2 ילדים עם תגובות קיצוניות למצבי לחץ

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

29/07/2012 | 13:18 | מאת: אריאלה

דר' רובינשטיין שלום,מראש מתנצלת על אורך המכתב. אחד הילדים שלי העולה לכתה י' ילד מקסים ומתנהג למופת בכל מקום שהוא נימצא- אני שמה לב שהוא יותר מידי דורש מעצמו, משלא ברור לי עד כמה הוא נהנא מי זה. החדר שלו מסודר מאוד ולא עוזב כל בוקר את הבית לפני שהמיטה שלו מסודרת ותיקתק את כל הפעולות הדרושות(לפי דעתו, לדאוג לכלבים,לאכול ארוחת בוקר לסדר את החדר,הכל לגמרי עצמאיומבחירתו). יש לציין שזהו ילד עם מצב רוח מצויין תמיד מלא נתינה ורצון לעזור, אך קיימת אצלו תופעה מדאיגה-כ3 פעמים השנה הוא התעלף בבית הספר כתוצאה למצבי לחץ לא קיצוניים בכלל,זה יכול להיות חוסר ריכוז במבחן עקב רעש בסביבה או סתם נידקר עם סיכה או ילדים הדליקו במעבדה אש והוא מתעלף, לפי דבריו לא מאבד הכרה כי שומע כל משנאמר בחדר אך נראה כאילו איבד הכרה,מתכנס בעצמו, עוצם עיניים והיד שלו קופאת לפי דבריו, אחרי כ15 דקות מתעורר ומבקש שקים(והמלצת פסיכיאטרית) לבצע איפרונטילציה.כמובן כל פעם מחדש בי''ס מזמין אמבולנס אז גם אני מגיע לבי''ס ע''מ שעל אחריותי לא יפנו אותו לבית חולים. לי זה נראה התקפי חרדה שבאים כתוצאה מלחץ ודרישת יתר מעצמו,לפי המלצת הרופאים ביצענו בדיקות אקו לב וEEG אפילו המליצו על סי טי מוח (שלא ביצענו )ע''מ לשלול אפילפציה. ילד אחר שלי בן 19 מצא את עצמו גולש בצורה אובססיבית באתרים פורנוגרפים וגם החליט על דעת עצמו להשתתף בקבוצות תמיכה למכורי סקס.(הוא שיתף אותנו רק אחרי שהתופעה קיימת שנתיים)לאחר השיתוף איתנו ביקש לנתק את האינטרנט בבית ובורח כל הזמן ממקום שניתן לגלוש באינטרנט (כולל הבית )ע''מ לשמור על עצמו.ומיכיוון שאנו שייכים למגזר הדתי הוא מרגיש מאוד לא נוח ואשם עם זה,גם הילד הזה יש לציין הוא בעל השגים לא שיגרתיים כמו תואר B.A. שהוא כבר סיים ועומס ממש לא שיגרתי ומבחירה.כל התופעות האלה הם לדעתי תוצאה של עומס יתר על עצמם ומבחירתם.באיזה דרך ניתן לטפל בכל אחד מהמיקרים?-יש לציין גם ששניהם סובלים מהפרעות קשב וריכוז-אשמח מאוד לתשובה ומודה מראש- אריאלה

שלום אריאלה, אתייחס תחילה לבן הראשון שסובל מהתקפים. כאן אני ממליץ באופן חד-משמעי לערוך בירור נוירולוגי מקיף לשלילת אפילפסיה ולהשלים את כל הבדיקות שהוצעו לכם ע"י הרופאים. לפני שיישלל כל גורם אורגני יהיה זה חסר אחריות מקצועית לדון בהתקפים הללו מבחינה פסיכולוגית. באופן כללי, אריאלה, הילדים שלך לא צריכים להיות "נורמאליים" אלא מאושרים וכל עוד הבן הראשון, למשל, מרוצה מאופן התנהלותו וגם תפקודו תקין, לא הייתי מתערב. הורות טובה מתבטאת לעיתים ביכולת לעמוד מן הצד ולהיות שם בשביל הילד בלי להתערב בחייו בצורה אקטיבית. שני הבנים שתיארת נמצאים בגיל ההתבגרות ומגלים התנהגות כפייתית. הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית שכיחה הרבה יותר במגזר הדתי והחרדי (בכל הדתות) ולכן יש לראות את התופעות בהקשר החברתי-תרבותי שלהן. עד כמה שהדברים מפריעים לילדים עצמם (ולא רק לך), הייתי ממליץ לפנות לפסיכיאטר או פסיכולוג דתי, המכיר מקרוב את הנורמות של ההפרעה בחברה דתית. גם היחס לפורנו וגם היחס לאינטרנט שונה מאוד בחברה הדתית מאשר בחברה החילונית וכמו כן החיים הדתיים עצמם כוללים טקסים ומצוות מאוד מסודרים. לכן, מצב שייראה חמור בעיני איש מקצוע חילוני עשוי להיראות נורמטיבי או קל בעיני איש מקצוע דתי בעצמו. בכל מקרה, אנו מדברים על טיפול רגיש-תרבות והדבר נכון במיוחד במקרה הזה. יש לזכור שבגיל ההתבגרות הנער מוצף גירויים מיניים ובמקרה זה ההתנהגות הכפייתית נועדה לעשות לנער סדר בעניינים בתוך העולם הדתי המלא ציוויים ואיסורים. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין http://www.giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות