תרופה סטרואידים פרדניזון 5 מג

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

12/08/2019 | 11:42 | מאת: Keren

שלום רב, בת 40 לאחרונה אובחנתי עם פגיעה עצבית נוירפתית בסיבים הדקים לאחר וירוס. הפגיעה גורמת לכאבים מאוד חזקים בארבעת הגפיים עם נימולים קשים. הנוירולג הציע להתחיל לקחת סטרואידים פרדניזון 5 מג לבדיקת השפעה חיובית על הסיבים למשך כחודש ימים. האם במקרה כזה הסטרואיד יכול לעזור? האם מינון כזה אינו יכול לפגוע בפוריות? איזה תופעות לוואי במינון כזה עליי לצפות? תודה רבה

התכשיר פרדניזון שייך לקבוצת תכשירים משפחת הסטרואידים. סטרואידים מהווים טיפול במגוון של מחלות, לרוב דלקתיות בהן ישנו צורך לדכא את פעילות המערכת החיסונית של הגוף ולמתן את התגובה הדלקתית. תופעות לוואי הנובעות משימוש בסטרואידים הן לרוב תלויות מינון ושכיחותן עולה בשימוש במינונים גבוהים של סטרואידים. עם זאת, הרבה מתופעות הלוואי של סטרואידים עלולות להתרחש גם כאשר נוטלים מינונים נמוכים אך באופן ממושך וכרוני. ישנם מחקרים שונים על השפעות של סטרואידים, והמינון הנלקח/משך הלקיחה לא תמיד יכולים לנבא במדויק הופעה של תופעת לוואי כזו או אחרת. יחד עם זאת ניתן לומר שהרבה מתופעות הלוואי של סטרואידים נובעות משימוש בסטרואידים של 3 שבועות לפחות או לשימוש במינון גבוה (למעלה מ 20 מ"ג ביום). תופעת הלוואי השכיחה של נטילת סטרואידים (אף במינון נמוך של 5 מ"ג ליום) כוללת הופעת תסמינים האופייניים ל"תסמונת קושינג" כגון פנים עגולות (פני ירח), הופעת רקמת שומן עודפת בגב וצוואר אחורי, עליה במשקל, השפעה על העור (העור נעשה דק יותר) והופעת שטפי דם קטנים תת עוריים, אקנה, סימני מתיחה, עליה בהופעת שיער (הירסוטיזם) ושינויים במצבי רוח. כמו כן יתכנו הפרעות עיניות אך בד"כ לאחר טיפול ממושך בסטרואידים. תופעות לוואי נוספות בשימוש בסטרואידים אשר לרוב מתרחשות תחת טיפול במינונים גבוהים יותר כוללות אצירת נוזלים ועליה בלחץ דם, עליה ברמות הסוכר והשומנים בדם, עליה בסיכון לשברים ועליה בסיכון לזיהומים. לרשימת תופעות הלוואי המלאה יש לעיין בעלון לצרכן המופיע במאגר התרופות באתר משרד הבריאות. https://data.health.gov.il/drugs/alonim/Rishum_9_121478018.pdf לשאלתך, נטילת סטרואידים במינון נמוך לא נקשרה עם פגיעה בפוריות האשה. חשוב לציין כי יש להקפיד לקחת סטרואידים על קיבה מלאה ועדיף (אלא אם נאמר אחרת על ידי הרופא) בבוקר וכן לפנות לרופא בכל הרגשה כללית רעה או תופעת לוואי.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי