ממתיקים מלאכותיים וטבעיים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - שיבא תל-השומר

03/12/2019 | 16:42 | מאת: תיקה

שלום דנה, יצא לי לאחרונה לצפות בכמה תוכנית שמדברות על ממתיקים, על כמה סוכר ואספרטיים זה רע, על כמה סטיביה זה לא רע אבל, מכל זה, משהו לא ברור לי. התירוץ שסטיביה זה חלופה עדיפה הוא בטענה שזה מופק מצמח וזה טבעי. בפועל, עלי הסטיביה עוברים עיבוד בדיוק כמו זה שעובר קנה או סלק הסוכר, עד לכדי מצב שלא נותרו בהם אף ויטמינים, סיבים או מינרלים. אם כך, איך סטיביה בדיוק עדיפה על סוכר? מעבר לזה, השימוש בסטיביה מעובדת נפוץ רק בשנים האחרונות. אם ככה, לא היה מספיק זמן כדי לחקור השפעות ארוכות טווח ומכאן שבעצם אי אפשר לדעת איך הסטיביה, כממתיק מעובד, משפיע על הבריאות שלנו. לא? בדבר האספרטיים - משהו שהיה משותף לתוכניות הללו הוא שהמחקרים שנעשו על ידי הFDA והאיחוד הארופאי היו מוטים ושהחוקרים שיחקו עם הסטטיסטיקות שהוצגו באופן שיראה שהאספרטיים לא מזיק בכמויות שאינן מאוד גבוהות, פשוט על ידי שינוי של סקלת המסוכן\לא מסוכן. לדוגמה, הם הציגו שעכברים מתו אחרי 102 ימים של צריכת אספרטיים אבל החוקרים הגדירו כ״עד 100 מים״ טווח של סכנה. הייתי רוצה להאמין לFDA אבל ברור לי שהארגון הזה משרת אינטרסים של אנשים מסויימים ושהמדע בו לא טהור. לדוגמה הכתבה הזו שקרתי לא מזמן: https://www.washingtonpost.com/outlook/2019/10/21/white-house-didnt-like-my-agencys-research-so-it-sent-us-missouri/ מה דעתך?

שלום תיקה, דעתי מאוד פשוטה. טעם מתוק הוא טעם שאפשר להתרגל להרבה ממנו או למעט ממנו- ולכן אני ממליצה להרגיל את החיך לפחות מתוק, ואז לא להשתמש בממתיקים בכלל. לא שתיה, לא בקפה ולא בבישול. אין צורך בסוכר הזה, אז אין צורך בממתיק הזה. היתרון שלהם על סוכר, שהם לא מעלים את הסוכר כמו סוכר, זה הכל. הבטיחות שלהם נבדקה שנים רבות ואין שום הוכחה לנזק, במחקרים טובים או טובים פחות. ההמלצה שלי- להוריד שימוש במזון מעובד, וזה כולל גם ממתיקים. בברכה,דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית - שיבא תל-השומר