שאלות לגבי ocd......

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

08/04/2017 | 22:58 | מאת: NOT_FOUND

היי, אני סובלת כבר קצת יותר מעשור ממלא סוגים של בעיות נפשיות שדי מגבילות אותי ואת התפקוד שלי בחיים. הייתי בהרבה טיפולים, לקחתי מיליון סוגי כדורים (עדיין מטופלת). דווקא ocd זה הדבר שסבלתי ממנו הכי פחות. כלומר אני מניחה שתמיד סבלתי גם מ-ocd. בעיקר מחשבתי. חלק גדול מהאוסידי שלי תמיד היה בקטע של ניתוח מחשבתי של דברים שעשיתי ואם עשיתי אותם כמו שצריך, אם לא טעיתי, אם אמרתי משהו שלא הייתי צריכה להגיד או להיפך. קטע של דיוק ושלמות היו ועדיין חשובים עבורי. המון מחשבות של ספק וחוסר החלטיות. הדברים האלו היו משגעים אותי וגורמים לחרדה. בנוסף, הייתה לי תקופה שחששתי לפגוע מינית בילדים שעליהם שמרתי או לגנוב דברים מהבית (דברים שמעולם לא עשיתי כמובן). זה נשמע הרבה אבל התמודדתי עם הדברים האלו יחסית בצורה סבירה, שאפילו לא כ"כ ציינתי את זה בטיפולים. זה לא היה אישיו מרכזי. בשנתיים האחרונות, ובעיקר בשנה האחרונה, אני באיזושהי החמרה באוסידי. אני לא יכולה להשוות את הרמה ללפני שנה, לפני חצי שנה, לפני חודשיים וכו'... זה מטורף. זה מחמיר כל יום עד שזה כבר נעשה כרגע אחד הדברים הכי קשים עבורי. זה התפשט לכ"כ הרבה תחומים וכל יום נוספים דברים חדשים. קשה לי אפילו לתאר את הסוגים של האוסידי כי זה כבר נעשה רחב. יש לי הרבה שקשורים ללכלוך ומחלות. שטיפות ידיים. יש לי הרבה שקשורים לספק ודיוק. פחדים לטעות ולעשות נזק. אני מרגישה מותשת נפשית ופיזית. אין לי כוח לחשוב/לעשות פעולות מסוימות, אבל אני יודעת שאם אני לא אעשה אותן, אני אהיה בחרדה (גם כשאני עושה אותן אני הרבה פעמים בחרדה). ממש לאחרונה נוסף קטע חדש שמעולם לא היה לי. כשאני מוצפת בהמון מחשבות בתוך הראש ואני מרגישה חוסר שקט, אני לפעמים ממצמצת חזק הרבה פעמים. זה חצי מודע ומכוון, וגם קצת נעשה אוטומטי. יש בזה משהו טיפה מרגיע, כאילו אני מנסה לעשות reset למוח. אני נורא רגילה לסבול. רגילה לבעיות שלי. יש עליות וירידות במצבי ובהתאם לזה הטיפולים משתנים. אבל עדיין זה מוכר לי. אני לא מצליחה להבין איך האוסידי פתאום נכנס בכל הכוח לתמונה. האם זה יכול להיות שocd יתחיל להפריע בשלב מאוחר יותר? האם זה הגיוני שהוא מחמיר בקצב כ"כ מהיר? אני כבר לא יכולה לשאת את מספר הקשיים והבעיות שיש לי. הבנתי שיש טיפול קוגנטיבי התנהגותי לזה אבל אני לא מצליחה להבין איך זה יכול להועיל כשמדובר בספקטרום רחב של אובססיות, גם מחשבתיות. בקיצור, מה ניתן לעשות? אני יותר מיואשת מבד"כ כרגע. תודה!

שלום לך, לא ציינת אילו בעיות נוספות קיימות, כך שקשה לי להשיב תשובה ספציפית. עקרונית, יש שלוש קבוצות של טיפולים שיכולים להיות יעילים ל-OCD: תרופתי, CBT, וטיפול היפנוטי (במקרים מסויימים). למרות שהתפיסה היום היא ביולוגית בעיקרה, הרי שיש לדעתי חשיבות לזהות את הבסיס עליו 'יושב' ה-OCD ולתת מענה מתאים (האם למשל, הקושי לשאת חרדה? הקושי לשאת אמביוולנטיות? קושי עם מיניות? וכו'). זה תלוי כמובן במשאבים הנפשיים וקשור גם לבעיות האחרות שציינת שאת מתמודדת איתן. אודי

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית