לחץ וחרדה סימפטומים..............

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

04/08/2019 | 12:25 | מאת: קובי

שלום שרון, רציתי בבקשה לשאול לגבי סימפטומים של לחץ וחרדה, אני סובל מהתכווצויות כאלה ואחרות בגוף שנובעות מלחץ וחרדה, הבנתי שכאשר מקבלים אותם,נוצר פה התרגלות, שאלתי היא האם לאחר שנוצרת התרגלות, האם אותם התכווצויות לא יהיו יותר בכלל? או שהם כן יהיו אך בגלל שלמדתי לקבל אותם ולהתרגל אליהם אז הם יעלמו יותר מהר מלפני שלמדתי לקבלם? תודה רבה

05/08/2019 | 21:05 | מאת: קובי

עוד שאלה שקשורה לראשונה, במידה וכמו שאני מבין שעצם הקבלה יכולה להעלים את ההתכווצויות..מה קורה כאשר ההתכווצויות ממשיכים גם לפני השינה, שקשה להירדם יחד איתם ולכן צריך לעשות הרפייה על מנת להעביר אותם ,שאלתי היא כזאת, במידה ואני עושה הרפייה האם זה לא הורס את כל מה שעשיתי במשך היום " הקבלה" , כי עכשיו בעצם אני מעלים אותם,??

היי קובי, בקשר לשאלתך הראשונה, אם תצליח להגיע למצב שאתה מקבל את החרדה ואת ההתכווצויות, התופעה תלך ותפחת (בתדירותה, עוצמתה ומשכה) ועשויה גם להיעלם. אולם, זה מאוד מורכב מאחר שיש פה פרדוקס: כדי שזה יקרה, צריכה להיות קבלה מוחלטת בלי ציפיה להיעלמות הסימפטומים. מה שקורה בדרך כלל, הוא שאנשים שמגיעים למצב של קבלה כבר מפסיקים לעקוב אחר הסימפטומים ולשים לב אליהם. לא אכפת להם אם הסימפטומים נמצאים שם או לא, ולכן הם בקושי שמים לב כשהסימפטומים מפסיקים להופיע. בקשר לשאלתך השנייה, אם ההרפיה לפני השינה עוזרת לך להירדם, אין מניעה שתבצע אותה. נכון שזה כביכול סותר את תהליך הקבלה, אבל זה מיועד רק למטרה מסוימת ולמשך זמן מוגדר ביום. שוב, מומלץ לעשות זאת רק אם זה באמת עוזר לשינה. אם ההרפיה לא עוזרת, אין טעם לבצע אותה. אם היא עוזרת חלקית, צריך ללמוד "לשחרר" ולוותר במקרים שהיא לא עוזרת. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

06/08/2019 | 16:27 | מאת: קובי

תודה על התשובה, אני מבין שהקבלה עוזרת, אבל לא הצלחתי להבין איך ההתכווצויות יעלמו לגמרי? הרי זה תגובה של הגוף, לאירוע מאיים, למשל לחץ מהבוס אז הגוף מגיב בהתכווצויות, אצלי הם מופיעים כמעט לאורך כל היום, אבל זה כנראה,נובע מחששות או חוסר קבלה, אבל לא חושב שאפשר לגרום להתכווצויות לא להיות בכלל אף פעם וזה כי הם משום תגובה של הגוף לאירועים מלחיצים, האם בכל זאת אפשר להגיע למצב שלא תהיה התכווצות בכלל ולהכחיד את התגובה של הגוף לאירועים מלחיצים? במידה שלא האם ניתן להכחיד הופעה אחת של כיווץ למשל באזור הגרון, או שבכלל לא ניתן ובעצם כל המטרה של הטיפול בקבלה, זה לא לפחד מהפחד? ובעצם התכווצויות הם חלק מהמנגנונים הטבעים של הגוף וברגע שאלמד לקבלם אז גם שהם יבואו הם ילכו מהר מאוד כי למדתי לקבלם, אשמח אם תוכלי בבקשה להסביר לי.תודה

היי קובי, חרדה היא אכן תגובה טבעית ונורמלית של הגוף, למצבים שהם באמת מסוכנים או מאיימים. אם התגובה הזו אינה קיימת אצל אדם מסוים, הוא לא ישרוד, שכן הוא יתעלם מסכנות ויצעד הישר לתוכן. כשיש הפרעת חרדה, החרדה מתעוררת גם במצבים שאינם מסוכנים. המוח תופס אותם כמסוכנים, ולכן מפעיל "אזעקת שווא" בזמנים שאינם מתאימים. כאשר נראה שאין פחד מסיטואציות ספציפיות אלא החרדה פשוט מתעוררת "מעצמה" כביכול לאורך היום, הבעיה היא בדרך כלל "הפחד מהפחד". כלומר, החרדה עצמה (או הסימפטומים הפיזיים) נתפסת כמסוכנת על ידי המוח, והוא, מרוב פחד ממנה שמתבטא בדריכות וערנות תמידית לסימפטומים, מפעיל ממש את אותם הסימפטומים שהוא פוחד מהם. זהו "המעגל השלילי" של החרדה. לפיכך, קבלה של הסימפטומים הופכת אותם ל"לא מסוכנים" ולכן אינם מתעוררים כביכול ללא סיבה. אין מניעה שתתעורר תגובת פחד כלשהי במצבים שהם באמת מאיימים או מסוכנים. זה יכול להתבטא בהתכווצויות או בתגובות פיזיות אחרות. תגובות פחד טבעיות לא אמורות להימשך זמן רב, כלומר נמשכות ככל שהאיום החיצוני קיים. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית