וריקוצלה וטיפול ivf

דיון מתוך פורום  וריקוצלה דליות בוורידי האשכים

02/06/2014 | 22:47 | מאת: יוסי

יש לי וריקוצלה קלה והתחלנו הליך של טיפולי הפרייה חוץ גופית. האם יש חשש לתקינות העובר? שמעתי שזה יכול להשפיע על המטען הגנטי של הזרע. או שהטיפולים עוקפים את הבעיה?

שלום יוסי, ראשית, תודה על השאלה החשובה. אני בטוח שהשאלה הזו מטרידה גולשים נוספים ולכן אענה עליה באריכות. וריקוצלה היא בעיה שכיחה, כ- 15% מהגברים סובלים מוריקוצלה בדרגה זו או אחרת. רוב הגברים עם וריקוצלה - אינם סובלים מבעיית פוריות. ככל שהוריקוצלה גדול יותר - כך הסיכוי שתהיה בעיית פוריות הוא גדול יותר. אם הוריקוצלה דו-צדדי - הסיכוי לבעיית פוריות הוא גדול יותר. ככל שהוריקוצלה קיים שנים רבות יותר - כך הולכת ומתקדמת הפגיעה ביצור הזרע. הפגיעה ביצור הזרע מתבטאת במספר דרכים: בבדיקת הזרע - רואים פחות תאי זרע (ריכוז נמוך), רואים פגיעה בתנועתיות של הזרע (תנועה חלשה יותר, אחוז גבוה יותר של תאי זרע שאינם נעים כלל וזרע שנע אך אינו מצליח להתקדם) ומורפולוגיה נמוכה - אחוז נמוך של תאים שנראים בצורה תקינה ואחוז גבוה יותר של תאים פגומים במראה שלהם. בנסיונות להשגת הריון ספונטני - סיכוי נמוך יותר להשגת הריון. בטיפולי IVF - טיפולי הפריה חוץ גופית - רואים שיעורים נמוכים יותר של הפריית הבייציות ואם יש הפריה - איכות העוברים היא נמוכה יותר וסיכויים נמוכים יותר לקליטת העובר שההחל להתפתח כשמעבירים אותו לתוך הרחם. לאחר ההעברה לרחם - יש סיכויים נמוכים יותר להמשך התפתחות ההריון וסיכוי גבוה יותר להפלה בשלבים הראשונים של ההתפתחות של ההריון. אם בוחנים את החומר הגנטי של צאי הזרע (DNA) - רואים כי כאשר קיים וריקוצלה משמעותי - בחלק גדול יותר מתאי הזרע ה- DNA אינו תקין אלא שבור. ישנם תהליכים רבים מאוד בתא הזרע ומשימות רבות שתא הזרע צריך לבצע על מנת להביא להריון שאנחנו לא יודעים לבדוק. סביר להניח כי ביום מן הימים, כשנוכל לבדוק טוב יותר את איכות הזרע ויכולתו לתפקד - נמצא כי וריקוצלה פוגע בכל התהליכים האלה. לשאלתך: כאשר משתמשים בזרע באיכות נמוכה לטיפולי IVF - סיכויי הצלחת הטיפול נמוכים יותר, אך מעולם לא נמצא כי יש שיעור גבוה יותר של מומים בעובר. אי-תקינות הזרע מביאה לסיום תהליך ההפריה וההתפתחות בשלבים מוקדמים, ולא ליצירת עוברים לא תקינים שימשיכו ויתפתחו. במקרה שלך יש לבחון האם הוריקוצלה הקל משפיע על איכות הזרע לרעה ולשקול האם תיקון הוריקוצלה יכול להביא לשיפור איכות הזרע ולהעלאת סיכויי הצלחת טיפולי הפוריות או אפילו ליתר אותם. אין חשש כי שימוש בזרע שתתן - יביא ללידת צאצא עם מומים מולדים, מעבר לשכיחות מומים כאלה בהריונות IVF כאשר הזרע נלקח מגברים ללא וריקוצלה. בהצלחה בטיפולי הפוריות, ד"ר רענן טל

03/06/2014 | 01:12 | מאת: יוסי

תודה רבה על התשובה המפורטת. במקרה שלי אכן נתוני הזרע נמוכים. אני מטופל כעת באנטיביוטיקה לאור תרבית זרע חיובית. האם להבנתך יתכן שהחיידק משפיע גם הוא על תוצאות נתוני הזרע?

יתכן. ממליץ לך לפנות להערכת פוריות מקיפה אצל אורולוג.

מנהל פורום וריקוצלה דליות בוורידי האשכים