תינוק אנמי-אי ספיגת ברזל

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

30/08/2012 | 18:22 | מאת: סבתא

נכדי בן שנה וחודש.תאום.נולד בלידה רגילה חודש שבוע 34 פלוס 6.ינק עד גיל 5 חודשים בתוספת פורמולה על בסיס חלב.בגיל 5 חודשים התחיל לאכול מזון מגוון והתפתח יפה.לפני כחדשיים,הבחנו בחולשה,חיוורון מתמשך,רגרסיה בפעלתנות ונראה דכאוני.בדיקת הדם הראתה המוגלובין 7.5.אושפז לשבוע במהלך יולי,כששוחרר ההמוגלובין ירד ל 7.2.במהלך האשפוז ואחריו נעשה נסיון למתן ברזל דרך הפה במינון 80 מ"ג פעם ביום,באשפוז ברזל 16,טרנספרין 313,טרנספרין סטורציה 3.6%,חומצה פולית >24,פריטין 89.9 ויטמין b12>757 במהלך האשפוז צויין כי ת. תריס תקינים,המוגלובין אלקטרופורזיס תקין, c3 c4 בגדר הנורמה פרוווירוס שלילי,סרולוגיה לצליאק שלילית. לאחר שבוע וחצי שהברזל וההוגלובין לא עלו למרות המינון הגבוה,הועבר לטיפול בvenofer.קיבל 5 טיפולים וההמוגלובין ממשיך לנוע סביב 7.ממתין לבדיקת גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה,אלא שכל עוד ההמוגלובין נמוך לא ניתן לבצע את הבדיקות הפולשניות תחת הרדמה. היום נעשה נסיון לתת לו מנת דם,אולם אחרי קבלת 30cc (מתוך 150),עלה לו החום והטיפול הופסק. בספירה שניה להיום התוצאות הן: RBC 4.2 HEMOGLOBIN 6.9 HCT 24 MCV 56.2 MCH 16.3 MCHC 29.1 RDW 23.5 WBC 26.5 NEUTROPHILS% 45 NEUTROPHILS NO 11.9 LYMPHOCYTES % 26.5 LYMPHOCYTES NO 7.0 MONO % 3.8 MONOCYTES NO.1.0 EOSINOPHILS %23.4 EOSINOPHILS NO. 6.2 BASOPHILS % 1.3 BASOPHILS NO. 0.3 PLATELET AUTOMATED COUNT 479 MEAN PLATELET VOLUME 8.3 אציין "לויקוציטוזיס" בגרף עולה מתקופת האשפוז(כולל). בבדיקת צואה,קנדידה+,שמרים ++ מזה כחודש בדיאטה נטולת חלב וסויה,שמסתבר שלא הועילה. האם לבד מחשד לדלקת במעי,כגורם לאי ספיגת ברזל,ישנם כיוונים נוספים שאתה ממליץ לשלול? בתודה מראש, סבתא דואגת.

30/08/2012 | 20:36 | מאת: תשובת מנהל הפורום

א. האם נבדק משטח דם שלו ? זה חשוב ביותר. האם הילד נבדק ע"י המטולוג ילדים ? ב. האם נבדקה אפשרות שיש לו המוליזה ? כמה רטיקולוציטים יש לו ? מה רמת LDH ? בילירובין ? אולי כדאי לבדוק המוגלובין חופשי בסרום ? ג. מחסור בנחושת או ויטמין E עלול לגרום בתינוקות לאנמיה של חוסר ברזל שלא מתוקנת ע"י ברזל. כדאי לבדוק את אלה. ד. דלקת במעי ? איזו ? הרי צליאק לא נמצא בינתיים... ה. שום דלקת מעיים לא מפריעה לברזל הניתן בעירוי להיקלט ולהיכנס למסלול הייצור, כך שאם לא הגיב לעירוי הברזל יש בעיה אחרת. ו. האם נבדקה אפשרות שהוא מאבד דם ? בשתן ? בדרכי עיכול ?

30/08/2012 | 21:47 | מאת: סבתא

תודה על תשובתך, א. שלושה משטחים נלקחו,האחרון היום,טרם קיבלנו תשובות. בקודמים,יולי 2012 התוצאות: NEUTROPHILS blood %, בראשון 39,בשני 28 LYMPHOCYTES blood % בראשון 38 בשני 42 MONOCYTES blood % בראשון 1 בשני 4 %EOSINOPHILS blood בראשון17 בשני 20 BASOPHILS % blood בראשון 1 בשני 1 BAND % blood בראשון 4 בשני 5 LYMPHOCYTES atypical ,film בראשון בלבד, 1 הילד מטופל ע"י מומחי גסטרו והמטולוגיה. ב.לא בטוחה ששללו המוליזה,האנמיה הוגדרה כ"אנמיה מיקרוציטית היפוכרומית"תוך התייחסות ל סטורצית טרנספרין נמוכה מאד וברזל חופשי נמוך.פריטין תקין,טרומבוציטוזיס.רטיקולוציטים נבדקו ביולי האחרון,בבדיקה ראשונה (אחוזים בדם) 1.99,לעומת זאת ביום השחרור מהאשפוז עלה ל 3.24. רמת LDH לא נבדקה. בילירובין אינדיירקט בדם 0.20 בבדיקה ראשונה ובשניה 0.10. ג. אבקש שיבדקו רמות נחושת וויטמין E ד.למרות מצבו היירוד,מכיוון שממדדי הדלקת גבוהים מזה כחדשיים ואין סימנים לזיהום בדרכי הנשימה או השתן,עומד לעבור בעוד 3 ימים גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה ,תחת הרדמה כמובן.מתכוונים לבדוק,להבנתי אם ישנם כיבים,דלקת או דימום במערכת העיכול. ה.איזו בעיה/ות,עלולות לגרום לאי ספיגת הברזל בעירוי? ו.בדיקת השתן שלו הייתה תקינה,למעט פרוטאין סטיק שהראה 30H ו"ספסיפיק גרביטי סטיק" שהראה 1.03H כדי לשלול איבוד דם בדרכי העיכול,רוצים כנראה לבצע את הבדיקות הפולשניות. שוב תודה ולילה טוב, סבתא

מנהל פורום המטולוגיה