שאלה שלא מצאתי לה תשובה בחיפוש בפורום

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - שיבא תל-השומר

04/07/2023 | 12:20 | מאת: קרן

היי דנה חיפשתי שאלה דומה ולא מצאתי לכן אני שואלת. במה תורם הצום של מעל שעתיים/שלוש לאבחון סוכרת? האם ב8 שעות שינה הגוף ממשיך להוריד את הסוכר? כי אני הבנתי עד עכשיו שהגוף מתאזן לאחר שעתיים שלוש מהארוחה..לא ברור לי מה הגוף מבצע בצום? כי הרבה פעמים רושמים לדאוג לאכול מוקדם ולסיים את היום עם סוכר נמוך שהרי הסוכר שאיתו הלכנו לישון יהיה דיי קרוב לסוכר איתו נקום.. אז מה בעצם ה8-12 שעות משנה ברמות הסוכר מאשר הבדיקה אחרי 3 שעוץ מהארוחה(לפני שהלכנו לישון)?

שלום קרן, רמת הגלוקוז בדם תלויה במספר פרמטרים כמו סוג וכמות צריכת המזון, פעילות גופנית ותגובה מטבולית של הגוף. גורמים נוספים שיכולים להשפיע על רמת הגלוקוז בדם הם עישון, משקאות המכילים קפאין, שימוש בתרופות היפוגליקמיות, פעילות גופנית רבה, חרדה . האיבר שאחראי על ערך הגלוקוז בצום הוא הכבד ואילו הלבלב הוא שאחראי על ערך של הגלוקוז אחרי ארוחה- שעתיים אחרי, אין טעם למדוד 3 שעות. מספר שעות לאחר ארוחת הערב, רמת הגלוקוז בדם יורדת מה שמוביל לירידה ברמת האינסולין ולעלייה ברמת הגלוקגון. גלוקגון אחראי לשמירה על רמת גלוקוז נאותה בדם בצום באמצעות הפעלה של מסלולים מטבוליים כמו גלוקונאוגנזה (יצירת גלוקוז בגוף) וגליקוגנוליזה ( פירוק גליקוגן- המאגר של הגלוקוז שלנו למצבי צום ממושכים) בכבד. רמת גלוקוז בצום גבוהה יותר נובעת מעלייה ביחס בין גלוקגון לאינסולין כפי שניתן לראות בסוכרת, שבה הכבד מעורב בפירוק עודף של גליקוגן ובגלוקוניאוגנזה. למרות שיש מספיק אינסולין, לאדם עשוי להיות ערך גלוקוז בצום גבוה יותר, הנובע בעיקר מתנגודת לאינסולין שהיא הגורם השכיח ביותר לפגיעה בסבילות לגלוקוז בצום וסוכרת. מלבד התגובה המופרעת הבסיסית הזו של האדם, לגורמים שונים הניתנים לשינוי יש השפעה על רמת גלוקוז בצום. גלוקוז בצום גבוה יותר נובע בעיקר מארוחה עתירת פחמימות לפני השינה או מחוסר מספק של תרופות לסוכרת. לאדם מוטרד או חרד עם שינה מופרעת עשוי להיות גם רמת גלוקוז בצום גבוהה. יתר על כן, תופעות פחות מוכרות כמו תופעת השחר ואפקט Somogyi גם תורמות ל-רמות גלוקוז גבוהות יותר בבוקר. אלו הן תגובת הגוף להיפוגליקמיה על ידי שחרור הורמונים כמו גלוקגון, אפינפרין וקורטיזול שניתן לטפל בהם על ידי שינוי סוג וזמן הארוחה והתרופות. מיד לאחר צריכת המזון משתחרר אינסולין מהלבלב השומר על רמת הגלוקוז בדם על ידי הפעלת מסלול הגליקוליזה ( ניצול גלוקוז לאנרגיה) יחד עם דיכוי מסלול הגליקוגנוליזה והגלוקוניאוגנזה. הסיבה השכיחה לירידה ברמת הגלוקוז לאחר הארוחה היא צריכת תרופות נגד סוכרת ופעילות מאומצת לפני הבדיקה. יש להעריך אנשים עם רמת גלוקוז נמוכה יותר אחרי ארוחה לעומת רמות גלוקוז בצום לגבי אפשרות של היפוגליקמיה הנגרמת על ידי ארוחה הידועה גם בשם היפוגליקמיה תגובתית. סיבות שונות לכך הן רגישות גבוהה לאינסולין, פגמים בהורמונים כמו גלוקגון והפחתה מאסיבית במשקל.לעיסה ואכילה איטית יותר יכולים להפחית את עליית הגלוקוז התגובתי לאחר הארוחה. יש לציין כי צום ורמת הגלוקוז לאחר הארוחה עוזרים לנו להתאים את מינון התרופות לסוכרת כראוי והמוגלובין מסוכרר (HbA1c) עוזר לדעת האם יש בקרה כוללת כדי למנוע סיבוכים. בשל שונות אינדיבידואלית של רמות גלוקוז בצום ורמות גלוקוז לאחר ארוחה, וחוסר דיוק גדול בניתוח מחקרים, חוקרים דוגלים בשימוש ב-HbA1c רק לאבחון סוכרת. חשוב להבין שטעות מעבדה, אם כי קיימת במקרים ספורים, אינה תמיד הסיבה לרמת גלוקוז בצום גבוהה יותר מאשר רמה לאחר ארוחה. יש לעקוב אחר נבדקים בריאים עם ממצא מעבדתי כזה על מנת לאבחן סוכרת מסוג 2 ויש לעודד אותם לשינוי באורח החיים יחד עם שינוי תזונתי. בחולי סוכרת, יש לשקול שינוי במינון התרופה, הצורה או הזמן יחד עם ייעוץ לגורם הנ"ל המשפיע על תוצאת המעבדה. בברכה, דנה

04/07/2023 | 19:31 | מאת: קרן

איזה יופי של תשובה- מפורטת,אדיבה מקצועית ומהירה!!! . כל הכבוד לך דנה החכמת אותי מאוד מעריכה זאת

מנהלי פורום תזונה קלינית - שיבא תל-השומר