שקיפות בנושאי בדיקות

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

26/05/2020 | 19:01 | מאת: ערמון

האם קיימות שורה של בדיקות חדשניות למארקרים ביולוגיים לאיבחון ולהערכת ס"ע? והאם הבדיקות מסוג PCA3 ו 4KSCORE נגישות עבור חברי הקופות השונות? אם כן כיצד? אם לאו מדוע לא בעצם? שאלה נוספת מה בדיקת הביופסיה הכי פחות פולשנית ומסוכנת ? האם פיו'אן פירינאום מומלץ והאם הוא נגיש לחברי הקופות? ושאלה אחרונה האם חבר קופה יכול לבקש MRI ואם כן באיזו תדירות ניתן לבצע מעקב כזה. נ.ב האם אפשר לבצע אולטר סאונד רקטלי בלא ביופסיה לצורך איבחון ומעקב?

1. הבדיקה המקובלת היום היא בדיקת 4k score. מדובר בבדיקת דם. היא מדוייקת יותר מבדיקת PSA פשוטה. 2. הביטוחים המשלימים של קופות החולים (למעט מכבי, אם איני טועה) משתתפים בחלק מעלות הבדיקה. 3. ביופסיה פר הגדרה היא פעולה פולשנית. בביופסיה של הערמונית דרך הרקטום יש יותר סכנה לזיהום. בביופסיה דרך הפרינאום יש יותר סכנה לאצירת שתן. 4. ביופסיית MRI פיוז'ן מומלצת במידה שיש ב-MRI נגע חשוד לסרטן ערמונית. הביופסיה הזאת אינה כלולה בסל הבריאות. חלק מקופות החולים מסכימות לספק טפסי 17 עבורה לחלק מבתי החולים הציבוריים שמבצעים את הביופסיה. 5. אם עולה חשד לסיכון מוגבר לסרטן ערמונית, לפי PSA או בדיקת 4K score, אפשר לעשות MRI ערמונית, אבל MRI הוא לא בדיקה רוטינית שעושים ב"תדירות", אלא לפי צורך. 6. אולטרהסאונד טרנסרקטלי הוא לא בדיקה טובה כדי לאבחן או לעקוב אחר סרטן ערמונית.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית