ממתיקים מלאכותיים: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

לא על הסופגנייה לבדה

סופגניות צבעוניות ומגרות ממלאות כבר שבועות ארוכים את חלונות המאפיות והקונדיטוריות ואת הדוכנים בקניונים והפיתוי הוא עצום! אז איך אפשר להתגבר על החשק העז לזלול את כל הטוב הזה? כמה עצות לחג פחות משמין איזה כיף שחג החנוכה הגיע! למעשה זה קצת מבלבל כי לפי המאפיות והקונדיטוריות הוא הגיע כבר לפני מספר שבועות טובים. עוד לא הספקנו להיפרד מהתפוח בדבש וכבר התחילו הסופגניות לבצבץ כמו פטריות אחרי הגשם. אבל לצורך העניין אצא מתוך נקודת הנחה שטרם הספקתם לאכול סופגנייה, ונראה אם אולי (רק אולי) ניתן יהיה לסיים את החג הזה עם קצת פחות קלוריות (סוכר ושומן) באמתחתכם.   הרבה פעמים תחושת ההחמצה היא זו שמנהלת אותנו. צילום: שאטרסטוק   עכשיו או לעולם לא! קודם כל יש אותה רק פעם בשנה, ובאופן כללי אנחנו נוטים לאפשר לעצמו לאכול יותר ממאכלים מיוחדים או חגיגיים, כאלה שלא ניתן להשיג בכל ימות השנה. מאכלים כאלה גורמים לנו להרגשה של "עכשיו או לעולם לא". הרגשה דומה אנו חווים, למשל, גם עם אוזני המן בפורים,...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לממתיקים מלאכותיים

תזונה לסוכרתיים - תמונת המחשה
תזונה לסוכרתיים גיל מבוגר כרוך בסיכון מוגבר לדלדול שרירים בשילוב תת תזונה, על אף שהמטופל סובל דווקא מעו...
דיאטת חלבונים - תמונת המחשה
דיאטת חלבונים תוכנית אימונים אינטנסיבית או דיאטת בזק אופנתית הן מפתות מאוד עבור מי שמעוניין לרדת במשק...
ויטמינים ותוספי מזון - תמונת המחשה
ויטמינים ותוספי מזון נוטלים תרופות - וחוששים שהן כוללות חמץ? ועדה מיוחדת הכינה רשימת תרופות כשרות לפסח. שימו...
דיאטה ללא סוכר - תמונת המחשה
דיאטה ללא סוכר אם אתם עושים דיאטה אך לא מרזים, כדאי שתבדקו את מקור הבעיה. 10 טעויות נפוצות בדרך לירידה...
ללמוד עוד על ממתיקים מלאכותיים
סרטן מעי גס: העדיפו משקאות דיאט-תמונה

האם למשקאות דיאטטיים השפעה חיובית על סרטן המעי הגס? מחקר...

מאת: ד"ר עמית...
12/08/2018
מהי פנילקטונוריה?-תמונה

פנילקטונוריה (PKU) היא מחלה מטבולית שעוברת בתורשה אוטוזמלית...

מאת: אנתוני לודר
10/04/2013
תזונה בהריון: לאכול בשביל שניים-תמונה

כולנו מכירים את הסיפורים על התשוקה של אשה בהריון למלפפון...

מאת: שרית עטיה
23/02/2014
מדריך תזונה: המתכון להריון בריא-תמונה

לתזונה לפני ההריון ובזמן ההריון יש השפעה רבה על בריאות האם...

מאת: אורלי מנירב
19/02/2017
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לממתיקים מלאכותיים?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

ממתיקים מלאכותיים: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מסתבר שיש מוצרים שלגביהם מצויין: "ללא סוכר" והם אסורים לחולי סוכרת. הנ"ל הועתק מתוך: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3005287,00.html הנטורופת גלעד אדרעי מכללית רפואה משלימה מסביר: מלטיטול הוא סירופ פחמימה רב-כהלית, המופק בדרך כלל מתירס. הוא הופך בגוף לסוכר, ולכן אינו מומלץ לחולי סוכרת. גם סורביטול הוא פחמימה רב-כהלית, ולסוכרתייים רבים יש בעיה באנזים הנקרא אלדורז רדוקטז, האחראי לפירוקו. החסר הזה פוגע ברקמת החיבור של ויטמין סי וקוורציטין, וכתוצאה מכך מאיץ תהליכים ניווניים של קצות העצבים וכלי דם.

שלום לך, על מנת שלא תפחיד יותר מדי את משתתפי האתר , לוטה קטע רלבנטי לממתיקים הרב כוהליים, מתוך הספר החשוב: "סוכרת - לחיות עם להרגיש בלי" סוכרים אלכוהולים- הפוליאולים סוכרים אלכוהולים הם הצורות הכימיות האלכוהוליות של הסוכרים. הצורה האלכוהולית של הגלוקוז היא הסורביטול, של הגלקטוז היא הגלקטיקול , של הלקטוז היא הלקטיקול, וכן הלאה. מבחינת המתיקות הם נבדלים זה מזה, בין מחצית המתיקות של הסוכר ועד למתיקות שווה לו. הפוליאולים נספגים לאט מהמעי אל הדם, ועוברים מטבוליזם בכבד. היות ואינם נספגים במלואם מהמעי, אכילתם בכמויות גדולות גורמת להצטברותם במעיים ולשלשולים. לרוב הפוליאולים משמשים להמתקת ממתקים וסירופים "ללא סוכר" . מבחינה קלורית, יש להם פחות ממחצית הקלוריות של הסוכר, והם גם אינם גורמים לעששת השיניים כמו הסוכר הרגיל. איזומלט (Isomalt): פוליאול דו-סוכרי , מתיקותו כמחצית המתיקות של הסוכר. משתמשים בו בסוכריות, גומי לעיסה, גלידות, ריבות דיאטטיות ועוגות לאפייה. אין לו טעם לוואי, וניתן לערבב אותו עם ממתיקים מלאכותיים אחרים. נמצא בשימוש בארצות רבות כולל ארה"ב. לקטיטול (Lactitol): פוליאול דו סוכרי שמוצאו מלקטוז. מתיקותו כ 40% משל הסוכר הרגיל (סוכרוז), אך מכיל מחצית מהקלוריות של הסוכר. נמצא במוצרי אפייה, גומי לעיסה, מוצרי חלב קפואים (גלידות) ממתקים, ריבות. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. מלטיטול (Maltitol) פוליאול דו סוכרי שמקורו ממלטוז. נמצא הרבה בטבע כציקוריה. יש לו 90% ממתיקות הסוכר הרגיל, ומורגש בפה כמו הסוכר הרגיל. משתמשים בו במיוחד לציפוי של ממתקים. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. מניטול (Manitol) פוליאול חד סוכרי, 70% מתיקות מזו של הסוכר. משתמשים בו כאבקה לציפוי גומי לעיסה. שימוש מוגבר במניטול של יותר מ –10 גרם ליממה, עלול לגרום לאפקט משלשל. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. סורביטול (Sorbitol) : מתיקות הסורביטול הנה רק כמחצית ממתיקותו של הסוכר. הוא נספג מהמעי ועובר מטבוליזם לפרוקטוז. הסך היומי מוגבל לכמויות שבין 50-60 גרם ליממה כתחליף לדו-סוכרים כסוכרוז, היות וכמויות מעל ל 50 גרם גורמות לשלשולים. כמו הפרוקטוז, גם הסורביטול בכמויות המותרות, אינו משנה את האיזון המטבולי בסוכרתי. אולם היות והוא הופך לפרוקטוז הרי שכל מה שנטען לגבי הפרוקטוז - נכון גם לגבי הסורביטול. יש לזכור, שאין קשר בין הסורביטול במזון לבין כמויות הסורביטול הגבוהות התוך תאיות, בעדשת העין או בנוזל הזרע. ההצטברות של הסורביטול בתוך התאים תלויה במציאות האנזים "אלדוז רדוקטז", אשר במקרי יתר גלוקוז תוך תאי, הופך חלק מהגלוקוז בעדשה, בתאי מעטפות העצבים ועוד - לצורה של גלוקוז-אלכוהול , הסורביטול. קסיליטול(Xylitol) : זהו פוליאול חד סוכרי בעל 5 פחמנים (הקודמים הכילו 6 פחמנים) והוא נפוץ בירקות ובפרות (חסה, גזר, תות שדה). ניתן להפיקו בקלות בצורה מסחרית בתעשיית העץ. יש לו אותה מתיקות כשל הסוכר, וגם אותו ערך קלורי. משתמשים בו להמתקת גומי לעיסה וממתקים קשים. כמו כן משתמשים בו בתעשיית התרופות ובמוצרים להגיינה של הפה. השימוש בו מוגבל בגלל שכיחות תופעת השלשולים, ולכן הכמות הנסבלת ע"י הסוכרתי מושפעת בהרבה מצורת השימוש בו. במנה בודדת של 30-40 גרם - הקסיליטול יגרום לשלשול. אם מחלקים את מתן הקסיליטול למספר מנות ביממה, ניתן להגיע בקלות לצריכה יומית של 50 גרם ללא תופעות לוואי. במתן תוך ורידי - הוא רעיל (טוקסי) לאדם, אולם במתן דרך הפה התגובה הנה טובה. אין עדיין לחוקרים מספיק מידע על השפעת השימוש הממושך בקסיליטול באופן קבוע בדיאטה של הסוכרתיים. קיימות ידיעות שבשימוש כרוני בכמויות גדולות בבעלי חיים , נמצא קשר להופעת גידולים בחיות. מאושר לשימוש בארצות רבות, כולל ארה"ב. " כלומר בכמות סבירה אין מה לחשוש. והכי טוב זה להשתמש במוצרים מומתקי סוכרלוז, ממתיק חדיש על בסיס סוכר "הפוך" טעמו זהה לסוכר והגוף אינו מכירו ואינו מחייחס אליו.. כמו כן מומלץ להציץ בספרנו הישן והטוב " ללא סוכר בישול ודיאטה" לגבי מתכונים מתאימים שלא נס ליחם וטעמם.

15/02/2011 | 11:08 | מאת: זהבית
מתוך פורום סוכרת

האם נכון להשתמש באיזומלט ?אני טרום סוכרתית ידןע לי כי ישנם ממתיקים מלאכותיים שלא רצוי להשתמש בהם. אודה לכם מאד מאד באם תכוונו אותי לשימוש לא מזיק בממתיקים אלו ובאיזומלט.המון תודות מזהבית.

שלום רב אני בשבוע 19,ולפני שלושה שבועות התגלתה אצלי בגוף פטריה(כנראה מסוג קנדידה) מה שמקשה ומדלל לי את התפריט התזונתי. לפני שבועיים בערך התחלתי לאכול ברנפלקס ללא סוכר המכיל מליטול. צרכתי את הדגני בוקר כמעט כל יום במנות קטנות במשך שבועיים. לא ידעתי שמליטול אסור בשימוש בהריון. האם יכול להיגרם נזק לעובר? תודה מראש על תשובתך🌸

ממתיקים מלאכותיים אינם מומלצים לצריכה בהריון , השתדלי להמעיט בצריכתם. אם מדובר על מנת בר פיקס אחת ביום ולא צרכת ממתיקים ממקור נוסף זה נשמע בסדר, השתדלי להימנע להבא. בעניין הקנדידה, ממליצה להיוועץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת המתמחה בהריון כדי להתאים תפריט תזונה, לא מבינה למה התפריט שלך ״ מדולל״ לאור העניין הזה. בהצלחה.

הבן שלי בן 16שותה 15 כדורי סוכרזית ביום. ככה כבר כמה חודשים. 3 כדורי סוכרזית עם כל כוס קפה בערך 5 כוסות קפה ביום זה הרבה ואני אומרת לו להפסיק אך הוא לא זה יכול לפגוע בהתבגרות ובגביהה שלו? אני פוחדת הוא משקל 54 קג 1.67 ס״מ תודה.

אין שום דיווח על פגיעת ממתיקים בגדילה אין לי שום מידע על בטיחות מבחינה בריאותית

האם יש ממתיקים הבטוחים בשימוש של 6 שקיות ביום (2 ספלי קקאו, 2 ספלי קפה, כוס בירה שחורה דיאט וכוס לימונדה)? חלי

שלום חלי, כולם מוגדרים בטוחים לשימוש. אמנם המינון שלך לא קטן, אך טרם הוכח נזק. מציעה לנסות להפחית בשימוש בהדרגה. בברכה,דנה

דנה שלום רב, לאיזה מינון את מציעה לי להפחית? אבל עליי להבהיר שמינון נמוך יותר ימנע ממני ליהנות מהמשקאות שציינתי, עד כדי פגיעה ממשית באיכות חיי. אז מה הטעם? חלי

באיזה מינון (במונחים של מספר שקיות ביום) בטוחים לשימוש ממתיקים כגון סוכרלוז וסוכרזית? אלי

דנה שלום, אודה לך אם תעני לשאלתי מ-6.3.19. תשובתך חשובה לי. בברכה, חלי

האם שאלתי נפלה בין הכיסאות? אלי

שלום דנה, מה תשובתך לשאלותיי? חלי