישנם מצבים שבהם ההיפרקלמיה אינה אמיתית, כלומר שרמת האשלגן הנמדדת במעבדה אינה באמת רמת האשלגן בדם של הנבדק. זה נובע מהרס של תאי דם אדומים בזמן לקיחת הדם, או כתוצאה מחוסם ורידים שנקשר חזק מדי, שייתכן וזו הסיבה של ההיפרקלמיה אצלך. היפרקלמיה אמיתית מתרחשת כתוצאה מהרבה יותר סיבות, כגון: אי ספיקת כליות אקוטית או כרונית, הפרעה בתפקוד בלוטת יותרת הכליה, מחלות זיהומיות, סוכרת, הרס תאים מוגבר ועוד רבות אחרות. אחת הסיבות השכיחות והחשובות לעלייה ברמת האשלגן הן תרופות. קיימות תרופות רבות שגורמות לתופעת לוואי זו, החל מתרופות ליתר לחץ דם, משתנים מסוג מסויים, תרופות נוגדות כאבים ועוד. אם אכן אתה נוטל תרופות שמעלות את רמת האשלגן, עליך לשוב ולבדוק את רמת האשלגן, ואם היא אכן גבוהה - יש מקום לשינוי תרופתי ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה, גמילה מעישון ורפואה טבעית עמוד פייסבוק : ד"ר מיכאל ויינפאס מוזמנים לעשות לייק לעמוד אתר www.refoua.co.il

תודה רבה על התשובה. חזרתי בהנחיית הרופא שלוש פעמים על בדיקת הדם והתוצא נשארה 5.4 (גבוהה מהטווח). בעבר ביצעתי את הבדיקה כחלק מבדיקות שגרתיות לפני טיפולי פוריות. הבדיקות יצאו תקינות.מזה מספר חודשים אני לא עוברת טיפולי פוריות ואינני משתמשת בתרופות כלשהן. לפני כחודשיים עברתי הפלה שהחלה כהפלה טבעית ובבית החולים קיבלתי פעמיים מנות של 4 כדורי ציטוטק (כלומר, 8 סה"כ). כאשר שוחררתי מבית החולים התבקשתי להגיע לרופא משפחה ולבצע בדיקות של תפקודי כלייה.וכאמור בטווח של חודשיים אחרונים ביצעתי שלוש פעמים את הבדיקות שתוצאות הפוטסיום בדם היו 5.4. האם יתכן שהציטוטק שקיבלתי פגע באופן תמידי בתפקודי הכלייה שלי? תודה מראש על התייחסותך

האם נטילת התרופות הבאות ביחד לתקופה ארוכה וממושכת של יותר משנה עלולה לפגוע בכבד ובכליות : סרוקוול XR 600 מג , טגרטול CR 600 מג , סרוקסט 60 מג , מירו 30 מג ??

ככלל, כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות ללואי בחלק מהמשתמשים, אך לא בכולם. ככל שעולה מספר התרופות עולה הסיכון להשפעות גומלין ביניהן ולתופעות לוואי. למשל בשילוב שתואר טגרטול עלול להוריד את רמות סרוקוול ומירו בדם, סרוקוול להעלות את רמות המטבולט הפעיל של טגרטול ופרוקסטין עלול להעלות את רמות מירו בדם. בנוסף עלולה להיות השפעת גומלין בפעילות. עם זאת, לעיתים שילוב תרופות הוא חיוני וזאת לאחר שמעריכים תועלת מול סיכון ומחליטים כי התועלת הצפויה מהשילוב עולה על הסיכון הפוטנציאלי. בהתייחס לתופעות הלוואי הכבדיות והכלייתיות של התכשיר שציינת: סרוקוול- עלייה באנזימי כבד הינה תופעת לוואי שכיחה לטיפול ממושך בתרופה, קיימים דיווחים נדירים של פגיעה כבדית אקוטית ודיווחים לאחר שיווק (נדיר) של כשל כלייתי אקוטי. טגרטול- עלייה באנזימי כבד הינה שכיחה ולרב הפיכה, אך תתכן גם רעילות כבדית, עם כי לא שכיחה. קיימים דיווחים על פגיעה כלייתית, סרוקסט- עלייה באנזימי כבד לרב מתונה ואינה דורשת התאמת מינון או הפסקת טיפול. קיימים דיווחים נדירים ביותר על פגיעה כבדית יותר משמעותית וכן כשל כלייתי אקוטי –נדיר. מירו- עלייה באנזימי כבד לרב מתונה ואינה דורשת התאמת מינון או הפסקת טיפול. קיימים דיווחים נדירים על פגיעה כבדית יותר משמעותית. לסיכום, חשוב להבין כי לא כל המטופלים התרופה מפתחים תופעות לוואי וכי השילוב התרופתי ניתן עפ"י שיקולי תועלת מול סיכון בהתאם למצב הקליני. אין להפסיק את הטיפול על דעת עצמך. מומלץ להעלות את החששות שציינת בפני הרופא ולהיוועץ עימו על הטיפול והמעקב המתאימים לך עפ"י מצבך הרפואי.

שלום, אני אחרי טיפול כימותרפי, (טקסול וקרבופלטין) וכעת אני מקבלת אווסטין (טיפול ביולוגי). היום עשיתי ב. דם ובין התוצאות היו התוצאות האלה: א. קריאטינין סרום - 0.70 ב. GFR - 87.90 ( הנמוך ביותר מאז תחילת הטיפולים. בעבר נע בין 92-98. ג. phosphorus 4.8 הנורמה - 2.5-4.6 משקלי 77 גיל 63. יש לי לחץ דם גבוה שמאוזן ע"י טריטייס - 3.75 מ"ג רמיפריל - 2 פעמים ביום, לפעמים כשהוא עולה - אני לוקחת באופן חד פעמי גם אסריל 12.5. בדיקת השתן כללי : SG 1 LEUCOCYTES UR - 75/00 NITRITE - שלילי PH - 6.50 PROTEIN UR - שלילי GLUCOSE URINE - NORMAL KETONES - שלילי URBILINOGEN -NORMAL BILIRUBIN UR - שלילי ERYTHROCYTES UR -שלילי האם תפקודי הכליות מדאיגים ? (ניסיתי לחשב לבד ע"פ הנוסחא , אבל לא הצלחתי). תודה על כל מידע. + הוסף תגובה

קרבופלטין עלול לגרום לאי ספיקת כליות חדה ואבסטין לעליות לחץ דם, הופעת פרוטאינוריה ואי ספיקת כליות. צריך לעקוב אחר מגמת הקראטינין ואחרי לחץ הדם והחלבון בשתן. כעת הבדיקות תקינות אך עליה של 0.3 מג/דל קראטינין עונה להגדרה של אי ספיקת כליות חדה. אם הקראטינין עלה ב0.3 (למרות היותו תקין) פני לאונקולוג מטפל

תודה על תשובתך, ורציתי גם לשאול: א. האם פגיעה בתפקוד הכליות כתוצאה משימוש בקרבופטין היא הפיכה ? כבר כמעט חודשיים אני לא מקבלת את התרופה הזאת. ב. חלבון בשתן כל הזמן תקין, כלומר אין לי. ג. לחץ הדם שלי מאוזן ע"י כדורי הטריטייס. ד. מה הכוונה ב- "אם הקראטינין עלה ב 0.3 (למרות היותו תקין..." )? תודה מראש על תשובתך !

הגדרה של פגיעה כלייתית חדה הינה אם יש עליה בקראטינין מעל 0.3 מג/דל מהערך המקורי. במקרה שלך איני מתרשמת מאי ספיקת כליות ולכן אין מקום לדאגה. יש להמשיך ולעקוב אחר בדיקות השתן תחת טיפול באבסטין כשאמור יכול לגרום להופעת חלבון בשתן.

שלום רב. רציתי לשאול, בעלון לצרכן של כדורים מסוימים רשןמה הערה. אסור להשתמש בכדור באי ספיקת כליות חמורה. רציתי לשאול מה הכונה חמורה ? מאיזה egfr אסור להשתמש ? קראטנין 2 לדוגמא נקרא בינוני ?

אי ספיקת כליות בדרגת חומרה IV עונה להגדרה של אי ספיקת כליות חמורה. פגיעה כלייתית כרונית מחולקת לרמות חומרה לפי התיפקוד הכלייתי. בגלל שערכי הקראטינין בדם מושפעים לא רק מהתיפקוד הכלייתי יש נוסחה שמשכללת עוד גורמים (גיל, מין,גזע). הנוסחה נותנת את ה estimated GFR . א29-15 eGFR עונה להגדרה של אי ספיקת כליות חמורה.