עזרה בפענוח בעיית מפרק

דיון מתוך פורום  כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים

04/06/2017 | 16:48 | מאת: שחר

שלום רב, בן 46, עובד בעבודה משרדית במקביל אני מתעמל בד"כ בקרוסטריינר פעמיים/שלוש בשבוע. מעל לשנה סובל מכאבים במפרק ירך ימין, אובחנתי לפני שנה עם אוסתאופרוזיס זמני במפרק ירך (TOF) שדעך לאחר הליכה עם קביים ולפני חצי שנה חזרו כאבים בעצימות נמוכה ובתדירות נמוכה מאוד. לפני שלושה שבועות חזרו כאבים שהזכירו את ה-TOF, בעיקר לאחר ישיבה. בשכיבה או ללא משקל הכאב עבר. בשבועיים האחרונים מתהלך עם קביים ולוקח דיאסרין. עברתי MRI ולהלן הממצאים: מודגמים אותות תקינים מלשד העצמות ללא עדות לשברים, בצקות או אוסטאונקרוזיס. ראשי הירכיים מודגמים בעמדה שמורה. המשטחים הפרקים מודגמים שמורים. רושם לאות חריג אלכסוני בלברום קדמי מימין אשר בולט לעומת הבדיקות הקודמות ועלול להתאים לקרע, ללא היווצרות ציסטה פרילברלית או שינויים סובכונדרליים חריגים. אות חריג מינימלי גם בלברום משמאל, יתכן ריצס או נזק ניווני התחלתי, ללא שינוי מהותי מבדיקות קודמות. מודגם נוזל תוך פרקי בכמות פיזיולוגית דו-צדדית. בדומה לבדיקות הקודמות, מודגמת היצרות של המרווח האיסכיו-פמורלי משמאל עם אותות חריגים בשריר קוודרטוס פמוריס. אנתזופתיה פריטרוכאנטרית מינימלית דו"צ, ללא שינוי. שאר מישורי השומן, השרירים והמבנים הנוירו-וסקולריים מודגמים שמורים. לסיכום: 1. ללא עדות ל- AVN / TOF 2. חשד לקרע בלברום הקדמי מימין, ללא סימני תפס אצטבלו-פמורלי או נזק שחיקתי במשטחים הפרקיים-למתאם קליני והמשך בירור בהתאם. 3. סימני תפס איסכיו-פמורלי ידוע משמאל יש לי מספר שאלות ואודה אם תוכל להשיב: 1. כרגע היות והיה חשד ל- AVN או TOF חוזר הונחתי ללכת עם קביים - האם אני יכול להפסיק ללכת עם קביים? 2. האם עלי לעבור עוד בדיקת MRI עם חומר מנגיד (הבדיקה הנוכחית לא כללה הזרקה של חומר כזה) או שהאבחון מספיק ברור? 3. הבנתי שיש טיפול שמרני בקרע בלברום (בהנחה שזה קרע) - האם זה יכול להתאים במצבי? 4. מהו תפס איסכיו-פמורלי - עד כמה זה קשור לקרע בלברום והאם עלי לטפל בכך? 5. מהם אותות חריגים בשריר קוודרטוס פמוריס? אנתזופתיה פריטרוכאנטרית? תודה מראש

שלום רב אבחנות באורטופדיה והמלצות לטיפול נעשות לאחר קבלת היסטוריה רפואית , בדיקה פיסיקאלית ועיון בהדמיה באם יש צורך שאלות 1-3 בהתאם לבדיקה הפיסיקלית וההיסטוריה הרפואית , טיפול שמרני באורטופדיה הינו לרוב הטיפול הראשוני, חומא ניגוד לרוב מוזרק למפרק בחשד לקרע של הלברום ישנן מספר סיבות לכאבים סביב מפרק ירך, התנגשות של עצם הירך לאחת מעצמות האגן נקראת Ischiofemoral impingement syndrome , תפס איסכיופמורלי , המרחק בין האיסכיום לטרוכנטר הקטן המצוי בירך אמור להיות כ 20 מ"מ , לעיתים המרחק לא נשמר וגורם לחיכוך , דבר זה יוצר שינויים בשרירי הקואדריצפס. לרוב המצב הוא לאחר ניתוח או טראומה, אך תוארו גם מקרים ללא כל זאת. לרוב הטיפול הוא טיפול שמרני תפס אחר אשר יכול להיות סביב האגן הינו מציטוטים קודמים- תסמונת FAI תפס/התנגשות/צביטה או מה שנקרה Femoraloacetabular Impingement syndrome) FAI.( FAI הינה הפרעה/חיכוך לא תקין הנוצר בין עצם הירך לעצם האגן כתוצאה מאנטומיה לא תקינה בחולים מסוימים ראש הירך אינו מותאם לעצם האגן, דבר זה גורם למגע לא תקין בין צוואר הירך לעצם האגן בתנועות מפרק הירך המגע הלא תקין הזה עם הזמן יכול לגרום לפגיעה במעטפת מפרק הירך הנקראת לברום ולפגיעה בסחוס הפגיעה בלברום ובסחוס יכולה להתקדם לשינויים שחיקתיים של מפרק הירך FAI יכול לתת כאבים וקליקים באזור מפרק הירך בדרך כלל באזור המפשעה, ירך ישנם שני סוגים של FAI , Cam Impingement Pincer Impingement הסוג הכי שכיח הוא הופעת שני הסוגים יחדיו בחולה אחד בבדיקה גופנית ניתן להתרשם מהגבלה בתנועות המפרק ,ניתן לבצע בנוסף בחינה מסוימת היכולה לעורר את הכאב בירך באם יש חשד לקרע של הלברום ובאם מתכננים התערבות ניתוחית יש הצדקה לביצוע MRI ניתן לגלות קרעים בלברום ב MRI , אך בדיקת הזהב הינו הזרקה של חומר ניגוד יחד עם חומר הרדמה למפרק אותות חריגים בשרירי אינם ספציפיים , אנטזופטיה – הינה דלקת/פגיעה/מתיחה/גירוי של גיד באזור כניסתו/אחיזתו בעצם בברכה ד"ר בנימין בנדר www.drbender.co.il

מנהל פורום כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים