מישהו יכול להסביר לי מהי שיטת EMDR?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

28/05/2001 | 00:34 | מאת: אורית ארנון

מהי השיטה ובה משתמשים בה? מישהו כאן ניסה אותה? מה דעתכם?

28/05/2001 | 00:42 | מאת: !!

שלום אורית, נסי לחפש בערך EMDR ( ב"חיפוש באתר" ). תוכלי למצוא שם פירוט על השיטה מד"ר אורן קפלן, וקישורים שונים לאתרים. שיהיה בהצלחה.

28/05/2001 | 00:43 | מאת: אלן

שלום אורית חג שמח , זו שיטה שדומה להיפנוט במקצת . מקטינים את תנועות העיניים והעפעפיים ובכך מקטינים את פעילות המוח ומרגיעים את המערכת העצבית . השיטה עובדת על כל אחד במידה הישג שונה . כדי לנסות ולדעת שכמו כל שיטה היא מצליחה על כל אחד בעוצמה שונה . בידידות . אלן

28/05/2001 | 01:22 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אורית שלום אני משתמש בשיטה לטיפול במקרים מתאימים, לעיתים בשילוב עם שיטות אחרות, הכל בהתאם למקרה ולבעיה שעולים. במצבים בהם הטיפול הזה מתאים התוצאות מדהימות, יותר מכל שיטה פסיכולוגית אחרת שאני מכיר. לעיתים בעיות קשות שנמשכות שנים נפתרו תוך שעות ספורות. עם זאת, זו לא תרופת פלא והיא איננה מתאימה לכל מצב. ככל שהבעיה ממוקדת יותר כך סיכוי פתרונה המהיר טוב יותר. לעומת זאת, לבעיות שנגררות שנים רבות ולהן השלכות על היבטים רבים של החיים, נדרש בד"כ טיפול ארוך בהרבה. בכל מקרה, גם במקרים כאלה ניתן להיעזר בשיטה כחלק מהטיפול הנרחב. ההסבר לשיטה קצת מורכב, אבל בעיקרון מדובר בשילוב של מספר טכניקות טיפוליות מוכרות ובנוסף מספר מרכיבים ייחודיים. הרעיון הוא לגעת בנושאים מטרידים כמו פוסט טראומה או פוביה, ולנסות להשתחרר ממחשבות קשות שרודפות את המטופל לגבי אותם נושאים. הטראומה או הפחד יכולים להיות עצומים אבל לעיתים קרובות מדובר גם בנושאים פחות קיצוניים אבל שפוגעים באיכות החיים ורוצים להיפתר מהם. כך שניתן להשתמש בשיטה מנושאים טראומתיים אופייניים כמו הלם קרב, פיגועים, תקיפה מינית, תאונות דרכים וכדומה, ועד סוגי חרדות כמו פוביות מחיות, חרדת בחינה, פחד לטוס, להופיע בפני קהל, ועוד ועוד. בתהליך הטיפולי יש מרכיבים של היזכרות באירוע או במחשבה המטרידה, נגיעה בסוג המחשבות סביב אותם אירועים ובמשמעותן על תפיסת העצמי וניסיון לעצב צורת הסתכלות חדשה על כל אלו יחדיו. כל זאת נערך תוך שימוש בתנועות עיניים מהירות המונחות על ידי המטפל, דבר שמגביר את יעילות הטיפול ועל שמן גם שם השיטה. יש אכן שמשייכים לטכניקה הזו הסברים היפנוטיים. דווקא מייסדי השיטה טוענים שלא מדובר בתהליך היפנוטי אלא בדרך קוגניטיבית ליצור תגובה מוחית ייחודית שיוצרת אינטגרציה בין צד ימין של המוח וצידו השמאלי, מתוך הנחה שלפחות חלק מזיכרון הטראומה נחקק בצד הימני של המוח (שאינו ורבלי ולכן המידע הנחקק בו הוא יותר אינטואיטיבי ולא-מודע) ועל ידי פעולת העיניים נוצר ערוץ גם לצד השמאלי של המוח (שלו יכולת ורבלית והבנה סמנטית) וכך למעשה עוברת הטראומה עיבוד. התרגום לראשי התיבות של השיטה הוא "עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים". היא פותחה בארה"ב ומופעלת היום במקומות שונים בעולם וגם בישראל. השיטה מניחה שכשאדם מוטרד מאוד מדבר כלשהו מוחו אינו מסוגל לעבד אינפורמציה באופן רגיל ונוצרת מעין בועית זיכרון שאיננה נשכחת כמו אירועים רגילים. כאמור, הטענה היא שהזכרון הטראומתי ממוקם באזור מסויים במוח שאינו מאפשר עיבוד של החוויה ולכן היא נותרת חקוקה לאורך זמן. (מסיבה זו כנראה טיפול פסיכולוגי דינמי אינו מצליח לפוגג את החוויה הקשה). הטכניקה הטיפולית משתמשת בתנועות עיניים מהירות תוך כדי עיבוד הטראומה בזמן הטיפול בדומה למה שקורה בשנת חלום כאשר העיניים נעות במהירות. יתכן לפיכך שהטכניקה יוצרת סימולציה לתהליך הקורה בשינה, שידוע כמשפיע על עיבוד חוויות ולמידה. התוצאה היא שנוצרת אינטגרציה טובה יותר בין התמונה הטראומתית או המחשבה המפחידה לבין המשמעות המילולית שלה, וכך ניתן "לוותר" על ספיחים רגשיים לא הגיוניים המסופחים פעמים רבות לחוויה הטראומתית (כמו למשל, "אני אשם במה שקרה ולכן אני לא שווה כלום"). ניתן לעיין בהסברים נוספים באינטרנט, למשל ב http://www.emdr.com אם נותרו שאלות נוספות אשמח לענות. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית