קומדין-וורפרין מזון ותרופות השפעות על מדדי INR

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

05/09/2017 | 17:14 | מאת: צחי

שלום, ברקע: אני שנה לאחר אירוע מוחי בגיל 40,לאחר דיסקציה בעורק התרדמה הצווארי שנגרם כתוצאה מקריש דם ששלח תסחיפים למוח יממה לאחר עקירת שן בינה בצד ימין. בתחילה טופלתי זמן ממושך בזריקות קלקסן, וכעת כ10 חודשים מטופל בקומדין, ובתרופות נוספות ליתר לחץ דם וסטטינים כמקובל לאחר שבץ מוחי. שאלתי בנוגע לקומדין, אני מאוד מתקשה באיזון ועד שהתאזנתי לפני כחודש עקב אירוע משפחתי, לא הקפדתי לאכול את מנת הירקות הירוקים היומית ופיספסתי בלי לשים לב להשלכות לכך את סדר היום התזונתי, עד שיום אחד סבלתי מדימום רקטלי חריף ונזכרתי למדוד INR (לאחר איזון על רמה 3 מדדתי רק פעם בחודש) ויצא לי 5וחצי INR ואז נזכרתי שלא אכלתי ברוקולי וחסה כשבוע ולכן דיממתי בצורה כזאת. כעת אני עומד על 3 מודד כל שבוע ומקפיד לאכול כנ"ל, האם יש אפשרות למנוע תופעות אלו ללא אכילה כנ"ל? למשל ע"י נטילת תוסף ויטמין K? וכמה ליטול? בברכה

Coumadin, אשר החומר הפעיל בו הוא warfarin, הינו תכשיר אנטיקואגולנטי המעכב את פעילותו של ויטמין K, ועל ידי כך מונע את תפקודם של מספר פקטורי קרישה. בזמן השימוש בתכשיר, יש להקפיד על צריכה קבועה של מזונות המכילים ויטמין K, שכן שינויים פתאומיים בתזונה עלולים להשפיע על מצב קרישיות הדם. בהקשר זה יש לציין כי ישנם מספר גורמי סיכון ליציאה מאיזון INR פרט לשינוי בצריכת ויטמין K- כגון זיהומים פתאומיים, מחלות מעיים ונטילת תרופות מסוימות במקביל. בישראל ישנו תכשיר רשום בפנקס התרופות המכיל ויטמין K, KONAKION, אשר מגיע כתמיסה להזרקה, אותה ניתן גם לשתות. תכשיר זה אינו מיועד לנטילה יומיומית, והוא ניתן כאשר ישנו דימום תחת הטיפול בוורפרין או כאשר INR>5, בהנחיית רופא וניטור הדוק של INR. במקרה בו INR גבוה מ4-5 יש להיוועץ ברופא לפני נטילת הקומדין ולקבל הנחיות ממנו בנוגע להפחתת מינון ה coumadin או אי נטילת מנה. הטיפול בתרופה מחייב הקפדה על עקביות בצריכת מזונות בעלי תכולה גבוהה של ויטמין K. ניתן להיוועץ בדיאטנית בנושא. בכל מקרה מומלץ ליידע את הרופא ולהיוועץ עימו על המשך הטיפול

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי