הצטברות תאי שומן אצל נערים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - שיבא תל-השומר

04/07/2019 | 09:42 | מאת: מני

שלום דנה, האם זה נכון שבמידה ונערים צעירים (רזים) עולים במסת השומן (משמינים), אז תאי השומן מתחלקים ומספרם עולה, וכשהנערים מסיימים את גיל ההתבגרות כאשר העודף המשקלי נשאר אצלהם, אז מספר התאי שומן העודפים נשאר כמו שהוא, ואז אם הם רוצים לרדת במשקל אז תאי השומן פשוט משנים את נפחם אך המספר שלהם לא יורד? מקווה שהבנת אותי. תודה

שלום מני, בעזרת קולגה יקרה, גיא שלמון, ננסה לענות בקצרה, למרות מורכבות הנושא . תהליך השמנה מערב בתוכ שני תהליכים פיזיולוגיים אפשריים: היפרטרופיה של תאי שומן (עלייה בנפח התא) והיפרפלזיה של תאי שומן (עלייה בכמות התאים). בעוד שהיפרפלזיה מתרחשת בעיקר בתקופת הילדות עד הבגרות, קיימת עדות מדעית לכך שהיא עלולה להתרחש בכל גיל כפונצקיה של גנטיקה ותזונה. קשה לחזות מראש מי יפתח יותר ומי פחות? ומהם התנאים המדוקים שיובילו לזה. בכל מקרה, בירידה במשקל תתרחש בעיקר אטרופיה (ירידה בנפח התאים) ומעט מאוד אם בכלל אפפטוזיס (מוות של תאים). ברוב המקרים כמות תאי השומן תישאר ולא תעלם (כלומר גם אם תצטצמצם זה לא יהיה באותו קצב/יחס. בברכה,דנה וגיא

מנהלי פורום תזונה קלינית - שיבא תל-השומר