ממתיקים מלאכותיים: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

לקראת ראש השנה וצום יום הכיפורים

תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה. עבור הסוכרתיים שבינינו הימים הללו מלווים בארוחות גדולות מחד וצום מאידך. בכתבה אספנו כמה טיפים ומתכונים טעימים במיוחד לסוכרתיים. שתהיה שנה טובה – וקצת פחות מתוקה עם התקרב החגים והמועדים, ובפרוס השנה החדשה, מתכוננים כולם, סוכרתיים ולא סוכרתיים לקראת החגים. יש מי ששוהה רוב הזמן בבתי הכנסת, יש מי שמטייל בארץ או בחו"ל, ויש מי שקופץ מארוחת חג אחת לאחרת ומסיים את החגים בתוספת נכבדה של קלוריות וקילוגרמים מיותרים. לאחר ארוחות החג, מהווה גם צום יום הכיפורים בעיה לסוכרתיים רבים הרוצים מחד לשמור על המצווות, קלות כחמורות, ומאידך נתקלים בסיכון עצמי עד "פיקוח נפש" כאשר מדובר בסוכרתי המזריק ארבע זריקות ליממה, חייב לאכול ואינו יודע מה לעשות וכיצד לנהוג.. ראש השנה – ארוחת ערב החג וסופש ארוך מלא במאכלים בערב החג ובשני הימים הטובים שלאחריו, מקובל בבתים רבים לארח את כל בני המשפחה מקרוב ומרחוק לארוחות חגיגיות ומרובות מנות, פחמימות וקלוריות. אין כל מניעה...
ללמוד עוד על ממתיקים מלאכותיים
סרטן מעי גס: העדיפו משקאות דיאט-תמונה

האם למשקאות דיאטטיים השפעה חיובית על סרטן המעי הגס? מחקר...

מאת: ד"ר עמית...
12/08/2018
מהי פנילקטונוריה?-תמונה

פנילקטונוריה (PKU) היא מחלה מטבולית שעוברת בתורשה אוטוזמלית...

מאת: אנתוני לודר
10/04/2013
לא על הסופגנייה לבדה-תמונה

סופגניות צבעוניות ומגרות ממלאות כבר שבועות ארוכים את חלונות...

מאת: אורלי מנירב
02/12/2018
מדריך תזונה: המתכון להריון בריא-תמונה

לתזונה לפני ההריון ובזמן ההריון יש השפעה רבה על בריאות האם...

מאת: אורלי מנירב
19/02/2017
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לממתיקים מלאכותיים?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

ממתיקים מלאכותיים: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מסתבר שיש מוצרים שלגביהם מצויין: "ללא סוכר" והם אסורים לחולי סוכרת. הנ"ל הועתק מתוך: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3005287,00.html הנטורופת גלעד אדרעי מכללית רפואה משלימה מסביר: מלטיטול הוא סירופ פחמימה רב-כהלית, המופק בדרך כלל מתירס. הוא הופך בגוף לסוכר, ולכן אינו מומלץ לחולי סוכרת. גם סורביטול הוא פחמימה רב-כהלית, ולסוכרתייים רבים יש בעיה באנזים הנקרא אלדורז רדוקטז, האחראי לפירוקו. החסר הזה פוגע ברקמת החיבור של ויטמין סי וקוורציטין, וכתוצאה מכך מאיץ תהליכים ניווניים של קצות העצבים וכלי דם.

שלום לך, על מנת שלא תפחיד יותר מדי את משתתפי האתר , לוטה קטע רלבנטי לממתיקים הרב כוהליים, מתוך הספר החשוב: "סוכרת - לחיות עם להרגיש בלי" סוכרים אלכוהולים- הפוליאולים סוכרים אלכוהולים הם הצורות הכימיות האלכוהוליות של הסוכרים. הצורה האלכוהולית של הגלוקוז היא הסורביטול, של הגלקטוז היא הגלקטיקול , של הלקטוז היא הלקטיקול, וכן הלאה. מבחינת המתיקות הם נבדלים זה מזה, בין מחצית המתיקות של הסוכר ועד למתיקות שווה לו. הפוליאולים נספגים לאט מהמעי אל הדם, ועוברים מטבוליזם בכבד. היות ואינם נספגים במלואם מהמעי, אכילתם בכמויות גדולות גורמת להצטברותם במעיים ולשלשולים. לרוב הפוליאולים משמשים להמתקת ממתקים וסירופים "ללא סוכר" . מבחינה קלורית, יש להם פחות ממחצית הקלוריות של הסוכר, והם גם אינם גורמים לעששת השיניים כמו הסוכר הרגיל. איזומלט (Isomalt): פוליאול דו-סוכרי , מתיקותו כמחצית המתיקות של הסוכר. משתמשים בו בסוכריות, גומי לעיסה, גלידות, ריבות דיאטטיות ועוגות לאפייה. אין לו טעם לוואי, וניתן לערבב אותו עם ממתיקים מלאכותיים אחרים. נמצא בשימוש בארצות רבות כולל ארה"ב. לקטיטול (Lactitol): פוליאול דו סוכרי שמוצאו מלקטוז. מתיקותו כ 40% משל הסוכר הרגיל (סוכרוז), אך מכיל מחצית מהקלוריות של הסוכר. נמצא במוצרי אפייה, גומי לעיסה, מוצרי חלב קפואים (גלידות) ממתקים, ריבות. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. מלטיטול (Maltitol) פוליאול דו סוכרי שמקורו ממלטוז. נמצא הרבה בטבע כציקוריה. יש לו 90% ממתיקות הסוכר הרגיל, ומורגש בפה כמו הסוכר הרגיל. משתמשים בו במיוחד לציפוי של ממתקים. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. מניטול (Manitol) פוליאול חד סוכרי, 70% מתיקות מזו של הסוכר. משתמשים בו כאבקה לציפוי גומי לעיסה. שימוש מוגבר במניטול של יותר מ –10 גרם ליממה, עלול לגרום לאפקט משלשל. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. סורביטול (Sorbitol) : מתיקות הסורביטול הנה רק כמחצית ממתיקותו של הסוכר. הוא נספג מהמעי ועובר מטבוליזם לפרוקטוז. הסך היומי מוגבל לכמויות שבין 50-60 גרם ליממה כתחליף לדו-סוכרים כסוכרוז, היות וכמויות מעל ל 50 גרם גורמות לשלשולים. כמו הפרוקטוז, גם הסורביטול בכמויות המותרות, אינו משנה את האיזון המטבולי בסוכרתי. אולם היות והוא הופך לפרוקטוז הרי שכל מה שנטען לגבי הפרוקטוז - נכון גם לגבי הסורביטול. יש לזכור, שאין קשר בין הסורביטול במזון לבין כמויות הסורביטול הגבוהות התוך תאיות, בעדשת העין או בנוזל הזרע. ההצטברות של הסורביטול בתוך התאים תלויה במציאות האנזים "אלדוז רדוקטז", אשר במקרי יתר גלוקוז תוך תאי, הופך חלק מהגלוקוז בעדשה, בתאי מעטפות העצבים ועוד - לצורה של גלוקוז-אלכוהול , הסורביטול. קסיליטול(Xylitol) : זהו פוליאול חד סוכרי בעל 5 פחמנים (הקודמים הכילו 6 פחמנים) והוא נפוץ בירקות ובפרות (חסה, גזר, תות שדה). ניתן להפיקו בקלות בצורה מסחרית בתעשיית העץ. יש לו אותה מתיקות כשל הסוכר, וגם אותו ערך קלורי. משתמשים בו להמתקת גומי לעיסה וממתקים קשים. כמו כן משתמשים בו בתעשיית התרופות ובמוצרים להגיינה של הפה. השימוש בו מוגבל בגלל שכיחות תופעת השלשולים, ולכן הכמות הנסבלת ע"י הסוכרתי מושפעת בהרבה מצורת השימוש בו. במנה בודדת של 30-40 גרם - הקסיליטול יגרום לשלשול. אם מחלקים את מתן הקסיליטול למספר מנות ביממה, ניתן להגיע בקלות לצריכה יומית של 50 גרם ללא תופעות לוואי. במתן תוך ורידי - הוא רעיל (טוקסי) לאדם, אולם במתן דרך הפה התגובה הנה טובה. אין עדיין לחוקרים מספיק מידע על השפעת השימוש הממושך בקסיליטול באופן קבוע בדיאטה של הסוכרתיים. קיימות ידיעות שבשימוש כרוני בכמויות גדולות בבעלי חיים , נמצא קשר להופעת גידולים בחיות. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. " כלומר בכמות סבירה אין מה לחשוש. והכי טוב זה להשתמש במוצרים מומתקי סוכרלוז, ממתיק חדיש על בסיס סוכר "הפוך" טעמו זהה לסוכר והגוף אינו מכירו ואינו מחייחס אליו.. כמו כן מומלץ להציץ בספרנו הישן והטוב " ללא סוכר בישול ודיאטה" לגבי מתכונים מתאימים שלא נס ליחם וטעמם.

15/02/2011 | 11:08 | מאת: זהבית
מתוך פורום סוכרת

האם נכון להשתמש באיזומלט ?אני טרום סוכרתית ידןע לי כי ישנם ממתיקים מלאכותיים שלא רצוי להשתמש בהם. אודה לכם מאד מאד באם תכוונו אותי לשימוש לא מזיק בממתיקים אלו ובאיזומלט.המון תודות מזהבית.

היי קניתי סוכריות ללא סוכר והבנתי שחלק מהמרכיב נקרא סוכר אלכוהולי האם מותר בהריון?אלו הרכיבים סירופ איזומלט, אריתריטול, קסיליטול, חומצת לימון, טעמים טבעיים, מיץ סלק, סטיביה, כורכום, תמצית ענבים, תמצית אנאטו, תודה רבה.

פחות מומלץ ממתיקים מלאכותיים בהריון.

שלום דנה, יצא לי לאחרונה לצפות בכמה תוכנית שמדברות על ממתיקים, על כמה סוכר ואספרטיים זה רע, על כמה סטיביה זה לא רע אבל, מכל זה, משהו לא ברור לי. התירוץ שסטיביה זה חלופה עדיפה הוא בטענה שזה מופק מצמח וזה טבעי. בפועל, עלי הסטיביה עוברים עיבוד בדיוק כמו זה שעובר קנה או סלק הסוכר, עד לכדי מצב שלא נותרו בהם אף ויטמינים, סיבים או מינרלים. אם כך, איך סטיביה בדיוק עדיפה על סוכר? מעבר לזה, השימוש בסטיביה מעובדת נפוץ רק בשנים האחרונות. אם ככה, לא היה מספיק זמן כדי לחקור השפעות ארוכות טווח ומכאן שבעצם אי אפשר לדעת איך הסטיביה, כממתיק מעובד, משפיע על הבריאות שלנו. לא? בדבר האספרטיים - משהו שהיה משותף לתוכניות הללו הוא שהמחקרים שנעשו על ידי הFDA והאיחוד הארופאי היו מוטים ושהחוקרים שיחקו עם הסטטיסטיקות שהוצגו באופן שיראה שהאספרטיים לא מזיק בכמויות שאינן מאוד גבוהות, פשוט על ידי שינוי של סקלת המסוכן\לא מסוכן. לדוגמה, הם הציגו שעכברים מתו אחרי 102 ימים של צריכת אספרטיים אבל החוקרים הגדירו כ״עד 100 מים״ טווח של סכנה. הייתי רוצה להאמין לFDA אבל ברור לי שהארגון הזה משרת אינטרסים של אנשים מסויימים ושהמדע בו לא טהור. לדוגמה הכתבה הזו שקרתי לא מזמן: https://www.washingtonpost.com/outlook/2019/10/21/white-house-didnt-like-my-agencys-research-so-it-sent-us-missouri/ מה דעתך?

שלום תיקה, דעתי מאוד פשוטה. טעם מתוק הוא טעם שאפשר להתרגל להרבה ממנו או למעט ממנו- ולכן אני ממליצה להרגיל את החיך לפחות מתוק, ואז לא להשתמש בממתיקים בכלל. לא שתיה, לא בקפה ולא בבישול. אין צורך בסוכר הזה, אז אין צורך בממתיק הזה. היתרון שלהם על סוכר, שהם לא מעלים את הסוכר כמו סוכר, זה הכל. הבטיחות שלהם נבדקה שנים רבות ואין שום הוכחה לנזק, במחקרים טובים או טובים פחות. ההמלצה שלי- להוריד שימוש במזון מעובד, וזה כולל גם ממתיקים. בברכה,דנה

בוקר טוב, אני צורך לחמי בריאות אך הם מלאים במייצבים, ממתיקים מלאכותיים, תוספי הE למיניהם ועוד חומרים המאריכים את חיי המדף. שאלתי היא - האם צריכת לחם שחור אחיד בריא יותר? חשוב לי הפן הבריאותי ופחות הפן הקלורי שכן אני אדם פעיל ספורטיבית ורוצה לשמור על גופי נקי מחומרים מתועשים (ברור לי שבטח גם באחיד יש אבל אני משער שפחות). בתודה מראש

שלום ארז, הלחם המומלץ לאכילה הוא זה שאתה יודע מה הרכיבים שבו, כלומר לחם שהכנת בעצמך או במאפיה שאתה בטוח במה שיש בפנים. מסכימה שלפעמים עדיף לצרוך לחם לא מחיטה מלאה שלא מלא במייצבים למיניהם, הבעיה שגם בלחם אחיד יש מייצבים. לכן ההמלצה להכין לבד- שזה יחסית קל היום, או למצוא מאפיה שאתה יודע מה הרכיבים. בברכה,דנה