אי ספיקת כליות עליה מהירה ברמות קיראטנין

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

22/12/2018 | 00:19 | מאת: סמיון

שלום רב , אני בן 61 עם לחץ דם גבוה במשך יותר מ20 שנה עברתי שני צנתורים כיום לחץ דם יציב ובטווח הנורמה במשך 10 חודשים הקיארטנין שלי עלה מ1.9 ל5.4 כאשלגן 3.3 ותמיד בטווח הנורמה החלבון בשתן ירד . הרופא המטפל שלי שלח אותי לסיטי ללא חומר ניגודי ולהלן התוצאות האנדרנל הימני מכיל קשרית בגודל 1.4 סמ וצפיפות 25HU האנדרל השמאלי מגושם מכיל מספר קשריות בגודל 1 סמ בצפיפות 20HU . הכליה הימנית בגודל ומנח תקינים עם פרנכימה דלה , בקוטב התחתון ממצא דומה בגודל 2.3 סמ ציסטה קרוב לוודאי האורטר הימני הודגם עדין. הכליה השמאלית בגודל ומנח תקינים עם פרנכימה דלה בקוטב עליון ממצא קורטיקלי היפודנסי בגודל 3.6 סמ ציסטה קרוב לוודאי . האורטר שמאלי עדין. מה זאת אומרת ומה עלי לעשות הרופא היפנה אותי לדופלר. למה הידרדרות כל כך מהירה עליה בקיראטנין מפחידה אובד עצות. מבקש עזרה והמלצה ברור לי שזה לא מקום לתת אבחנות אבל אשמח לאיזשהי הארה . תודה מראש

אכן הדרדרות מהירה הדורשת בירור. זה לא המהלך האופייני של אי ספיקת כליות כרונית משנית ליתר לחץ דם ועל כן יש לחפש סיבה אחרת. בהדמיה מתוארת פרנכימה דלה בכליות, כלומר רקמת הכליה מועטת מה שמעיד על מחלה כרונית, אך ההדמיה לא מסבירה מדוע ההדרדרות המהירה. דופלר אכן בדיקה חשובה לבדוק האם ישנה היצרות בעורקי הכליות היכולה להסביר זאת. לא תארת מה יש בבדיקות נוספות - האם יש אנמיה חדשה, הפרעות במלחים פרט לאשלגן, מהי רמת האלבומין, גלובולין. מה בבדיקת השתן. תרופות חדשות? מניחה שנבדקת על ידי נפרולוג במהלך החודשים האחרונים? בהתאם לממצאי השתן מרחיבים את הבירור למחלות סיסטמיות שונות (כלומר כאלה הפוגעות בכלל הגוף ולא רק בכליות), יתכן וכבר בוצע. במקרים של הדרדרות מהירה לעיתים אנו אף ממליצים על ביופסית כליה אם כי כאשר הפרנכימה דלה, לא תמיד ניתן לבצעה בפועל. בנוגע לממצאים בבלוטות האדרנל - גידולים שפירים הנקראים אדנומות באדרנל יכולים להפריש הורמונים שונים הגורמים ליתר לחץ דם שניוני (כלומר משני להפרשת ההורמונים הללו). נוכחות אשלגן נמוך במטופל עם אי ספיקת כליות משמעותית מכוון למצב זה. האם בוצע בעבר בירור לסיבה ליתר לחץ דם? כלומר בירור הכולל בדיקות דם ואיסופי שתן להורמונים שונים? אכן קשה לתת אבחנות מבלי לקבל את המידע המלא והבירור עד כה, אך ממליצה, במידה ולא בוצעה בחודשים האחרונים, על הערכת נפרולוג בהקדם. בהצלחה.

22/12/2018 | 10:45 | מאת: סמיון

תודה דר על התשובה המהירה. בדיקת שתן תקינה לחלוטין האלבומין תקין ישנה אנמיה מקבל זריקת אראנספ 50 מק"ג ורמת סידן נמוכה ואילו זרחן מעל הנורמה . ברקע סובל מגאוט במשך 30 שנה. האם במצב של אי ספיקת כליות כה מתקדם יכול להיות שגודל ומנח כליות תקין לחלוטין ? המון תודה לך

22/12/2018 | 11:31 | מאת: סמיון

הפרנכימה בכל כליה 1.55 ס"מ עובי

גודל ומנח הכליות יכול להיות תקין גם בשלבים מתקדמים של אי ספיקת כליות.

22/12/2018 | 21:11 | מאת: סמיון

תודה על התשובה דוקטור בן בסט , אז בעצם סיטי ודופלר לא רלוונטים כי גודל של כליה וצורתה לא משתנים גם באי ספיקת כליות סופנית ובעצם רק קיראטנין וכל מה שנגזר ממנו קובעים את מצב הכליות...

באי ספיקת כליות מתקדמת אפשר לראות באולטרסאונד ירידה ברקמת הכליה (פרנכימה) ועם הזמן לעיתים גם הכליות קטנות בגודלן, אם כי תלוי במחלה שהביאה לאי ספיקת הכליות ובדרגת האי ספיקה

מנהלי פורום נפרולוגיה