סרטן ערמונית

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

06/02/2011 | 09:58 | מאת: דרור

בלוטה ערמונית מוגדלת (38סמ"ק). בבדיקת ביופסיה התגלו שני מוקדים קטנים (0.05 ס"מ) של אדנוקרצינומה, וגליסון 3+3. הומלץ לא לבצע ניתוח רדיקלי, אבל האם כדאי להרוס את שני המוקדים הסרטניים בעזרת קרינה ממוקדת?

06/02/2011 | 13:16 | מאת: ד"ר דן ליבוביץ

שלום לך דרור. לא תמיד כמות ואופי המחלה כפי שמתגלה בביופסיה משקפת נכון את המצב בתוך בלוטת הערמונית. בחישוב שערכתי בעבר אם לוקחים 12 גלילי ביופסיה מערמונית של 60 סמ"ק דוגים פחות מפרומיל אחד מהרקמה. לכן לא נדיר שאדם עם מוקד מיקרוסקופי של מחלה עובר ניתוח ומתגלה אצלו מחלה יותר נרחבת. שנית המושג קרינה ממוקדת אינו קיים. הטיפול בקרינה מכוון לכל בלוטת הערמונית ובוודאי שלא מיועד לפגוע במוקד או מוקדים של מחלה בלבד. עם זאת המושג של טיפול ממוקד לסרטן הערמונית הולך ותופס תאוצה (לא באמצעות קרינה) אלא שבהתאם לאמור לעיל עדיין לא ברור באיזו מידה הוא בטיחותי מבחינה אונקולוגית בחולים הזקוקים לטיפול פעיל. לבסוף - ההחלטה איננה מבוססת רק על הנתונים שמסרת אלא גם על גיל המטופל ומצב הבריאות הכללי וכן על PSA, קצב עליית ה PSA הממצאים בבדיקה הרקטלית ולאחר דיון מעמיק עם המטופל. האם כל הנ"ל נלקחו בחשבון?

10/02/2011 | 13:58 | מאת: דרור

תודה ד"ר על תשובתך המפורטת. אם הבנתי נכון (בין השורות) האם יתכן שעם נתונים אלה, פלוס רקע משפחתי (אח שנפטר בגיל 63 מסרטן ערמונית אלים), יש לשקול אפילו ניתוח רדיקלי?

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית