מהם סימני הלם ?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

17/03/2002 | 15:35 | מאת: שרה

לרופא שלום ! אודה לך אם תסביר לי מהם סימני ההלם למראה ארוע קשה - פיגוע. בתי בת ה-23 היתה עדה לפיגוע מחבל שהתאבד בצדו השני של הכביש. האם תיתכן תגובת הלם מאוחרת ? מיד לאחר הארוע התקשרה אלי וסיפרה לי מה שקרה לפרטיו. איך אדע אם היא זקוקה לעזרה ? בתודה שרה.

17/03/2002 | 22:25 | מאת: ד"ר אורן קפלן

שרה שלום ניתן לחלק את תגובת ההלם לשני שלבים. השלב האקוטי מייד לאחר האירוע ותגובה פוסט טראומתית שעלולה להתפתח כעבור זמן (ימים, שבועות ואפילו שנים). בשלב המיידי חשוב לספק לבתך תמיכה ועידוד. חשוב שהיא תוכל לספר שוב ושוב את מה שקרה. באופן זה היא מעבדת את החוויה הטראומתית שלא עברה עיבוד מלא בעת התרחשותה בשל מנגנוני החרום של הגוף שפועלים במצב כזה ויוצרים מעין ניתוק מהחוויה. אין ספק שהיא תזכור לעד את מה שאירע, אולם אין הכרח שהדבר ישאר כצלקת הפוגעת באיכות החיים. הסטטיסטיקה מורה שכשליש מנפגעי טראומה עלולים לפתח תסמונת דחק פוסט טראומתית בעוצמה כזו או אחרת. הטיפול הפסיכולוגי עשוי להיות רלוונטי לכל אדם שעבר חוויה טראומתית. הטיפול המוקדם עשוי בהחלט להיות גורם מונע להתפתחות תסמונת פוסט טראומתית. זו לפחות השערה שעולה ממחקרים אחרונים בתחום. יש להדגיש שהטיפול צריך להיות ממוקד וקצר ומטרתו עיבוד של מה שקרה וניסיון ליצור רצף והמשכיות בין מה שהיה לפני האירוע למה שקורה אחריו. המודל נלקח מהמודל הצבאי לטיפול בנפגעי הלם קרב. השאלה האם להפנות את בתך לטיפול תלויה פשוט בנכונותה ורצונה לפנות לטיפול. אם היא מעוניינת בכך, הדבר מומלץ. אם היא אינה רוצה, אין צורך ללחוץ עליה. ספקו לה תמיכה וכתף ותנו לזמן לעשות את שלו. במידה והיא מעוניינת הייתי ממליץ על פניה לטיפול בטכניקה של EMDR שיעילה במיוחד לטיפול בפוסט טראומה. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית