אי ספיקת כליות כרונית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

וויגובי כבר כאן - זריקת ההרזיה המבטיחה מגיעה השבוע לישראל

לאחר שנים של ציפייה, זריקת ההרזיה המבטיחה וויגובי צפויה להגיע סוף סוף לישראל. מדוע היא מוגדרת כמהפכנית, ממה צריך להיזהר וכמה עולה הזריקה? זריקת ההרזיה וויגובי, שחוללה מהפכה בטיפול בהשמנה בעולם, צפויה להגיע לישראל כבר השבוע. התרופה, שפותחה על ידי חברת נובו נורדיסק הדנית, נחשבת לאחת ההתקדמויות המשמעותיות ביותר בטיפול בהשמנה בעשורים האחרונים. התרופה, שזכתה לתהודה רבה בארה"ב ובמדינות אחרות בעולם, צפויה לסייע רבות לאנשים הסובלים מעודף משקל להשיל קילוגרמים באופן יעיל ובטוח בשילוב עם שינוי אורחות חיים. במחקרים שנערכו הוכח כי וויגובי גורמת לירידה ממוצעת של כ-15% ממשקל הגוף, ואצל כשליש מהמטופלים אף לירידה של 20% ממשקלם. התוצאות המדהימות הללו, בשילוב עם פרופיל בטיחותי גבוה ויכולת למנוע סיכונים למחלות קרדיווסקולריות, הופכות את התרופה לכלי יעיל במאבק בהשמנה ובמחלותיה הנלוות. וויגובי – חלק מארסנל זריקות ההרזיה של נובו נורדיסק ...
ללמוד עוד על אי ספיקת כליות כרונית
מחלת כליה: איטית ומסוכנת-תמונה

מחלות כליה הן גורם מרכזי להתפתחות מחלות לב וכלי דם. דוקטורס...

מאת: מערכת zap...
12/03/2009
נגיף הקורונה: האם השמנת יתר מסכנת אתכם?-תמונה

מחקר שפורסם לאחרונה: נגיף הקורונה קטלני במיוחד בקרב קשישים...

מאת: המרכז הרפואי...
23/03/2020
מחלת כליה: הידרדרות במדרון תלול-תמונה

שליש מהאנשים מעל גיל 65 סובל מנזק כלייתי, אולם רוב הלוקים...

מאת: ד"ר נעה...
10/03/2010
סרטן גרורתי בדרכי השתן: תרופה ביולוגית חדשה - בדרך לסל התרופות?-תמונה

קיימים מספר קווים טיפוליים לסרטן גרורתי מסוג TCC שמקורו...

10/11/2019
אולי יענין אותך לדעת...
מדידת לחץ דם - תמונה
מדידת לחץ דם
מדריך בדיקות רפואיות: מתי ואיך מבצעים בדיקת...
בדיקת צפיפות מינרלים של העצם - תמונה
בדיקת צפיפות מינרלים של העצם
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת צפיפות העצם...

אי ספיקת כליות כרונית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום ברצוני לשאול האם ניתן לקחת כדור אנלדקס ואלמו עם כדור ארקוקסיה לכאב בברך האם ניתן לקבל זריקת ולטרן עם כדור לחץ דם אמלו

התכשיר Enaladex המכיל את החומר הפעיל Enalapril שייך למשפחת התכשירים מעכבי ה -ACE (מעכבי האנזים המהפך) אשר מותווה לטיפול ביתר לחץ דם, אי ספיקת לב, וכטיפול לאחר התקף לב. התכשיר Amlow המכיל את החומר הפעיל Amlodipine הינו תכשיר ממשפחת חסמי תעלות הסידן, אשר מותווה (בין השאר) לטיפול ביתר לחץ דם. לתרופות ממשפחת מעכבי ה ACE כמו אנלדקס אפקט מטיב על הכליות ואף ניתנות להאטת התקדמות מחלת כליות כרונית. עם זאת לעיתים תרופות אלו עלולות לגרום להחמרה בתפקודי כליות בעיקר בחולים בעלי גורמי סיכון. התרופה ארקוקסיה, שהחומר הפעיל בה הוא Etoricoxib שייכת למשפחת ה NSAIDS (תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות), ומעכבת את האנזים COX-2 באופן סלקטיבי. גם התכשיר Voltaren המכיל את החומר הפעיל Diclofenac sodium שייך למשפחת ה NSAIDS. תכשירים משפחת התרופות NSAIDs, בעלי פוטנציאל לפגיעה כלייתית בעיקר במטופלים עם גורמי סיכון על כן, כאשר תרופות ממשפחת ה- ACE נלקחות עם תכשיר מקבוצת NSAID's כגון ארקוקסיה קיים סיכון מוגבר לפגיעה כלייתית ועליה בלחץ דם. יש לציין כי בנוסף להעלאת הסיכון לפגיעה כלייתית שימוש בתכשירים מקבוצת NSAIDs עלול להעלות את הסיכון לתופעות לוואי לבביות כגון צבירת נוזלים, עליה בלחץ דם, אוטם שריר הלב (התקף לב) ושבץ. לפיכך הטיפול בתרופה מומלץ לפרק הזמן הקצר ביותר ובמינון הנמוך ביותר היעיל בכלל המטופלים ואילו במטופלים הסובלים ברקע ממחלות קרדיווסקולריות שונות כגון: מחלת לב איסכמית, אי ספיקת לב, יתר לחץ דם לא מאוזן ועוד, השימוש בתכשיר מהווה התווית נגד (אסור לשימוש). במקרים בהם יש צורך בשילוב בתרופות אלו מומלץ להיוועץ ברופא המטפל על מנת לבדוק את הסיכון מול התועלת של השימוש בתרופה.

אני בן 51 עם אי ספיקת כליות כרונית מזה מס שנים . האם מדד ה - G.F.R הינו המדד הכי חשוב והכי מהימן לבדיקת תפקוד הכליות של בני אדם יותר מבדיקות קריאטינין ואוריאה ? איך מחשבים את המדד הזה ? תודה ...

אלברטו. תפקידן המרכזי של הכליות הוא לסנן ולהפריש חומרי פסולת, עודפי מים ומלחים. קיים קושי לבדוק ישירות את הפינוי הכלייתי או יכולת הסינון של הכליה באופן מדויק בשגרה. כדי להעריך במדויק את יכולת הסינון של הכליה יש צורך בבדיקה מסובכת, הכרוכה בהזרקת חומר לווריד ומעקב אחר רמותיו בדם במקביל לאיסוף שתן במשך 24 שעות. שיטה זו מורכבת ואינה ישימה לצורך הערכה שגרתית של חולים, ולכן אינה משמשת בקליניקה אלא לצורכי מחקר. לכן ביום יום משתמשים בשיטות חלופיות, קלות וזמינות יותר לביצוע, הנותנות אומדן לתפקוד הכלייתי. קראטינין היא מולקולה שקל לבדוק (בבדיקת דם), ומשתמשים בה להעריך (בערך) את רמת התפקוד הכלייתי. רמת הקראטינין תלויה גם בגיל, מין, גזע. עלית קראטינין בדם מצביעה על פגיעה כלייתית אך לא מכמתת בכמה נפגעה יכולת הסינון. יש נוסחאות שונות בהן משתמשים לשערך את קצב הפינוי = הסינון הכלייתי על סמך בדיקת קראטינין בדם, והזנת גיל, מין, גזע לתוך נוסחה. אחת הנוסחאות הזמינה באינטרנט ומקובלת היום לשימוש היא CKD EPI. עליך להזינה כך באינטרנט ותמצא. קופות החולים פעמים רבות מוסיפות את תוצאות החישוב לתוצאות המעבדה כ eGFR. התוצאות המתקבלות הן בדרכ בקורלציה טובה לבדיקת התפקוד הכלייתי לו היה מבוצע באותה שיטה מחקרית שתארתי קודם לכן. אפשרות נוספת בה אנו משתמשים לעתים היא חישוב פינוי הקראטינין ע"י איסוף שתן של 24 שעות ובדיקת דם לקראטינין ביום מסירת האיסוף. מכפילים את נפח השתן במיליליטר ביחס של ריכוז הקראטינין בשתן ובדם ומחלקים ב1440. יש עוד מדדים לחומרת הפגיעה הכלייתית למשך כמות האלבומין המופרש בשתן. ממליצה שתהייה במעקב סדיר של נפרולוג שיוכל להסביר יותר, וכן לנקוט צעדים שאולי יעקבו התדרדרות המחלה הכלייתית.

שלום השאלה עוסקת בהשפעות לטווח ארוך על הכליות של דיאטה מרובת חלבון.מדובר על דיאטת חלבון גבוהה לספורטאי (אדם בריא),2.5 גרם חלבון לק"ג של משקל גוף.הדיאטה היא דיאטה מאוזנת ומכילה גם אחוז פחמימות גבוה 1.5:1 לטובת הפחמימות. האם ידוע לרופאה על סיכונים/סיבוכים שטמונים בכזו דיאטה? בנוסף,אשמח מאוד אם הרופאה תוכל לתת .חוות דעת על המטא אנליזס הנ"ל https://academic.oup.com/jn/article /148/11/1760/5153345?login=false תודה רבה על זמנך.

אוסיף,לא חסרים מחקרים שטוענים ההפך לגמרי (בניגוד למטא האנליזס שנראה רציני(מצורף למעלה)),דיאטת חלבון גבוהה דווקא גורמת לנזק רציני בטווח הארוך (לחוקרים לא ידוע בדיוק המנגנון) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7460905/ "...high protein intake may adversely affect kidney function, particularly in the context of CKD, existing data suggest that glomerular hyperfiltration caused by a high-protein diet may lead to an increase in albuminuria and an initial rise and subsequent decline in GFR..." מאוד אשמח לסדר בדברים. תודה רבה על זמנך.

ותוספת אחרונה לשאלה. במידה והתשובה על הדיאטה היא אינדיווידואלית,איזה מדדים צריכים להיבדק כדי להבין מה הוא דגל אדום? בצעתי בדיקות שתן (ודם) לפני תחילת הדיאטה.הרי לא ברור יהיה להניח שהבדיקות יהיו זהות כמו ללפני הדיאטה ומהלך הדיאטה.סביר להניח שיהיו פרמטרים שישתנו (כמו למשל הGFR לפי המטא אנליזס) (המסקנה שלהמטא אנליזיס הייתה:Postintervention GFR comparisons indicate that HP (high-protein) diets result in higher GFRs; however, when changes in GFR were compared, dietary protein had no effect. Our analysis indicates that HP intakes do not adversely influence kidney function on GFR in healthy adults ) בעצם מה יהיו הנורמות החדשות של הבדיקות (כי הרי הבדיקות משתנות בדיאטת חלבון גבוהה),כדי שתיהיה אינדיקציה אם נגרם נזק או לא? תשובתך מאוד חשובה לי, שוב תודה ענקית לך על זמנך!

באי ספיקת כליות יש המלצה לתזונה דלת חלבון למניעת התקדמות וסיבוכי אי ספיקת כליות כרונית. האם דיאטה עתירת חלבון יכולה להאיץ/ לגרום לאי ספיקת כליות במטופלים ללא אי ספיקת כליות זה נושא לא פטור עדין כפי שאתה מצטט בעצמך. כמות החלבון שאתה אוכל נראית לי מופרזת, אלא אם אתה במקרה ספורטאי מקצועי ,ויש המלצה של דיאטנ/ית ספורט קלינ/ת . ממליצה לך לפנות להערכת דיאטנ/ית שיראה את התזונה בכללותה אל מול ממצאים מעבדתיים וקלינים וסוג הפעילות הגופנית .

שלום.קראתי מחקר שאומר שסודה לשתיה יכולה להוריד קראטנין או לשמור שלא יעלה. האם ידוע לכם . אני בן 73 קראטנין 1.6 gfr 46.6לחץ דם מאוזן לוקח לוסדקס 50 מג פלוס 25 מג.וכדורים להורדת כולסטרול.האם לדעתך סודה לשתיה יכול לעזור.תודה.

סודה לשתיה הינה בסיס היכול לסתור חומצה. במצב של אי ספיקת כליות כרונית יתכן מצב של חמצת, כלומר עודף חומצה בגוף, הנובע מקושי של הכליה בפינוי החומצה הנוצרת בגוף. עבודות מראות ששמירה על מאזן חומציות תקין יכול לעכב את התפתחות מחלת הכליות. ממליצה לך לבצע בדיקת דם לגזים, ועל פיה ניתן יהיה להחליט האם יש צורך בנטילת הבסיס. חשוב לציין שהבדיקה נעשית רק במסגרת בית חולים ולא בקופת חולים.