ממתיקים מלאכותיים: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

אספרטיים – האם הוא גורם לסרטן?

מחקרים חדשים ולאורך השנים קושרים אספרטיים למחלות קשות כמו סרטן ואפילו אלצהיימר, שבץ ודמנציה. האם עלינו לוותר על הממתיק הפופולרי או שניתן לצרוך אותו במתינות? עיקרי הכתבה: אספרטיים נכנס לשימוש בשנת 1974, והפך מיד לפתרון פופולרי לאנשים שלא רוצים לצרוך סוכר. מחקרים עדכניים גילו קשר ישיר בין אספרטיים ומחלות קשות כמו סוגי סרטן, אלצהיימר ועוד. רובנו לא מודעים לכך שאנו צורכים אספרטיים במזון, במשקאות ואפילו בתרופות מסוימות. _________________________________________________ במשך עשרות שנים כולנו שותים ואוכלים משקאות ומאכלים המכילים אספרטיים ומצליחים ליהנות ממתוק אבל לא לשלם על זה ביוקר, כלומר בקילוגרמים נוספים ושומן. האומנם אנחנו נהנים בלי לשלם על זה? מחקרים אחרונים קושרים את הממתיק המלאכותי הפופולרי והאהוב לבעיות בריאות חמורות כמו סרטן, מחלות לב וכלי דם, מחלת אלצהיימר, שבץ ודמנציה. אם זה לא מספיק, נמצא גם קשר בין אספרטיים לכאבי ראש...
ללמוד עוד על ממתיקים מלאכותיים
סרטן מעי גס: העדיפו משקאות דיאט-תמונה

האם למשקאות דיאטטיים השפעה חיובית על סרטן המעי הגס? מחקר...

מאת: ד"ר עמית...
12/08/2018
בריאות השיניים - אמת או שקר?-תמונה

קיימות הנחות שגויות בנוגע לשמירה על בריאות השיניים. לפניכם...

מאת: פרופ' מרק...
23/11/2008
מהי פנילקטונוריה?-תמונה

פנילקטונוריה (PKU) היא מחלה מטבולית שעוברת בתורשה אוטוזמלית...

מאת: אנתוני לודר
10/04/2013
מדריך תזונה: המתכון להריון בריא-תמונה

לתזונה לפני ההריון ובזמן ההריון יש השפעה רבה על בריאות האם...

מאת: אורלי מנירב
19/02/2017

ממתיקים מלאכותיים: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מסתבר שיש מוצרים שלגביהם מצויין: "ללא סוכר" והם אסורים לחולי סוכרת. הנ"ל הועתק מתוך: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3005287,00.html הנטורופת גלעד אדרעי מכללית רפואה משלימה מסביר: מלטיטול הוא סירופ פחמימה רב-כהלית, המופק בדרך כלל מתירס. הוא הופך בגוף לסוכר, ולכן אינו מומלץ לחולי סוכרת. גם סורביטול הוא פחמימה רב-כהלית, ולסוכרתייים רבים יש בעיה באנזים הנקרא אלדורז רדוקטז, האחראי לפירוקו. החסר הזה פוגע ברקמת החיבור של ויטמין סי וקוורציטין, וכתוצאה מכך מאיץ תהליכים ניווניים של קצות העצבים וכלי דם.

שלום לך, על מנת שלא תפחיד יותר מדי את משתתפי האתר , לוטה קטע רלבנטי לממתיקים הרב כוהליים, מתוך הספר החשוב: "סוכרת - לחיות עם להרגיש בלי" סוכרים אלכוהולים- הפוליאולים סוכרים אלכוהולים הם הצורות הכימיות האלכוהוליות של הסוכרים. הצורה האלכוהולית של הגלוקוז היא הסורביטול, של הגלקטוז היא הגלקטיקול , של הלקטוז היא הלקטיקול, וכן הלאה. מבחינת המתיקות הם נבדלים זה מזה, בין מחצית המתיקות של הסוכר ועד למתיקות שווה לו. הפוליאולים נספגים לאט מהמעי אל הדם, ועוברים מטבוליזם בכבד. היות ואינם נספגים במלואם מהמעי, אכילתם בכמויות גדולות גורמת להצטברותם במעיים ולשלשולים. לרוב הפוליאולים משמשים להמתקת ממתקים וסירופים "ללא סוכר" . מבחינה קלורית, יש להם פחות ממחצית הקלוריות של הסוכר, והם גם אינם גורמים לעששת השיניים כמו הסוכר הרגיל. איזומלט (Isomalt): פוליאול דו-סוכרי , מתיקותו כמחצית המתיקות של הסוכר. משתמשים בו בסוכריות, גומי לעיסה, גלידות, ריבות דיאטטיות ועוגות לאפייה. אין לו טעם לוואי, וניתן לערבב אותו עם ממתיקים מלאכותיים אחרים. נמצא בשימוש בארצות רבות כולל ארה"ב. לקטיטול (Lactitol): פוליאול דו סוכרי שמוצאו מלקטוז. מתיקותו כ 40% משל הסוכר הרגיל (סוכרוז), אך מכיל מחצית מהקלוריות של הסוכר. נמצא במוצרי אפייה, גומי לעיסה, מוצרי חלב קפואים (גלידות) ממתקים, ריבות. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. מלטיטול (Maltitol) פוליאול דו סוכרי שמקורו ממלטוז. נמצא הרבה בטבע כציקוריה. יש לו 90% ממתיקות הסוכר הרגיל, ומורגש בפה כמו הסוכר הרגיל. משתמשים בו במיוחד לציפוי של ממתקים. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. מניטול (Manitol) פוליאול חד סוכרי, 70% מתיקות מזו של הסוכר. משתמשים בו כאבקה לציפוי גומי לעיסה. שימוש מוגבר במניטול של יותר מ –10 גרם ליממה, עלול לגרום לאפקט משלשל. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. סורביטול (Sorbitol) : מתיקות הסורביטול הנה רק כמחצית ממתיקותו של הסוכר. הוא נספג מהמעי ועובר מטבוליזם לפרוקטוז. הסך היומי מוגבל לכמויות שבין 50-60 גרם ליממה כתחליף לדו-סוכרים כסוכרוז, היות וכמויות מעל ל 50 גרם גורמות לשלשולים. כמו הפרוקטוז, גם הסורביטול בכמויות המותרות, אינו משנה את האיזון המטבולי בסוכרתי. אולם היות והוא הופך לפרוקטוז הרי שכל מה שנטען לגבי הפרוקטוז - נכון גם לגבי הסורביטול. יש לזכור, שאין קשר בין הסורביטול במזון לבין כמויות הסורביטול הגבוהות התוך תאיות, בעדשת העין או בנוזל הזרע. ההצטברות של הסורביטול בתוך התאים תלויה במציאות האנזים "אלדוז רדוקטז", אשר במקרי יתר גלוקוז תוך תאי, הופך חלק מהגלוקוז בעדשה, בתאי מעטפות העצבים ועוד - לצורה של גלוקוז-אלכוהול , הסורביטול. קסיליטול(Xylitol) : זהו פוליאול חד סוכרי בעל 5 פחמנים (הקודמים הכילו 6 פחמנים) והוא נפוץ בירקות ובפרות (חסה, גזר, תות שדה). ניתן להפיקו בקלות בצורה מסחרית בתעשיית העץ. יש לו אותה מתיקות כשל הסוכר, וגם אותו ערך קלורי. משתמשים בו להמתקת גומי לעיסה וממתקים קשים. כמו כן משתמשים בו בתעשיית התרופות ובמוצרים להגיינה של הפה. השימוש בו מוגבל בגלל שכיחות תופעת השלשולים, ולכן הכמות הנסבלת ע"י הסוכרתי מושפעת בהרבה מצורת השימוש בו. במנה בודדת של 30-40 גרם - הקסיליטול יגרום לשלשול. אם מחלקים את מתן הקסיליטול למספר מנות ביממה, ניתן להגיע בקלות לצריכה יומית של 50 גרם ללא תופעות לוואי. במתן תוך ורידי - הוא רעיל (טוקסי) לאדם, אולם במתן דרך הפה התגובה הנה טובה. אין עדיין לחוקרים מספיק מידע על השפעת השימוש הממושך בקסיליטול באופן קבוע בדיאטה של הסוכרתיים. קיימות ידיעות שבשימוש כרוני בכמויות גדולות בבעלי חיים , נמצא קשר להופעת גידולים בחיות. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. " כלומר בכמות סבירה אין מה לחשוש. והכי טוב זה להשתמש במוצרים מומתקי סוכרלוז, ממתיק חדיש על בסיס סוכר "הפוך" טעמו זהה לסוכר והגוף אינו מכירו ואינו מחייחס אליו.. כמו כן מומלץ להציץ בספרנו הישן והטוב " ללא סוכר בישול ודיאטה" לגבי מתכונים מתאימים שלא נס ליחם וטעמם.

15/02/2011 | 11:08 | מאת: זהבית
מתוך פורום סוכרת

האם נכון להשתמש באיזומלט ?אני טרום סוכרתית ידןע לי כי ישנם ממתיקים מלאכותיים שלא רצוי להשתמש בהם. אודה לכם מאד מאד באם תכוונו אותי לשימוש לא מזיק בממתיקים אלו ובאיזומלט.המון תודות מזהבית.

בזמנו כתבת שסוכרלוז בטוח לשימוש, ורוב המדינות מכירות בו כתחליף סוכר מלאכותי בטוח לשימוש. האם הוא עדיף על פני סוכר חום או לבן, בהיבט הבריאותי?

שלום חנן, תלוי על מה אתה מסתכל. כהורדת קלוריות, יותר טוב. אבל כמזון בכלל, לצערי האפקט לא ממש מועיל. עדיף בלי אף אחד משניהם. בברכה,דנה

אבל שתייה לא מומתקת אינה טעימה לי, ומאחר שאני שותה כל יום, היא עושה את חיי לחסרי טעם. מאחר שחשוב לי שיהיה טעם לחיי, אני נאלץ להעדיף את אחד משני סוגי ההמתקה - סוכר (מזיק, כידוע) או ממתיק (בטוח לשימוש). לכן תשובתך הנוכחית אינה עונה לשאלתי. האם יש לך תשובה?

שלום חנן, תשובתי נשארת בעינה. איני יכולה להמליץ על ממתיקים בדיוק כפי שאיני ממליצה על סוכר. הבחירה היא שלך. לכל אחד יתרונות וחסרונות, לשיקולך האישי. אני חושבת שצריך לבחון את נושא "הטעם לחיים" סביב שתיה מתוקה. בעולם מתוקן שותים מים . אפשר להוסיף לימון, נענע, קינמון, נותן תחושת טעם טובה ללא תוספת סוכר. בברכה,דנה

הוספת לימון, נענע, קינמון לא נותנת בשום אופן טעם טוב לקקאו/קפה שלי, שבלעדיו נפגע מאוד טעם חיי. לכן, האם לא תמליצי על המתקת הנ"ל בממתיק, המעניקה (ובוודאי מוסיפה) טעם לחיי, במקום הוספת לימון וכו', הפוגעת בטעם חיי?

אני משתמשת בממתיק במקום בסוכר רק כדי ליהנות ממשקה טעים מבלי להעלות את הסוכר בדם וכתוצאה יהיה גם טעם לחיים בכלל, ולא להורדת קלוריות או כמזון. האם שימוש כזה - ראוי מבחינה תזונתית?

שלום וברכה, אשמח לדעת האם בשימוש באריתריטול (בגרגירים דמויי סוכר) במשקה (עד 6-7 כפיות ליום) קיימת סכנה כלשהי בתקופת טרום הריון והריון? נזק לעובר חלילה? האם ידוע על נזק לאם בשימוש ממושך? תודה!

6-7 כפיות זה המון. באופן כללי מומלץ להמעיט ואף להימנע בצריכת ממתיקים מלאכותיים במהלך ההריון.

תודה לך! אריתריטול פחות מתוק מסוכר ב30 אחוז, ולכן אני ממשתמשת בשתי כפיות לכוס משקה (קקאו על בסיס מים ורבע חלב) שאני יכולה לשתות עד 3 פעמים ביום. האם אריתריטול נחשב לממתיק מלאכותי? ראיתי אותו בכמה מקומות ברשימת ה״טבעיים״ עם הסטיביה ושות׳. בכל מקרה אשתדל להפחית. בהנחה שיש לי נטייה לסכרת, ואיני יכולה להשתמש בסוכר לבן בהריון, אני מבקשת לדעת האם צריכת אריתריטול בהריון מסוכנת ועלולה לפגוע בעובר. האם יש מידע בנושא?

קודם כל אם יש לך סוכרת הריון או סוכרת גבולית, עלייך ליהיות במעקב צמוד אצל דיאטנית המתמחה בסוכרת הריון על מנת שתתאים לך תפריט ותעקוב אחר ניטור הסוכר אצלך בדם! שוב חוזרת, ממתיקים אינם מומלצים לצריכה בהריון. אריתריול הוא סוד של ממתיק כהלי שיש בו גם מרכיב פחמימתי. ממליצה להימנע. יש מגוון מחקרים לכאן ולכאן בעניין ההשפעה על העובר ועל כן ממליצה לא לקחת סיכון. תגבילי לכפית אחת ביום של ממתיק.

שלום. בני בן שנתיים ועשרה חודשים. לפני כשבוע עבר וירוס של התקררות עם הרבה שיעול ליחתי ופצעים בחלל הפה ופצע בזוית הפה. כמספר ימים לאחר החלמתו הוא שוב מצונן (הפעם קל יותר ועם דגש על נזלת מהאף ולא על שיעול) וחזר לו הפצע בזוית הפה ומספר פצעים בלשון. שאלותיי הן האם יש קשר בין הצינון לפצעים? האם הפצעים הם ביטוי לחוסר ויטמינים או מינרלים מסויימים (הוא אוכל הכל) או ביטוי אלרגיה למשחת שיניים של מבוגרים או ממתיקים מלאכותיים (במסטיק ללא סוכר) מאחר ואלו 2 הדברים החדשים שהכניס לפיו בחודש האחרון. בקיצור מה את ממליצה לי לעשות.. תודה רבה.

אדנו ווירוס וכן וירוסים נוספים ידועים כגורמים גם לצינון וגם לנגעים דמויי אפטות בפה ובריריות הפה. יתכן ומדובר בזיהום אחד המשכי - ויתכן ומדובר בשני וירוסים שונים.