נגישות
נגישות

ממתיקים מלאכותיים: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

לא על הסופגנייה לבדה

סופגניות צבעוניות ומגרות ממלאות כבר שבועות ארוכים את חלונות המאפיות והקונדיטוריות ואת הדוכנים בקניונים והפיתוי הוא עצום! אז איך אפשר להתגבר על החשק העז לזלול את כל הטוב הזה? כמה עצות לחג פחות משמין איזה כיף שחג החנוכה הגיע! למעשה זה קצת מבלבל כי לפי המאפיות והקונדיטוריות הוא הגיע כבר לפני מספר שבועות טובים. עוד לא הספקנו להיפרד מהתפוח בדבש וכבר התחילו הסופגניות לבצבץ כמו פטריות אחרי הגשם. אבל לצורך העניין אצא מתוך נקודת הנחה שטרם הספקתם לאכול סופגנייה, ונראה אם אולי (רק אולי) ניתן יהיה לסיים את החג הזה עם קצת פחות קלוריות (סוכר ושומן) באמתחתכם.   הרבה פעמים תחושת ההחמצה היא זו שמנהלת אותנו. צילום: שאטרסטוק   עכשיו או לעולם לא! קודם כל יש אותה רק פעם בשנה, ובאופן כללי אנחנו נוטים לאפשר לעצמו לאכול יותר ממאכלים מיוחדים או חגיגיים, כאלה שלא ניתן להשיג בכל ימות השנה. מאכלים כאלה גורמים לנו להרגשה של "עכשיו או לעולם לא". הרגשה דומה אנו חווים, למשל, גם עם אוזני המן בפורים,...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לממתיקים מלאכותיים

תזונה לסוכרתיים - תמונת המחשה
תזונה לסוכרתיים המדפים בחנויות מלאים בסוגי קמח שונים ואתם מתלבטים באיזה קמח לבחור? מבולבלים ממידע שיווק...
דיאטת חלבונים - תמונת המחשה
דיאטת חלבונים תוכנית אימונים אינטנסיבית או דיאטת בזק אופנתית הן מפתות מאוד עבור מי שמעוניין לרדת במשק...
ויטמינים ותוספי מזון - תמונת המחשה
ויטמינים ותוספי מזון נוטלים תרופות - וחוששים שהן כוללות חמץ? ועדה מיוחדת הכינה רשימת תרופות כשרות לפסח. שימו...
דיאטה ללא סוכר - תמונת המחשה
דיאטה ללא סוכר אם אתם עושים דיאטה אך לא מרזים, כדאי שתבדקו את מקור הבעיה. 10 טעויות נפוצות בדרך לירידה...
ללמוד עוד על ממתיקים מלאכותיים
סרטן מעי גס: העדיפו משקאות דיאט-תמונה

האם למשקאות דיאטטיים השפעה חיובית על סרטן המעי הגס? מחקר...

מאת: ד"ר עמית...
12/08/2018
מהי פנילקטונוריה?-תמונה

פנילקטונוריה (PKU) היא מחלה מטבולית שעוברת בתורשה אוטוזמלית...

מאת: אנתוני לודר
10/04/2013
תזונה בהריון: לאכול בשביל שניים-תמונה

כולנו מכירים את הסיפורים על התשוקה של אשה בהריון למלפפון...

מאת: שרית עטיה
23/02/2014
לא על הסופגנייה לבדה-תמונה

סופגניות צבעוניות ומגרות ממלאות כבר שבועות ארוכים את חלונות...

מאת: אורלי מנירב
02/12/2018
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לממתיקים מלאכותיים?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

ממתיקים מלאכותיים: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מסתבר שיש מוצרים שלגביהם מצויין: "ללא סוכר" והם אסורים לחולי סוכרת. הנ"ל הועתק מתוך: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3005287,00.html הנטורופת גלעד אדרעי מכללית רפואה משלימה מסביר: מלטיטול הוא סירופ פחמימה רב-כהלית, המופק בדרך כלל מתירס. הוא הופך בגוף לסוכר, ולכן אינו מומלץ לחולי סוכרת. גם סורביטול הוא פחמימה רב-כהלית, ולסוכרתייים רבים יש בעיה באנזים הנקרא אלדורז רדוקטז, האחראי לפירוקו. החסר הזה פוגע ברקמת החיבור של ויטמין סי וקוורציטין, וכתוצאה מכך מאיץ תהליכים ניווניים של קצות העצבים וכלי דם.

