פאניקה, חוסר אונים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

30/11/2000 | 17:41 | מאת: יערה

יש לי בעיה קשה . אני בחורה עובדת ולומדת, חיי מלאים ויש לי את כל הסיבות שבעולם, כמעט, להיות מאושרת. אולם לעיתים אני נתקפת בפולסים של פחד, כמו מנות קטנות ומרוכזות הזורמות במוח, זה גורם לי לתחושה קשה מאד מאד, וחוסר אונים נוראי - עד מצב בו אני נאלצת לשכב מקופלת ולחכות שזה יעבור. בכל אירוע כזה ישנם הסימפטומים של התקף פאניקה, ולעיתים אני חסרת אונים עד דמעות. התחלתי להעזר בטיפות הרגעה ולעשות הרפיה מדי פעם, אבל אני רוצה לטפל בבעיה ולא רק בסמפטומים. האם הכרח הוא שעלי לפנות לטיפול פסיכיאטרי\פסיכולוגי, או שאוכל לפתור זאת בעצמי? לבד מזאת, איך אוכל, בשעת התקף שכזה להתגבר עליו ביתר קלות? תודה מראש, יערה.

30/11/2000 | 20:52 | מאת: טלי וינברגר

יערה שלום רב, התקפי חרדה הם שכיחים יחסית בקרב האוכלוסיה הכללית, ולפי מיטב ידיעתי אין הבדלים בגזע, מין או מעמד סוציואקונומי. המצב אותו את מתארת דומה להתקף חרדה, כפי שכבר כינית אותו כך בעצמך. האם הטיפות (רסקיו??) עוזרות לך? אם כן, מה טוב...את יכולה להוסיף לכך גם תרגילי הרפיה שונים (כגון הקלטות של ד"ר ברוך אליצור הניתנות לקניית בצירוף לספריו) או מדיטציה. גם טיפול בביו-פידבק עשוי לסייע להתגבר על התסמינים הפיזיים של החרדה. אולם אם ברצונך להגיע לשורשם של דברים ולבחון אותם, הייתי ממליצה בחום על טיפול פסיכותרפויטי. בעזרת טיפול כזה תוכלי להגיע לעומק הבעיה ולנסות להתמודד איתה , לא רק ע"י עזרים "טכניים" כמו טיפות וכו'. בהצלחה, טלי פרידמן

05/12/2000 | 23:28 | מאת: יערה

תודה, טלי -יערה

30/11/2000 | 22:57 | מאת: ד"ר דרור גרין

יערה יקרה, אני מסכים עם טלי. התיאור שלך אינו מאפשר אבחון מדויק, אך מה שחשוב הוא מה שאת מרגישה, ונדמה לי ששיחה עם פסיכולוג או פסיכותרפיסט עשויה להרגיע אותך, ולאפשר לך לבדוק האם את אכן זקוקה לסיוע או שמדובר בתופעה חולפת. את צודקת. טיפות אינן פותרות קשיים נפשיים, אלא משמשות כסם משכך באופן זמני, ורק דוחות את הטיפול בתופעה עצמה. דרור גרין

01/12/2000 | 17:42 | מאת: ד"ר אבי פלד

אין לי דבר נגדך אבל אני נגד אימרות לא נכונות מה אתה יודע על טיפות אלו - מאיפה היומרה להכריז שאינם מטפלות - שהם סם - ?

05/12/2000 | 23:27 | מאת: יערה

תודה ! יערה

01/12/2000 | 00:54 | מאת: ד"ר אורן קפלן

יערה שלום את אומרת שאת רוצה לטפל בבעיה ולא רק בסימפטומים. האם את יודעת מה הבעיה? פעמים רבות יש ויכוח בקרב אנשי מקצוע בנושא שהצגת. כיוון חשיבה אחד הוא שהתקפי פניקה הם סימפטום המאותת על בעיה פסיכולוגית עמוקה יותר, כך שאין טעם להסיר רק את הסימפטום (החרדה) כי הבעיה תישאר. נוקטי עמדה זו סבורים שיש צורך בטיפול פסיכולוגי ארוך טווח ומעמיק כדי להגיע לשורש הבעיה ורק אז התקפי החרדה יעלמו. גישה אחרת טוענת שאין קשר בין הדברים. יתכן שישנה בעיה פסיכולוגית כלשהי ואולי רצוי לטפל בה, אבל היא אינה בהכרח קשורה לסימפטומים של התקפי החרדה. גישה זו טוענת שניתן להתגבר על התקפי החרדה בטיפול קצר מועד ולשפר את איכות החיים. במידה ועדיין יש בעיות פסיכולוגיות אחרות, אפשר להתמודד עימם בטיפול פסיכולוגי דינמי. באופן אישי אני דוגל בשילוב של שתי השיטות. אני לא חושב שכדאי להמשיך ולסבול מהתקפי חרדה קשים כמו שאת מתארת. לדבר יש תופעות לוואי נפשיות משניות. עם זאת ובמקביל, חשוב לבחון לעומק את הרקע להתעוררות החרדה וההסטוריה האישית. התחלת את דבריך בכך שיש לך את כל הסיבות בעולם להיות מאושרת. האם כאשר יפסיקו התקפי החרדה תהיי באמת מאושרת? נשמע שאת לא בטוחה בכך. הייתי ממליץ לך לפנות לטיפול פסיכולוגי משולב שמצד אחד יעזור לך להיפטר מהתקפי החרדה ומצד שני יאפשר לבדוק את שאלת האושר בצורה מעמיקה. יתכן שאלו שני דברים בלתי תלויים, ויתכן שיש קשר ביניהם. כדאי לבדוק את זה בצורה מקצועית ולא להישאר עם הספקות. לגבי התמודדות בשעת ההתקף, כפי שטלי ציינה, יש קלטות להרגעה עצמית של ד"ר ברוך אליצור המגיעות עם ספר הדרכה. תוכלי לנסות ולהתאמן על הטכניקות שהוא מציע. ולסיום, אם מדובר בהתקפים חזקים ותכופים לא הייתי שולל תמיכה תרופתית, לפחות בטווח קצר. אבל כל זה דורש הערכה רצינית ואני חושש שלא תוכלי לקבל תשובה חד משמעית דרך האתר. בברכה ד"ר אורן קפלן

01/12/2000 | 17:44 | מאת: ד"ר אבי פלד

ד"ר אורן צודק אני מקנה בו שיש לו כל כך הרבה זמן לכתוב כל כך יפה בכל מיקרה SSRI (תכשירים נוגדי חרדה) יעילים מאד - תשאלי אנשים שטופלו ונרפאו

02/12/2000 | 08:43 | מאת: ד"ר אבי פלד

תאור מדוייק של הטיפול והגישה המיקצועית ביותר - תודה על העזרה ד"ר קפלן

05/12/2000 | 23:26 | מאת: יערה

תודה..... יערה

01/12/2000 | 17:39 | מאת: ד"ר אבי פלד

עושה רושם של התקף חרדה יש טיפול מאד יעיל לכך תוכלי להפתר מהמצב תוך שבועיים

05/12/2000 | 23:25 | מאת: יערה

ד"ר פלד, אתה מוכן להרחיב לגבי הטיפול הזה? שוב תודה, יערה

06/01/2001 | 18:18 | מאת: אדית

טיפול בחרדה ע"י כדורים אינם לוקחים שבועיים במקרה הטוב זה בין חודש לחודש וחצי כמובן שבשבועיים הראשונים רמת החרדה עולה כתוצאה מלקיחת התרופה למרות ההשגחה הרפואית

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית