פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

"גן העדן של ילדות" הוא מושג שטבעו המבוגרים, מתוך התרפקות על ימים רחוקים חסרי דאגה ומכאוב. אלא שמנקודת מבטו של הילד הקטן, החיים נראים לא פעם כזירת התמודדות עם משימות ואתגרים, הגובים מחיר רגשי לא מבוטל. כמבוגרים, אנו נדרשים לסייע לילדינו להתאים עצמם בהדרגה לתביעותיו של עולם משתנה, הפכפך, הנע ללא הרף, מחליף פנים ואופנות בקצב מהיר. פורום זה נולד מתוך הצורך לתת מענה לשאלות ולבטים סביב גידולם של ילדים בתווך הגדול הזה שבין ינקות לבגרות. חלק מההתמודדויות בחייהם של ילדים קשור למשברים התפתחותיים נורמטיביים (גמילה, לידת אח, כניסה לגן או לביה"ס, וכיו"ב), וחלק לנסיבות לא צפויות או לא רצויות במשפחה, בסביבה הקרובה או הרחוקה (מגבלה גופנית, מחלות, גירושין, תאונות, איום בטחוני, וכד'). הנכם מוזמנים להפנות לכאן כל שאלה או דילמה בנושא בריאותו הנפשית של הילד והמתבגר, ולהתייעץ על דרכי התערבות אפשריות, במסגרת הבית והמשפחה או בסיועם של גורמים מן החוץ. בשמחות!
8495 הודעות
8179 תשובות מומחה

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

בס ד שלום. יש לי תינוק בן שנה וחצי עם תסמונת דאון שנמצא במעון שיקומי ומגיע לשם בהסעה. הוא לא מצליח להתמיד במעון שכן הוא תמיד חולה . פתאום מקיא בגן - ואז שבוע בבית. משלשל - ואז נשאר בבית. וככה כל פעם מחדש מגיע למעון יום יומיים וחוזר הביתה לכמה ימים. שאלתי האם יכול להיות שזה תגובה פסיכוסומטית? הוא מאוד קשור אליי - האימא ומפחד מאוד מזרים. במעון הם מתארים שהוא בסדר עם הצוות . למרות שאני לא לוקחת אותו ולא מחזירה כי יש לו הסעה. מעניין אותי לדעת אם יש דבר כזה תגובות סומטיות בגיל כזה כדי להישאר עם אימא בבית..

שלום, הילדה שלי בת שנה וחצי וברור לי שיש לה הפרעת התנהגות קשה אני רק לא יודעת למי לפנות ומה לעשות... אולי כאן אוכל לקבל הכוונה . מאז שהיא נולדה, היא קיבלה המון ידיים, הרמנו אותה מלא, פינקנו אותה מאוד לא שלחתי אותה עד עכשיו אפילו למסגרת, אני נמצאת איתה בבית וכרגע לא נראה שארשום אותה לאף גן היא ילדה שמאז שהיא נולדה מאוד מאוד קשה להרדים אותה, כמעט בלתי אפשרי ויוצא שהיא מגיעה המון למצבי קיצון של עייפות שגורמים לה להיות נידית ובכיינית במהלך כל היום גם כשהיא נרדמת, היא קמה כל שעה, לפעמים פחות ולא תמיד אפשר להחזיר אותה לישון כי היא פשוט לא מסכימה היא נרדמת לרוב על הידיים או בנידנודים בעגלה בבית/ בחוץ לאחרונה זה רק מחמיר- ברגע שהיא לא מקבלת ידיים היא משתנקת מבכי בקטע מלחיץ מאוד, היא ממש לא מצליחה לנשום ומקיאה!!! הדבר היחיד שעוזר זה להרים אותה אבל לפעמים זה לוקח שעות להרדים על הידיים וגם לי וגם לבן זוג שלי אין כוחות נפשיים ופיזיים לזה יותר זאת אומרת שגם אם אנחנו רוצים לעשות כל מיני שיטות חינוך לשינה שהציעו לנו, זה ממש לא אפשרי כי הילדה מקיאה מבכי ואנחנו מפחדים שתתייבש כי זה כבר הגיע למצב הזה וחוץ מזה אנחנו לא יכולים לשמוע ולראות אותה במצב הזה אז פשוט נכנעים כל פעם ללהרים על הידיים שעות חשוב לי לציין שהיא ילדה מאוד דעתנית, עקשנית, עומדת על שלה. אם היא לא מקבלת מה שהיא רוצה, היא מאבדת את זה לחלוטין! היה אפשר לראות את זה כבר מגיל מאודדד קטן ולדעתי, ותקני אותי אם אני טועה, נולדים עם אופי מסויים, תכונות מסויימות, ובוא נגיד שההתנהגות שלנו של לעטוף אותה ולפנק יותר מדי רק החמירה את המצב. השאלה מה כן אפשר לעשות במצב הזה? אנחנו ממש מתוסכלים ומיואשים אין לנו חיים כל היום זה רק סביב לנסות להרגיע אותה ולהרדים אותה אין לי זמן לאכול, אנחנו לא ישנים.. בבקשה אשמח לתשובה !! תודה

שלום לך, אני בהחלט שומעת את חוסר האונים שלכם כהורים אולם אני חייבת לומר שאתם נשמעים מאוד מבולבלים...תינוקות לא סובלים מ"הפרעת התנהגות " צרכים של תינוק אינם "נידיות" ושיטות החינוך שניסיתם שהובילו להקאה והשתנקות כנראה החמירו מאוד את המצב. בגדול אני רוצה לומר שהפיתרון אינו בקצוות..זה לא או- הרדמה על הידיים- תמיד או לתת לה לבכות עד שתשתנק ( במאמר מוסגר אומר- שיטות חינוך לשינה...צריך להזהר מזה מאוד). אפשר גם לשבת על יד התינוקת וללטף אותה במיטה, לשיר לה, לשכב לידה על מזרון ועוד כל מיני שיטות הדרגתיו ליצירת נפרדות- שמשאירות אותך קרובה אך לא צמודה. בנוסף חשוב לבחון את כל ההתנהלות במהלך היום שיתכן ותורמת למצב לא פחות מאשר המזג המולד אותו הזכרת בשאלתך. מציעה בחום הדרכת הורים עם איש /אשת מקצוע מוסמך ומורשה. בברכה, ירדן

22/03/2024 | 21:12 | מאת: Yoyo

שלום, אני ובעלי בהליכי גירושין ועוד לא סיפרנו לילדים (בן 12 וחצי, בן 10 ובת 6 וחצי). באוגוסט לבכור יש בר מצווה ובני משפחה המליצו לנו להמתין עם הגירושין ושיתוף הילדים בהחלטה לאחרי הבר מצווה כדי שהבכור לא יתבאס וזה יקלקל לו את החוויה וכדי שתהיה אווירה טובה. חשוב לציין שכל ההליך נעשה ברוח טובה יחסית ובצורה מכבדת ביני לבין הגרוש לעתיד. אנו בתהליך גישור שמתקדם טוב ואין בלאגנים ודרמות. לי זה נראה הרבה לחכות עד ספטמבר במיוחד לאור העובדה שהתהליך כבר ממש לקראת סיום וכבר יש הסכמות. אשמח לשמוע חוות דעת של פסיכולוג

הי, בהנחה שזה אכן ארוע חשוב ומשמעותי עבורו, אז אומר שאנחנו כהורים בהחלט צריכים לשים עצמנו בצד למען ילדינו לא פעם ולכן נראה לי שדחייה של חודשיים שלושה של החלטה כה דרמטית ומטלטלת עבור ילדים, בהחלט סבירה ורצויה בהינתן אירוע כה משמעותי וחד פעמי שכזה. בברכה, ירדן

22/03/2024 | 04:31 | מאת: גדליה

שלום איך עלי להתייחס למצב של אוננות של ילדה בת 6 האם זה תקין? או שכדאי לטפל בזה

הי, אני באמת מציעה לקרוא ולהבין מעט יותר את כל הנושא של מיניות אצל ילדים ובכלל...כדי שיהיו לך תשובות לפחות בסיסיות בנושא. אוננות היא דבר טבעי, בקרב מבוגרים וילדים כאחד, השאלה היא המינון, האופן.. צריך להבין יותר את התמונה. אתה מוסמן לכתוב לי שוב ולהרחיב. בברכה, ירדן

17/03/2024 | 13:44 | מאת: אישה

שלום לבני בן השנה ו 8 חודשים ישנם דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם מידי יום ביומו שהחלו לפני מספר חודשים ומאז זה רק החמיר. מידי פעם במשך היום הוא יורק על אנשים, עלינו (הוריו), ילדים בחוץ ובגן (נמצא איתי בגן עם אמא פעמיים בשבוע) ובנוסף, גם על אנשים בטלוויזיה. לאחרונה, בעת היריקה הוא גם מכה עצמו במצח ובראשו. כמו כן, הוא נוגח בנו לעיתים קרובות ובכל בני המשפחה בראש וברגל ומרביץ לנו בפנים (לעיתים צוחק מיזה) אציין שכל זה נעשה גם כשהוא לא מתוסכל/עייף לא עוזר התעלמויות/הערות/דיבור ברוגע/הסחות דעת. הוא ממשיך עד שנרגע. בנוסף, לעיתים בגן עם אמא, הוא חוטף משחקים לילדים אך גם משחק ואף נותן משחקים. הוא יוצר קשר עין ותקשורתי אך שום מילה שאומר אינה ברורה מלבד המילה אבא שהחל לקרוא לכל מיני חפצים אבא. לאחרונה, כשרואה קרובי משפחה שמכיר ואת הסבים והסבתות שרואה מספר פעמים בשבוע הוא נעמד כמו "פסל" למשך מספר שניות עד שמשתחרר אבל לא רץ אליהם ולא קןרא להם ישר אלא מקבל פניהם ופניי כולם על ידי כך שמראה חפצים שלו כגון: חיתול, מוצץ (שנותן אפילו לדמויות בטלוויזיה). לי הוא כלל אינו קורא אך יודע להצביע על כולנו ועל דברים שרוצה. אציין, כי יש לו נוזלים רבים באוזניים, שקד שלישי וסובל מתסמונת דום נשימה חסימתי. צריך לעבור במאי ניתוח שקד כנראה גם כפתורים. כשאומרים לו תן חפץ למישהו מאיתנו הוא נותן למישהו אחר ממי שהתבקש לתת. אשמח למענה ולדעת את הסיבות להתנהגויות הללו בתודה מראש

הי הבן שלך עדיין בגיל של ביקורות התפתחותיות ב"טיפת חלב", מציעה לגשת לשם בהקדם ולהתייעץ פנים מול פנים או לחילופין עם רופא/ת הילדים שלו. אם לא תקבלי תשובות מספקות, נסי לקבוע פגישה עם פסיכולו/ רופא התפתחותי. שאלותייך חשובות, לא היתי מתמהמהת בברכה, ירדן

17/03/2024 | 18:43 | מאת: אישה

תודה על תגובתך המהירה בטיפת חלב אמרה שהכל תקין ותואם גיל אנחנו בהתפתחות הילד היינו פעם בשבוע אצל קלינאית שממש בחנה את היכולות שלו וההתנהגות וטענה שהכל תואם לגיל בנוסף גם פיזיותרפיסטית, מרפאות בעיסוק לאחר מספר מפגשים ובנוסף מפגשים עם נוירולוגית התפתחותית שטענה אותו הדבר שזה תואם גיל וכולן פה אחד אמרו שהוא חכם ומבין הכל וזו התנהגות מוכרת. הקלינאית אמרה שנבוא אחרי הניתוח של השקד וככל הנראה הכפתורים והנוירולוגית אמרה בגיל שנתיים אך הן לא רואות שום דבר חריג. אך אני חשה תסכול רב ובעיניי יריקות ונגיחות זה לא דברים שראיתי שפעוטות עושים

17/03/2024 | 18:47 | מאת: אישה

שכחתי לציין שצ'יפ גנטי בהיריון היה תקין לחלוטין עקב שקיפות מעט מעובה 3.5 בנוסף ביצענו mri ראש וסקירת מוח שגם יצא תקין

תשמעי...אם כולם אומרים שהכל בסדר, אני מכזה מרחק... מה אוכל לתרום לך? אני כן אומר שמה שחשוב הוא שתצליחי להנות ממנו ומכל מה שנפלא בו. אם אכן קיימת בעיה, דברים יתבהרו בגיל 3, זה גיל שהדברים הרבה יותר ברורים מבחינה אבחונית בדרך כלל, בנתיים, מציעה לך פשוט להרפות ולהנות ממנו.

18/03/2024 | 01:47 | מאת: אישה

תודה רבה על תגובותייך המהירות אסתכל על הדברים החיוביים שאלתי כאן על מנת לקבל חוות דעת נוספת ולדעת האם אכן ישנם לא מעט מקרים כאלה ושזה מסתדר

10/03/2024 | 09:40 | מאת: דניאלה

שלום רב, אני בת 50, נשואה, אם ל- 3. לאחרונה יש חיכוכים רבים ביני לבין בעלי על רקע משבר שחווינו ומשקעים מן העבר זה כפלי זו. אנו מנסים לפתור את הבעיות בינינו ללא טיפול זוגי מאחר והוא מתנגד לכך עקרונית. בתנו הצעירה, "בת הזקונים", בת 13, חוותה קשיים רגשיים בעקבות משבר חברתי במעבר מהיסודי לחטיבה . אז, לבקשתה, היא החלה טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי ומצבה השתפר מעט. היא נערה רגישה ונבונה מאד . לאחרונה היא מספרת שהיא מרגישה בדידות בבית כי אחיה הגדולים לא נוכחים (אחד בצבא והשני סטודנט) והיא מרגישה שכלב יעזור לה רגשית וחברתית. היא מנדנדת לנו כבר שנים להביא כלב ותמיד אני זו שסירבתי מכל בני הבית. התנגדתי לכך מתוך מחשבה שהעול יהיה עליי אחרי שההתלהבות תישכך שיהיה בלגן בבית ושאין לי כוח להתחיל לגדל "ילד" נוסף. בתי טוענת שהיא תעשה הכל עם הכלב. כרגע אני נקרעת בין הרצון להסב לבתי אושר לבין מחשבותיי על עתיד יחסיי עם בעלי, החשש שניפרד ואני אשאר עם כלב לכ-20 שנים ואהיה מחויבת לטפל בו. היום, בגילי, אני מרגישה שאני צריכה רוגע ושלווה ולא עוד יצור שובב שידרוש תשומת לב וטיפול יומיומי. מכרים שהם בעלי כלבים אומרים שכלב יעשה פלאים בבית ויביא שמחה לכולם. בתי מתחננת יום יום, היא טוענת שאני אגואיסטית ולא מוכנה להתפשר על רצונותיי למענה, כדי שיהיה לה טוב. הילדים הגדולים גם מפעילים עלי לחץ שאני צריכה לעשות למענה את המהלך הזה. אני ממש מתלבטת ומרגישה רע ולא יודעת מה לעשות. אשמח לעצה. תודה

שלום דניאלה, אני שומעת היטב את מצוקתך בשאלתך...אולם ביתך נאבקת במצוקות שלה, עושה את העבודה הנדרשת ואף מצליחה. האם את יכולה לומר שאת עושה את אותו הדבר? ברמה האישית, לא הזוגית....ביתך מאתגרת אותך, היא רוצה לחיות, רוצה חיות ושמחה אולם את לא שם. אני חושבת שכהורים, המחויבות שלנו היא לחיים, למרות הדיכאון שרובץ בקרב חלקנו....והמחויבות לחיים שוות ערך למחויבות לביתך והפעם היא מופיעה בצורה של כלב. כלב בהחלט יכול להכניס לבית יותר חיוניות וגם יאלץ אותך לזה. את הרי מודעת לזה ולכן נמנעת אבל כפי שאמרתי, לפעמים כהורים עלינו לדחוף עצמנו לכיוון החיים ולדעתי זה מה שנדרש פה. אם לא תסכימי להביא כלב, לפחות תתחייבי לעבוד על המצוקות שלך. את חייבת את זה לביתך, לילדייך ולעצמך. אוסיף בקטנה...שמחקרים מראים שחיית מחמד משפרת בריאות נפשית מאוד ולמעשה הכלב יהווה זרז לתהליך החשוב הזה שכדאי שתעברי בכל מקרה. כל טוב ירדן

12/03/2024 | 13:32 | מאת: דניאלה

תודה על תשובתך. אשמח להבין את הכוונה במשפט: "האם את יכולה לומר שאת עושה את אותו הדבר? ברמה האישית, לא הזוגית...". כוונתך האם אני עוזרת לעצמי? אני נמצאת כרגע על פרשת דרכים עם עצמי ועם הזוגיות שלי. נעה בין רצון להשאר יחד לבין להיפרד. חוששני שהבאת כלב תהיה טעות , כמו ללדת ילד נוסף לתוך מערכת יחסים בעייתית. אול גם כלב יסבול מהמתח בבית. קראתי מחקרים על היתרון בכלבים ומצד שני גם על האחריות הכרוכה בכך. אני עושה מה שנדרש כדי לתת לבתי טיפול מקצועי , אך עדיין היא רוצה "חבר" נאמן שיגיע בדמות כלב. האם לדעתך עליי לוותר על התנגדותי לכלב למענה?

כן

שלום, בתי בת השנתיים אוחזת רוב הזמן את הצווארות בחולצתה, כך שיוצא לה כמו שפיץ כזה בין האצבעות ואותו היא מלטפת עם אצבע נוספת. כאשר אומרים לה להפסיק היא מחייכת, כאילו יודעת שמה שהיא עושה הוא שונה. האם זו פעולת הרגעה? עושה את זה כבר המון זמן. שמתי לב לכך שהיא גם מאוד מופנמת ושקטה עד שפתאום היא מחליטה להיפתח ולדבר חזק. על מה זה מעיד?

הי כתבת נכון בעצמך, זו כנראה דרך שלה להרגיע ולווסת את עצמה. אני מציעה לך לבחון במקביל דרכים נוספות בהם תוכלו להפוך עבורה את העולם לבטוח יותר...אולי יותר זמן איתה, אולי יותר תיווך, אולי להכין אותה טוב יותר למה עומד להגיע/לקרות, יותר החזקה פיזית...או כל דבר אחר שעולה בדעתכם. בברכה, ירדן

26/02/2024 | 08:25 | מאת: אודליה

בתי בת 17.5. בכורה מבין 3 אחים. לפני מס' חודשים נחשפתי למכתבים שמצאתי אצלה במגירה. המכתבים מיועדים אליה ובעלי אופי רומנטי. חלק מהמכתבים נכתבו ע"י חברה שלומדת איתה וחלק מהמכתבים נכתבו ע"י ילד שלומד איתה. בשני המקרים בתי השיבה ושיתפה פעולה עם ההתכתבות. אציין כי גם את הילד וגם את הילדה אני מכירה ומעת לעת הם אף מגיעים אלינו הביתה במסגרת הגעת מס' חברים של בתי כקבוצה. אני מתקשה ליצר מול בתי שיח פתוח על מנת להבין מה קורה בשתי הסיטואציות ובפעם היחידה שניסיתי לגשש היא נאטמה ונסגרה ומאז איני יודעת מה לעשות. כאמא אני רוצה להבין אם מדובר בהתנסות מינית וסקרנות של הגיל או שבתי כבר גיבשה נטיה מינית ועכשיו מתנהלת בתוך 2 מערכות יחסים שמבקשת לבדוק מה "עובד" יותר. מבקשת את ההכוונה שלכם כיצד אוכל לפעול להמשך וכיצד ניתן ליצור שיח מול בתי בעזרת כלים שאולי טרם נחשפתי אליהם.

הי אודליה, אני שומעת שאת מחפשת ללמוד "כלים" כדי לקבל תשובה לשאלה שמעסיקה אותך ושאולי מעוררת בך חרדה. אני כבר אומרת לך שאם זו תמשיך להיות המוטיבציה שלך - להרגיע את החרדה שלך עצמך - אף כלי לא יעזור לך בשלב זה... ביתך תרגיש את המוטיבציה החבויה ולא תשתף פעולה. אם מערכת היחסים בינך לבין ביתך אינה כזו שמאופיינת בפתיחות ובשיתוף (שהרי גם חדרת לפרטיותה כדי ללמוד עליה) הרי שאם ברצונך לשנות את אופי מערכת היחסים, תצטרכי לעשות הרבה מאוד עבודה עצמית כדי לבנות או אולי לתקן תשתית רעועה של מערכת היחסים בינכם. שיחות עם פסילוג/ית קלינית או כל מטפל מוסמך יוכלו מאוד לעזור לך במטרה חשובה זו. בברכה, ירדן

26/02/2024 | 14:44 | מאת: אודליה

תודה רבה על התשובה. אציין שבתי לא יודעת שאני ראיתי את המכתבים, עד גיל 16 הייתה מאוד פתוחה ומשתפת ופתאום מאוד נסגרה והפסיקה לשתף.

23/02/2024 | 03:21 | מאת: אמא מודאגת

היי, לאחרונה שמתי לב שהתינוקת שלי אין בעיה לגשת לאנשים זרים ולבקש שירימו אותה , או לחבק פתאום אישה שבאה לקראתינו ברחוב, במרפאה ובמשחקיה, ממש פולשת למרחב אישי של כל אדם, מאז שזוכרת אןתה לא נראה לי שעברנו שלב של חרדת זרים, קראתי באינטרנט על הפרעת dsed, ושזה יכול להווצר מטראומה או הזנחה או נטישה או שלתינוק אין קשר בריא עם מטפליו, האם יש ממה לחשוש ? האם זה יכול להעיד על אוטיזם? לאן לפנות? מעבר לזה היא מקסימה כל מי שפוגש אותה ומתפתחת בסדר לגילה.. התחילה ללכת בגיל 11 חודשים, מצביע יודעת לבקש מה שרוצה, יש משחקי דמיון, קשר עין יציב , קצת שובבה ולפעמים מרביצה מתסכול או לבדוק גבולות, אני נורא מודאגת.. מציינת שלאחרונה נולדה לה אחות קטנה שלה היא נוטה או להרביץ או ללטף ולנשק

שלום לך אמא מודאגת, אני אכן שומעת כמה את מודאגת...עסוקה בלשלול סימפטומים תיאורטיים כאלה או אחרים. להביט על ביתך כצבר סימפטומים, עשוי להיות הרסני עבורה. זה בהחלט טבעי לחוות חרדה, חוסר הבנה, פחד ועוד כשהופכים להיות אימהות לראשונה, אולם אם לא תצליחי להכיל את רגשותייך, ההשפעות על ביתך עלולות להיות שליליות. מה דעתך להשקיע במספר פגישות של יעוץ והכוונה הוריים? מציעה לגשת למטפל מוסמך, וללמוד עוד על הגיל הזה ברמה ההתפתחותית כמו גם על החרדות שלך עצמך. לשאלתך - ההתנהגות של ביתך נשמעת לי בכל אופן, לגמרי נורמטיבית... כל טוב, ירדן

21/02/2024 | 00:21 | מאת: ע.

תוכלי להגיד לי בבקשה על נושא האישפוז? היא אמרה שהפסיכיאטר אמר לה שאולי אישפוז, כי היא לא אוכלת גם, אבל הוא מקווה שלא. חשוב לי לדעת מתי כדאי לאשפז?

הי שוב, אני לצערי לא יכולה לענות על שאלתך כי כל מקרה לגופו... זה לא מספיק שהיא לא אוכלת או לא ישנה או כל דבר אחר...מישהו מקצועי צריך להעריך את מצבה לעומק ולרוחב כולל התמיכות שהיא מקבלת. בנוסף ההחלטה אם להתאשפז או לא היא לרוב החלטה משותפת למטופל/ת, למעט מקרים חריגים מאוד, ואינני בטוחה שזה המצב. כמו כן אני שומעת המון חרדה וחוסר אונים אצלך..אני מציעה לך בחום לקבל יעוץ אינטנסיבי בעצמך באשר לאיך להבין את ביתך ולתמוך בביתך. פסיכולוג/ית קלינית יוכלו לעזור. כל טוב ובריאות, ירדן

21/02/2024 | 00:17 | מאת: ע.

היא הייתה בטיפול קצת אבל אז הפסיקה כי לא היה לה כוח. לחצו ואיימו עליה אבל היא אמרה שהיא רוצה לחזור רק מבחירה, בינתיים היא מלווה בפסיכיאטר פעם ב 3 שבועות. היא אומרת שאין לה כוח לטיפול, ולאט לאט היא עוברת תהליך שהיא תרצה את זה מעצמה

20/02/2024 | 23:31 | מאת: ע.

שלום וברכה! הבת שלי בת כמעט 18, מתמודדת עם דיכאון קשה, היא כמעט לא מגיעה ללימודים ומסתגרת מאוד. לוקחת פריזמה, התחילה עם כדור אחד ואח"כ 2 כדורים. המצב לא משתפר. מה עושים? אולי אישפוז יעזור? איך יודעים מתי צריך לאשפז?

הי, האם היתה אי פעם בטיפול פסיכולוגי? ירדן

13/02/2024 | 16:59 | מאת: אנונינמי

היי קבלתי המלצה להתפתחות הילד עקב אי שמיעה לכללי הגן ועוד כמה דברים מינורים ממש כמו גזירה, בעקבות שיחה עם הבן שךי הבנתי שיוצא החוצה לחצר שמתרחק עם הכסא מהמפגש ובעצם לא מתנהג כמו כולם, האם זה מוצדק? האם זה משהו שקשור להתפתחות הילד?

שלום לך, בגלל אי הקשבה לחוקי הגן באופן כללי, לא מפנים להתפתחות הילד. אני מציעה לך לקיים שיחה נוספת עם הצוות ולנסות להבין מספר דברים : את התדירות, את העוצמה והאופן שאי ההקשבה לחוקי הגן בא לידי ביטוי. הרי לאור התנהגויות נורמטיביות, לא מפנים לאבחון - בזה את לגמרי צודרת ולכן חשוב שתנסי להבין האם מדובר כאן במשהו שחורג מהנורמה כאמור עוצמה בתדירות ובאופן. את מוזמנת לכתוב לי שוב, בברכה, ירדן

04/02/2024 | 13:47 | מאת: אנונימית

הי ירדן, ראשית אומר כי סומכת מאוד על שיקול דעתך ומקצועיותך. ולשאלתי, בכורתי בת ה12, תלמידת כיתה ז' עלתה השנה לבי"ס חדש. ילדה חיובית, עליזה, עדינת נפש, תמימה ומאוד סגורה ולכן לצערי לא נוטה לשתף. באופן צפוי הסתגלה במהירות ובקלות למסגרת החדשה ומרוצה מאוד מהכיתה ומהמחנכת. לפני יומיים פנתה אלי אמא של אחת מחברותיה של בתי וסיפרה לי שראתה בקב' הוואטס אפ הכיתית שאחד מבני הכיתה שולח לבתי הודעות בעלות אופי פוגעני ביותר, תוקף ומעליב אותה ואף כותב לה "תתאבדי כבר ילדה"😥 האינס' הראשוני שלי היה להקים קול צעקה ולפנות מיד למחנכת הכיתה ולמנהל ביה"ס. (יש לי הוכחות לתכתובת הזו הודות לתושייתה הרבה של אחת מהחברות שצילמה מסך ממש לפני שההודעות נמחקו על ידו). אחרי שהצלחתי בכ"ז להתאפק ולא לפעול בצורה נמהרת, החלטתי להמתין ולהשקיע קצת מחשבה לפני שאעשה משהו שבהמשך אני עלולה להתחרט עליו. בהקשר הזה אוסיף כי אותו ילד הנו בן לאחת מהמשפחות העשירות בארץ וידוע ככזה עם הפרעות התנהגות קשות. לפי הבנתי צוות ביה"ס עומד חסר אונים מולו ומתקשה להתמודד עמו. דואגת מאוד לבתי וחוששת לסבך אותה עם אותו ילד. אודה לך מאוד אם תוכלי להכווין אותי איך נכון להתמודד במצב כזה מול בתי ובמישור הרחב יותר.

שלום ולך ותודה על המילים הטובות! אני הייתי מציעה לך להישמע לאינסטינקט הראשוני שלך שבבסיסו - הרצון להגן על ביתך. כרגע זה נשמע שאת בסוג של הימנעות - גם מול ביתך וגם אל מול הגורמים הרלוונטיים שהם בית הספר וכן הוריו של הילד הזה. חשוב יהיה להגיח מהעמדה הזו קודם כל אל מול ביתך. עם כל אי הנוחות, חשוב להעביר לה את המסר שאת למעשה היית ועדין בתפקיד המשגיחה והשומרת - בכל התחומים בחייה. זהו מסר שחשוב שיעבור ויופנם, למרות התחושה שעלולה להתעורר בה של חדירה לפרטיותה. רוצה להרגיע שבסופו של עניין רוב המתבגרים, בטח הצעירים שבהם, מקבלים וחיים עם המסר הזה בשלום ובתחושת ביטחון. לאחר שתעברי את המסוכה הזו, תוכלי לשוחח איתה על כמה ההתנהגות הזו היא פוגענית ולא מקובלת. ובוודאי לשאול ולהתעניין ברגשותיה. אני מציעה לך לנהוג בדיוק כפי שהיית נוהגת כאילו היה מדובר ב"אחד האדם" ללא חשש מההשלכות. גם עם ההורים הייתי יוצרת קשר ובהחלט מראה את צילומי המסך. המסר שיועבר לביתך כאן הוא חשוב מאין כמוהו והוא -ההורים שומרים ומגנים עליה וכן שאסור להסתיר פגיעות ושיש להילחם נגדן. התחילו במסלול ה"רגיל" והמשיכו משם. תמיד תוכלו לחשב מסלולים מחדש בכל נקודה בדרך. כל טוב, ירדן

02/02/2024 | 20:39 | מאת: אנונימית

שלום, אשמח למעט הכוונה. יש לי בן שהוא בן 9 שנים ובת בת 4.5 שנים. במהלך משחק ששניהם שיחקו בחדר של הבן הוא נישק אותה בפות ללא בגדים. מדה שהם שיחקו ללא השגחה, בערב הבן סיפר לי והרגיש רגשות אי נוחות מהדבר. הסברתי לו ולבת שלי שאילו איברים פרטיים ושאסור לגעת בהם. האם זה מספיק או שעליי לפנות לגורמים מוסמכים?

שלום לך, בגיל 9, במיוחד אם יש לילדים טלפונים חכמים, לצערי הרב עלי ליידע אותך שרבים מהם נחשפו לתכנים מיניים ולעיתים אף תכנים מיניים בוטים. אינני יודעת למה הוא חשוף - אך אני מציעה לך לבדוק היטב את הנושא הזה, מולו ובכלל, ולוודא פיקוח מתאים. חשיפה בלתי מותאמת עלולה להיות פוגענית כלפי הנחשף וגם כלפי ילדים אחרים שבאים במגע עימם. מציעה כאמור שתתחילי בבירור מקיף ואז תחליטי כיצד להמשיך. את מוזמנת לכתוב לי שוב. בברכה, ירדן

06/02/2024 | 18:49 | מאת: אנונימית

יש לו טלפון נייד חכם אשר יש בו בקרה הורית ותכנים לא הולמים חסומים. לטענתו הבת שלי ביקשה שינשק אותה שם לאחר שנתן לה נשיקה בבטן. הברתי לו שוב שאסור לו, גם אם היא מבקשת והוא הבטיח שהדבר לא יחזור על עצמו. במקביל הסברתי לבת שלי שזה איברים פרטיים ולא נוגעים בהם.

בננו בן 10 ילד מקסים וחכם.הבעיה היא שאם מעירים לו הוא מיד בוכה כמו תינוק-אקסטרה רגיש... מעבר לכך הוא סוג של עוף מוזר- לא מתחבר לחברי הכיתה כאשר משחקים במשחקי כדור, אין לו חוש ספורטיבי והוא מעדיף לשבת לבד או לשחק עם קטנים ממנו(להיות סוג של ראש לשועלים ולא זנב לאריות).לפני מספר שנים היה משמיע קולות טיקים ווקאלים שחלפו עם הזמן (כמו קולות ציוצים של עכבר) בימים האחרונים חזרו הקולות שהוא משמיע והוא מודע להם אומר שלא שולט בזה ולא מבין למה זה קורה. אמנם זה קולות חלשים שבקושי שמים לב ובכל זאת משהו איתו לא תקין. הוא תלמיד סביר, ילד טוב(יותר מידי טוב) וממושמע מאוד, אוהב ללכת לתנועת הצופים לפגוש את החבר'ה שם, אוהב לדבר, "לחפור" ולחקור, בעל ידע רב.כפי שתיארתי הוא לא ילד "נורמטיבי"אלא שונה מהכלל (שהכלל הוא מחוספס יותר, רגיש פחות) ואנחנו לא יודעים כיצד יש לטפל בנושא - היינו אצל נוירולוג ילדים שאמר שאפשר לתת לו תרופות להפחתת הטיקים הווקאלים אבל אמר שלא לא חושב שזה יהיה נכון וסביר שזה יחלוף עם הזמן. אנחנו מודאגים מאוד מחזרת הטיקים לאחרונה ובכלל מעצם היותו שונה מהכלל. נשמח לשמוע את חוות דעתך בנושא. תודה רבה.

שלום רב, אני שומעת המון ביקורתיות ותיוג של הילד שלכם. יתכן והדבר נובע מדאגה או מחוסר אונים אבל זה בפני עצמו הרסני עבורו. לגבי הטיקים, סביר להניח שבנכם חווה מתח אולי חרדה. הצעתי היא שתיגשו לפסיכולוג/ית קליני של ילדים, תעברו הערכה מקיפה של ההורות שלכם ושלו וביחד תחשבו על תכנית טיפולית. בברכה, ירדן

30/01/2024 | 18:45 | מאת: אנונימית

שלום, יש לי ילדה בת שנה וחודשיים.. לפני כחודש גילינו שבפעוטון שלה הגננים צעקו על הילדים כל הזמן.. בהקלטות נשמעו צרחות של ילדים וצעקות של הגננים ומילים כמו "מפלצוצ" "תעיפו אותה ממני" "מי הביא אותה עליי" ועוד הרבה מאוד צעקות על הילדים.. המצלמות נותקו כך שאנחנו לא נדע לעולם אם היה משהו פיזי... אבל מההקלטות קשה לי להאמין שזה עצר בצעקות.. הבת שלי היתה שם ארבע חודשים.. ומאז היא איתי בבית... אני רוצה להכניס אותה לפעוטון כי אין לי ברירה.. האם זה בסדר להכניס אותה או שזה טראומה בשבילה? זו שאלה ראשונה שלי.. אם אין ברירה אז אשאר איתה בבית!! לפני שלושה חודשים נולד לה אח.. ומאז שנולד לה האח ההתנהגות שלה השתנתה.. נהייתה ילדה עצבנית, לא נוחה כמו שהיתה לפני, קמה בלילה בבכי כמה פעמים.. קישרתי לזה שאח קטן זה משהו שקשה לה.. ואז הבנתי שזה היה שילוב של גן מתעלל ואח קטן.. השאלה השניה שלי זה איך אני יכולה לוודא שלא תסחוב איתה דברים לעתיד? האם יש טיפול לילדה כל כך קטנה? משהו שישכיח מהתת מודע שלה את מה שעברה? היא עדיין לא מדברת תודה

שלום לך, אגש ישר לשאלתך. הדבר היחיד שיכול אולי לרכך את עוצמת הטראומה הוא זמן רב ככל האפשר, בו תקבל מענה רגיש, אמפטי, מדויק ומהיר לצרכיה הרגשיים ובגיל הזה-הצרכים הרגשיים הם בכל מיקרה צרכים מרכזיים. לכן המלצתי האישית היא - כן, הישארי איתה בבית ככל שיכולה וככל שמרגישה שמצליחה להענות באופן מיטבי לצרכיה. בברכה, ירדן

30/01/2024 | 16:27 | מאת: יוסי

שלום רב, הבת שלי בת שנה ו4 חודשים, בן דודה שהוא בן 8 מאוד מתחבר אליה, אוהב לשחק איתה גם מרחוק אבל לרוב נוגע בה ופעם נשק אותה מהלחי וכשרואה אותה רץ אליה לשחק איתה גם מול ההורים שלו וגם מולינו ופעם אמר לאישתי שהבת שלך יפה. הוא משחק עם כל הילדים אבל יש לי הרגשה שהוא מגזים בהתנהגות כלפי הבת שלי, האם אני אמור לדאוג מהתרחישים האלה? האם ההתנהגות שלו כלפי הבת שלי חריגה וצריך לעצור את זה? האם בגיל 8 שנים חושב על מין או שזו התנהגות תמימה? תודה.

שלום יוסי, ההתנהגות של הילד נשמעת לי נורמאלית וחיובית לחלוטין, מה שלדעתי צריך להטריד אותך הוא רמות החרדה שאתה חווה סביב הבת שלך ואולי ספציפית סביב מין. מניסיון, כדאי לעבד את הדברים האלה, אחרת הם ולא אחרים ישפיעו לרעה על ביתך. שיחות עם איש מקצוע יוכל ולתרום מאוד. בברכה, ירדן

27/01/2024 | 10:05 | מאת: אמא של ניצן

אני אמא של ניצן, בת 12, לומדת בכיתה ז' מופ"ת. תקופת הגירושין שאירעה לאחרונה לפני כשנה, לא עשתה לה טוב, היא התכנסה בעצמה יותר, אך גם לפני כן הייתה סגורה. היא האמצעית מבין חמשת ילדיי, יש לי בן בכור על הפסקטרום, בן שני חייל ושני קטנים תאומים. אני והגרוש שלי חולקים משמורת משותפת, יש ימים קבועים שניצן פעם אצלי ופעם אצלו לסרוגין. ניצן גם משמשת אמא קטנה לאחיה התאומים. גם בבית הספר המחנכת מספרת, שניצן לא מדברת. ניסיתי לברר עם ניצן באופן רגיש את העניין והיא אמרה שהיא מתביישת שאם תאמר או תעשה משהו יצחקו עליה במקום שיש הרבה אנשים. נראה לי שזה התפתח אחרי כיתה א. בנוסף סיפרה לי כי במשחק שהיה בכיתה השנה, היא סירבה לשחק והכדור נפל עליה בטעות והתלמידים צחקו עליה. או היא מספרת לי שהיא זוכרת שבכיתה ד ענתה על שאלה בכיתה וטעתה, ובכתה, כי חשבה שיצחקו עליה. בבית הספר ניצן מדווחת על תחושות של לחץ בשיעורים ובמבחנים. יחד עם זאת היא תלמידה חרוצה. מה לעשות? אנא עזרי לי

שלום רב, רק להבא ולטובתכם, עדיך ללא פרטים מזהים. לתחושתי, ביתך קורסת תחת לחץ הכורח להתבגר בטרם עת. הדבר נותן את אותותיו בתצורות שונות - בין היתר בחרדה. מציעה לגשת להדרכת הורים על מנת להוריד מכתפיה עול שלא צריך להיות מושם עליו מלכתחילה ולאפשר לה גם לקיים טיפול עם איש/ת מקצוע רגיש מומסך ומקצועי/ת. כל טוב, ירדן

25/01/2024 | 13:17 | מאת: ארז

אני ואשתי החלטנו להתגרש אחרי תקופה ארוכה שבה הבנו שזוגיות ורצון לזוגיות ביננו כבר לא קיימים . יש לנו בל בת 11 ובן בן 8 מבחינת התנהלות של הבית וגידול הילדים אנחנו בסך הכל מסכימים ומשתפים פעולה נהדר . את הליך הגירושים אנחנו עוברים עם מטפל רגשי/מגשר . עלתה מחשבה לחתום על חוזה זמני למשך שנה על מנת לבדוק ולהתכונן להמשך הפרידה . שבה הפרידה תהיה שאני האבא יצא מהבית . אך פעמים או שלוש בשבוע אגיע להיות עם הילדים ולהעביר איתם את הלילה וכמובן להיות המארגן בבוקר . בזמן זה האמא תהיה בבית או בכל מקום שיהיה לה מתאים להיות בו . אציין כשאנחנו בבית שנינו אנחנו מסתדרים טוב ללא ויכוחים או ריבים ליד הילדים . בסופי שבוע הילדים יהיו איתי ביחידת דיור שאשכור או בחיק המשפחה המורחבת יותר. חשוב לציין שהתוכנית הזאת זמנית עד שאמא תצליח להתקדם לעצמאות כלכלית שתוכל להתקיים מדמי המזונות שיקבעו . ובזכות זה גם אני האבא אוכל להתקדם למגורים יותר קבועים בדירה שהילדים יוכלו להגיע כבית שני . השאלה שלי האם זה נכון לילדים ? או האם צריך מראש הפרדה מלאה ?

הי ארז, אני שומעת ששניכם מנסים ככל יכולתכם לעשות את מה שנכון עבורכם ולחיות חיים אישיים אותנטיים יותר, במקביל לדאוג לרווחה הפסיכולוגית של ילדכם וגם להצליח להשאיר את הראש מעל המים. בסופו של עניין מה שישפיע באופן המשמעותי ביותר על הרווחה של ילדכם היא איכות התיווך, הפתיחות, נכונות והמסוגלות לייצר שיח פתוח, התמיכות שילדכם יוכלו לקבל (טיפול, בתוך בית ספר אם יצטרכו) ועוד. עצם ההחלטה להיפרד, היא זו שמצריכה התייחסות והערכות. האופן הספציפי בו תעשו זאת, בטח אם זה זמני וכאמור עם תיווך ותמיכות נכונות עבור כולכם - בעיני פחות משמעותי. בברכה, ירדן

22/01/2024 | 00:45 | מאת: הילה

כשאומרים לו את המילה "לא" על כל דבר שהוא עושה .. הוא לא מבין . הוא לא מקשיב ולא מגיב וצוחק ועושה דווקא. כמו למשל שיושבים עם כל המשפחה ואז הוא מתחיל להציק למישהו שאותן בן אדם מבקש שיפסיק והוא צוחק . אן בזמן מפגש משפחתי לוקח אוכל הולך לשבת בשירותים מסבירים לו יפה ורגוע שזה לא מקום מתאים לאכול .. צוחק בקולי קולות.. וממשיך לעשות דווקא. כל דבר שמסבירים לו הוא לא מתייחס ממש נראה שזאת שפה זרה בשבילו .

הי הילה, אני אקח את מה שאת מתארת לשני כיוונים שונים מאוד מאחר ואין לי באמת היכרות איתכם. במצב הראשון - יש כאן בעיה אורגאנית, מה זה אומר? ילד הסובל מפיגור, אוטיזם וכיוב'ולכן אינו מבין את השיח איתו, את הנורמות החברתיות ומה מצופה ממנו. במידה ואין זה המצב, הרי שמדובר בבעיה במערכת היחסים בינכם, איבוד סמכות שלכם כהורים וכיוב'. אני מציעה לכם לקבוע התיעצות פנים אל פנים עם איש מקצוע ולנסות להבין איזה סוג של עזרה מקצועית משפחתכם זקוקה לה. בברכה, ירדן

הבן שלי בן 6 היה לפני שנה בגן שיש לו מלא אלימות. ויצא באמצע שנה בעקבות זה. מאז כל פעם שקשה לו הוא בורח לשירותים או נכנס מתחת לשולחן למרות שעבר גן. במעבר לגן החדש הבן שלי היה חודשיים מתחת לשולחן ויצא רבע שעה עד שעה ביום.

הי, זה נשמע כמו תגובה פוסטראומטית ואני חושבת שיש צורך בטיפול והתערבות גם ברמת הגן. לא נכון להשאיר אותו במצב הזה - מציעה שתיצרו קשר עם איש/אשת מקצוע שיוכלו גם להנחות את צוות הגן, גם אתכם ההורים ואולי גם טיפול עבור בנכם. בברכה, ירדן

13/01/2024 | 08:04 | מאת: שרית

היי ,גיליתי שהבת שלי וחברה שלה בנות שמונה שיחקו משחק שבו הן משחקות ללא תחתון ,לפי מה שאמרה זו פעם ראשונה ,לפי טענת הבת שלי הן שיחקו משחק דיגדוגים בכל מיני מקומות בגוף אני מבינה שכנראה גם במקום המוצנע ,אני היתי בהלם וכמובן לקחתי אותה לשיחה והסברתי לה את המשמעות של הדברים ,שאלתי היא ממה זה יכול לנבוע והאם זה נורמלי ?האם עלי לעשות משהו בנושא ?תודה רבה על המענה

הי שרית, לשאלתך, אני חושבת שכדאי שתמשיכי להיות עירנית לעניין ומעבר להסברים, תשאלי שאלות אבל לא בצורה מתחקרת ומאיימת, אלא כאלה שנועדו להבין - האם מדובר מחשיפה לא מותאמת, האם זה משחק שנבע מסקרנות ואולי יש לה שאלות, האם המשחק חזר על עצמו.. כמו שאמרתי, לגלות עירנות ועניין. תעקבי. בברכה, ירדן

היי התינוק שלי היה אומר אמא לפני כחודש ועכשיו הפסיק ,אבל הוא אומר אבא האם צריך לבדוק ?

הי, אמא, כל שאלה שיש לך לגבי התפתחות התינוק שלך - עדיף שתפני לרופא הילדים שלכם או לגורמים בטיפת חלב שיוכלו להתרשם באופן אישי מתינוקך וכן יוכלו לעזור לך ללמוד יותר על ההתפתחות בגילאים אלה. בברכה, ירדן

31/12/2023 | 08:14 | מאת: דניאלה

בס"ד שלום רב, הבן שלי בן 4.5 , ילד יחיד, הגננת אומרת שיש לו קושי בשיח רגשי עם חברים, יש לו חבר מהגן בשנה שעברה שהוא ממש קשור אליו ומשחק איתו ועוד ילדה שאוהב לשחק איתה אך לא כל כך משחק עם שאר החברים ומשתף אותם וגם היא אמרה שהיה מקרה שילד דחף אותו שהוא ישב על הבימבה והוא קיבל מכה . הוא אמר לגננת "לא כאב לי", היא אומרת שהיא קראה לשניהם על מנת שהילד יגיד סליחה מאחר וזה לא תורו לשבת בבימבה והבן שלי חשש לגשת אליה ואמר שלא כאב לו בכלל..והיא ראתה שהוא כמעט מתחיל לבכות. גם בבית שמקבל מכה הוא מיד אומר לא כואב לי וכועס אם אני ניגשת לשאול אם הכל בסדר? או חוששת לשלומו. זו תגובה נורמלית? מה נדרש כדי לעזור לו?

הי דניאלה, אני מציעה לך להתמקד בלתווך לו את עצמו, את רגשותיו, את רגשות האחר - עד כמה שניתן. בכל סיטואציה, אם את מזהה רגשות, תמללי אותם למשל - אני רואה שאתה קצת לחוץ/חושש...בוא אני אעזור לך להרגע. אני רואה שאתה כועס...אתה צודק, זה באמת היה לא צודק - וכד'. בנוסף, אני מתרשמת מאיכות מעט חרדתית, נסי לפעול כדי לעזור לו להרגיש יותר בטוח. לגבי עניין ה-לא כואב לי - ממה את דואגת כאן? הדגשת דווקא את המשפט הזה. כיתבי לי שוב אם תירצי, ירדו

08/01/2024 | 13:31 | מאת: דניאלה

תודה רבה על המענה , אני אעבוד איתו על לתווך לעצמו את רגשותיו ורגשות האחר כמו שהמלצת . בנוסף התרשמת מאיכות מעט חרדתית , האם זה לגביו או לגביי ? ומה מומלץ לגבי הנושא שהוא מתעלם מכאב , מתי שמקבל מכה לדוגמה או שילד דוחף אותו בגן ונפל בסיטואציות האלו הוא לא בוכה למשל ומתעלם מהכאב או משאלה האם כואב לך משהו .. אני לא התייחסתי לכך עד כה. רק שהגננת בגן שלו הדגישה את הנושא שזה משהו שלא תקין לדעתה שהוא לא אומר שקיבל מכה או דחפו אותו, כל מה שקשור בכאב הוא ישר אומר לא כואב לי וזהו .

21/12/2023 | 18:29 | מאת: אתי

ילדה בת 6 וחצי שרק במסגרת הגן הולכת מדברת ומתנהגת כמו ילדה בת שנתיים ובבבית היא רגילה לכל דבר .

הי אתי, אני מניחה שאת רוצה להבין מדוע ולצורך כך צריך יהיה להקדיש מחשבה עמוקה. את מוזמנת לכתוב לי ולהרחיב. ירדן

18/12/2023 | 08:44 | מאת: אנונימי

ילדה בת 7 עם רצון לשליטה.ברור לי שזה נובע מחרדה.כל פעם שלא עושים משהו לשביעות רצונה משתדלים לשים לה גבולות מאיימת שתזרוק משהו מהבית שחשוב לנו ולה

שלום, אתם כנראה זקוקים להדרכה הורית שתעזור לכם להבין את ביתכם ולהיות עבורה באופן מותאם - גם אמפטי וגם עם גבולות שמושמים באופן ובזמן הנכון. בהצלחה, ירדן

15/12/2023 | 21:11 | מאת: רונן

שלום. בני בגיל 10 הוא ילד רגיש מאוד, בוכה ונעלב מכל הערה, לא יודע להתמודד מול ילדים שמציקים לו(בנים/בנות), נטייה לעצבנות ובושה כאשר הוא עושה משהו שאינו "כשורה", מעדיף לחבור למשחק עם ילדים קטנים ממנו כדי שהוא יהיה ראש לשועלים כי אין לו בטחון, הוא נמנע וחרד ממגע פיזי-אלים(כמו משחקי מכות שונים בגילאים הללו בין הבנים בכיתתו). הוא חכם, ערכי ועמוק ביחס לגילו. לצערי, אני מכיר היטב את הסבל כי זה דומה מאוד למה שאני עברתי בילדותי ולכן אני לא רוצה שהוא "יגמור" כמוני בסבל מתמשך ותקוע עם תרופות לנפש שגם כך תרומתם לא ממש מורגשת(עבורי). אולי בכלל זהו סוג של קו אופי תורשתי(דומה לשלי)? באיזה כיון ללכת עם הילד כדי להקנות לו ביטחון עצמי ויכולת התמודדות? אציין שבשלב הזה אני וזוגתי לא רוצים ללכת על הכיון התרופתי-פסיכיאטרי. אודה מאוד להכוונתך איך נכון לטפל כדי שתהיה תועלת מתהליך הטיפול אם בכלל נדרש כזה... בנתיים רשמנו אותו לתנועת הצופים שם הוא לומד קצת להתחשל... אשמח מאוד לקבלת מענה. תודה רבה.

שלום לך, האם חשבתם על הכיוון של טיפול בשיחות עבורו? להתרשמותי זה יכול מאוד מאוד להועיל לו וגם לכם במסגרת הדרכת הורים אחת לחודש כדי להבין מה בעצם הוא צריך מכם. ועכשיו לגופו של עניין. אתה מביט על בינך כסובל מבעיות, אתה מתאר אישיות ותגובות לגמרי מותאמות כסימפטומים של בעיה. לא כך הדבר. אני מבינה שכך התייחסו אלייך בילדותך ובאופן כמעט בלתי נשלט אתה מביט על בנך באותו האופן, כאילו יש לו בעיה..אבל בעצם הבעיה היחידה שהיתה לך כנראה ושאולי יש לבנך היא שלא רואים אותו ולא מבינים אותו. שאין שם מישהו לידו עם עיניים טובות שמגבה אותו, שמבין אותו, שתומך בו...אני מאמינה שבמסגרת הדרכה הורית תוכלו לפתח התבוננות יותר אמפטית - גם על בנך וגם על הילד שאתה היית. בברכה, ירדן

10/12/2023 | 21:26 | מאת: רלי אורן

אני אמא יחידנית לנערה בת 15 היתה תלמידה למופת , ( יש הפרעות קשב ) לפני כמה חודשים החלפנו כדור לvivance עברה התקף חרדה לפני חודשיים יום למחרת , הגוף קרס למשך 3 ימים לאחר איבחון פסיכיאטרי , נאמר שסובלת מחרידות o.c.d. קיבלה ציפרלקס 5 מ" ג נמצאת כרגע בטיפול פסיכולוגי ללא כל שיפור אפילו ההפך איבדה כל עיניין בלימודים לא מצליחה ללמוד , לא מתפקדת בבית מתנהגת כילדה בת 4 אני חסרת אונים

שלום רלי, הטיפול הפסיכולוגי של ביתך למעשה לא אמור להחזיר אותה להיות אותה ילד "למופת", אלא לעזור לה קודם כל להחלים ולמצוא ריפוי. יתכן ושנים של תפקוד גבוה ואולי גבוה מידי, הביא לקריסת מערכות וכל הרגשות המודחקים כעת צפים ועולים..אולי, אינני יודעת. אני מציעה לך להיפגש עם המטפלת שלה אחת לחודש, אם ביתך מסכימה, ולנסות להבין לאיזה מין נוכחות ביתך זקוק ממך. כדאי להשקיע בזה את מלוא זמנך ומרצך כי אני מבטיחה לך שזה ולא אחר יתרום הכי הרבה לתהליך הריפוי של ביתך. בברכה, ירדן

08/12/2023 | 16:32 | מאת: ילדה בת 3 רגרסיה בשינה בשילוב התקפי זעם ביום

שלום, הילדה שלי בת 3, יש לציין שבשנה האחרונה מתקשה להירדם, וטקס השינה לוקח שעה, אך במהלך הלילה ישנה לילה שלם. בחודש האחרון, חלה רגרסיה במהלך היום הילדה צורחת , מעיפה דברים, התפרצויות זעם שלא היו כלל בגיל שנתיים. ובמהלך הלילה מתעוררת מספר פעמים בקפיצה מהמיטה, מגיעה למיטה שלנו. פחות משתמשת במילים (אך זה שמתי לב בגן שילדים לא ככה מתקשרים ביניהם מילולית) גן מעורב שפתית גרים בארה״ב. בנוסף, היה תהליך גמילה ממוצץ לפני חודש לחלוטין. מניחה שיש קשר, אך היא לא מבקשת מוצץ. עזרה בבקשה 🙏🙏

שלום לך, את מתארת מספר תופעות שיתכן שיש בינהם קשר אולם אני לא הייתי רוצה לנחש את הקשר. אני ממליצה בחום לגשת להתיעצות מקצועית פנים אל פנים ולחשוב ביחד עם איש מקצוע על הצרכים של ביתכם וכיצד עליכם להיות עבורה. כל טוב, ירדן

08/12/2023 | 09:31 | מאת: ליאת

שלום, לפני מספר חודשים ( די קרוב לעלייה לכיתה א), התחילו פחדים ודאגות מכל מיני דברים אצל הבת שלי, למשל דואגת השער יהיה נעול והיא לא תוכל לצאת, או שהיא לא תראה אותי, משהו מתקלקל בבית זה ממש מפריע לה והיא רוצה שנביא בעל מקצוע מיד, פוחדת שנרות חנוכה ישרפו את הבית וכו' וכו'.. איך אפשר לעזור לה?

הי ליאת, השאלה היא בעצם כיצד לעזור לביתכם להרגיש יותר בטוחה בעולם...אני חושבת שזו שאלה שאתם בינכם לעצמכם צריכים קצת לחקור ולהבין כיצד נכון שתעשו זאת עבורה ומהם הצרכים הספציפיים של ביתכם. באופן כללי הרעיון הוא להגביר נוכחות פיזית וגם רגשית, להכין אותה לפני כל פעולה, מהלך שינוי...לשוחח איתה יותר על רגשותיה וצרכיה, להגביר עירנות לקשיים ולפעול כדי להקל עליה גם אם היא לא מדברת את הקשיים. הרבה פעמים לשתף גורמים חינוכיים ולבקש עירנות וסיוע גם בשעות גן/בית ספר מאוד יכול לעזור בסיפוק מעטפת יותר טובה לביתכם ועוד...אפשר גם לגשת למספר שיחות עם איש מקצוע כדי לחשוב על הדברים. כל טוב, ירדן

06/12/2023 | 12:18 | מאת: אמא מודאגת

היי , בתי בת השנתיים וחצי מאוד חברותית יתר על המידה עם אנשים זרים . לדוגמא : מפגש עם שכנים ברחוב אחהצ הילדה יכולה ללכת לאחד השכנים לחבק אותה ולתת לה נשיקה. חבר מגיע אלינו הביתה אותו דבר. זה התנהגות טבעית?

הי אמא, זה כנראה אומר שהיא מקבלת המון אהבה וחום בבית וזה מה שהיא לומדת...זה נפלא. לשלב זה בחייה, זה מצוין. אל תדאגי להעביר לה גם מסרים הפוכים, היא תלמד עם הזמן ועם סוגי אינטראקציות נוספות מה מותאם ומה פחות. כל עוד היא מגוננת בחיקכם כרגע, רק תהנו מהחוויה של לצפות בטבע האנושי המופלא שיכול ושמח להפיץ אהבה ושמחת "חינם" כפי שנוהגים לומר היום :) בברכה, ירדן

01/12/2023 | 12:44 | מאת: רון

היי. בננו בן 10 הוא ילד נבון ומוכשר ויחד עם זאת רגיש יתר על המידה. אם הילדים בכיתה מכנים אותו "מלשן" או שילד מקלל אותו או שלא משתפים אותו הוא לוקח ממש ללב, חוזר הביתה בוכה ומתוסכל ומרגיש בודד. איך אפשר לדעת האם מדובר בתסמונת "ילד רגיש מאוד" או בהפרעת חרדה חברתית? (אגב, כילד גם אני הייתי בדיוק כמוהו).

הי רון, אני מניחה שאתה אביו. אז ראשית אין דבר כזה תסמנות "ילד רגיש מאוד". ילדך צודק בעלבונו ובכעסו וטוב יהיה אם תוכל לאשש ולתקף את רגשותיו וכן תציע לו תמיכה בצורת חיבוק, הקשבה והתעניניות ברגשותיו או אולי עצה - אם זה מה שיבחר. ככה ילד "רגיש מידי" יהפוך לילד עם אינטיליגנציה רגשית גבוהה מהממוצע וביטחון עצמי - ואלו הכלים הכי חשובים להצלחה ותחושת ביטחון וסיפוק בחיים. כל טוב, ירדן

30/11/2023 | 22:54 | מאת: אמא דואגת

הבן שלי לא זוכר את כל שמות חבריו לכתה, הם כמעט 40 תלמידים, אבל עדיין מוזר לי שלא זוכר, זוכר רק 4 או 5 חברים.. כמו חן מחייך מלא, גם כשמשתף חוויה שמעצבנת אותו או כשאני כועסת עליו, אני רואה שזה לא כזה בשליטתו, יש לו גם קריצות מידי פעם עם העיניים, והתנהגות לפעמים מעט ילדותית לגילו.. לעיתים רגיש למגע כשמקבל מכה קטנה, עושה מיזה דרמה, אומנם לרוב לא בוכה אבל עדיין דרמתי עובר.. אשמח לעצתך למי כדי לפנות שיבדוק אותו? או שאולי זה משהו שיכול לעבור עם הזמן

שלום לך, אני שמחה ששאלתך היא "מי איש המקצוע אליו עלי לגשת" כי זה אומר שאת מבינה שיש צורך בהבנה מעמיקה יותר של מה שאת מתארת... את יכולה להתחיל ולהתייעץ עם רופאת ילדים ואז לבקש ממנה להתרשם אף היא מבנך. אפשר גם לגשת לפגישה אחת עם פסיכולוגית ילדים ואולי בפגישה נוספת בה הפסיכולוגית תיפגש גם איתו/עם שניכם. כמו כן אני מציעה שתקבלי תמונה גם מהמחנכת ותבדקי איתה האם התנהגויותיו מותאמות בשטח בית הספר. תתחילי כך ואני בטוחה שהתמונה תתבהר לך מעט יותר. בברכה, ירדן

29/11/2023 | 10:15 | מאת: בתיה

אנחנו הורים לילדה בת 7, היא בת יחידה. קיימת בעיה שהיא מאד קשורה אלינו וזה בא לידי ביטוי ראשית בבית שאנחנו צריכים להיות כל הזמן לידה, אם היא שותפת פנים בבוקר אני או בעלי צריכים לעמוד לידה, אם היא נכנסת לחדר לקחת תחתונים צריכים להיות לידה. כמו כן, היא מסרבת בתוקף להיות עם מישהו מבני המשפחה בכדי שאני ובעלי נצא אפילו לשעה. ברצוני לשאול האם זה יכול להיות שזה בעקבות המצב הביטחוני? מה אפשר לעשות בנידון?

הי בתיה, את מתארת חרדה וככל הנראה גם חרדת פרידה. על מנת לטפל בחרדה מהסוג הזה אתם ההורים צריכים לקבל הכוונה והדרכה כיצד לעזור ביתכם להרגיש יותר בטוחה בעולם גם לא בנוכחותכם. אולי מדובר רק בדינמיקה מסוימת שאפשר לשנות אבל כאמור ההכוונה תגיע רק אחרי תחקור והבנה מעמיקה של הדינמיקה בבית ושל צרכי ביתכם. לשאלתך האם זה בגלל המצב הבטחוני, את צריכה לחשוב ולהזכר האם זה היה כך גם קודם. הגיוני שהמצב הבטחוני רק הקצין דינמיקות קיימות או מצבים רגשיים מסוימים, כך או כך, כדאי לעזור לביתכם להרגיש יותר בטוחה בעולם ולקיים נפרדות ועצמאות בריאה. בברכה, ירדן

20/11/2023 | 21:13 | מאת: לאה

שלום רב, בני בן ה-16 בכיתה י' הולך לישון בשעות מאוחרות מאוד ולכן חוזר מבית הספר עייף ונכנס לישון אחה"צ. חשוב לציין כי הוא מתעורר ללימודים , אך לדעתי הוא פחות מרוכז כיוון שהוא יישן בשעות הקטנות של הלילה. שוחחתי עימו בעניין כבר מספר פעמים אך לצערי ללא הועיל. אודה לעצתך כיצד לנהוג עמו

הי לאה, אני חושבת שכדאי לבחון את הדברים באופן רחב יותר. מדוע בעצם מעדיף לבלות את הזמן בו יכול לבלות עם חברים למשל בשינה? ומתבודד בלילה כשאופציות חברתיות בעצם כבר לא ככ זמינות? אולי יש לו קשיים חברתיים? אולי משהו אחר.כלומר לצמצם את הדברים לחוסר ריכוז בלימודים זה באמת לצמצם.. נסי לברר ולחשוב על הדברים בצורה יותר רחבה כאמור ואולי בנך בעצם מבטא מצוקה או קושי כלשהו והוא זקוק לעזרה כללית יותר. את מוזמנת לכתוב לי שוב, ירדן

19/11/2023 | 09:30 | מאת: נח

שלום, התארחה אצלנו בת דודה בת 11. בלילה שני הילדים שלי בת 8 ובן 10 שכבו לישון בחדר יחד איתה. באיזה שהוא שלב, הילדה בת 11 התחילה להראות לילדים שלי את האיברים המוצנעים שלה. ואח"כ זה גרם לבן ולבת שלי להראות גם כן. האם זו התנהגות תקינה לילדה בת 11? בגיל הזה אין כבר מודעות לכך? לילדים שלי זה היה פעם ראשונה בכל אופן. אשמח לדעתך בעניין.

שלום נח, זה מאוד לא מותאם. הילדה מעוררת דאגה, אני הייתי מערבת את הוריה כשהדגש צריך להיות לעזור לה. לבדוק האם היא חשופה בצורה כזו או אחרת לתכנים מיניים לא מותאמי גיל או גרוע יותר - האם עוברת פגיעה מינית. לגבי ילדיכם שלכם -יש להסביר להם ברגישות ובלי לחץ...שזוהי אינה התנהגות תקינה, לעבור איתם שוב על המסרים באשר לבעלות על גופם, על פרטיות הגוף, מתי מתאים ומתי לא לחשוף איברים פרטיים וכיוב'. יש על כך מידע רב ברשת. כל טוב, ירדן

16/11/2023 | 18:19 | מאת: מורן

שלום לבני בן ה 4 ישנם טקסים מאוד נוקשים, וצורך עז שדברים יצאו לו מדויק, ואני רוצה להתייעץ כיצד עליי להגיב כאמא. אתן דוגמאות: אם מבקש ממני לצייר לו לב על הדף, והלב לא יצא מספיק מדויק לדעתו, הוא מאוד יכעס, יקרע את הדף, יבקש ממני לצייר שוב, וכך הלאה כמה וכמה פעמים עד שאני אומרת לו שזהו, זה לא כיף לי ככה. הוא צורח ובוכה ובסוף נרגע. את ארוחת הבוקר הוא מארגן לעצמו כל בוקר בדיוק בדיוק באותו אופן: מניח את השמיכי שלו בצורה מדוייקת , כוס השוקו והקשית באופן סימטרי , מחכה שתתחיל התוכנית שהוא ואהב ואז , ורק אז, מתחיל ללגום. וכך הלאה.. אשמח לעזרתך. תודה

הי מורן, מניסיוני אלו סימנים שילדכם אינו רגוע. שקיים בו מתח, לחץ וחרדה. אתם כהורים צריכים לנסות להבין את מקורות הרגשות האלה אצלו. זה בד"כ קשור בסביבה (בבית, בגן אולי בתקופה). אני מציעה לכם לפנות להתיעצות עם פסיכולוג/ית ילדים קלינית ולנסות להבין מה הגורמים לזה וכיצד נכון לתמוך בבנכם. בטווח המידי אני הייתי פשוט משקפת לו את הצורך לצד הקושי "אתה ממש חייב שזה יהיה מושלם אחרת נורא קשה לך..אחרת אתה לא יכול להירגע, אני מבינה, זה בטח מאוד קשה לרצות שהכל יהיה מושלם כל הזמן". בברכה, ירדן

09/11/2023 | 22:34 | מאת: אמא של נ.

אנחנו משתדלים לתפקד, אך קשה. אני אמא לנערה בת 15, הפסיקה ללכת לבית הספר. האח של בעלי נחטף לעזה. מאז הבת שלי מגלה קשיים. הייתה תלמידה למופת, ואז החלה לומר משפטים כמו: למה ללכת ללמוד? איך העולם ממשיך את דרכו? אני מבינה אותה, קשה לנו, קשה לה. היא לא יוצאת מהבית. אנא עזרתך. היא ביתי השנייה מבין שלושה

שלום לך, אני כ" כ"כ מצטערת לקרוא את דברייך ומקווה שבזמן שחלף מאז שאלתך ביתך הצליחה לחזור למעט תפקוד. עם זאת, לתפקד כרגיל בתקופה כזו זה בלתי אפשרי..הדגש כרגע צריך להיות על תמיכה בה. אולי שיחות עבורה או שיחות עבורכם ההורים שיעזרו לתמוך גם בכם וגם יעזרו ויכוונו איך לתמוך בה טוב יותר. לקבל עזרה רגשית כרגע זו חובה וזה יכול בהחלט לחסן אפילו מפני טראומות עתידיות אז אל תמתינו וגשו בהקדם לקבל עזרה נפשית מקצועית עבורכם ועבור ילדיכם. שולחת חיבוק וכוחות ירדן

25/10/2023 | 11:52 | מאת: בלומה

מעונינת לשמוע על כלים להתמודדות עם בושה בקרב ילדים שאח שלהם עם מוגבלות שכלית. תודה

שלום בלומה, הלוואי שבעניני הנפש היו רצפטים כאלה - כמו אקמול לכאב ראש ...זה לא כ"כ עובד ככה. אם יש ילד שסובל ממצוקה עקב היותו אח לילד עם צרכים מיוחדים, חשוב לבחון בתוך מסגרת טיפולית מהם קשייו. יתכן שבושה תהיה חלק מזה אבל אולי עוד כל מיני דברים. גם אם בושה היא עיקר העניין, אז הספצפיות של החוויה הזו אצלו תתאם את ספציפיות המענה שיוצע וינתן. במילים אחרות - טיפול רגשי והדרכה הורית - חשוב! יוכלו לתת מענה ואולי עוד כל מיני כיווני התמודדות מתאימים. בברכה, ירדן

16/10/2023 | 21:55 | מאת: בזי

היי, בתי בת ה 8 וחצי שיתפה אותי שיש לה בשעות הערב תחושת זעם וכעס כלפי עצמה, הגוף שלה, נתנה דוגמה על נקודת חן שגרמה לה לתחושה הזו ועוד דוגמה של השיער שלה שלא הצליחה לסרק כי היו בו קשרים. בתי ילדה חברותית ושמחה והכעס הזה נשאר לפי מה שמתארת בתוך הגוף והיא לא מוציאה אותו החוצה. הצעתי לה לנשום נשימות מרגיעות וגם להוציא את הכעס בקפיצות על כדור פיטבול. האם אפשר לקבל עצה טובה מה ניתן לומר ולעשות?

שלום בזי, ההצעות שלך הן בסה"כ הצעות טובות - לבוגרים יותר. בשלב הזה ובגילה הצעיר, תפקידך כהורה הוא לעזור לה באופן יותר קרוב מעשי ונוכח ואני אסביר. ראשית חשוב שתנסי להבין מה מקור הכעס. משהו שקשור בדימוי העצמי אולי? אולי קשיים אחרים. חשוב להבין מה מקור המצוקה ולטפל בשורש. שנית, בזמן שזה קורה, אני ממליצה לך להציע את עצמך - אולי חיבוק בזמן שהיא שוכבת לידך -יושבת קרוב אלייך/עלייך. אולי ליטופים מרגיעים ומעין עיסוי קטן..במילים אחרות - סוג של וויסות הדדי אותו היא תוכל להפנים שבבסיסו לא רק הרגעת הכעס עצמו אלא אפשרות עבורה להרגיש שהיא לא לבד בעיתות התסכול והזעם האלה. דרך אגב האפשרות להוציא את הכעס באופן פיזי - כמו עם הכדור כפי שהיצעת הוא רעיון לא רע ואפשר אפילו לקחת עוד צעד כמו חביטה בשק אגרוף,אבל כפי שאמרתי זה חייב להיות בתוך חוויה בטוחה של "ביחד" ולאחר שאת מבינה היטב מה מקורות הכעס ופועלת במקביל לטפל בזה. בברכה, ירדן

30/09/2023 | 23:42 | מאת: קרין

הבן שלי בן שנתייפ וחצי. התחלנו הסתגלות בגן של ויצו בכיתת בוגרים שמכילה 30 ילדים עם 3 מטפלות (לפעמים הן 4, לפעמים אחת בהפסקה אז הן רק 2, בכל מקרה התקן המבאס במדינה הוא 1:11). עד כה, כולל הכנסת מקליט פעם אחת, אין משהו שלא תקין בגן. אפילו נתנו לי ולבן זוג שלי במשך שבוע להיות חלק מהשגרה היום יומית בגן כדי לאפשר הסתגלות הדרגתית לילד שלנו, אז ראינו את ההתנהלות ממש מבפנים. עם זאת, אחרי חודש שלם (פלוס מינוס כי היו חגים והוא היה קצת חולה) אני עדיין מרגישה שזה לא ״זה״ - שזה לא המקום הכי טוב שיכלתי לבחור עבורו. אין תקן של גננת (רק סייעות), יש המון ילדים ומעט צוות ככה שהתחושה היא של בייביסיטר ופחות חניכה איכותית (שוב, אין משהו רע אמיתי להגיד והצוות מתאמץ להפיק את המיטב מהתנאים, אבל התנאים במדינה היום מאוד בעיתיים) במקביל התפנה מקום בגן פרטי שמאוד רציתי, שהיחס מטפלות על ילדים הוא 1:6 אפילו בכיתת בוגרים, ובתחושת בטן שלי הכל מרגיש לי שם יותר נכון. השאלה היא- האם לדעתך לעשות מעבר לגן אחר אחרי חודש של הסתגלות שהוא בכל זאת עבר בו תהליך חיובי יכול לייצר פגיעה כלשהי בבן שלי? רגרסיה? חוסר יציבות? או שהמעבר הזה שווה את הטרטור כי שהות של שנה בגן טוב יותר עדיפה לטווח הארוך? אשמח לעצה והכוונה.

הי, אענה לך בקצרה. אם כל האינטואיציה האימהית שלך אומרת לך שהגן השני איכותי יותר מבחינה הטיפול שבנך יקבל - אז שווה לעבור תהליך הסתגלות ביחד איתו מחדש. בברכה, ירדן

בת 17 וחצי ללא חברות ממש קושי בלהחזיק קשרים חברתיים מרגישה פחות כל הזמן משעמם לה - עם בעיית קשב וריכוז , כשהתאומה שלה הכל הפוך אצלה מצליחה מלאה חברות בקיצור מיואשת וכואב לי הלב עליה מה לעשות (מתחילה לה טיפול פסיכולוגי)

הי, אני שמחה שאתם מתחילים טיפול אבל לדעתי חשוב גם לעבור אבחון מסודר לפני כדי לא לבזבז זמן על טיפולים לא מתאימים. קושי לייצר ולהחזיק בקשרים חברתיים לאורך שנים רבות יכול לנבוע מכל מיני גורמים - חרדה חברתית/קשיי תקשורת/קשיי קשב וריכוז. חשוב לאבחן נכון את הסיבה. בברכה, ירדן

26/09/2023 | 00:12 | מאת: גליה

היי, בני בן 3.6 בחינוך ביתי איתי בבית יחד עם אחותו בת ה2.6 (הפרש שנה). בני מאז ומתמיד היה סופר מפותח לגילו, ידע לדבר וללכת מגיל 9 חודשים, היה מבין הומור, ילד שנון וחכם באופן מרשים. בעלי מידי פעם מסתובב ערום בבית ליד הילדים, עם הזמן יצא שהבן שם לב לזה והתחיל לשאול שאלות. לצערי הרב, עם הזמן התפתח בינהם מעין הומור בנושא הזה, הם קוראים לכל איבר בשם מסוים. לדוגמא: הבן אומר לבעלי- אני רוצה גדול כמו שלך. תראה אבא גם שלי גדול. והבן לקח את זה קיצוני שכעת באופן הומוריסטי לא מפסיק לחשוף בבית את איבר מינו, לקרוא לאיבר מינו בשמו, למשל ״לולו״ , ואומר לפעמים לי ולאחותו ״בואו תראו איזה גדול לולו״ וצוחק, אומר ״לולו הולך להיות גבוה עד השמיים״ ״בואו תראו איך עומד לי״ ובעיקר כשבעלי מגיע מעבודה הוא ממש סביב זה בדיבורים בוטים בלי סוף. גם בחוץ בגינה וגם בבית. מרגישה שבעלי בלי מודעות עצמית למעשיו שגא בחינוך איתו בנושא הזה ועכשיו איבדנו שליטה בנושא. איך עלינו לנהוג איתו? להביע כעס ולהעניש אותו בחדרו בכל פעם שמדבר באופן בוטה וחושף את איבר מינו? מציינת שלפעמים גם מסתובב ערום בבית ולא תמיד שם עליי כשאני מבקשת שישים תחתונים. אשמח לעצה טובה, וחוות דעת מכיוון שמדובר עוד בעולל.(למרות שמתנהג וחכם כמו ילד בן 6-7) תודה רבה.

26/09/2023 | 01:19 | מאת: גליה

מלבד זה שמסבירה לו שבולבול זה איבר פרטי וצנוע שמותר לך לעשות בו כרצונך רק בחדר שלך לבד ובמקלחת ובשירותים. איך אני אמורה להגיב שהוא חושף אותו בגאווה לעיני אחותו ולעיניי סתם ככה? לומר לו שיכנס לחדר לחשוב על ההתנהגות הזו? מלבד זה מוסיפה שלדעתי הבן החל לשים לב לכל זה בגללי, שגיתי והייתי מעירה לבעלי ליד הילדים על היותו ערום, היתי אומרת לו לידם ״למה ילדים קטנים צריכים לראות בולבול של מבוגר, זה הטרדה תתלבש עכשיו״ והיו רואים אותנו מתווכחים בנושא.

הי גליה, אני מציעה שכולם בבית, ללא יוצא מין הכלל, תתחילו ליישם על עצמכם את כללי פרטיות הגוף. אין טעם להעביר לו מסרים מילוליים לגבי פרטיות כשהאב מסתובב ערום לעיני כל בבית. כמו כן חשוב שהמסרים הללו יגיעו ממך ומהאבא במידה שווה, באותו האופן ובאופן עיקבי. בברכה, ירדן

22/09/2023 | 11:45 | מאת: אמא של ט. ב

שלום וברכה אני אמא של ט. ב. אנחנו מתמודדים עם מחלה קשה של בעלי. היום התבשרתי כי ביתי תשתתף בטיפול בזוג עם ילדה משכבתה מכיתה ט שאיבדה את אחותה בשל מחלה קשה. קשה לי עם זה שביתי תיחשף לאובדן קשה בשעה שהיא בעצמה מתמודדת עם אבא חולה. זה לא משאיר מקום לתקווה. מה דעתך?

הי, אני מציעה לך בחום לשתף את הגורמים בבית הספר בחששות שלך ולשמוע את ההסברים שלהם. קבלי החלטה אחרי השיחה - אין כאן נכון לא נכון אלא בעיקר מה מרגיש לך נכון יותר עבור ביתך. בברכה, ירדן

20/09/2023 | 23:42 | מאת: אמא

שלום, בתי בת 4 (בת יחידה) נבונה מאוד, וורבלית, חברותית, שמחה.. לאחרונה אני מרגישה שינוי גדול בהתנהגות שלה וזה מאוד מדאיג אותי! היא עברה לגן חדש עכשיו שבו יש עוד 3 חברות מהגן הקודם שאחת מהן היא חברה מאוד טובה שלה.. ההסתגלות עברה יחסית בסדרת והגננות מספרות שהיא משתתפת וחברותית.. היו 2 לילות בתקופת ההסתגלות בהם היו לה ביעותי לילה (מתארת לעצמי שזה זה לפי מה שקראתי). היא כמעט כל לילה עוברת אלינו למיטה, ישנה ובאמצע הלילה מתעוררת ממש עם התקפי זעם.. היא נתקעת על דברים ולא מצליחה לשחרר אותם לא משנה מה! למשל: משתוללת וצורחת שאנחנו נוגעים בכרית שלה ולא נותנים לה מקום, שהשמיכה נוגעת בה ולא משנה כמה אנחנו מדברים איתה יפה ומסבירים היא לא נרגעת.. נאלצים להזיז את השמיכה וזה לא עוזר.. רק אם אנחנו מורידים את השמיכה מהמיטה היא נרגעת מהצרחות. זה צרחות ממש חזקות ועצבנות שאני לא מכירה בה.. וגם יש עניין חדש עם הבגדים.. היא מתווכחת ומתנגדת למה שאנחנו רוצים להלביש לה וגם כשהיא מחליטה בסוף מה ללבוש יש לה על מה להתלונן.. מציק לה המכנס / לא רואים את הפופיק מספיק / לא יפה / לא נוח! והכל מתנהל בצעקות ובכי עם דמעות.. רוב הזמן רוצה להיות בתחתונים כי ככה הכי נוח לה.. גם עם הנעליים היא מוכנה לשים רק זוג אחד ומתעצבנת אם הסקוץ׳ לא סגור בדיוק כמו שהיא אוהבת.. מרגיש לי שהיא כל הזמן עצבנית, נסערת, לחוצה ולא רגועה ולא ברור לי מה מפריע לה.. האם זה קשור לגיל? ויסות? פינוק? משהו אחר? אנחנו ממש מתוסכלים! מה את מציעה לנו לעשות?

שלום לך, לתחושתי משהו בגן החדש כנראה קשה לה, הייתי מציעה לכם לשתף את הצוות בתופעות החדשות ולהביע חשש שמא בגן קורים דברים שמלבים את זה למשל שתלטנות מצד ילדים אולי ביריונות, אולי הילדה זקוקה ליחס יותר מכיל ואישי, אולי היא מרגישה קצת שקופה בגן החדש...חשוב להיות בקשר עם הצוותים על מנת שידעו שאתם ההורים ערים לשינויים אצל ביתכם ובהחלט ערניים לכך שיתכן שיש לזה קשר למתרחש בגן. מעבר לכך, אני שומעת אותך בתהיות לגבי ההורות שלכם, בחוסר ודאות לגבי הגורמים להתנהגויות שלה ואולי בסימני שאלה בנוגע לאיך אתם צריכים להיות איתה. אני ממליצה בחום על פגישות הדרכה הורית עם מטפל מוסמך. בברכה, ירדן

18/09/2023 | 10:49 | מאת: לילי

שלום, לבן זוגי יש ילד בן 10 שמגיע אלינו פעמיים-שלוש בשבוע. סך הכל נעים יחד ואנחנו מסתדרים טוב, מדברים וצוחקים. במקביל, הילד מאוד ביקורתי, שלילי ווכחן. לא רוצה ללכת לחוג, לא רוצה ללכת לבריכה, כמעט על כל דבר אומר "לא". מעביר הרבה ביקורת "לא טעים לי", "למה זה כזה חמוץ", "למה חנינו ככ רחוק", "אם לא הולכים לחוף x אני לא רוצה ללכת". כשמשיבים לו השיחה הופכת לויכוח ארוך שלא נגמר. הרבה פעמים תוך כדי פעילות רואים עליו שהוא עושה כיף חיים, אבל אם שואלים אותו אחרי אם נהנה, הוא עושה פרצוף ואומר שלא ממש ומונה את כל הדברים שלא מצאו חן בעיניו. אני מנסה להבין מה עומד מאחורי ההתנהגות הזאת ואיך כדאי להתמודד איתה. תודה!

הי לילי, אני מקווה שגם הוריו מנסים להבין את פשר המסרים שהוא מתאמץ מאוד להעביר בשפת הילדים...העניין הוא שלשפה הזו יש גישה רק להוריו...בחזקתם המילון המיוחד. הם אמורים לפענח את מה שהוא מנסה לומר ולתת לזה מענה ויחס. את בתור בת הזוג יכולה רק להיות שם סלבנית ומכילה ולהבין שהשפה הזו לא מיועדת כלל אלייך אלא להוריו. למרות שאת בת הזוג - זה לא באמת קשור אלייך ואין לך מה לעשות בנידון. אבל אם תישארי ניטראלית וסבלנית כלפיו - אני מבטיחה לך שהוא יעריך את זה מאוד וזה בעצם כל מה שאת צריכה לעשות. מקווה שהוריו יתאמצו וירימו את הכפפה כי נשמע שהילד חווה לפחות מידה של מצוקה רגשית. בברכה, ירדן

13/09/2023 | 22:49 | מאת: אישה

שלום בני בן שנה וחודשיים בדיקת שמיעה תקינה אינו מדבר ברור. בין המילים שהוא אומר למשל אדה/ אתתה לכולנו ואף לחלק מאנשים שאינו מכיר יודע להבחין שאני אמא שלו וגם לגבי אביו וגם לגבי סבים וסבתות שלו כמו כן, אינו מבטא לדוגמא את האות מ ובנוסף האות ב משתמש במחוות כגון תן קח, הצבעות על דברים (מצביע גם סתם לפעמים), כפיים, עדיין זוחל והולך בעזרת חפצים לא תמיד מגיב לשמו יוצר קשר עין יפה עם כולם. לעיתים לא מביט על משחקים אלא רק כשמרוכז שם יד אחת על הראש לפי השיר ידיים על הראש לא בא אלינו בזחילה כשקוראים לו אלא מסתכל ומסמן עם היד בוא כחיקוי וכששוכב או כשהוא על הידיים הוא מושיט ידיים אשמח לדעת האם זה תקין או לא? תודה מראש

שלום לך, אני מציעה לך לגשת לטיפת חלב או לרופא המשפחה שלכם ביחד עם בנך ולהביא בפניו את שאלותייך החשובות. אני מנחשת שמדובר בילד הראשון שלך, אז קיימת חוסר מודעות גדולה. זה טבעי מאוד שלא תדעי ולא תביני אבל חשוב שתקבלי תשובות לשאלות שלך אחרת את עלולה להישאר בחרדה ולהקרין אותה לילדך. כל טוב, ירדן

10/09/2023 | 20:03 | מאת: חלי

שלום בתי בת החמש וחודשיים מגמלה ממוצץ בצורה מיטבית בגיל ארבע בדיוק.. אך מאז הזכירה את רצונה בו לא מעט פעמים. אנו חוויום איתה קשים בחודשיים האחרונים התנהגותיים , פחדים בלילות… נכנסה לגן חובה השנה . בגן הכל מושלם הילדה מלאך בבית מגיעה התפרקות גדולה היא רוצה את המוצץ וסבתא שלה נתנה לה היום היא מאוד שמחה ואמרה שזה יעזור לה לישון אני מרגישה שהיא צריכה את זה אך חוששת מהשלכות של מוצץ בגיל כזה מה דעתך?

הי חלי, ביתך בתקופה שחווה חרדה מוגברת. מה שחשוב לעשות הוא להבין את מקורות החרדה, לבחון כיצד ניתן להקל עליה (אולי בכל זאת משהו בגן, בבית, שינוי שמתרחש ואולי פשוט שינוי התפתחותי). מה שיכול להקל עליה הוא הגברת נוכחות פיזית ורגשית שלכם ההורים. פיזית אומר פשוט לדאוג להיות יותר איתה ורגשית אומר למשל התייחסות רבה יותר לרגשותיה, עיבוד שלהם (להתייחס, לשאול, להבין, לצייר את הרגשות, לשחק את הרגשות באמצעות משחקי בובות למשל ובאמת להיות שם עבורה מוכנים להרגיע ולהבין). אין שום סיבה להחזיר לה את המוצץ ממנו נגמלה בהצלחה, אלא כאמור צריך למצוא דרכים אחרות להרגיע אותה ולעזור לה להרגיש בטוחה יותר. בברכה, ירדן

05/09/2023 | 23:40 | מאת: לילך

הי רציתי לשאול לגבי פעוטה בת 2.5 ,לא נמצאת במסגרת שוהה עם האם ועם אחותה הקטנה בת החצי שנה-נממגיל 5 חודשים חרדת זרים מובהקת רתיעה ופחד היסטרי מזר שזה אומר צרחות בהלה ומצוקה קשה בהמשך רתיעה מקרבה פיזית לילדים אחרים היצמדות אל האם ואחיזה פיזית חזקה באם בסיטואציות המפחידות אותה חוששץ מאוד מדברים לא מוכרים וסיטואציות בלתי מוכרות וצפויות הכנה לפני כל מצב חדש עוזרת אם כי מעט ועדיין ניכרת חרדה חוסר חברותיות וחוסר רצון ועניין לשחק עם קבוצת השווים בגילה כאשר מקרבת אליה ילד או ילדה שהם בערך בגילה זה צרחות היסטריות כאשר עולה למתקן בגינה ועליו נמצא ילד היא נכנסת ללחץ ויורדת מהמתקן ובורחת אוהבת מאוד לשחק עם אמא אבא ואחותה לוקחת זמן להתרגל ולהסתגל לסיטאוציות חדשות ולהיפתח מאוד ביישנית שפונים אליה מתביישת ונאחזת בחוזקה באמא הילדה מבחינת התפתחות השיגה כל אבני הדרך המצופים מוטרית תקינה מדברת שוטף משפטים שלמים לעיתים משתמשת בהתנהגות שלילית לקבל תשומת לב ויחס ניסיון לגמול מטיטול ללא שיתוף פעולה מצידה ווללא רצון להיגמל מטיטול והמוצץ לאיזה אישה מקצוע עלי לפנות כדי להתיעץ בנושא

05/09/2023 | 23:42 | מאת: לילך

מציינת בנוסף לקחתי את הילדה לקלינאית תקשורת שאמרה שאין צורך בטיפול כל שהוא בפן הזה הכל בסדר

את האמא?

10/09/2023 | 14:38 | מאת: לילך

כן

הי לילך, אני פשוט אענה לשאלה שלך - לאיזה איש מקצוע עלייך לפנות. אז אני מציעה לך לגשת בעצמך לפסיכולוג קליני/ת שמתמחה בין היתר בהדרכה הורית, שיעזור לך להבין איזה סוג של נוכחות הורית מצידך תיטיב עם חרדת הזרים של ביתך. בהצלחה, ירדן

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > ... 170