שלום לך, על מנת שלא תפחיד יותר מדי את משתתפי האתר , לוטה קטע רלבנטי לממתיקים הרב כוהליים, מתוך הספר החשוב: "סוכרת - לחיות עם להרגיש בלי" סוכרים אלכוהולים- הפוליאולים סוכרים אלכוהולים הם הצורות הכימיות האלכוהוליות של הסוכרים. הצורה האלכוהולית של הגלוקוז היא הסורביטול, של הגלקטוז היא הגלקטיקול , של הלקטוז היא הלקטיקול, וכן הלאה. מבחינת המתיקות הם נבדלים זה מזה, בין מחצית המתיקות של הסוכר ועד למתיקות שווה לו. הפוליאולים נספגים לאט מהמעי אל הדם, ועוברים מטבוליזם בכבד. היות ואינם נספגים במלואם מהמעי, אכילתם בכמויות גדולות גורמת להצטברותם במעיים ולשלשולים. לרוב הפוליאולים משמשים להמתקת ממתקים וסירופים "ללא סוכר" . מבחינה קלורית, יש להם פחות ממחצית הקלוריות של הסוכר, והם גם אינם גורמים לעששת השיניים כמו הסוכר הרגיל. איזומלט (Isomalt): פוליאול דו-סוכרי , מתיקותו כמחצית המתיקות של הסוכר. משתמשים בו בסוכריות, גומי לעיסה, גלידות, ריבות דיאטטיות ועוגות לאפייה. אין לו טעם לוואי, וניתן לערבב אותו עם ממתיקים מלאכותיים אחרים. נמצא בשימוש בארצות רבות כולל ארה"ב. לקטיטול (Lactitol): פוליאול דו סוכרי שמוצאו מלקטוז. מתיקותו כ 40% משל הסוכר הרגיל (סוכרוז), אך מכיל מחצית מהקלוריות של הסוכר. נמצא במוצרי אפייה, גומי לעיסה, מוצרי חלב קפואים (גלידות) ממתקים, ריבות. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. מלטיטול (Maltitol) פוליאול דו סוכרי שמקורו ממלטוז. נמצא הרבה בטבע כציקוריה. יש לו 90% ממתיקות הסוכר הרגיל, ומורגש בפה כמו הסוכר הרגיל. משתמשים בו במיוחד לציפוי של ממתקים. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. מניטול (Manitol) פוליאול חד סוכרי, 70% מתיקות מזו של הסוכר. משתמשים בו כאבקה לציפוי גומי לעיסה. שימוש מוגבר במניטול של יותר מ –10 גרם ליממה, עלול לגרום לאפקט משלשל. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. סורביטול (Sorbitol) : מתיקות הסורביטול הנה רק כמחצית ממתיקותו של הסוכר. הוא נספג מהמעי ועובר מטבוליזם לפרוקטוז. הסך היומי מוגבל לכמויות שבין 50-60 גרם ליממה כתחליף לדו-סוכרים כסוכרוז, היות וכמויות מעל ל 50 גרם גורמות לשלשולים. כמו הפרוקטוז, גם הסורביטול בכמויות המותרות, אינו משנה את האיזון המטבולי בסוכרתי. אולם היות והוא הופך לפרוקטוז הרי שכל מה שנטען לגבי הפרוקטוז - נכון גם לגבי הסורביטול. יש לזכור, שאין קשר בין הסורביטול במזון לבין כמויות הסורביטול הגבוהות התוך תאיות, בעדשת העין או בנוזל הזרע. ההצטברות של הסורביטול בתוך התאים תלויה במציאות האנזים "אלדוז רדוקטז", אשר במקרי יתר גלוקוז תוך תאי, הופך חלק מהגלוקוז בעדשה, בתאי מעטפות העצבים ועוד - לצורה של גלוקוז-אלכוהול , הסורביטול. קסיליטול(Xylitol) : זהו פוליאול חד סוכרי בעל 5 פחמנים (הקודמים הכילו 6 פחמנים) והוא נפוץ בירקות ובפרות (חסה, גזר, תות שדה). ניתן להפיקו בקלות בצורה מסחרית בתעשיית העץ. יש לו אותה מתיקות כשל הסוכר, וגם אותו ערך קלורי. משתמשים בו להמתקת גומי לעיסה וממתקים קשים. כמו כן משתמשים בו בתעשיית התרופות ובמוצרים להגיינה של הפה. השימוש בו מוגבל בגלל שכיחות תופעת השלשולים, ולכן הכמות הנסבלת ע"י הסוכרתי מושפעת בהרבה מצורת השימוש בו. במנה בודדת של 30-40 גרם - הקסיליטול יגרום לשלשול. אם מחלקים את מתן הקסיליטול למספר מנות ביממה, ניתן להגיע בקלות לצריכה יומית של 50 גרם ללא תופעות לוואי. במתן תוך ורידי - הוא רעיל (טוקסי) לאדם, אולם במתן דרך הפה התגובה הנה טובה. אין עדיין לחוקרים מספיק מידע על השפעת השימוש הממושך בקסיליטול באופן קבוע בדיאטה של הסוכרתיים. קיימות ידיעות שבשימוש כרוני בכמויות גדולות בבעלי חיים , נמצא קשר להופעת גידולים בחיות. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. " כלומר בכמות סבירה אין מה לחשוש. והכי טוב זה להשתמש במוצרים מומתקי סוכרלוז, ממתיק חדיש על בסיס סוכר "הפוך" טעמו זהה לסוכר והגוף אינו מכירו ואינו מחייחס אליו.. כמו כן מומלץ להציץ בספרנו הישן והטוב " ללא סוכר בישול ודיאטה" לגבי מתכונים מתאימים שלא נס ליחם וטעמם.

15/02/2011 | 11:08 | מאת: זהבית
מתוך פורום סוכרת

האם נכון להשתמש באיזומלט ?אני טרום סוכרתית ידןע לי כי ישנם ממתיקים מלאכותיים שלא רצוי להשתמש בהם. אודה לכם מאד מאד באם תכוונו אותי לשימוש לא מזיק בממתיקים אלו ובאיזומלט.המון תודות מזהבית.

שלום, במשך תקופה ארוכה (שנים) צרכתי כ 15-20 שקיות סטיביה ביום, פלוס כ2 קופסאות מסטיקים ללא סוכר (כ 60 גרם) וכ 5-6 קרטיבים ללא סוכר. האם אפשר שצריכה כזו גרמה לי נזק בריאותי כלשהו? אני חוששת ומנסה כעת להפחית משמעותית. תודה

שלום שלי, בהחלט את נחשבת לצרכנית גבוהה, אבל ככל הנראה לא עברת את הכמות היומית המומלצת. עד כה לא הוכח שום נזק , אבל הייתי ממליצה להפחית. בברכה,דנה

שלום, לאחרונה נוכחתי לדעת שבחלק ממשחות השיניים ועוד יותר במי פה אחד הרכיבים הוא סכרין, ממתיק מלאכותי, רציתי לדעת האם זה הגיוני/תקין שמוסיפים ממתיק מלאכותי למוצרי היגיינת הפה? האם כדאי להשתמש במשחות ומי פה שיש בהן סכרין או לחפש (אם יש) אפשרויות אחרות?

הסכרין נותן מתיקות מהלי להוסיף רלוריות ומבלי להוות גורם לעששת

יש לי סכרת במשפחה ואני גבולית מבחינת רמות הסוכר שלי. אני מנסה לצמצם סוכר בתזונה שלי. מתקשה להיגמל מהסוכר שבקפה או בתה. איזה סוכר הכי פחות מזיק? סטיבייה? סוכרזית? סוכר חום? סוכר ענבים? כרגע עברתי לסטיבייה בגרגרים (לא נוזל). אני יכולה להחליף למשהו אחר אם יש תחליף פחות מזיק...

שלום רונה, סטיביה נחשב לממתיק טבעי אשר אינו מעלה רמות סוכר ולכן נחשב בטוח לשימוש. כנ"ל לגבי תחליפי סוכר מלאוכתיים כמו סוכרלוז. על סכרין, אספרטיים ואצוספלאם קיי אני פחות ממליצה, למרות שלא הוכח כל נזק בשימוש בהם. סוכר חום אינו טוב יותר מסוכר לבן כנ"ל לגבי סוכר ענבים, מולסה, סילאן וכדומה. הרעיון הוא לא להפחית בסוכר הפשוט בלבד אלא לעשות שינוי בהרכב המזון, ירידה במשקל אם צריך ופעילות גופנית. פני לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה