סוכר בשתן למרות רמת סוכר לא גבוהה בדם

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

18/08/2020 | 16:12 | מאת: ר

שלום לאבא שלי (סיעודי דמנטי בן 73 ויקר לי מאוד) A1C מלפני מספר חודשים של 6.2%. לפני שלושה שבועות ביצע מספר שינויים תרופתיים כולל תוספת תרופת פרומתאזין שלאחריה החלו רמות הסוכר שלו בדם לזנק מעבר למה שיש לו תמיד. שיערנו שהעליה בסוכר קשורה לתרופה. הפסקנו את התרופה ובבדיקת דם מלפני שבוע קריאטנין וUREA תקינים לחלוטין. ירידה קלה באלבומין ועליה קלה באנזימי הכבד ואנחנו נמתין לבדיקה חוזרת כדי לראות אם זה גם קשור לשינויים תרופתיים. רמות הסוכר בדם חזרו לרמות שיש לו בדרך כלל (הוא נדקר שלוש פעמים ביום). אבא עם ערמונית מוגדלת והמטפל מבצע בו צנתורים חד פעמיים 4 פעמים ביום ואנחנו בודקים בסטיק את כל אחד מהצנתורים. וכעת יש תופעה חדשה של *צביעה של ++* של סוכר בשתן, במקביל לרמת סוכר בדם לא גבוהה במיוחד (למשל כרגע 154). דווקא בערבים כאשר רמת הסוכר גבוהה יותר (באיזור 200) אין סוכר בסטיק שתן. קראתי שיכולה להיות הפרעה כזאת אבל למיטב הבנתי היא מולדת (?) ולאבא זה לא היה מעולם *צביעת סוכר בשתן ברמות כאלה*. לעתים נדירות בזמן מחלה חריפה היה לו צביעה של + בזמן שהסוכר בדם היה מעל 240.. מה עושים? אציין כי מלבד הסוכר יש צביעת לויקוציטים +++ וידוע על תרבית חיובית לקלבסיאלה פנמוניה ESBL (לא מטופלת כרגע, ללא חום משמעותי, CRP תקין). צירפתי את התוצאות המלאות של בדיקות הדם. סונר כליות אחרון מלפני שנה תקין . אשמח לדעת מה לעשות כדי לחזור למה שהיה רק לפני מספר שבועות ללא סוכר כלל בשתן. בתודה מראש, מודאג מאד.

18/08/2020 | 16:28 | מאת: ר

למקרה שלא תצליחו לראות את הקובץ המצורף: קריאטנין 0.76 UREA 27.7 CRP 0.31 ספירה תקינה ALBUMIN 3.62 URIC ACID 5.8

גלוקוז יכול להופיע בבדיקת שתן באופן שגוי אם יש חומרים אחרים שמשפיעים על הבדיקה. הקלאסי - נטילת ויטמין סי במינון גבוה. מקרים בהם אכן יש גלוקוז בשתן הם או במצבי סכרת לא מאוזנת או במצבים של פגיעה הנקראת פגיעה טובולרית - פגיעה באבוביות הכליה. לרוב היא מלווה בממצאים נוספים כמו הפרשת חלבונים מסוימים בשתן, ירידה ברמות הזרחן בדם ועוד. לפגיעה הטובולרית סיבות רבות אך חשוב קודם להבין האם יש פגיעה כזו. לשם כך יש להתייעץ עם הרופא המטפל לביצוע בדיקות נוספות

18/08/2020 | 18:54 | מאת: ר

האם זה יכול להיות מהחיידק שהפך כבר לדייר קבע בדרכי השתן? האם יש לתת טיפול אנטיביוטי דחוף? האם יש להתחיל להכנס לפניקה גדולה? תודה

18/08/2020 | 19:48 | מאת: ר

כמו כן האם התכוונת אכן לומר *ירידה* ברמת הזרחן בדם או שמא *עליה* ברמת הזרחן בדם? הזרחן כעת 4.3

כמובן שלא צריך להכנס לפאניקה. הופעת גלוקוז בשתן אינה מסכנת חיים. יכול להיות שקשורה לזיהום אבל זה לא אומר שצריך לטפל באנטיביוטיקה. באנשים עם קטטר יתכנו זיהומים ומטפלים רק אם יש תסמינים או סיבות אחרות לטפל. בפגיעה טובולרית יש ירידה ברמות הזרחן בדם בשל הפרשה מוגברת של זרחן בשתן.

מנהלי פורום נפרולוגיה