מחלת קושינג: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

תסמונת קושינג: כל מה שחשוב לדעת

האם צפיתם לאחרונה בכתבה בחדשות ערוץ 12 על הצעיר שסבל מהשמנת יתר כתוצאה מתסמונת קושינג? תוהים מהי התסמונת הנדירה והמסתורית ומעוניינים לדעת כיצד ניתן לאבחן ולטפל? סקירה מקיפה ייתכן שנחשפתם לאחרונה בחדשות ערוץ 12 לסיפורו של יצחק גליק בן 26, שסבל משך שנים מהשמנת יתר, ובסופו של דבר הפחית במשקל רק בזכות הרופאים בבית החולים "שערי צדק" בירושלים, שהצליחו לאבחן שהסיבה לעודף המשקל ממנו סבל היא מחלת קושינג - גידול קטן מאוד במוח, הגורם להפרשת יתר של סטרואידים. מדובר במחלה נדירה, שהיארעותה מוערכת בכ-2.4-0.7 למיליון בשנה. במקרים רבים, קשה מאוד לאבחן את התסמונת.   מהי "מחלת קושינג"? "מחלת קושינג" היא למעשה סוג ספציפי של "תסמונת קושינג" (Cushing's Syndrome) - תסמונת נדירה מאוד, שבה יש בגוף כמות עודפת של קורטיזול (סטרואידים). נהוג לחלק את הסוגים השונים של תסמונת קושינג לארבעה סוגים עיקריים, בהתאם למקור שממנו נובעת התסמונת:   "מחלת קושינג" (קושינג היפופיזרי) -...

סיבות אפשריות ומצבים דומים למחלת קושינג

שיעור יתר - תמונת המחשה
שיעור יתר שיעור יתר בפנים, המופיע לרוב בשל חוסר איזון הורמונלי, היא בעיה שמטרידה לא מעט נשים ונער...
השמנת יתר בבטן - תמונת המחשה
השמנת יתר בבטן הוא מהיר, מהנה וקל להשגה, נגיש ובדיוק מה שצריך כדי "לסגור את הפינה". כיצד המזון המהיר א...
אוסטאופורוזיס - תמונת המחשה
אוסטאופורוזיס שברים בעמוד השדרה נפוצים בגיל השלישי ומופיעים על רקע אוסטאופורוזיס. לרוב שברים אלה אינם...
אקנה - תמונת המחשה
אקנה כיצד פצעי הבגרות נוצרים? האם נכון שבנים סובלים מהם יותר? האם יש חשיבות לגנטיקה? איך תדע...
אדמומיות בפנים - תמונת המחשה
אדמומיות בפנים מתלבטים לגבי הליך של ניתוח פלסטי בפרופיל הפנים שלכם? ד"ר שלמה צרפתי, רופא מומחה ומנתח א...
בדיקות דם - תמונת המחשה
בדיקות דם האם להפסיק לאכול ב-19:00 בערב זו הדרך? לכל אחד מאיתנו יש מכר, חברה, שכן או קרובת משפחה...
ללמוד עוד על מחלת קושינג
סל התרופות 2020: מה בפנים?-תמונה

לאחר עיכוב משמעותי, פורסמו היום החלטותיה של ועדת סל התרופות...

מאת: מערכת זאפ...
17/01/2020
סל התרופות 2018: ההחלטות-תמונה

סל שירותי הבריאות לשנת 2018 פורסם. בין התרופות שנכנסו:...

מאת: מערכת zap...
31/12/2017
תסמונת קושינג: כל מה שחשוב לדעת-תמונה

האם צפיתם לאחרונה בכתבה בחדשות ערוץ 12 על הצעיר שסבל מהשמנת...

מאת: ד"ר נירית...
13/05/2019
גידולי מוח שפירים: תוחלת חיים ארוכה, איכות חיים טובה-תמונה

בישרו לכם כי התגלה בראשכם גידול שפיר? לפני שאתם נכנסים...

מאת: ד"ר מרגלית...
08/04/2019
אולי יענין אותך לדעת...
כריתת אדרנל - בלוטת יותרת הכליה  - תמונה
כריתת אדרנל - בלוטת יותרת הכליה
יותרת הכליה, ובשמה הלועזי האדרנל, היא בלוטה...
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל למחלת קושינג?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

מחלת קושינג: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

בת 21.. אני לקראת ניתוח להסרת מקרואדנומה בבלוטת יותרת המוח... ואני מאוד מתביישת... כל הקטע של העירום בניתוח מביך אותי... מה ההגיון בזה? למה אני צריכה להוריד את כל הבגדים אם הניתוח דרך האף... זה מאוד לא נעים... סליחה על הילדותיות, ניתוח ראשון שלי... למה אני צריכה קטטר בגיל שלי? הדבר שהכי קשה לי זה החשיפה של הגוף בניתוח ואחריו... זה ניתוח שלוחצים עליי לעשות ואני פשוט מתביישת... יש לי דבוע הבא אק"ג שאפילו מזה אני מתביישת.... כמה אנשים יש בחדר ניתוח?

הנושאים שאת מעלה טעונים דיון עם המנתח המיועד כדי להתאים במידת האפשר את התרחיש לצרכיך. בברכה

שלום, תודה... ניסיתי לדבר עם המנתח והמרדים בטרום ניתוח והם לא כל כך התייחסו... אני מבינה שזה ניתוח מוח (למרות שזה דרך האף..) וחייב לעשות מה שצריך בשביל הבטיחות שלי ולמזער סיכונים... זה מה שאמרו לי.. אבל אני לא יודעת אם אני מסוגלת לעשות את זה... אני נורא מתביישת מקטטר ומהניתוח עצמו... אמרו לי שאת הקטטר מכניסים כשאני רדומה... אבל איך מוציאים? אני בחורה ביישנית... גם אני לא רוצה להיות בלי בגדים כשאני רדומה... מה הסיכונים אם אני לא אעשה את הניתוח? המקרואדנומה 12 סמ ויש לי קורטיזול גבוה (קושינג)...

שלום רב, אני בן 22. נוטל תרופות קבועות: זיפרקסה, ריספונד וציפרלקס. סובל מאקנה קשה וממושכת. בתקופה האחרונה אני מתלונן על דופק מהיר, נשירת שיער מאסיבית, עייפות ומזה שנתיים פסים אדומים בקפלים בבטן או בשורש כף היד שמופיעים ונעלמים תוך מס' דקות. בבדיקות מעבדה נמצאו אנמיה מחוסר ברזל- לוקח תוספי ברזל מדי יום כבר כחודש וחצי אך עדיין לא עברתי בירור גסטרואנטרולוגי. כמו כן, נמצאה רמה גבוהה של DHEA-S: תוצאה 17.9 (כשהנורמה עד 15.2). פרולקטין גבוה- 580(ייתכן בגלל הריספונד). איסוף שתן לקורטיזול- 71.3 (טווח בין 9 ל- 90), קורטיזול בדם 563 (נורמה בין 118 ל- 618),פרוגסטרון גבולי- 3.9 (נורמה עד 4), טסטוסטרון טוטאל תקין, 17 hydroxyprogesterone תקין, TSH תקין.יש לציין כי לא ביצעתי בשנה האחרונה איסוף שתן לקטכולאמינים ומטנפרינים בדם ובשתן. תוצאת בדיקת כרומוגרנין A האחרונה בהדסה מתאריך 11/5/11 היא 91.73 (נורמה עד 98). אולטראסאונד בטן (1/11/11) תקין. האם רמת ה- DHEA-S המוגברת אצלי יכולה להיות קשורה לפאוכרומציטומה? אם כן, כיצד עליי להשלים הבירור? אם לא, מה יכול להסביר את הסיבה לרמה גבוהה זו והאם תסמונת קושינג היא חלק מהתמונה? כיצד עליי להשלים בירור??? תודה רבה רבה וכל טוב!!!

לדניאל שלום, לא, אין קשר ברור ידוע בין פיוכרומוציטומה ל-DHEA-S המעט מוגבר. למיטב זיכרוני עברת מספר רב של בדיקות לגידולים נוירואנדוקרינים שהיו שליליות וקישרנו את התלונות שלך לטיפול הפסיכיאטרי. לגבי הקווים האדומים- מדובר כנראה בתופעה הידועה בשם "דרמוגרפיזם". בברכה, ד"ר גרוזינסקי

שלום ד"ר אני בן 30 אני מטופל אצל אנדוקרינולוג עם חשד לקושינג ציקלי והיפרקלצמיה קלה Mri- מודגמת הגדלה של בלוטת יותרת המוח, (1 ס" מ), מוקד תת האדרתי בחלק העליון של בלוטת ההיפופיזה עם הסטה קלה של הגבעול לשמאל - יכול להתאים למיקרואדנומה שדיממה צפיפות עצם - אוסטיאופורוזיס בעיקר של עמ"ש עם רמת טסטוסטרון בתחום הנמוך של הנורמה מעבדה: Uric acid-7.9 , Albumin 5.1, Calcium - 11.0 GLUCOUSE - 107, PHOSPHOR-4.8 . 4.90-FSH-5.7 , LH-3.2, Testos total Prolactin-400 - מעט מוגבר ,0.2 Cortisol 8 AM - 600, aldo/renin- , נמוך OSMOLALITY - 284 ACTH 8 AM - קטן מ 5 50 מעל הנוכמה- Calcium 24 HR - 354 HR PHOSPHORE 24 - 0.2 - נמוך Magnesium Hr 200 גבוה - 100 מעל הנורמה HR Cortisol 24- תוצאה 500 - נורמה עד 75 ד"ר יקרה רציתי להוסיף שחלק מבדיקות הקורטיזול שלי יצא 95,49 בעבר כלומר נמוך ללא דיכוי דקסטמתזון והיום מוגבר עם ACTH נמוך, ולגבי ההיפרקלצמיה כל הזמן הסידן מעט מוגבר עם זרחן גבוה האם היפרקלצמיה מאופיינת עם היפרפוסטמיה? ו PTH תקין ולפעמים בחלק מהבדיקות מעט מוגבר, רציתי להוסיף שאני מטיל שתן 3 פעמים ביום אבל כל הטלה היא המון המון המון שתן, כמו כן אני מרגיש תחושה של , דקירות בגוף כמו מחטים בראש ברגליים בידיים מה זה יכול להגיד חומצה אורית מוגברת עם סידן בדם??? יש חשד לבעיה עם הורמון נוגד ההשתנה, עם ההיפרקלצמיה, ועם הקושינג אך הנושא מאוד מורכב גם לרופאים לאנדוקרינולוגים עם זמינות תורים מאוד מאוד נמוכה, מה יותר דחוף כאן ממה מתחילים לטפל, יכול להיות שבגלל דסר אחד שאר הדברים משתבשים, אנא תשובתך המהירה הרבה תודה.

טל שלום מאחר ואתה במעקב אנדוקרינולוג אני מציעה להפנות אליו/ה את כל השאלות

שלום, בשל תסמונת קושינג, עברתי כריתת אדרנל לפני כחצי שנה. בבדיקות האחרונות הקורטיזול חזר למצב נורמלי ( בדיקת בוקר היתה 150) וכנראה שהבלוטות חזרו לתפקד. האם הבדיקות הבאות תקינות? DHEA-S - קטן מ0.41 Testosterone Total - קטן מ0.4 nmol/l Hydroxyprgesterone-17 - 0.7 nmol/l Androstenedione - קטן מ 0.3 ng/ml הרבה תודה!

שלום רב אם את אישה אז כן

פורומים בנושא מחלת קושינג
פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים
פרופ' צבי צדיק ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לאנדוקרינולוגיה והפ...
פורום גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי
ד"ר משה זלוצובר ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הקשורים לבעיות גיל מעבר, א...
פורום סוכרת נעורים (סוג 1) טיפול והתמודדות
ד"ר אסף אורן ישיב לשאלות בנושא סוכרת נעורים (סוכרת סוג 1).