כליה "עובדת ביתר" .....

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

16/03/2018 | 12:58 | מאת: ארי

שלום לרופאות לא פעם ראשונה שאני נתקל במושג "כליה עובדת ביתר" כאשר כל תפקודי הכליה תקינים וה-Gfr תקין. מה הגורמים לכך שלכאורה הכליה עובדת "ביעילות יתר"? האם צמחונות? תזונה בסיסית? לחץ דם נמוך? משקל תקין? והאם כליה "יעילה מדיי" עשויה "להתעייף"? תודה רבה

כליה עובדת ביתר (מצב של היפרפילטרציה) יכול להופיע בשלבים מוקדמים של מחלת כליות (למשל הקלאסי זה בהשמנה וסכרת), לאחר כריתת כליה או במצבים אחרים, בין היתר באנשים בריאים בהם אנו לא יודעים לומר מהי הסיבה לכך. יש עבודות שמראות שהיפרפילטרציה גם היא, כמו ירידה בתפקוד הכלייתי, מדד למחלות קרדיווסקולריות בעתיד. אם ההיפרפילטרציה נובעת ממצב של מחלה, הכליה בהחלט עשויה להתעייף. כאמור סכרת היא דוגמא טובה. לעומת זאת ישנם מצבים בהם אנשים עם היפרפילטרציה שנים רבות ללא כל נזק לכליה, לדוגמא תורמי כליה.

מנהלי פורום נפרולוגיה