אבחנה של פראתירואיד הדומה לאדנומה

דיון מתוך פורום  בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

26/09/2017 | 22:44 | מאת: י

שלום אני בת 45, הופניתי לאינדוקרינית עם ערכים של סידן מעט גבוה 10.6. זרחן נמוך 2.07 ויטמין D נמוך 55 PTH - 61 עשיתי אולטראסאונד של הצוואר במכון מור- אחורית וקאודלית לקוטב תחתון של אונה ימינית יש ממצא היפואקואי אובלי. לא וסקולרי כ-2.2 ס"מ מתאים לאדנומה של הפראתירואיד. אין ממצאים אחרים. הרופאה האינדוקרינית הפנתה אותי לבדיקת צפיפות עצם ולבדיקת מיפוי בלוטת התריס וכן בדיקות: איסוף שתן 24 שעות ביממה יצא זרחן באיסוף שתן גבוה 1535. וסידן בשתן באיסוף שתן - יצא גבוה -498. וקראטינ באיסוף שתן יצא תקין. בסידן הרגיל בדם יצא 11.51. והזרחן בדם יצא נמוך 2.13. ובבדיקה החוזרת ה-PTH יצא בטווח הנורמה -47.4. רציתי לדעת מה ההבדל בין הסידן והזרחן בדם לשתן. ואיך יכול להיות שפעם ה-PTH גבוה ופעם נמוך. כמובן יש לי תור בעוד חודש וחצי לערך אצל האינדוקרינית מקווה שעד אז יהיו לי תוצאות של המיפוי והצפיפות עצם. מה נראה לך האבחנה הנכונה לפי מה שכתבתי. גמר חתימה טובה

שלום רב, מדובר בעודף סידן בדם עקב הפרשה מוגברת של הורמון בלוטת יותרת התריס שנקרה PTH. מצב זה מתאפיין ברמות גבוהות של סידן בדם ובשתן, ורמה נמוכה יחסית של זרחן בדם, כי ה- PTH מעלה את הפרשתו בשתן, ולכן בשתן מופרשת כמות גבוהה של זרחן. רמת ה- PTH באחת הבדיקות שנמצאת בטווח הנורמה- עדיין מעידה על הפרשה מוגברת של ההורמון, כי במצב תקין עליה ברמת הסידן מלווה בירידת ה- PTH לערכים מאוד נמוכם. טיפול במחלה הוא הרחקה כירורגית של אדנומה של בלוטת היותרת התריס שמאבחנים באולטרהסאונד ובבדיקת מיפוי בלוטת יותרת התריס. במידה ויהיה ספק במיקום האדנומה לפי בדיקות אלו- הרופא ישקול ביצוע בדיקות הדמיה נוספות. בברכה, דר ילנה סיגל

27/09/2017 | 13:57 | מאת: י

תודה על התשובה. איך עושים את המיפוי והאם ניתן לעשות פעילות גופנית אחרי. והאם צריך לבצע צפיפות עצם. יום טוב.

מנהל פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס