חרדות לפני חתונה, ציפרלקס ו ROCD?

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

20/08/2017 | 11:46 | מאת: מפוחדת

שלום פרופ' רובינשטיין, אני ובן זוגי נמצאים ביחד כשנה ועומדים להתחתן בעוד כשלושה חודשים. כשהכרתי את בן זוגי, דבר מסוים במראה החיצוני שלו הפריע לי (השמנה קיצונית), אך תוך כדי היכרותי את אישיותי, התאהבתי בו והדבר הפריע לי הרבה פחות. מכיון שמדובר בעניין שהוא הפיך ומכיון שהוא פועל לשינוי המצב, לא רציתי שהדבר יפריע לי ואכן החלטנו להתחתן. בנוסף, בתקופת ההיכרות שלי איתו הייתי על מינון של 10 מ"ג ציפרלקס יומי בשל חרדה קודמת (בשל מחלה כרונית קשה של בן משפחה קרוב) ותוך כדי הקשר עברתי תהליך של גמילה והפסקתי. חודשים ספורים לאחר הפסקת הציפרלקס ואחרי האירוסין התחילו להתעורר בי חרדות ומחשבות טורדניות בגלל המראה החיצוני ומחשבות שאולי אני עושה טעות גדולה בכך שאני מתחתנת עם מישהו שהמראה החיצוני שלו לא משמח אותי. כדאי להגיד שיש כל כך הרבה דברים אחרים בו שמשמחים אותי ושאני אוהבת אותו מאוד, אבל המחשבות האלה לא מרפות ממני ואני חוששת מכך שאולי אני לא מספיק נמשכת אליו מינית ושהתשוקה בינינו לא מספיק גדולה. התחלתי לחזור למינון מאוד קטן של ציפרלקס (חצי כדור פעם ביומיים), דבר שעזר מעט אך לא השקיט לגמרי את החרדות. בן זוגי מתנגד מאוד לציפרלקס וחושב שכל החרדות שלי מלכתחילה נובעות מכך שהתחלתי עם כדורים ושעליי להפסיק לגמרי וששנתמודד ביחד עם החרדות. אני לעומת זאת חושבת שאולי המינון נמוך מדי, אבל אולי בכלל המחשבות שלי מוצדקות? אני מאוד מאוד לא רוצה להפסיק את הקשר הזה, אבל מבועתת מכך שאולי אני עושה טעות גדולה. אנחנו עומדים להתחתן בקרוב ואני בכלל לא שמחה. אני נעה בין "להפסיק לגמרי עם הכדורים" ל"לחזור למינון מלא", והחששות של בן זוגי מהציפרלקס (ביחוד החששות שלו מהריון עתידי עם ציפרלקס) לא עוזרות. כדאי להוסיף שאנחנו באמצע שנות השלושים לחיינו ונרצה לנסות להיכנס להריון מיד לאחר החתונה. כמו כן כדאי לציין שמעולם לא הייתי בקשר זוגי שבו הרגשתי שלווה ושהכל מתאים לי. כמו כן אני בטיפול פסיכולוגי מספר שנים (דינאמי). בקשרים קודמים העליתי בפני הפסיכולוגית שלי חשש מפני ROCD, אך היא לא חשבה שזה העניין. יחד עם זאת, ברור לי שיש לי נטייה משפחתית ל OCD.

שלום מפוחדת, אני לא חושב שטיפול פסיכודינמי מתאים למצבך, ובמידה מסוימת עלול להחמירו, משום שבלאו הכי את מחטטת בעצמך כחלק מאישיותך וכחלק מההפרעה (rumination): http://www.giditherapy.co.il/?p=234 במשך השנים ראיתי עשרות מטופלים שנטלו ציפרלקס אך אף אחד מהם לא נטל חצי כדור פעמיים ביום. המינון המינימלי הוא 10 מ"ג ויש לנטלו פעם אחת ביום, לרוב בבוקר (אלא אם כן יש לו אפקט מרדים ואז נוטלים אותו בערב). לפי תיאורייך, גם בלי ROCD, בתחילת כל קשר יש אידאליזציה של בן הזוג ואז ייתכן שבשלב ההתאהבות היית סלחנית יותר כלפי השמנת היתר הקיצונית, שהיא אמנם הפיכה, אך ירידה במשקל ושמירה על המשקל הנמוך יותר הן משימות כלל לא פשוטות. מצד שני, מעודד לשמוע שהיית מסוגלת לשקלל את כל הנתונים ולהגיע לפשרה שכולנו חייבים לעשות כחלק מההתמודדות עם המציאות. המלצתי היא להתייעץ עם פסיכיאטר לגבי המינון של הציפרלקס, כן להעלות למינון שהוא טיפולי ולחצות את הגשר של ההיריון כשתגיעי אליו. מה שמדאיג אותי לגבי בן הזוג הזה הוא יחסו לגבי הטיפול התרופתי ש-(א) אינו עניינו ו-(ב) מעיד על גישה פרימיטיבית, שמרנית ונוקשה, שאולי מתבטאת גם בתחומים אחרים. בוודאי שהחרדה לא נבעה מהציפרלקס אלא מהפסקתו. לדעתי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בשילוב מינון מתאים של ציפרלקס יאפשר לך קבלת החלטה מושכלת יותר לגבי הנישואין. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות