חרדה ודופק לא סדיר

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

24/12/2001 | 21:50 | מאת: שירלי

שלום אני בת 18 וחצי וסובלת הרבה שנים מחרדות , אני נוטלת סרוקסט כבר כמעט 3 שנים מידי פעם יש לי קפיצות בלב והחסרות פעימה אני עשיתי בדיקות אקג, אקו הולטר , לב במאמץ וכ"ו ולא מצאו כלום שאלתי היא האם מתח וחרדה יכולים לגרום לדופק קצת להשתגע למידי פעם הפרעות כאלה בקצב? תודה!

לקריאה נוספת והעמקה
24/12/2001 | 22:34 | מאת: רונית

הי שירלי. כדאי לך לטפל בחרדה אצל רופא בצורה מסודרת עם שינוי של תרופות לא כדאי להזניח מכיוון שהסימפטומים של הפרעות קצב עלולים להחמיר או להתפתח לכיוונים לא צפויים. אין לך סכנה בריאותית - בוודאות! וגם אם את משוכנעת שהרופאים טועים זה לא כך. את לא היחידה. עוד פרטים על מה שעלולה לגרום החרדה אם היא לא מטופלת תוכלי למצוא בכתובת: www.panicdisorder.up.co.il בהצלחה.

24/12/2001 | 23:41 | מאת: ד"ר אורן קפלן

שירלי שלום התקפי חרדה מלווים פעמים רבות בתחושות פיזיולוגיות, בין היתר הגברת דופק, הזעה ועוד. רצוי שתפני לקבלת טיפול בחרדה. הנושא עולה פעמים רבות בפורום ולהלן סיכום קצר על הטיפולים האפשריים בתחום. ישנן גישות שונות להבנה וטיפול בחרדה. באופן כללי ישנן שתי גישות פסיכולוגיות ואחת תרופתית. כיוון חשיבה אחד הוא שהתקפי חרדה הם סימפטום המאותת על בעיה פסיכולוגית עמוקה יותר, כך שאין טעם להסיר רק את הסימפטום מאחר והבעיה האמיתית תישאר ורק תחליף צורה. נוקטי עמדה זו סבורים שיש צורך בטיפול פסיכולוגי ארוך טווח ומעמיק כדי להגיע לשורש הבעיה ורק אז התקפי החרדה יעלמו. כלומר, החרדה נובעת מגורמים רגשיים לא מודעים שיש לעבדם בטיפול. גישה פסיכולוגית אחרת טוענת שניתן להתגבר על התקפי החרדה בטיפול קוגניטיבי ממוקד וקצר מועד ולשפר על ידי כך את איכות החיים. במידה וישנה בעיה פסיכולוגית רחבה יותר ברקע רצוי לטפל בה, אבל ניתן במקביל או באופן בלתי תלוי לטפל בחרדה. גישה זו טוענת שבלא קשר לגורמים המקוריים שגרמו להתקף, ניתן ללמד את הגוף והנפש שיטות להרגעה והגברת שליטה עצמית שיביאו לפחות חשש מההתקף וירידה בהסתברות להתרחשות ההתקף. גישה זו נעזרת בטכניקות טיפוליות של הרפיה, דמיון מודרך, היפנוזה, ועוד, זאת כאמצעים להעצמת השפעתו של הטיפול הקוגניטיבי. הגישה הרפואית-תרופתית אינה מניחה בהכרח הנחות לגבי סיבות התופעה אלא יוצאת מנקודת הנחה שמסיבה כזאת או אחרת נוצר חוסר איזון כלשהו שניתן לתקנו באמצעות תרופות. באופן אישי אני דוגל בשילוב שיטות הטיפול השונות. למשל, פעמים רבות נוקטים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי אך גם שם חשובה ההבנה העמוקה והדינמית של הנפש. באותו אופן, שילוב של טיפול בפסיכותרפיה עם טיפול תרופתי במקרה של התקפי חרדה חריפים יכול לעיתים להיות יעיל יותר מכל אחת מהשיטות בנפרד. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית